icon

Ako zvládnuť agresívne správanie 9-ročnej vnučky?

katkalienkamala
19. sep 2025

Moja 9r vnučka je veľmi agresívna, ked nie su veci,ako chce ona,byva u mňa a chcela by byť s mamou,ktorá sa o ňu nevie postarat a mňa nerešpektuje, odvrava,kričí po mne,hlavne ked sa od nej vyžaduje učenie, chce si robit podla seba,ked to nechám na ňu,tak robi chyby,na druhej strane vyžaduje,aby som jej všetko čítala ja,zatne sa,a ani zadanie si nechce prečítať,taktiež je problém pri obliekaní,ked je zima,chce sa obliecť naľahko, skúšala som na ňu ísť,kľudne aj s krikom,nic nezaberá, vie,ze ju neudriem,povie,ze nie som jej mama, ale niekedy si myslím,ze sa neovladnem už,inak je celkom v pohode pri iných činnostiach,idem sa z toho zblázniť, neviem si rady

anonym_ca5771
23. sep 2025

@katkalienkamala s tym obliekanim skús sak nech sa oblečie nalahko a ked prechlane aspoň bude nabudúce vedieť...musí sa sama "spáliť ". Rovnako aj úlohy. Ked si neurobí tak nech si sama nesie následky. Asi je vo veku ze svet gombicka..tak nech sa páči..raz dva zisti ze svet sa natoči len ako ona chce.

mandarinka555
23. sep 2025

@katkalienkamala Mohla by si prosím vysvetliť tú vetu "mama sa o ňu nevie postarať" ??? Prečo ju vychovávaš ty a nie rodičia? Kde je otec?

katkalienkamala
autor
24. sep 2025
@mandarinka555

@katkalienkamala Mohla by si prosím vysvetliť tú vetu "mama sa o ňu nevie postarať" ??? Prečo ju vychovávaš ty a nie rodičia? Kde je otec?

@mandarinka555 Prišli o byt,lebo sa s priateľom rozišli a ona 3r nerobí,a tak nemala kde bývať,a trvá to doteraz,vnucku dala ku mne a odvtedy sa ku nám správa veľmi zle,odvrava,a čaká, ze si ju mama zoberie,lebo jej to sľubuje, ale jej mala pije,hoci sa dušuje,ze uz prestala

katkalienkamala
autor
24. sep 2025
@anonym_ca5771

@katkalienkamala s tym obliekanim skús sak nech sa oblečie nalahko a ked prechlane aspoň bude nabudúce vedieť...musí sa sama "spáliť ". Rovnako aj úlohy. Ked si neurobí tak nech si sama nesie následky. Asi je vo veku ze svet gombicka..tak nech sa páči..raz dva zisti ze svet sa natoči len ako ona chce.

@anonym_ca577vcera bola akurát taká situácia,ze sa nechcela učiť,tak išla von a este aj také zlé počasie bolo,tak som ju zavolala domov skor a potom sa este dlho učila, ale samozrejme s tým,ze najprv revala,potom uz bola unavená,uz jej to ani nešlo do hlavy,no hrôza....

kvetka22
24. sep 2025
@katkalienkamala

@anonym_ca577vcera bola akurát taká situácia,ze sa nechcela učiť,tak išla von a este aj také zlé počasie bolo,tak som ju zavolala domov skor a potom sa este dlho učila, ale samozrejme s tým,ze najprv revala,potom uz bola unavená,uz jej to ani nešlo do hlavy,no hrôza....

@katkalienkamala myslím, že ide o reakciu na celú tú situáciu s mamou. Ona vníma, že mama, pre ňu najdôležitejšia osoba, ju niekam odložila, sľubuje jej, že si ju vezme spať, tak malá zase živí nádej a potom príde iba sklamanie...
Isla by som s nou psychologičke..

anonym_d3e8de
26. sep 2025
@katkalienkamala

@mandarinka555 Prišli o byt,lebo sa s priateľom rozišli a ona 3r nerobí,a tak nemala kde bývať,a trvá to doteraz,vnucku dala ku mne a odvtedy sa ku nám správa veľmi zle,odvrava,a čaká, ze si ju mama zoberie,lebo jej to sľubuje, ale jej mala pije,hoci sa dušuje,ze uz prestala

@katkalienkamala Ešte raz....a kde je otec? Lebo evidentne píšeš o neveste.

katkalienkamala
autor
27. sep 2025
@anonym_d3e8de

@katkalienkamala Ešte raz....a kde je otec? Lebo evidentne píšeš o neveste.

@anonym_d3e8de Píšem o dcére, otec nieje zapísaný v rodnom liste

anonym_1ef1c4
27. sep 2025

@katkalienkamala kde sú hranice? Rešpekt? Láska? Krajný prípad vychovna po zadku? O rok ta bude šikanovať. Sadnúť si s vnučkou, vysvetliť jej, ako sa veci majú, pomenovať ich správne, povedat jej, čo od nej očakávaš, silno ju objať, psychicky upokojiť, všetko robit spolu a v klude. Ak to nebude fungovať, existuje psycholog, krajne riešenie rôzne nápravné centra pre deti.

dudos
27. sep 2025

@katkalienkamala aké správanie má v škole? Tu bude zjavne iný problém. Ako bolo písané vyššie. Pramení to zo vzťahu jej matky ku nej. Tu naozaj aj ja odporúčam minimálne sa poradiť so školským psychológom, ten vám určite bude dať vedieť kontak na centrum psychologickej pomoci v rámci vášho bydliska. Spolupracujte so školou, vy ako mentor malej a aj súkromný sektor (psychológ), nie je na škodu aby ste aj vy sa poradili s niekým ako pracovať s vnučkou. Dievča to nemá ľahké. Prichádza do veku kedy rebelujú aj tie “najlepšie a najbezproblémovejšie” deti.

prasiatko30
27. sep 2025

Psycholog? Dieta zjavne trpi tym, ze ju matka odlozila a rebeluje a co psycholog by jej pomohol spracovat traumu. A ten psycholog by bodol aj tebe aby si vedela ako s nou pracovat a spolunazivat

lucia147852
27. sep 2025

A mas to aj právne poriešene že vnučka je u teba? A pre dieťa určite psychológ. Ona trpí. Plus začínajúca puberta.

skeblicka777
27. sep 2025

Na toto si sa nepýtala, ale máš ju oficiálne zverenu súdom alebo sa "len" staráš? Najskôr by som poriešila toto, lebo ak by si aj išla k psychologičke, bez zákonného zástupcu ťa prijať ani nemusí.

cacianka
27. sep 2025

Ako zvládnuť ? Najprv pochopiť prečo sa takto správa.
Matka alkoholička odloží dcéru ako batožinu, sľubuje ale neplní a nerobí nič preto aby situáciu zlepšila, napravila, dieťa trpí lebo vníma aká matka je a že stará mama je " nepriateľ" tak sa búri. Nepýtaj sa na mk, ale ries s upsvarom, zverenie a následne odborníkov. Teda ak chces vnučke dobre a pomôcť jej.

bielasovicka
27. sep 2025
@lucia147852

A mas to aj právne poriešene že vnučka je u teba? A pre dieťa určite psychológ. Ona trpí. Plus začínajúca puberta.

@lucia147852 lenže oni zrejme nemajú nič poriešené podľa mňa. Matka ju len šupla babke, a ona si žije život. A autorka tým pádom nemôže nič ani riešiť bez tej matky. Horšie bude keď sa nato príde, a dievča sa dostane do domova.

lucia147852
27. sep 2025
@bielasovicka

@lucia147852 lenže oni zrejme nemajú nič poriešené podľa mňa. Matka ju len šupla babke, a ona si žije život. A autorka tým pádom nemôže nič ani riešiť bez tej matky. Horšie bude keď sa nato príde, a dievča sa dostane do domova.

@bielasovicka veď preto som sa na začiatku pýtala či to majú poriesene, lebo tiež mi príde že nie :(

katkalienkamala
autor
27. sep 2025
@skeblicka777

Na toto si sa nepýtala, ale máš ju oficiálne zverenu súdom alebo sa "len" staráš? Najskôr by som poriešila toto, lebo ak by si aj išla k psychologičke, bez zákonného zástupcu ťa prijať ani nemusí.

@skeblicka777 Mam podaný návrh na súde, ale bojím sa toho,aj ked vždy je to lepšia možnosť pre vnucku,ako byť s mamou,lebo ona zatiaľ neukázala,ze by sa chcela zmeniť,iba o tom hovorí

katkalienkamala
autor
27. sep 2025
@cacianka

Ako zvládnuť ? Najprv pochopiť prečo sa takto správa.
Matka alkoholička odloží dcéru ako batožinu, sľubuje ale neplní a nerobí nič preto aby situáciu zlepšila, napravila, dieťa trpí lebo vníma aká matka je a že stará mama je " nepriateľ" tak sa búri. Nepýtaj sa na mk, ale ries s upsvarom, zverenie a následne odborníkov. Teda ak chces vnučke dobre a pomôcť jej.

@cacianka paradoxne si mamu zastáva,ona sa o ňu nestará a je lepšia v jej očiach, ako ja co sa o ňu starám, ale ked bola s ňou, vždy sa na ňu u mňa sťažovala, dcera,ked sa dozvedela,ze som podala návrh do náhradnej starostlivosti,si zrazu nasla nejakého chlapa,ktory im ma zobrat byt do podnájmu teraz od 1.10,aby ukázala,ze ma kde bývať a ze ju zoberie k sebe, ale toho sa bojím, aby aj to ,čo sme my dosiahli nejaký ten režim, aby to zase neporusovala

katkalienkamala
autor
27. sep 2025
@anonym_1ef1c4

@katkalienkamala kde sú hranice? Rešpekt? Láska? Krajný prípad vychovna po zadku? O rok ta bude šikanovať. Sadnúť si s vnučkou, vysvetliť jej, ako sa veci majú, pomenovať ich správne, povedat jej, čo od nej očakávaš, silno ju objať, psychicky upokojiť, všetko robit spolu a v klude. Ak to nebude fungovať, existuje psycholog, krajne riešenie rôzne nápravné centra pre deti.

@anonym_1ef1c4 všetko som jej vysvetlila,aj to ze ak nie mama,jedine ja sa môžem o ňu postarat, nikoho iného nemá, u mňa jej nic nechýba,má vlastnú izbu,vola mame ,kedy chce

skeblicka777
27. sep 2025
@katkalienkamala

@cacianka paradoxne si mamu zastáva,ona sa o ňu nestará a je lepšia v jej očiach, ako ja co sa o ňu starám, ale ked bola s ňou, vždy sa na ňu u mňa sťažovala, dcera,ked sa dozvedela,ze som podala návrh do náhradnej starostlivosti,si zrazu nasla nejakého chlapa,ktory im ma zobrat byt do podnájmu teraz od 1.10,aby ukázala,ze ma kde bývať a ze ju zoberie k sebe, ale toho sa bojím, aby aj to ,čo sme my dosiahli nejaký ten režim, aby to zase neporusovala

@katkalienkamala bola si na kuratele ohľadom toho zverenia, respektíve nestarania sa matky? Ja by som to určite pochytila aj z tejto strany 😉. pozri, je to ťažké, ale keď ti ju súd nedá do starostlivosti a ponechá matke, neber ju už späť.v prípade , žeby ti ju znovu šupla na starosť, hneď by som to hlásila, neboj sa, žeby ju umiestnili a keď, tak len na určitý čas, vieš deti do CDR idú až ako posledná možnosť a keď je niekto z rodiny ochotný sa starať, je priorita aby vyrastalo v bio rodine. Lenže tým, že to robíš bez papiera, síce pomôžeš vnučke, ale z každej strany sa to môže otočiť proti tebe. Aj správaním slečny, lebo veď ty nie si matka a ani žiadna oficiálne poverená osoba.

kvetka22
27. sep 2025
@katkalienkamala

@katkalienkamala to nie je paradoxne, to dieťa to takto vôbec nevníma. Pre ňu je matka najdôležitejšia osoba na svete, aj keď ju nechala u babky. Mama asi moc neriešila školu, poriadok atď, vnučka nemala zaužívané, že sú aj povinnosti, a keď ty po nej niečo chceš, tak ona nechápe, prečo je to inak. A hlavne, svoju mamu bude obhajovať ešte dlho, a keď ju budeš kritizovať, ešte viac sa vnučka bude búriť. Mamu by som pred ňou nespomínala vôbec v zlom.
Určite ti pomoze psychológ, ideálne choďte obe

katkalienkamala
autor
27. sep 2025
@kvetka22

@katkalienkamala to nie je paradoxne, to dieťa to takto vôbec nevníma. Pre ňu je matka najdôležitejšia osoba na svete, aj keď ju nechala u babky. Mama asi moc neriešila školu, poriadok atď, vnučka nemala zaužívané, že sú aj povinnosti, a keď ty po nej niečo chceš, tak ona nechápe, prečo je to inak. A hlavne, svoju mamu bude obhajovať ešte dlho, a keď ju budeš kritizovať, ešte viac sa vnučka bude búriť. Mamu by som pred ňou nespomínala vôbec v zlom.

@kvetka22 ja chodím k psychológovi ,aj teraz idem v
pondelok,som zvedavá co mi povie,a s vnučkou, pokiaľ mi ju nezveri súd, tak nemôžem ju zobrat k psychologucke ja

katkalienkamala
autor
30. okt 2025
@kvetka22

@katkalienkamala
@kvetka22 uz ju mam zverenu do opatery,ale teraz je problém,ze vnucka si ku mne hocičo dovoli,ked nieje po jej,dnes mi zas povedala,ze ma nenávidí,aby som držala hubu ,ze sa so mnou nedá žiť, ja neviem,ako sa ja mam brániť, este ju mam v opatere len chvíľu a uz v takýchto situáciách to ľutujem