Ako zvládnuť agresívnu matku alkoholičku?
Dobry večer, mám 16 rokov a mamu mam alkoholičku od detsva, neviem sa s tym vysporiadať.. keď je opita je az moc agresívna ale ked je triezva je uplne ina.. neviem, čo mam robiť keďže si problem priznať nechce. nadáva mi, v detstve ma bila, kričí po mne pre malickost, hádže po mne veci a vravi mi take hrozne veci ze to neviem pustiť z hlavy.. niekedy sa vyhráža aj samovraždou alebo ze zabije mna. mate s tym niekto skúsenosti? poprípade ako ste sa s tym vysporiadali?
@anonym_autor a čo otec? Žije s vami?
No jej nepomôžeš, keď sama nechce. Čo najskôr odísť z domu je jediné riešenie. No a neber si jej slová vážne, zbytočne ťa to poznačí. Alebo to skús v nejakom centre pre mladých, možno pomôžu.
V rodine niekto nevie pomoct? Stari rodicia, ujovia, tety? Osamostatnit sa v takom veku je velmi narocne.
Jednou z moznosti je aj oznamit situaciu uradu prace a socialnych veci- musia sa zaoberat kazdym oznamenim - aj anonymom. Mozno by to mamu trochu vystrasilo a spamatala sa- zlebo by sa "veci pohli". Spoluziacka mojej dcery je na internate od 2.rocnika aj ked byva 5 km od skoly. Na vikendy a prazdniny chodi ku zvojej babke ma uz cez 70. A co rodina, nevedia zasiahnut?
@anonym_autor ked sa k tomu nikto z tvojho okolia nema-tak posli ty anonymne na socialku podnet.Ja osobne by som bola radsej v decaku jak s takou materou...
V pripade ak to nejde riesit v rodine, skus sa poradit s odbornikmi napr. na ipcko.sk Mohli by poradit...
A máš otca? Starých rodičov, inú rodinu?
@anonym_autor je dost mozne, ze je mama alkoholicka nasledkom traumy z detstva alebo poruchy osobnosti ci inej psychiatrickej diagnozy. To jej spravanie je problematicke aj napriek tomu, ze sa takto sprava len opita. Ako sa s tym vysporiadat. Na to nie je ziadna dobra odpoved. Musis si hlavne uvedomit, ze to nie je tvoja chyba, ze za toho nemozes, ze rodicov si nevyberame. Porozmyslaj, ci by ti nebolo lepsie s otcom alebo s inym pribuznym. Ak takuto moznost nemas, skus sa o svoje trapenie a problemy podelit s kamaratkou ci inymi ludmi. Zelam ti vela stastia. Vyrastal som s rovnakym problemom. Ak budes mat v buducnosti moznost, skus psychoterapiu. Ja som sa na to odhodlal az dost neskoro, a je mi luto, ze som sa k tomu nedostal ovela skor - napeiklad hned ako som zacal zarabat.
Súhlasím s radami a doplním - školská psychologička by ti mohla pomôcť spracovať a potom na upsvar za koliznou. Môžeš skúsiť zveriť sa niekomu z rodiny, komu doverujes, mamu nahrať na mobil keď vyvádza a použiť to v prípade núdze na overenie.
Nedávaj si to za vinu, nemáš ako inak mame pomôcť, len ak to zverejnís, môže dostať pomoc a hlavne ty.
@anonym_autor chod k detskemu psychologovi, ona ťa bude navigovať
@anonym_autor, skúsenosti sú, bohužiaľ..
Úrady nepomohli,ani polícia..
síce vtedy nebolo toľko možností ako teraz. Bolo to peklo.
Nikto nepomohol, rodina dala ruky preč, bývala som s nou sama
Musela som to pretrpieť a hneď po škole ako som začala pracovať som sa osamostatnila.
Zostalo to vo mne dodnes, ale zmierila som sa s tým, vlastne mi je mami ľúto
Veľa síl dievča
A hlavu hore, bude lepšie ❤️
Jednou z moznosti je aj oznamit situaciu uradu prace a socialnych veci- musia sa zaoberat kazdym oznamenim - aj anonymom. Mozno by to mamu trochu vystrasilo a spamatala sa- zlebo by sa "veci pohli". Spoluziacka mojej dcery je na internate od 2.rocnika aj ked byva 5 km od skoly. Na vikendy a prazdniny chodi ku zvojej babke ma uz cez 70. A co rodina, nevedia zasiahnut?
@zuzinka888 dnes nepozna brat brata, sertra sestru...ako by mohli vedeit, co sa deje v ich rodine. moja vlastna matka bola u mna za 15 rokov asi 5x, tiez sa nezaujima o vnucata a dceru, ci je vsetko v poriadku a tak

@anonym_autor čím skôr sa osamostatniť dievča. Viem aké ťažké je to čo som práve napísala, ale utla by som kontakt a odišla. Ja mám skúsenosti s alkoholom v rodine preto by som uz teraz takto reagovala. Veľmi ma to mrzí , toto si žiadne dieťa nezaslúži od rodiča až mi je do plaču keď si to predstavim. Držte sa