Ako zvládnuť nervózne krstniatko? Rady a tipy
...a nie sme na to vobec hrdi. Zacnem poporiadku. Mame dokopy 4 krstnata, nie su to surodenci a ich vek je od 1r do 5r. Vsetky naozaj lubime, travime s nimi cas. Mame dieta, ktore ma 1,5r a neviem, ci je to tym, ze sme rodicmi alebo co, ale jedno krstna, 4-rocne, nam zacalo liezt na nervy. Mozno by som uvitala nejake rady, ako zmenit nase myslenie alebo neviem. Ide o to, ze nase dieta je na svoj vek velmi rozumne, je vychovavane respektujuco, ma stanovene hranice, ktore dodrziava, aj pozornost si vie udrzat velmi dlho, ked sem pridu krstniatka, tak sa spolu pekne hraju, ale ked sem pride to 4-rocne, je to katastrofa. Mame velky dom, stale sa chce po dome nahanat, nechape, ze sa venujeme aj navsteve aj nasmu dietatu, aj ostatnym detom. Ked mu navrhneme spolocnu hru s ostatnymi detmi, zacne trucovito dupat, berie detom hracky, strka do nich. Do tych mladsich, samozrejme. Ani nereaguje, ked sa opytame, ako bolo v skolke, musime sa opytat aj 5x, kym si uvedomi, ze sa nieco pytame. Vacsinou odpoveda na nieco uplne ine. Ostatnym detom, aj nasmu, ak nieco nedovolime, tak jednoducho povieme, ze to nesmies a hotovo. Lenze toto dieta si neda pokoj a pomaha len krik rodicov alebo nalozenie na zadok. Akonahle sa stane, ze s rodicmi odidu z navstevy ako prvi domov, tak u nas zavladne nenormalne ticho. Ostatne deti sa bez ziapania hraju a aj my dospeli sa mame ako-tak moznost porozpravat. Minule som si tak pomyslela, ze mi proste lezie na nervy a som o to smutnejsia, ze muz sa mi priznal, ze uz par mesiacov to vidi rovnako.
Ale to je problem rodicov toho dietata. Ono nema hranice a za to nemoze, ze mu ich nik nenastavil- asi jedinne dietatko ktoremu chcu rodicia dopriat vsetko a vzdy. Jednoducho sa nevie spravat ani vici inym detom sni na navsteve. A ridicia dietata asi nikde problem nevidia, vsak? Ved je taka zlatucka....
To dieta ma nejakeho surodenca? Pride mi, ze chce putat pozornosť.
Zaroven je to aj vekom a povahou, ale vyrastie z toho.
Mozno ste sa privelmi nanho zacali upriamocat. Nikdy nevieš, ake bude tvoje dieta v jeho veku 😉
A zaroven ti rozumiem. Prilis zive, akcne a vzdorovite deti su velmi rusive. Mozno by som na cas jeho pritomnost az tak nevyhladsvala
nie všetky deti sú rovnaké , sú aj takéto deti . A možno z neho vyrastie skvelý človek . Jednoducho niektorým deťom sa aj nastavia hranice a stále ich prekračujú , sú tvrdohlavé , uzurpátorské , ťažko sa prispôsobujú požadovaným normám . To že ho nemusíte , možno ani ono vás práve nemiluje . Medzi svojimi 5timi deťmi mám kľudné deti ale aj s tvrdšou povahou a to majú rovnakú genetickú výbavu a rovnakú výchovu .
Dieta je proste nevychovane nerespektuje nic a nikoho rodicom tolko lozi po hlave a nereaguju az pretecie pohar aj im a potom na neho nahucia alebo ho vytrepu.ziadne usmernenia ziadne hranice.. je pre rodicov vsetkym vsetko mu dovolia a tym mu hrozne ublizuju.4.rocne uz moze byt neskoro na prevychovu lebo uz si vyfobija a vynucuje svoje a.kedze nikto nechce pocuvat cirkus radsej povoli.vy bohuzial nemozete prevychovat cudzie dieta.ale.mozete.splechnut.rodicom svoj nazor.do ksichtu bud si to uvedomia a zasiahnu alebo obmedzia navstevy u vas.
V prvom rade ti chcem povedať, aby si sa necítila vinná za to, že ti ide na nervy dieťa, ktoré ti svojim správaním ubližuje v tvojom vlastnom dome. Sú to úplne normálne pocity k niekomu, kto ti spôsobuje trápenie.
Čo však s tým ďalej? Treba si u vás doma nastaviť hranice a trvať na ich dodržiavaní. Dieťa treba prijať také aké je aj s jeho nedokonalosťou, ale nenechať si skákať po hlave.
Nie je každé dieťa ako zo žurnálu 😉 no proste niektoré sú živšie a neposlušnejsie ako iné, netreba to nejak analyzovať. Má len 4 roky o par rokov to môže byť úplne inak, keď vám lezie na nervy tak navstevy proste na čas trochu obmedzte a hotovo
No takto. Vaše je ešte maličké. :D Keď bude mať 4 roky, tak vtedy sú mnohé deti hlučné, ubehane a plné energie. A áno, mnohé aj odvravaju. Záleží to veľmi aj od povahy dieťaťa. Niekedy vôbec nejde o výchovu. Píšem ti to preto, lebo ja mám napríklad 2 ročného a teda vôbec to nie je dieťa zo žurnálu a môžem sa aj na hlavu postaviť a ide si svoje ... A prijímam ho. Niekedy sa za neho aj hanbím ale stále je to moje dieťa a stále verím, že z neho vyrastie dobrý človek. Ale je to Silná osobnosť. Potrebuje pozornosť, putá ju, je náročný, má svoj názor a trucuje. Tvoje krsňa môže byť aj v druhom období vzdoru a možno preto sa tak chová. Chápem, že ti lezie na nervy, mne moje dieťa mnohokrát tiež. Ale stále je to moje dieťa, učím sa ho mať rado a nemať na neho požiadavky, aké by som chcela ja, ale možno skúšať ho pochopiť a usmerniť ... 🙂
Tak nie kazdy ma podla tvojho popisu tak dokonale dieta ako Vy ,prepac 😃. Navyse nezabudaj, stale ma LEN 4 roky.
Este nevies ake bude v tom veku tvoje. Ako pises rodicia ho napomenu ale chap, su deti a deti 💁♀️.
Mne lezu na nervy deti vseobecne takze sa s nimi nijak nestretavam , neriesim ich. Len to svoje 😃
Tiez mam krsňa, som s nou tak 3x za rok ,pokecame s rodicmi, malej sa povenujem a vsetci sme spoko
Nuž problém je v rodičoch. Oni mu musia stanoviť pravidla a hranice. Aj na návšteve. Keď to bude pre vás už neznesiteľné, porozprávajte sa s rodičmi. Ak keď to zrejme nebude príjemný rozhovor.....
Tak bud je to povahou alebo rodicia nezvladaju vychovu a dieta nema hranice.
Nevieme ako rodicia na dieta reaguju, ci konaju oni, ci ho musite riesit vy. Ale chapem, zazila som taku navstevu, moji 3 ticho a domace 2 z 3 deti bez respektu, posluchania...ja som z tej navstevy bola hrozne unavena a ani deti nic z toho nemali.
Ak je to povahou, tak z toho vyrastie a ak robia rodicia chybu vo vychove, tak to bude len horsie.
Pockaj, kym bude mat aj to Tvoje respektujuco vychovavane 4 roky😁 mozno budes prekvapena z jeho prejavov😁
Veď má svojich rodičov, ktorí sú u vás na návšteve. Tak sa porozprávajte s nimi a oni si ho majú riešiť. Alebo nabudúce nebudú pozvaní. Vybavené.
je to uplne normal, ze Ti lezie na nervy cudzie dieta, ked nie si zvyknuta na tento druh spravania a netreba sa za to citit previnilo. Mozno to dieta za to nemoze, lebo je vyvojo, kognitivne niekde uplne inde a ani rodicia o tom nevedia. Ja mam doma take deti 2 deti. Alebo si len pyta pozornost, lebo doma ju nedostane. Ja sa skor cudujem tym rodicom. Ja ked idem niekam s detmi na navstevu, tak som preistotu vyzbrojena vsetkymi vecami, ktore ich bavia, keby chytili vrtulu v zadku. A teda vacsinou, ked pani domu povie, ze nieco sa u nich nema robit, tak to respektuju ako od autority. Syn je mladsi, ten ked to nechape, tak sa striedame s muzom a chvilu sa mu venujeme. Ja som zmierena s tym, ze ked idem s deckami na navstevu, tak to zatial nikdy nie je plnohodnotny oddych. Vacsinou, ked dieta dostane 15 min priamej pozornosti, tak potom sa vie hrat aj same. Ku mne, ked pridu zivsie decka, tak dostanu hranice, kde sa mozu a kde sa nemozu hrat. Ja zas nemam problem byt raznejsia. Moj dom, moje pravidla. A ja sa vacsinou tiez pripravim, ked viem ake deti ku mne pridu, ked potrebujem aby cusali, ked mi napriklad syn spi. Rozpravky, hry, tablet, sladkosti...Ber to tak, ze je to docasny stav, dieta porastie, kazdy den zas u Vas asi nie je. A ja by som nemala problem porozpravat sa aj s rodicmi, ze si nezelam, aby dieta behalo do istych miestnosti, lebo je to moja sukromna zona. Alebo im vopred naznac, zeby bolo fajn, zobrat nieco pre krpca na zabavu co ma rad a chvilu ho to zamestna. U nas v dome sa mozu hrat decka v deckej, alebo v obyvacke. ostatne miestnosti su tabu. Drzim pevne nervy
ake moze mat 1,5rocne dieta hranice? ako sa s nim da fungovat respektujuco? pockaj kym bude mat 4, a potom pochopis … :D normalne ten zaciatok ma odrovnal, uvod ako Vase dieta je zvladnute 🤦🏼♀️
a teraz k veci : podla mna je to take obdobie, skusa hranice ale ono to prejde .. a ak nie tak sa s tym musite naucit zit , kazdy je nejaky 🤷🏼♀️
A tie ostatné 3 deti majú koľko rokov?
@jana_eyre_2 ostatne maju 5, 3 a 1. S tymi fungujeme normalne. Vsetky tieto deti su zatial same, bez surodencov.
@hendikep mozno na to ideme zle, ale vela vysvetlujeme, ak nieco nesmie, povieme nono, nesmies alebo pokrutim prstom a poviem nie, nie. A dieta to chape. Ak nieco zhodi, napriklad oblecenie, ktore caka na poskladanie, opytam sa "co to robi na zemi? Kde to bolo? Vratis to, prosim?" A dieta zodvihne a vrati. Na druhej strane sa rado hra s mikrovlnkou, tak poviem, ze 2x si ju moze zapnut a otvorit a slubim, ze ked sa vyspi, moze opat 2x. Vysvetlim, ze to moze len pod dozorom a nemozeme pri tom byt cely den. Asi sme divni rodicia, ale my tak s nasim dietatom fungujeme. Neviem, ci je to spravne alebo dobre ci zle, no sme tak spokojni a aj ludia nas chvalia, ze s nou velmi pekne fungujeme. Uz vacsinou vie, co nesmie, takze sa toho nedozaduje, pripadne sa na danu vec pozrie a sama povie nono.
@zuzanka.zuzu ano, presne tymto sa tiez utesujem. Aj viem minimalne o troch ludoch z muzovej rodiny, ktori ma nemusia, no nedavaju mi to najavo. Asi ani nevedia, ze to viem.
A to dievčatko má súrodenca?
Nastúpilo do škôlky nedávno?
Mama nie je tehu?
mas jeden a pol rocne a ospevujes ho ako keby malo 10 - poslucha na slovo vie kedy ma byt ticho = to naozaj? len si pockaj az bude mat aj ono viac rokov ci bude stale taky poslusny anjelik ... kazdopadne 4 rocna je len dieta je veselsia, mozno je rada ze je medzi spolocnostou - je to len a len dieta .. ono nieje na baterky - kazde je ine.. a to si ty musis uvedomit .. proste je zivsia
@letfenixa nevravim vobec, ze nase dieta je vychovane. Sposob, ako k nemu pristupujeme som len opisala, nakolko zaznela otazka hranic a ako sa s nim da fungovat respektujuco.
@mareka49 odpoved je 3x nie. To dieta bolo vzdy take pojasenejsie, ale mam pocit, ze to zacina byt neunosne obcas. Ani si neviem predstavit, ako existuje v skolke. Obcas aj sama povie, ze ju ucitelky hresia, ale ona aj tak neposluchne.
mam trosku mladsie dieta, ( druhe ) a tiez urobi co poviem, aj chape ked nieco nemoze atd… ale toto fakt nie je respektujuca vychova.. mam este jednu takmer 5 rocnu a to je uz ina prva puberta .. vo veku 1,5 roka dieta nema dovod vzdorovat … skusat povedat nie a presadzovat svoj nazor zacne najskor ked oslavi 3roky tak potom prid dat vediet ako pokracuje respektujuca vychova 🙂 teraz fakt este ani len netusis .. ale chapem, tiez som taka bola . Ten Tvoj prispevok mi ale trosku pripomina napriklad moju sestru … deti nema, ale vychovu kazdeho dietata vie zhodnotit ze ona by vychovala lepsie … poviem Ti len tolko ze ked vychova prve dieta a bude lepsie nez ostatne, potom mozme pokecat ✌🏻dovtedy sa mozem len pousmiat.
@hendikep vidis, ja zas nehodnotim vychovu druhych ludi. Kazdy nech vychovava ako najlepsie vie. Pre mna je nepripustne bit dieta, zastrasovat, vydierat, cize ideme na to inym stylom. Ked nechce jest, tak prestanem krmit. Nenutim jedlo nasilu ani za to dieta nebijem, ako vidim v rodinach v nasom okoli. Nevyhrazam sa odobratim oblubenej hracky a zaroven dieta chape, ze su veci, ktore nesmie a bodka. Cize ano, do istej miery, hoci este nie uplne, tym respektujucim sposobom fungujeme.
@autorka, prepáč, ale ty si pekne naivná. 😂 To, že vaša dcéra robí, čo jej poviete nie je vašou rešpektujúcou výchovou, ale jej povahou. Ja mám dcéru, ktorá má tiež 1,5 roka, fungujeme úplne presne ako vy a efekt je asi taký, že na všetko začne kývať nie nie nie a robí si po svojom - pokračuje v tom, v čom nesmie, prípadne začne hystericky vrieskať a hádže s vecami o zem, pritom presne vie, že to nesmie. 😀 Rozdiel je v tom, že je zjavne o dosť tvrdohlavejšia a temperamentejšia ako napr. tvoja dcéra (a také môže byť aj dieťa, ktoré spomínaš v príspevku, prípadne je naozaj nevychované). To už musíš ty vidieť podľa reakcií rodičov.
Autorka - úprimne, na cele tvoje "2x skús mikrovlnku a hotovo" by sa Ti obe moje menšie deti vy💩💩💩 Majú 3 a 2 a teda absolútne ich nejaké rešpektovanie nezaujíma, lebo sú také povahy a navyše majú vzdor a vieš ako to viem tak naisto?Lebo mám aj najstaršieho a vychovaný rovnako a je uuuuuuplne iný. Pri ňom som nemusela nič zamykať, túto čo nezamknem tak vyvlecu von aj 100x. Všade sú, vkusne hluk, všetko si vydobijaju, dupu / hádžu sa po zemi /zúria / revu (každý má to svoje), všetko ich zaujímajú, proste tie najhlucnejsie a najaktívnejšie deti na svete.A nie, nie sú rozmazlene, sú proste také. Takže z pohľadu rodiča takéhoto dieťaťa by ma asi kleplo,keby ešte aj rodina by sa správala tak ako ty,že už malé dieťa nemáš rada. Môžeš sa hanbiť. A btw mám kamarátku čo ide full respect prístupom a ich malý 4rocny je rovnaký/ ak nie väčší rebel a neposlusnik ako naši . Takže vyckaj si až to tvoje "dokonale" objaví vlastnú osobnosť, možno budes (ne)príjemne prekvapená...
To ma vzdy pobavi, ked si niekto pri 1,5r dietati mysli ake je dokonale, mudre, sikovne, vychovane a poslusne a on aky je dokonaly rodic. 😀

no nemôžete mať radi všetkých... a možno prekvapenie - ani teba nemajú radi všetci 😉