Ako zvládnuť otcovu manipuláciu a tlak?
Mám 22 rokov a momentálne nemám financie na to aby som sa osamostatnila. Vždy ako dieťa som sa musela prispôsobiť očákavaniam rodičom, hlavne otcovi. Velakrát ma aj vydieral o peniaze, ak neurobim čo on chce. Snažím sa pracovať ale nezarobím popri škole tolko aby som sa v BA mohla odsťahovať. Dostala som sa do štádia, kedy sa bojím robiť vlastné rozhodnutia, lebo mám doma dusno a nadávky. Jemu, keď sa niečo nepáči nadavá mi že som jeb..., pridrb.... a podobne. Pred rodinou je úplne skvelý a hrá sa aký je úžasný starostlivý, čo aj je ale iba ak robíte všetko čo on chce. Čím som staršia sa prestávam stotožnovať s jeho názormi, a už sa stalo, že mi poradil zle a doplatila som na to. Samozrejme, že potom sa tváril že nechápe prečo som to spravila, keď som tušila že to nieje dobré a zrazu sa tvári aká to bola blbosť a otočka o 180 stupňov. On absolutne nerešpektuje moje rozhodnutia. Sú veci, v ktorých potrebujem len radu staršieho, skúsenejšieho aby som sa nezamotala v živote, ale niekoho kto má podporí v tom čo chcem ja. Pritom otec je úspešný podnikatel. Tete chodievam strážit bratrancov, popri brigáde a škole, keď potrebujú pomoc ale už sa toho na mňa nakopilo a nemám žiaden volný čas a som strašne vyčerpaná. Už som od toho nieraz ochorela, plánujem tete oznámiť, že s tým končím len neviem ako aby sa neurazila. Ja som to najprv ani nechcela ale ona ma do toho namočila, že len párkrát a z párkrát sa stalo 2x týždenne. Ja to už robiť nechcem, len neviem ako jej to povedať. Otec sa na mna veľmi nahneval.. S mamou a ostatnými členmi rodiny je to komplikované.
Máš aj dákych súrodencov, či si jedináčik?
Nedá sa nejaká studentská pôžička, štipendium ?
Aby si mohla odísť.
Tete povedz že máš skúškové, robiť ročníkové práce či ake názvy majú tie písomne vypracovania, jednoducho nemôžeš , nestíhaš, neprídeš. Keď je otec taký múdry, nech tie decká chodí strážiť on.
Nemáš v rodine aspoň 1 rozumného človeka, ktorému sa môžeš zdôveriť a poprosiť o pomoc ?
Tie otcove výbuchy a nadávky si nahrávajú na mobil, tak aby si to nevšimol a keď bude treba, použi ich.
Na samostatny byt mat tak lahko nebudes, ale izbu v zdielanom byte by si si mozno mohla dovolit. Musis z toho prostredia odísť to je najpodstatnejšie. A ak je to take priserne, tak aj za cenu spalenia mostov. Mas 22 a nekonecne moznosti. Mozes sa vychytit do zahranicia, zajtra stretnut zivotneho partnera...hocico, ale kym budes pod tymto manglom tak si prilezitosti ani neuvedomis, pripadne ta od toho odhovoria. Musis si uvedomit, ze manipulator robi to, co sluzi jeho zamerom, o tvoje dobro sa nestara a ano aj takyto rodicia su.
Nemáš spolužiakov, ktorí by chceli ist do zdieľaného podnájmu, vedela by si takto platit 200-300 EUR mesačne? Odstrihneš sa od rodiny, prestaneš sa starať o bratrancov (jednoducho jej povedz, že v tom čase už máš prácu, alebo sa učíš na skúšku) a nájdeš si namiesto ich opatrovania lepšiu brigádu..

Ahoj teta,od buduceho mesiaca si najdi na opatrovanie niekoho ineho.Mam toho vela,dakujem za pochopenie😉.