Ako zvládnuť smrad od susedov na záhrade?
Ahojte, máme susedov, ktorí tu nebývajú, majú tú len záhradku. Problém je, že pravidelne, ako sa oteplí, začnú do ich záhrady liať slepačince (používajú to ako hnojivo). Opakuje sa to raz-dva krát do týždňa. Manžel sa s nimi už bavil, majiteľ mu sľúbil, že to tam budú dávať na noc. No ale pokračujú ďalej cez deň, lebo ako nám dnes majiteľ povedal, jeho otec je tvrdohlavý a nedá si povedať. Mali sme s jeho rodičmi už predtým problém, starý pán je podpapučník a ona je nervacka, čo naschvál robí zle (minule nám po kocúrovi hádzala tehly). Je nejaký spôsob, ako im v tom zabrániť? Lebo smrdí to tu najmä teraz v týchto teplach horšie ako na družstve. Máme tu 3 deti (7, 2, 1). Mestskí policajti by s tým niečo vedeli urobiť? Aspoň udeliť pokutu alebo niečo? Zas nechceme to hnať do krajnosti. Majiteľ je milý, ale zjavne si poriadky s rodičmi urobiť nevie.
Asi 0,5 km od nás je kravín. Keď fúka "priaznivý" vietor, tak to cítime v celej oblasti. Komu sa máme ísť sťažovať?
Patrí to k životu na vidieku. Sused chce mať pohnojenú záhradu.
Odkiaľ má tie slepačince. A ako ich leje? veď slepačince sú tuhé. Možno by bolo lepšie, keby doviezol 2x do roka fúru kravského hnoja a tým by pohnojil záhradu.
@chrobak7 dom máme v meste, nie na dedine. Odkiaľ ich má absolútne netuším a ani ma to nezaujíma.
Asi 0,5 km od nás je kravín. Keď fúka "priaznivý" vietor, tak to cítime v celej oblasti. Komu sa máme ísť sťažovať?
Odkiaľ má tie slepačince. A ako ich leje? veď slepačince sú tuhé. Možno by bolo lepšie, keby doviezol 2x do roka fúru kravského hnoja a tým by pohnojil záhradu.
@chrobak7 Slepacince sa luhuju a kvasia vo vode. Cize ich leje v tekutej forme.
Tak sa choď sťažovať na miestny úrad. Aspoň sa na tebe zabavia...
Aj ja mám dom v meste. To, kde bývam, je mesto.
@chrobak7 to sa robí taký kvas z trusu, vody niekto dáva aj žihlavu a vedz že kravin smrad je oproti tomu nič
inak čo si ja pamätám to sa tak dávalo 1x za rok , neviem načo to takto hrotí
len na mestky urad , pretože v tomto teple ako to fakt nie je vyhra,možno sa spamätaju alebo potom ked tam pridu dat im vlastnej mediciny, nejaké tyčinky aspon 50 naraz zapalit proste vysmradovat aby pochopili
inak čo si ja pamätám to sa tak dávalo 1x za rok , neviem načo to takto hrotí
len na mestky urad , pretože v tomto teple ako to fakt nie je vyhra,možno sa spamätaju alebo potom ked tam pridu dat im vlastnej mediciny, nejaké tyčinky aspon 50 naraz zapalit proste vysmradovat aby pochopili
@chrobak7 úprimne ti poviem, že keby dajú 2x do roka kravský hnoj, tak nepoviem nič. Ale 2x do týždňa tu dýchať tento humus, to je o držku. A to nesmrdí len keď fúka dobrý vietor, ale stále! Decká majú rovno pri ich plote šmykľavku, hojdačky a pieskovisko. Nech si toto robia v záhradkárskej oblasti kde nikto nebýva a nie na ulici plnej ľudí a deti. Ani okná otvoriť, ani prádlo von dať, ani decká aby sa hrať nešli, nič. Lebo oni potrebujú mať prehnojené.
@sara07 ja tomu tiež nerozumiem. Moji starí rodičia hnoja ozaj 3x do roka, maximálne. Majiteľ dnes mužovi povedal, že otcovi znovu dohovorí a keď to nepomôže, že mu tie slepačince bude vylievať do kanála. Tak ešte počkám pár dní, čo sa bude diať, ale určite sa potom pôjdem informovať čo s tým.
daj vedieť čo si vybavila... podľa mňa nič, ale však aspoň budeme v obraze viacerí.
mm dáva kvasiť do kýbľa žihľavu. nádobu zakryje. Nie je vôbec nič cítiť... hnojí s tým tiež podchvíľou, ale nie celú záhradu naraz, ale postupne na etapy. to vykvasené hnojivo sa riedi veľkou dávkou vody.
skús ísť na Okresný úrad a odbor životné prostredie...
S majiteľom máte dobré vzťahy tak na neho slušne a potom zatlac , že počínanie rodičov odporuje dobrým mravom, aj podľa občianskeho zákonníka nemôžu susedia obťažovať susedov prachom hlukom svetlom uzv smradom a brániť im v riadnom užívaní ich majetku
Nie je to nahodou postrek? Kdejake vyluhy vedia fajne smrdiet. Lebo ak zahradu zalieva slepacincami, to musi mat sakra prekyslenu podu. Zial, zo skusenosti mojich znamych viem, ze nepomoze nic. Ani mestsky urad, ani mestski policajti. Rozhovory s uradnikmi dodnes pouzivaju ako vtipne anekdoty a mestska policia vlastne ani nikto nevie, na co je, lebo realne nic nemozu (na vsetko co kedy riesili dostali odpoved, ze MP nemoze lebo gdpr, lebo taky zakon, lebo onaky zakon, atd)