icon

Ako zvládnuť uhundraného otca?

16. dec 2025

Ahojte. Ako by ste riešili moju situáciu?
Otec má po 60tke, má nejaké menšie zdravotné problémy, pracuje na polovičný úväzok. Problém je, že je veľmi uhundraný. Stále sa na čosi sťažuje, vždy je niečo zle, ide z neho neznesiteľná negativita. Príjemné, veselé témy ani neotvára, len to, čo je zle vo svete, v práci, doma. Nič ho poriadne nebaví, len fňukať nad všetkým. A rozčuľovať sa.
Vypočuli sme si ho už toľko krát... Keď ho ignorujeme, rozpráva stále dokola o tom istom. Keď mu povieme, aby zmenil tému, že nás už jeho hundrošenie nebaví počúvať, opäť sa začne sťažovať - že ho nikto nepočúva, že ho nikto nechápe, že je všetko naša vina atď.

Poraďte, čo robiť s takým človekom? Ako s ním vychádzať bez toho, aby ma oberal o energiu?

thereisabear
16. dec 2025

Podľa mňa je toto na lieky od psychiatra.

autor
16. dec 2025
@thereisabear

Podľa mňa je toto na lieky od psychiatra.

@thereisabear k psychiatrovi ho nedostaneme ani za svet. Aj psychológa / terapeuta razantne odmietol.

cyneric
16. dec 2025

Tiež máme taký prípad v rodine, keď to ten človek samotný nechce riešiť ["Veď mne nič nie je, to vy všetci ostatní ste vadní!"] tak najlepšie limitovať kontakt čo sa dá, jedným uchom tam a druhým von.

januska12323
16. dec 2025

Nech si pobrble a ty si hovor tiež o čom chceš.

anonym_a875e2
16. dec 2025

Chvilku ho ignorovat uplne? mozno si to na sebe aj vsimne a uvedomi sa?

anonym_a3cbf5
16. dec 2025

@anonym_autor rovnaké skúsenosti s rodičom. No u nás to boli začínajúce príznaky mŕtvice. Trvalo to roky, stav sa zhoršoval.
Moja rada - obrn sa trpezlivosťou,a ber to tak ako to prichádza. Váž si chvíle s rodičom aj keď uhundranym.. čo by som ja dala za to keby tu tata ešte bol hoc aj uhundrany a negatívny... 😞

henrikir
16. dec 2025

Ja by som sa chcela sem len pripnut, pretoze mam toto iste s mojim otcom. Vsetci su na vine, nic ho nebavi, vsetko je zle a jeho nikto nepocuva a nema rad. Uz fakt ze nevieme, co s nim a stale si ide svoje.

sisska96
16. dec 2025

Nič. Moja mama je taká. Vekom stále horšie . Jedným uchom dnu, druhým von a hotovo. Trvalo to dlho, ale už ma nebaví to riešiť

anonym_236ea6
16. dec 2025

@anonym_autor to je už vekom choroby cítia, že starnú, psychika sa mení kamaráti zomierajú, tak aspoň frfle.Podla mňa je chyba v tom, že ľudia nemajú hobby nič ich nebavi a nevedia ako zaplniť čas a ešte horšie, keď už zostanú doma opustia sa úplne.Uz v strednom veku si treba hľadať čo robiť na starobu.Aktivny človek, ak neochorie má aj peknú starobu.Hlavne mať kamarátov chodiť na ryby, turistiku, zbierať vláčiky čokoľvek len niečo robiť👍
Skús otočiť tému na niečo pozitívne, alebo mu povedať, že máš dosť starosti a toto počúvat nebudeš jedine chodiť k psychológovi aj ten ho stopne, keď bude mať syndróm obete

anonym_9af52c
16. dec 2025
@anonym_236ea6

@anonym_autor to je už vekom choroby cítia, že starnú, psychika sa mení kamaráti zomierajú, tak aspoň frfle.Podla mňa je chyba v tom, že ľudia nemajú hobby nič ich nebavi a nevedia ako zaplniť čas a ešte horšie, keď už zostanú doma opustia sa úplne.Uz v strednom veku si treba hľadať čo robiť na starobu.Aktivny človek, ak neochorie má aj peknú starobu.Hlavne mať kamarátov chodiť na ryby, turistiku, zbierať vláčiky čokoľvek len niečo robiť👍
Skús otočiť tému na niečo pozitívne, alebo mu povedať, že máš dosť starosti a toto počúvat nebudeš jedine chodiť k psychológovi aj ten ho stopne, keď bude mať syndróm obete

@anonym_236ea6 Presne tak, aj naši nikam nechodia, nič nerobia, aj tak nemajú čas na nič a nič sa im nechce. Na nervy

martinmmartin
16. dec 2025

Tam skor ide o to ze je to zakryty strach - nerozumies svetu , nerozumies technologiam, nevies v tom plavat a tak vlastny mozog prepne do utoku lebo vlastny hnev ti da zakladnu vec - pocit ze ty mas veci pod kontrolou a nieco co sa ti potom zda ze to mas prvne v rukach ( ja viem vsetko chyby nerobim a ostatny su debili)
Je to obrana vlastneho mozgu
Ake hlboko vo vnutri taky clovek non stop podvedome panikari ze ide vo vlaku strasne rychlo a nevie ani kam a nedokaze s tym nic robit takze mas ni stop vyplavovane stress hormony..... Tu naozaj pomoze iba lekar

anonym_236ea6
16. dec 2025
@anonym_9af52c

@anonym_236ea6 Presne tak, aj naši nikam nechodia, nič nerobia, aj tak nemajú čas na nič a nič sa im nechce. Na nervy

@anonym_9af52c naši sa aspoň hádajú a potom ja si to vypočujem.Detto svokrovci už im vadí aj ako si kto položí hrncek a či otvorí okno.Dnes mi volala svokra ako ona :musí: piecť a on pozerá TV a nechce ísť na nákup.Ja sa hrozim čo bude, keď budú ešte starsi

pelian
16. dec 2025

S takymto clovekom sa uz vela narobit neda. Nezmeni sa, nepomoze nic. Je to smutne, ale je to tak. Jednoducho ma svoju vlastnu pravdu, ktorej veri, svoju hlavu s nazormi, ktore nikto a nic nezmeni. A bude to cim dalej tym horsie, to mi ver. Toto si asi citat nechcela, ale je to tak. Mozno lieky by pomohli, ale ani to nie je uplne iste.

anonym_54817b
16. dec 2025

Neviem ako tu na mk ale mi príde ze skoro všetci su tu 60+
😋A keď niesu, tak to bude zaujímavé keď budú 😃

michaela329
16. dec 2025

@anonym_autor nereagovať, podpichnut, urobiť si z toho otvorene žart. Ja mám takú svokru, čo sa ľúbi ľutovať, akonáhle jej niekto prikyvuje, vie sa ľutovať do omrzenia. Ale keď ju v tom nikto nepodporuje, vie byť relatívne normálna.

anonym_5c7706
16. dec 2025

Je taky z podstaty, ci bol aj happy, by som ho vypustila niekam na Bali🌴🌴🌴co by nastalo... asi vrely piesok a gycove more🤣

krasneleto
16. dec 2025

@anonym_autor prestat sa s nim stykat...

evienmk
16. dec 2025

Pustiť mu film Vianočná koleda. O ufrflanom, večne nespokojnom Scroogovi...

amdornik
16. dec 2025

nechodila by som za ním

spongebob1
16. dec 2025
@evienmk

Pustiť mu film Vianočná koleda. O ufrflanom, večne nespokojnom Scroogovi...

@evienmk Ten bol chorobny lakomec.

bielasovicka
16. dec 2025

Radšej uhundrany, ako žiadny.
Aj môj bol taky, a keď umrel, tak som veľakrát povedala, že by som bola rada, keby ešte frflal 😢. A že čo robiť? Nič, on už iný nebude.
@anonym_autor

spongebob1
16. dec 2025

@anonym_autor Neverim, ze nebyval predtym ufrflany. Inac rady typu lieky od psychiatra, prestat sa stykat, perly dna. 🙉.
Otec musi mat nejaky konicek, alebo nieco, co ho robi spokojnym. Treba ist tymto smerom, odviest pozornost od negativnych veci. Najdite mu frajerku a tak ozije. 😆(Myslene zo srandy).

sisska96
Včera o 09:53
@anonym_236ea6

@anonym_9af52c naši sa aspoň hádajú a potom ja si to vypočujem.Detto svokrovci už im vadí aj ako si kto položí hrncek a či otvorí okno.Dnes mi volala svokra ako ona :musí: piecť a on pozerá TV a nechce ísť na nákup.Ja sa hrozim čo bude, keď budú ešte starsi

@anonym_236ea6 jooooooj moje to isté 😂 vkuse sa hádajú. Tiež otec pred TV, mama ma otravuje s jej pečením. Nie sme súrodenci ? 😂 Inak vekom stále horšie

anonym_dc1e54
Včera o 19:15

@anonym_autor ano pre neho lieky..ktore aj tak nikdy brat nrbude .pre ostatnych vyhybat sa mu.pripadne ochranny kamen ak sa stretavate obcas....