Ako zvládnuť vzťahy s prísnymi rodičmi?
Dobrý deň, potrebujem sa trochu vyrozprávať a hlavne poradiť
Mám 15 rokov a mám frajera (áno som mladá to si uvedomujem ale naozaj si rozumieme), sme spolu už dlhšie rok aj niečo a mám ho fakt rada. Problém je skôr doma. Moji rodičia sa o náš vzťah skoro vôbec nezaujímajú, neriešia ho, nepýtajú sa… proste nič. Naopak jeho mama sa zaujíma, pýta sa, rieši veci okolo nás a mne je to až také zvláštne, lebo na to nie som zvyknutá 😅
Ďalšia vec je moja mama… ona strašne odsudzuje ľudí podľa vzdelania. Stále mi hovorí, že mám byť doktorka, aby som sa mala dobre. Ja chápem, že to myslí dobre, ale ja to tak necítim. Ja by som chcela byť zdravotná sestra, možno si spraviť nejaké špecializácie alebo robiť opatrovateľku. Proste ma to ťahá tým smerom, ale ona to vôbec neberie vážne.
A potom ešte frajer… študuje hotelovku, skôr manažment, a už som si všimla, že mama na to pozerá tak, že to „nie je bohvie čo“ a také narážky… a mňa to dosť raní, lebo ho mám rada a nepríde mi fér ho takto hodnotiť.
A úplne najhoršie je, že ma skoro nikam nechcú púšťať. Keď chcem ísť za ním, povedia mi, nech príde on k nám. Lenže on sem chodí stále a ja by som chcela ísť aj ja k nemu alebo byť niekde spolu vonku. Keď im poviem, že iné deti v mojom veku robia oveľa horšie veci (pijú, chodia do klubov atď.), tak aj tak nič…
Prosím vás, nechcem aby ma tu niekto odsudzoval, fakt len potrebujem radu alebo skúsenosť, ako to riešiť 🙏
Máte niektorá podobnú skúsenosť? Ako ste to zvládli s rodičmi?
@alins2514 tak v 15 by môj frajer tak mohol prísť Max pred dom aj to by bolo haló z toho ... Nie si dospelá takže čo ti vieme radiť. Hlúpa podľa toho čo píšeš nie si. Musíš si to len vykomunikovat s rodičmi a mama môže byť kľudná, to že spolu ostanete je pravdepodobnosť 1:1000.. ja viem že si zaľúbená a chces s ním ostať do konca života ALE. Ešte nevies o čom vlastne život je. Si dieťa.
Nehrá mi to nejak, že na jednej strane ti mama frajera dovolí, dokonca môže chodiť aj k vám a na strane druhej ťa nechce púštať von? Čo ešte horšie sa môže stať ako to, že 14 ročnému dieťaťu dovolila frajera ?
Toto sa mi nezda na 15r dieta,az moc dospelo to vyznie a nie na 15nast.
Tiež som mala od 14 frajera, môjho súčasného partnera, a vydržalo nám to. Tento rok máme 20te výročie 😊 Naozaj môžeš byť rada, že to tvoji rodičia berú takto v pohode a dovolia ti sa s ním stretávať. Váž si to. Si ešte mladá, aj keď to tak neberieš, mamina sa len bojí, aby si si nepokazila život keby si napríklad otehotnela. Zároveň nechcú, aby si zmenila svoje životné plány a ciele kvôli niekomu, koho nepoznajú. Chcú pre teba len to najlepšie. Tiež som sa cítila ako ty keď ma naši nechceli pustiť napríklad von, na chatu- ved nie som blbá, viem čo a ako. Ale teraz, keď som už mama to beriem inak, a tiež by som sa o moju dcéru bála a nepustila by som ju. Dôležité je, aby si mala hlavne s maminou otvorený vzťah, dokázala si jej povedať ako to vnímaš ty, opýtať sa jej na jej skúsenosti, radu. Musíš si u nej vybudovať dôveru. S partnerom ti nič neutečie. Máte kopec času pred sebou a ešte si aj budete liezť na nervy 😅 Tým, že vaši chcú, aby ste trávili čas u vás majú pocit, že to majú všetko pod kontrolou, spoznávajú ho. Vieš čo som sa ja narevala keď môj oco zistil, že mám frajera a zakázal mi chodiť von aj všetko? (najstaršia dcéra).🤣 Časom som bola rada, že som mohla ísť von na hodinku, a nie rozmýšľať nad diskotékou alebo celou nocou. Pri frajerovi som prvý krát prespala tesne pred 18 narodeninami. A to nie som tak stará. Moj vek si vieš rýchlo vypočítať.
Nechoď hlavou proti múru, lebo rodiča (múr) sú stále za teba zodpovedný a majú prevahu a rozhodujú za teba. Buď rada, že ti dôverujú a dovolia ti ho. Skús ísť skôr štýlom, že idete doma niečo robiť? Zavolaj ho na pomoc. Rodinná grilovacka-mami môže prísť? Daj šancu aby ho spoznali. Aby im povedal svoje ciele do budúcna,.... Ty sa sústreď na štúdium, školu, budúcnosť. Čím viac budeš trucovať, pôjdeš si za svojim, tým viac budú mať tvojí rodiča pocit, že si dieťa a na frajera nie si pripravená.
No tak hlavne je mama za teba ešte zodpovedná. Je normálne, že ti dovolí iba to, čo uzná za vhodné. A buď budeš štrajkovať, hádať sa s ňou, utekať z domu a iné hlúposti alebo si proste uvedomíš v akej si pozícii. Ja ešte puberťáka zatiaľ doma nemám, ale skús tú mamu počúvať, komunikovať s ňou. Možno ti aj adekvátne vysvetlí prečo toto áno a toto nie atď.
@alins2514 Komunita, v ktorej 15-ročné deti, teda žiaci základnej školy, chodia po kluboch a pijú nie je normálna, tým by som sa neoháňala. Rovnako je zvláštne upínať sa v tomto veku na nejakého priateľa a tráviť s ním všetok čas. Radšej fakt študuj a zamysli sa nad svojou budúcnosťou, aby si sa mala lepšie ako toto. Zabiješ najlepšie roky, urobíš unáhlené rozhodnutia a za pár rokov to budeš ľutovať. Dnes už nie je jediným životným cieľom pre dievča, vydať sa, sotva plnoletá, za prvého chlapca, ktorého stretne a rodiť. Sú aj iné možnosti.
Mas 15, niet tu co radit
Bud sookojna tam kde si
Riesila by som zachranara alebo porodnu asistentku to aspon budes mat vysoku, tiez by som to dcere nedovolila ked ma naviac, sorry ale zadky v domove dochodcov utiera kadekto bez vzdelania
Ze mas 15 a rodicia sa nestaraju prosim ta co cakas, ze od teba budu cakat denny report o frajerovi?
Vidno, ze si nezrela, nedospela, dieta…bud rada, ze mozes mat nejakeho frajera a moze si k vam chodit kedy chce
Trosku sa preber a nebud nevdacnica
Bohe, ja si musim svoje dieta lepsie vychovat sice je malicke este ale v buducnosti dufam, ze to bude mozne
Ja sa vyjadrím k inému. Dúfam, že tvoja mamka má aspoň miliardu na účte, je doktorka, právnička, vybachádza liek na ALS v labáku😂. Strašne sa smejem. O úspešnosti človeka fakt nerozhoduje len škola. Áno, keď chceš operovať alebo naprojektovať dom so správnou statiku, bez školy to nejde. Väčšinou si takýmito rečami do detí premietajú svoje traumy a sny rodičia, ktorí si cez deti chcú plniť sen. Mamka za Teba však potom neodpracuje 45 rokov v povolaní, ktoré nemáš rada.
Čo sa týka priateľa, máš len 15, podľa zákona sú rodičia za Teba zodpovední. Ešte to par rokov vydrž. Ja viem, že sa cítiš dospelá a veľká, ale ver mi, keď sa už len v 20tke obzrieš, bude ti z toho smiešne. Užívaj si hlavne mladosť, prvú lásku. To budú všetko prenádherné spomienky.
Tvoja mama má aké vzdelanie? Čo za povolanie robí?Keď už tak odsudzuje ľudí podľa vzdelania, ktoré ešte ani nedokončili.
Ked som mala 15,5r mala som frajera, skoro dva roky. On chodil k nam. Ja som k nemu nechodila. Ucila som sa, vonku som cez tyzden nechodila, v piatok a sobotu do 22.00. V prvom rade bolo studium, potom hobby - tancovala som a popri tom mohol byt nejaky frajer. Mala som vyssie ciele ako byt opatrovatelka. Tym nechcem povedat, ze som jadrovy fyzik, len so chcela viac. A priatel neskor studoval na VS - IT a dnes je majitel velkej IT firmy. A samozrejme rozisli sme sa o dva roky.
Ja sa vyjadrím k inému. Dúfam, že tvoja mamka má aspoň miliardu na účte, je doktorka, právnička, vybachádza liek na ALS v labáku😂. Strašne sa smejem. O úspešnosti človeka fakt nerozhoduje len škola. Áno, keď chceš operovať alebo naprojektovať dom so správnou statiku, bez školy to nejde. Väčšinou si takýmito rečami do detí premietajú svoje traumy a sny rodičia, ktorí si cez deti chcú plniť sen. Mamka za Teba však potom neodpracuje 45 rokov v povolaní, ktoré nemáš rada.
Čo sa týka priateľa, máš len 15, podľa zákona sú rodičia za Teba zodpovední. Ešte to par rokov vydrž. Ja viem, že sa cítiš dospelá a veľká, ale ver mi, keď sa už len v 20tke obzrieš, bude ti z toho smiešne. Užívaj si hlavne mladosť, prvú lásku. To budú všetko prenádherné spomienky.
@enmery A preco by nemali mat rodicia ako taku predstavu a zivote svojich deti? Aj mna by sklamalo, keby moja dcera, ktorej ide skola lavou zadnou, bavi ju chemia a biologia, mi oznami, ze po srrednej bude robit opatrovatelku v dome seniorov. So vsetkou uctou k tomuto krasnemu povolaniu, urcite ma v zivote naviac.
Si ešte na základnej škole, buď rada, že môžeš mať doma frajera, ja som mohla byť v tvojom veku vonku, kým sa zotmelo a len s kamarátmi, žiaden frajer, už vôbec nie doma.
Mám 16r dcéru a tiež si nemôže robiť čo chce.
To, kde chceš ísť do školy a čo chce tvoja mama, ste si mohli vydiskutovať, možno v tebe vidí viac ako opatrovateľku.
Tvoja mama ma akú školu?
Este si mlada, kazdy mal to svoje, cim si musel so svojimi rodicmi prejst. Nikto to nemal ruzove, ver mi 🙂 Teraz sa ti mozno zdaju ako najhorsi na svete, ale ver mi, ze to pochopis, ked budes starsia.
Ahoj, ja som tiez mala frajera asi od 15 - 16. Spatne casto rozmyslam, ze rodicia mali pravdu, mohla som cas travit inak ako tou v tom case obrovskou laskou. Ale na to clovek vsetko pride az casom...co chcem povedat je, ze rady rodicov nemusia byt zle len preto, ze my ich v danom case za spravne nepovazujeme 🙂
Tvoja mama má aké vzdelanie? Čo za povolanie robí?Keď už tak odsudzuje ľudí podľa vzdelania, ktoré ešte ani nedokončili.
@lenicka298 ja som napriklad u frajera prespat nikdy nemohla, az okolo 20-ky, ked sme sli na koncert alebo na Silvestra sa zabavit, aj to som spala v obyvacke a rodicia v byte, ze sami, tak to sme mohli zabudnut.
@anonym_c8f1ac mozno ani neodsudzuje, ale sama nema dobre vzdelanie a pre dceru si zela nieco lepsie. Hlavne, ak sa dobre uci a je sikovna.
Ja stale lutujem a budem do konca zivota, ze som predsa s tou kamoskou, co ma volala na medicinu, nesla skusit aspon tie prijimacky.
Manzel ma sice VS, my sme ostali spolu od nastnocnych cias, ale uplne inu a k IT sa dostal velkou oklukou, ale robi to, co ho bavi a vzdy bavilo. Lenze taku medicinu naozaj nemozes robit bez vzdelania, ze...su take odbory, ze inak ako bez skoly to veeu nejde.
Neviem, so mnou by rodicia takto nemohli cvicit, ze mi beru vsetky dolezite rozhodnutia o zivote. Vsak priprava je uz pred 18 a potom budes mat ich zivot alebo co? Pokial chodis do skoly a vacsinou spis doma, nemozu ta drzat, kam ti ukazu. Sla by som kam chcem, kedy chcem, ale zas nie tak ze tyzden sa neukazem. Mala som spouziacku, co bola dost divoka a dotiahla to velmi daleko aj co sa tyka VS a proste neni to nijaky indikator upadku. Skor mi pride chore, ze niektori rodicia praktizuju vychovu tym stylom, ze vrchol oddychu je besiedka so starymi rodicmi, domace prace a spanok 8h denne. Doslova. A ako zaujimova cinnost ma byt zarezavanie na ciste jednotky. Jeden z takych chudakov postrielal filozoficku fakultu v Prahe. Cloveka to ubija, byt nonstop v krci.
@lenicka298 ja som napriklad u frajera prespat nikdy nemohla, az okolo 20-ky, ked sme sli na koncert alebo na Silvestra sa zabavit, aj to som spala v obyvacke a rodicia v byte, ze sami, tak to sme mohli zabudnut.
@anonym_c8f1ac mozno ani neodsudzuje, ale sama nema dobre vzdelanie a pre dceru si zela nieco lepsie. Hlavne, ak sa dobre uci a je sikovna.
Ja stale lutujem a budem do konca zivota, ze som predsa s tou kamoskou, co ma volala na medicinu, nesla skusit aspon tie prijimacky.
Manzel ma sice VS, my sme ostali spolu od nastnocnych cias, ale uplne inu a k IT sa dostal velkou oklukou, ale robi to, co ho bavi a vzdy bavilo. Lenze taku medicinu naozaj nemozes robit bez vzdelania, ze...su take odbory, ze inak ako bez skoly to veeu nejde.
@anonym_5db354 autorka napísala, že mama odsudzuje ľudí podľa vzdelania. To nie je to isté ako chcieť pre svoju dcéru lepšiu budúcnosť. Bavíme sa o 15 ročných deckách. Nie o 30 ročnom chlapovi bez maturity, ambícii ktorý pracuje za minimálku.
Stretajte sa po skole a na vikendy ho pust z hlavy. Nerob rodicom vrasky frajermi v 15.tke. Najorv miluj studovanie, potom studuj milovanie. 🌸
@anonym_5db354 no ja som mala 19 keď sme sa sťahovali do vlastného bývania, takže sme už neriešili kto bude u koho spat. No nikto nám neveril. Každý čakal, že budem hneď tehotná a "pokazím si život" no dokázala som, že sa mýlia. 😊
Ja ti veľmi radiť neviem ale chápem ťa lebo moji rodičia mne toto robili stále a ešte aj keď som mala už 17r , frajer mohol iba pred bránu.Chodila som s nim 3 roky ale k nám mohol prísť do domu až 2 týždne pred svadbou,keď som mala 21 rokov.Nevzdávaj sa ho,kým sa ľúbite. Nevzdávaj sa svojho sna kam na školu (pošli tam prihlášku keď aj cez inú dospelú osobu) lebo ti rodičia doserú život .A keď budeš mať 18 a zmaturované,nemusíš už bývať doma.Priateľ bude mať už školu predsa skoro hotovú,môžte bývať u nich alebo v podnájme. Keď sa ľúbite nieje sa čoho báť. Tvoji rodičia raz pochopia že dieťa NIEJE na to aby mu rozkazovali čo s budúcnosťou keď to samé vie lepšie alebo mu dokonca zakazovali lásku.PS: daj si pozor aby si nebola "v tom" .Keby ste sa aj rozišli,svojej budúcnosti sa nevzdávaj ohľadne školy. Ja vám držím palce,všetky.❣️
Ja ti veľmi radiť neviem ale chápem ťa lebo moji rodičia mne toto robili stále a ešte aj keď som mala už 17r , frajer mohol iba pred bránu.Chodila som s nim 3 roky ale k nám mohol prísť do domu až 2 týždne pred svadbou,keď som mala 21 rokov.Nevzdávaj sa ho,kým sa ľúbite. Nevzdávaj sa svojho sna kam na školu (pošli tam prihlášku keď aj cez inú dospelú osobu) lebo ti rodičia doserú život .A keď budeš mať 18 a zmaturované,nemusíš už bývať doma.Priateľ bude mať už školu predsa skoro hotovú,môžte bývať u nich alebo v podnájme. Keď sa ľúbite nieje sa čoho báť. Tvoji rodičia raz pochopia že dieťa NIEJE na to aby mu rozkazovali čo s budúcnosťou keď to samé vie lepšie alebo mu dokonca zakazovali lásku.PS: daj si pozor aby si nebola "v tom" .Keby ste sa aj rozišli,svojej budúcnosti sa nevzdávaj ohľadne školy. Ja vám držím palce,všetky.❣️
@popcorn2myska ďakujem🫶🏽 u nás doma to je stále také, že majú problém keď za ním chodím… dnes mi mama povedala, že už ani nechodím s kamoškami. ale keď sa to tak nejako rozpadlo a mňa odstrčili, tak neviem s kým mám byť a s ním si najviac rozumiem… trochu ma to mrzí, že jej to vadí..
a chcela som sa ťa spýtať, ako si to mala ty? má tvoj priateľ vysokú? bývali ste najprv v podnájme alebo u rodičov? ako to celé bolo?🫶🏽

Máš 15, aké rady ti máme dať , keď za teba ešte zodpovedajú rodičia.