Babka sa upína na vnučku
Ahojte, hneď na začiatku chcem povedať, že som rada za záujem aj za to aký vzťah má svokra s mojou dcérou, je naozaj skvelá babka ALE....
Svokra chcela vždy vnúčatá, má rada deti a v podstate odkedy som s manželom sme stále počúvali ako ona chce už vnúčatá, ako sa na ne teší a všetko okolo. Má 5 vnúčat, my sme najbližšie a dcéra je najmladšie vnúča. Keďže ostatné vnúčatá sú staršie, chodia do škôlky/školy, majú už aj krúžky a kamarátov, ubrala pri nich z nároku na kontakt, upla sa však na našu dcéru.
Po pôrode to bol horor, chcela byť u nás stále, bola schopná zvoniť u nás 6:30 lebo prišla pozrieť vnučku, to vždy muž vyriešil a na istý čas sa to ukludnilo. Potom bola dlho urazená lebo pár krát mi volala bez pozdravu, len rovno povelom povedala "nachystaj mi malu do kočika o 5 minút som tam" no väčšinou trafila čas keď sme neboli doma alebo sme akurát prišli z prevádzky tak bola urazená. Asi mesiac sa nechcela kontaktovať a potom sme si už vedeli nájsť systém aby boli obe strany spokojné. Teraz to však opäť začína preháňať, začalo to tým že vyplakávala ako je s vnučkou málo, ostatné babky bývajú viac, boli ju srdce lebo ona ju musí mať každý deň. Mne to nevyhovuje, materskú si užívam, baví ma s dcérou chodiť na krúžky, na ihriská, vymýšľať aktivity, hrať sa. Celkovo pred dieťaťom sme boli s mužom veľmi aktívny, dieťa sa k nám pridalo, chodíme na výlety, návštevy, bicykle. Muž robí v zahraničí a naozaj ten čas čo je doma radi trávime spolu. Svokre nikto kontakt s vnučkou neberie, kľudne jej ju dám na ihrisko, môže prísť k nám, my chodíme k nej, zobrala som ju s nami na plávanie, brali sme ich na výlet, minulý rok boli s nami na týždeň v Grécku, no zrazu jej to nestačí. Začala robiť veci že sa "náhodou prechádza" po našej ulici v čase keď vie že sa odniekiaľ vraciame alebo niekde ideme, dcéra ju má rada a vždy sa za ňou rozbehne, napríklad ráno odchádzame na plávanie, svokra sa zjaví pred domom, dcéra ide za ňou a svokra ju hneď začne lákať, aha mám bábiku, aha pôjdeme na ihrisko, samozrejme to skončí plačom, keď dcéru dávam do auta a musíme ísť. Alebo len tak príde že išla okolo a kúpila nám banány tak ich doniesla, dcéra ju hneď ťahá dnu hrať sa a svokra je schopná byť tu aj 3 hodiny, nie vždy mi to však vyhovuje. Muž to s ňou rieši ale svokra si ide svoje, "veď nič zle nerobím, iba som išla okolo, náhodou som tu atď." Ja som rada sama s dcérou, nemám problém ju svokre dať ale chcem si ju aj sama užiť a mať nejaký program, svokra sa snaží byť každý deň s nami, mne už došla trpezlivosť, ako by ste to riešili? Zakázať jej prechádzať sa po ulici nemožme, dcéra keď ju vidí uteká za ňou a ak máme nejaký svoj program je ju ťažké dostať od nej, svokra nám vyčíta každý program bez nej, výlet, návšteva, oslava všetko. Je to normálne sa takto upnúť na vnučku?
@kitycat no dcéra nie je úplne kľudná, ale našli sme spôsob ako sa dá fungovať. Ja jej nehovorím čo kedy ideme robiť ale už pozná kedy máme krúžky a takéto veci. Dcéra potrebuje presný režim a vtedy dokáže byť v pohode. Ja jej pomoc rada uvítam ale keď sa dohodneme
Babku treba zaukolovať tak aby to vyhovovalo tebe, ty si matka. Žiadne prepadovky.
Choďte spolu na kávu, do cukrárne a porozprávaj sa s ňou. Povedz jej, že máš svoj režim, tiež chceš s dcérou tráviť viac čau. Ako písala @kyticat vyhraď jej 1 alebo 2 dni v týždni, kedy bude ona s ňou tráviť viac času.. Ak má ona veľa voľného času, nech sa zaoberá ručnými prácami, alebo v záhradke nech pracuje...Sú kluby, kde robia podujatia.. tam sa môže angažovať.. nie je u vás Charita? Tam tiež môže pomôcť občas.
Zároveň jej povedz, nech rešpektuje váš harmonogram (ty a dcéra).
Držím palčeky, nech sa to vyrieši pre dobro všetkých zúčastnených
Tento problém by mohlo vyriešiť presťahovanie sa, kde by ona sama nemala až toľkú chuť chodiť len tak na prepadovku resp sa len tak prechádzať po ulici. Lebo ozaj pei svokrach je to na tenkom ľade. Hoci sa muž snaží, možno by si mala ty nastaviť hranicu toto nie a toto je cez čiaru, aj za cenu jej urazenia sa. Aj tak z toho precitne a pochopí, ale tiež to nemôže riešiť iba tvoj muž hoci je to jeho mama, ale ty, lebo ty si zase mama jej vnučky a teda ty si urcujes hranice aj vo vztahu ku starým rodicom, a nie ze svokra si príde len tak akože nahodne okolo, ked vy idete plávať, aby si ju ty znova ukludnovala 3 hodiny. Takto to nemá vyzerať a keď ti chce pomáhať, nech je to pomocou pre teba a preto hovorím, ze jej treba vymedziť hranice, aby chápala čo je a co nie je vhodné pre teba
Veľmi otvorený rozhovor, že ste radi, že má záujem, ale že prekračuje hranice. Dohodnúť sa tak, aby to bolo pre obe strany prijateľné. Iná možnosť je už len tvrdšia, ale keď chcete dobre vychádzať, tak by som ešte do extrému nešla
Co by som ja dala za to, keby sa mi niekto
Chcel hrat s deckami dba krat do tyzdna. To ako naozaj chces travit s malou kazdu minutu? Potom tlieskam
@katka533 nepochopila si. tuto uz to hranici s obtazovanim. a ani ty by si isto nebola nadsena, kebyze sa s dietatom niekde ponahlas a na parkovisku "nahodou" by bola tvoja svokra a dieta by odmietalo ist tam, kam ty s nim mas v plane ist, lebo babka.
Nechcem ta strasit,ale nepomoze nic. Moja mama je takato. Presne toto robi a mozes byt akokolvek razna,ona to nepochopi. U nas pomohlo len to,ze vnucata odrastli a uz same zistili,ze kontakt s nou je toxicky. Najhorsie je,ze teraz im vypisuje toxicke spravy a vyvolava v nich pocit viny. To su chore osoby,ktore sa na nieco upnu a idu si za tym.
@kaktusik007 tak to ano, ale asi to robi preto, ze jej viac neumoznis. Ja by som ju dala aj dva krat do tyzdna, to by jej snad stacilo
@katka533 necitas s porozumenim? autorkina svokra je s vnuckou takmer denne, myslim ze tie dva dni v tyzdni mozno ta svokra vnucku nema...
@katka533 ona s ňou chce byť každý deň, nejaké dva dni v týždni nemám problém
@katka533 a ako som písala, ja jej nebránim v kontakte, bola s nami aj na dovolenke aj všade ale vadia mi veci ako som písala
Dala by som jej prečítať tento tvoj príspevok.
Kup jej psa 😅
Má to riešiť jej syn. Toto už nie je normálny prístup babky. Nech vyhľadá psychológa, nájde si kamarátky svojho veku a s nimi trávi čas. Máte právo na svoj život a dohodnúť si správnu mieru kontaktov. Vždy to má riešiť jej syn, od neho to bude možno brať ľahšie. Držím palce. Ona potrebuje pomoc. Cíti sa sama, ale vy jej nebudete robiť terapiu na úkor vlastného života. S kamarátkou by jej bolo veselšie...
A čo na to hovori svokor. Nemože jej on nejako dohovorit, alebo vyplnit spoločny čas.
nie je rozvedena? v tom prípade pomôže nájsť frajera a bude toho času mat menej, alebo na nejaku univerzitu tretieho veku, ale ked je jak naša mama, ktora nema žiadne koničky a ani zaujem o ne, tak ste nahratý, jedine sa zabarikádovať doma 😀
Babke treba vysvetlit,pripadne aj raznejsie. Nech to povie Tvojj manzel,je to jeho mama. Hranice musi mat aj svokra
@anna777115 Svokor je asi rad,ze sa zbavil baby😎
kupte svokre psa .. oba sa neupla na malu ona sa nudi
čas snimi si užívam, dlho sa nám nedarilo deti mať a teraz pre ne naplno žijem.....toto jej povedz

Svokra ma evidentne vela volneho casu.
Je to teda trochu prehnane.
Ja by som jej dala na vyber nech chodia trebars vo stvrtok bud to na ihrisko spolu alebo na nejakybten kruzok, kyory by si zafinancovala ona sama (predpokladam, ze inak by aj tak spravila po svojom, sla inde a bola by to skoda penazi). A ona tiez nech ide na daky kurz :D
A poziadala aby respektovala vas harmonogram a berobila vam prepadovky, inak je z toho dcera akurat rozhodena. A ak musi zdravit, tak iba "ahoj, uzi si plavanie".
Asi mas kludne prvw dieta a preto ti tato "pomoc" nevyhovuje. A mozno by dom predtala zdielat podtobny harmonogram buducich aktivit