icon

Čo robiť, keď brat fetuje a kradne?

17. nov 2023

Ahojte.Prosím o radu ako ďalej už nevládzeme.Brat užíva drogy.Pervitín,alkohol aj tramal.Kradne z domu rôzne veci,kradol už aj v obchode.Viem že po radu by som si mala ísť k psychiatrovi pre drogovo závislých,a že je tam možnosť chodiť ambulantne.No nedonútime ho pokým sám to nebude chcieť.Má 20 rokov,nedokončil ani strednú školu,vyhodili ho pretože aj tam robil problémy.Neviem vôbec čo robiť.Doma sa s ním denne hádajú.Vôbec neexistuje riešenie na toto zúfalstvo?Má niekto skúsenosti?

Strana
z2
maranco
17. nov 2023

Čítala som rozhovory so psychiatrami a odbornú literatúru. Všade zdôrazňovali, že závislý musí pocítiť dno a že najúčinnejšia metóda je vyhodiť ho z domu. Hlavne keď nedodržiava žiadne pravidlá. Dať mu ultimátum, že buď pôjdeš na liečenie alebo si vyberieš drogy, ale ja ti v tom nemôžem pomáhať. Zo začiatku to bolo pre mňa nepredstaviteľné.

keď závislému dieťaťu nedáte pocítiť hranicu a neokúsi dno, podporujete ho v užívaní

https://www.aktuality.sk/clanok/aYZr6A1/matka-d...

„Chlapcom neraz najviac pomohlo, že ich rodičia vyhodili na ulicu. V jednom prípade tak spravila mama, chlapec potom rok žil bez strechy nad hlavou. Dostal sa na úplné dno a až potom prišiel za mamou, že sa ide liečiť. Dnes abstinuje. To, že ho vyhodila z domu, považuje za najväčší akt lásky – vie, že mu tým zachránila život,“

https://www.aktuality.sk/clanok/0xk3mDO/vyskusa...

ivangeline
17. nov 2023

Vyhodit z domu. 🙂 A nekontaktovat...pokym nebude chciet realnu pomoc. Je jedine riesenie.

ema22270
18. nov 2023

Ja si myslim, ze tak ako to niektorí pisu, ze rodicia maju vyzivovaciu povinnost atd. maju teda aj pravo umiestnit tvojho brata na liecenie, na psychiatriu.. kdekolvek, kde mu pomozu. Toto by som nezniesla doma. A aby este z domu kradol veci. V ziadnom pripade.

januska12323
18. nov 2023

@ema22270 nemôžu rozhodovať za dospelého človeka a ani nemajú vyživovaciu povinnosť, je len ich dobrá vôľa keď ho u seba stále nechajú a chovajú.

ema22270
18. nov 2023

@januska12323 ja som to myslela tak, ze ked uz teda ho nechaju doma aj za takych okolnosti tak dat ultimatum, bud liecenie alebo ulica

nelili1978
18. nov 2023

V.....t na ulicu a hotovo. Tu ine nepomôže. Zrušiť trvalý pobyt a hotovo

majada35
24. nov 2023

@minenkak ...bože, to je hrozne...🥺😥

Strana
z2