Bývalý partner je alkoholik a pije aj vtedy, keď je u neho dcéra
Uz som fakt zufala. Nedavno sme mali sud o rozsireni styku otca s dcerou. Dospeli sme k rodicovskej dohode. Avsak moja advokatka mu povedala, ze v pripade ze sa dozvieme ze bude pit ked tam bude dcera, tak bude podavat dalsi navrh. Ako ja sa chystam jej volat a zistit, ake su moznosti. Ide o to, ze som sa dozvedela ze ex pil aj vcera ked bola u nho dcera. A aj pred 2 tyzdnami. Vraj jeho milenka pila viac ako on. Ale to je nepodstatne. Podstatne ze pil. Ja som uz unavena z dotahovania sa s ex. Zaroven nechcem, aby bola dcera ohrozena ked je u nho. On ma dlhodony nerieseny problem s alkoholom. Myslite ze by sud by mohol znovu rozhodnut a inak? A zuzit styk? Je to strasne nevediet, ci je dieta v bezpeci.
@panelacikova dakujem. No mozno by uz dnes nik neodpovedal a zajtra rano skusim zavolat pani advokatke.
Ahoj v prvom rade na súd zákaz styku o obavy zo zdravia dcérky, hlavne psychického. Musíš mať na to aj nejaké dvokazy inak to bude len slovo proti slovu.Oslov sociálku väčšinou sídlia na Úrade práce v tvojom meste určite ti pomôžu ak môžeš kontaktuj aj právnickú pomoc.Ak by došlo k nejakým obávam o zdravie malej zavolaj na neho políciu!Podaj trestné oznámenie...Viem ľahko sa to píše ale pre deti musíme urobiť všetko, viem čo prežívas.Hlavne veľa síl 🙏a šťastia ☘️
@zuzana1688 no dokazy. Mne staci slovo mojej dcery. Svojho otca ma napriek csetkemu podla mna az neprimerane rada. Ona by si to nevymyslala. Plus mam video, ktore je mne dokazom ze pil za bieleho dna. Zial to nevidiet, len pocut ako rozprava. Clovek ktory zije s alkoholikom, uz vie rozoznat, ze ten clovek pil podla hlasu a sposobu komunikacie. Vlastne tak som sa to dozvedela. Ono je to dost tazke, ja nevidim co sa tam deje. Ex byva 55 km odo mna. Mozno nevyvadzaju vyslovene. Ale aby dospeli ludia sa ozierali, ked ma ex na starosti dceru cez vikend, raz za 2 tyzdne? Kde je zodpovednost? Dcera sice ma 10 rokov, no stale je to dieta. A stat sa moze cokolvek.
autorka: mám na mysli túto skupinu, písala si už tam? vedia tam poradiť právnici....
@panelacikova nepisala. Lebo dnes idem skusit zavolat advokatke, mozno na kuratelu. Snad mi budu vediet poradit, co s tym.
Len vies, bez dokazov to bude Tvoje tvrdenie proti jeho. Dcera ma kolko rokov? Vie potvrdit, ze otec je pod vplyvom alkoholu, ked je tam?
a on má súdom zakázané požívať alkohol? resp. bol na protialkoholickom liečení?
ja viem, že máš obavy, ale toto podľa mňa neprejde.
Z vlastnej skusenosti - moj buduci ex berie pervitin. Je nanho podane TO za tyranie a tento skvely stat zvazuje ze mu da 4 male deti do striedavky.
Mam sms kde sa priznava k fetu, mam vypoved psychologicky, ze sa tam priznal, ale ze to je stale malo ako dokazy. Takze asi tak.
@elenita dcera ma 10 rokov. A ona mi potvrdila, ze pil aj cestou z vyletu v sobotu. On nesoferoval, totizto nema vodicak kvoli alkoholu. A ze 2 tyzdne predtym pil s tou svojou, ze ona viac (to je irelevantne, pisem len ako mi to dcera povedala).
@mondolina nebol na protialkoholickom. Razmu to psychiater odporucil, odmietol. Sudom zakazane to nema. Vsak on na sude klame. Povedal ze nepije. Uz vtedy nemal vodicak za chlast, len som to este nevedela. Neraz ked volal s dcerou, pocula som ze je opity. Ale aby sa ozieral ked ma na starosti dceru? A ta jeho pije tiez. Zice ziaden triezvy dospely tam nie je
@soldi to je neskutocne. Ja mam normalne stiahnuty zaludok, ako som mavala pocas manzelstva, ked slopal a potom vyvadzal. Je to strasne ze clovek nic nezmoze.
Pred 2 ttzdnami craj pili spolu a verim ze boli stati. A ex nechal 10 rocnu spat s cudzim chlapcom v podobnom veku, spolu v manzelskej posteli. Dcera je na svoj vek dist vyspela. A esre ked som mu pisala a prosila ho nech sa to uz nestane, tak sa este chova akoby to nic nebolo
Je chory tento stat. Moj ich chce do striedavky len aby nemusel platit vyzivne. Aj tak ich vzdy necha len rodicom ked ma byt s nimi. Deti s nim byvat nechcu. Bohuzial, dokazna povinnost je na Tebe. Plati len to, co vies dokazat 😔
@soldi a tvrdenie dcery nie je dokaz? Alebo co moze byt ako dokaz? Ja byvam daleko od ex. A viem teda len to, co mi povie dcera.
Neviem co sud berie ako dokaz. Ako som pisala, u nas ako dokaz nestacila ani sms ani vypoved psychologicky 🤷♀️
Mozno jedine ze ked pojdes pre dceru prizvi socialnu pracovnicku a nech pred nou fuka, ze ci mu vyjde nula. Ale neviem ci je to nejako zakonom osetrene ze musi byt 100% triezvy pri 10 rocnom dietati 🤷♀️
Pokial je o dceru postarane, tak asi nezmozes nic 😔
@mondolina ano, lutujem den ked som si takeho cloveka vzala. Ale ci niekto veri ci nie, nevedela som o tom ze ma problem s alkoholom. Pred svadbou sme spolu nebyvali. Stretavali sa len cez vikendy, on chodil autom, byvali sme 50 km od seba. Vecer sme si sli sadnut, aj nieco vypili, aj ja, tak do nalady. Ale netusila som ze on fakt ma problem.
Celych 9 rokov to bola husenkova draha. Opitie, vyvadzanie, potom na dalsi den akoby nic. Moje prosikanie, vyhrazanie sa odchodom, plakanie, odpustanie, nic nepomohlo. Pochybujem ze sa on zmeni. Mal na to x prilezitosti. A hlavne ked si k sebe nasiel niekoho kto pije s nim. To uz pojde len dolu vodou.
Volala som aj advokatke aj na kuratelu. V prvom rade to mam skusit riesit s kuratelou, len pani co to predtym riesila, bola na sude, zavola mi potom. Oni vraj mozu spravit s nim nejaky pohovor. Myslim ze aj to moze byt ako plus, ak by sa to znovu opakovalo. A verim, ze jeho nezmeni nikto a nic. Ked uz kvoli dcere nevydrzi nepit...
No a ak by to nepomohlo, tak by sa muselo davat znovu na sud, zuzenie styku. I ked s tymi dokazmi je to pravda, nejake by mali byt. Ale zatial teda s tou kuratelou to skusim riesit.
@soldi tak on pije vacsinou bud v piatok ci v sobotu. V nedelu asi nie, dceru odovzdava v mojom bydlisku. Ja auto nemam k dispozicii. Takze to by realne nebolo. A veru, nema podla mna ziadnu povinnost to spravit.
Podobny je aj moj ex...pride si po dceru sobotu rano nakupi palivo a ide sa do prudu...ja som tak k..a ale on nepije...a takto je to stale. Mala je na telefone ked je zle idem po nu. Kolizna mu nemoze zakazat pit....tak len cakam kedy sa vyberie z domu autom a bude mat v sebe aby som volala policajtom...asi tolko uz teraz sa desim dvoch tyzdnov cez prazdniny co tam dcera bude
dcéra už môže vyjadriť svoj názor, že k otcovi chodiť nechce, aj z dôvodu, že pije a ona sa necíti dobre.
teda ak nechce.
@lulu1812 ex uz nema vodicak, kvoli chlastu. Teraz soferuje nase este nevysporiadane auto ta jeho terajsia...
@mondolina tak uz som spominala, dcera ho napriek vsetkemu ma rada a velmi. Vsak to videla roky u mna. Ale mne ude o jej bezpecnost.
Tak dieťa aj keď vidí, že nie je niečo v poriadku, proste nezanevrie a zvlášť tie menšie deti, to tak dosť často majú. No máš pravdu, keď sú obaja pod vplyvom, tak tam proste nie je v bezpečí
Podaj písomný navrh koliznej aby preverili v sobotu v akom prostredi dieta je, ci ma teple jedlo, mliecne vyrobky, ovocie a zeleninu k dispozicii.
Budes mat snahu.minidôkaz.
Taktiež vyjadrenie psychiatra a odobraty vodicak pre chlast. Mozno bezvyznamne - ale dokazy, kt.za pokus stoja
Nerozumiem, ked vies aky je ex alkoholik preco si suhlasila s rozsirenim styku? Naco to bolo dobre?
@0kristina0 takto, ja som v prvom rade odmietla návrh na rozšírenie styku, lenže kolízne opatrovníčky sa pýtali aj dcéry, čo by chcela, ako by si to predstavovala. keby to bolo čisto na mne, nesúhlasila by som s tým. no ak si mala ohľadne detí niekedy súd, vieš ako to prebieha. buď prebehne rodičovská dohoda, alebo rozhodne súd. ale v tom prípade tomu, kto nesúhlasí s rodičovskou dohodou, viac-menej nevyhovejú. ja som k návrhu hneď napísala, že nesúhlasím /aj advokátka to tam povedala/, na druhej strane tam bol dodatok, že v prípade že súd rozhodne, že otec má aj napriek všetkým mojím obavám právo na rozšírenie styku, tak som určila, ako si to viem predstaviť. je to menej, ako si žiadal otec. nemysli si, že je to také jednoduché odmietnuť rodičovskú dohodu, i keď snaha tam bola. a to že pije, viem. no veľmi som chcela, a dúfala /aj keď úplne neverila/, že keď bude s dcérou cez víkend každý druhý týždeň, že sa bude držať. a myslím že sa ako tak držal, kým si nenašiel k sebe partiu, ktorá pije s ním.
@0kristina0 tiež celkom nerozumiem, možno to bolo jednorázové, veď keď človek sa stane rodičom, neznamená to, že prestáva byť človekom. Pokiaľ je o dieťa postarané tak nie je čo riešiť, jedine že by to dieťa vnímalo nejako negatívne.
@kamajka čomu nerozumieš? že je dieťa v prítomnosti dvoch ožratých ľudí? a že sa mi to nepáči? čokoľvek sa môže stať, a čo potom, čo bude dcéra robiť?
a ako jednorazové, čo? že je alkoholik? má to potvrdené aj psychiatrom. a toto sa dialo aj počas manželstva, no vždy som tam bola ja, čo som bola triezva a o dieťa bolo postarané. to, že som "musela" na nejakú dohodu pristúpiť, bolo zrejmé. i keď advokátka ex na súde povedala, že raz sa dozvie o tom, že pil keď bola dcéra u ňho, tak podávame nový návrh. ani ja som nemyslela, že to bude takto skoro, mesiac po pojednávaní.
Aha, nečítala som všetko, teraz už mám lepší prehľad. Konfrontácia asi možná nie je, tak možno keby si mu pohrozila, že ak sa situácia ešte raz zopakuje, tak podávaš návrh na zákaz styku. Možno sa zľakne. Ak teda vravíš že sa predtým držal. Reálne neviem, či by to prešlo, dôležité je aj to ako sa k tomu stavia dieťa, píšeš že má otca až priveľmi rada, tam by súd skúmal hlavne to či ona chce alebo sa nechce stretávať s otcom. Zákaz je veľmi výrazný zásah do rodičovských práv a súdy k tomu pristupujú len veľmi ojedinele. Každopádne ja by som mu ale pohrozila. Držím palce.

toto je skôr otázka na právnu poradňu :(