Chcem kúpiť dom, ktorého vlastníci vymreli
čaute dievčata neviete mi poradit,chcem kupit dom ale vlastnici vymreli mate niektora s tymto skusenosti...🙂
@paloma2811 ti vlastnici maju dedicov.treba pockat na dedicke konanie a potom kupovat nehnutelnost od dedicov.
ty nemas opravnenie iniciovat ziadne ded.konanie vo veci poucitela ,kde nie si dedicom..
však pozri na kataster - na nete, tam nájdeš kto je momentálne majiteľ. Kapor. sk
@paloma2811 a čo s tým majú tí vlastníci, ktorí umreli? to umreli naraz? Veď muselo prejsť dedičské konanie.
Ak máš číslo LV, tak si to vieš krásne nájsť na www.katasterportal.sk
@deti95060810
@sasa1310 Dievčatá, to nie je vždy také jednoduché, často som sa stretla s tým, že na katastri je uvedený vlastník, ktorý je dááávno po smrti, prípadne nezistený vlastník.
@paloma2811 V tomto Ti je ťažko radiť, ak dom nemá žijúceho vlastníka, tak to má zrejme svoj dôvod, možno je dedičov priveľa, sú roztratení po svete a ani nevedia, že niekde niečo by mohli zdediť. Skús sa spýtať na obecnom (miestnom, mestskom...) úrade, tam sa platí daň z nehnuteľnosti, možno by Ti vedeli poradiť (kto to platí, prípadne, ak aj neplatí, komu to posielajú, aby platil). Viac poradiť neviem.
@sasa1310 nemusí vedieť ani číslo LV, stačí ak vie adresu,ale aj s popisným číslom.....Tam nájde vlastníkov....
@deti95060810 ano,presne tak vlastnici davno zomreli a ty pozostali su všade po svete su to možno až pra vnučence a možno ani nevedia že su dedičmi,čo ak nič nezistim ani na obecnom,kedy prebera taketo domy pozemkovy fond.
Zajdite na kataster, tam vam daju mena aj adresy majitelov nehnutelnosti. Mozno to ma niekto prenesene...Pokial nie a neprebehlo ani ziadne dedicske konanie treba hladat a najst pozostalych na matrike. Mozu byt 3 a moze ich byt 30, toto je beh na dlhu trat. Nieco podobne som absolvoval s pozemkom.
@deti95060810 no áno, ale ak je to byt, tak ako vie, ktorý je presne ten?
@paloma2811 no ak sú dediča hocikde po svete, tak to bude kúpa na dlhé trate. Pretože musí prejsť riadne dedičské a musí byť ukončené.
Veď to sa nedá ani kúpiť reálne? nie?
už naozaj ani nevie či sa do toho puštat, myslela som si že to bude lahšie,dakujem Vam všetkym za odpovede🙂
@paloma2811 skus sa tu spytat v skupine "pravne poradenstvo", tam radia pravnici.
Moj laicky nazor je, ze inak ako od vlastnika sa nehnutelnost kupit neda. Kazda nehnutelnost ma vlastnika, treba len zistit, kto to je a to niekedy trva hrozne dlho.
@paloma2811 Treba najprv ísť na obecný úrad a tam sa spýtať. Oni by mali vedieť čo s takými domami, ktoré sú neobyvateľné. A potom už budete múdrejšia a budete môcť nejako postupovať
@paloma2811 naši takto kúpili starý židovský dom v centre mesta, bol to beh na dlhú trať, stálo ich to strašné prachy za právnika, ale ten nakoniec vykutral aj nemožné a to posledných dvoch žijúcich predkov ( obaja cez 80r a bezdetnní) a až v Austrálii, ktorý ani len netušili, kde je Slovensko a nie ešte to, źeby tam mali nejakých predkov. Naśim sa kúpa tohto domu už x krát vrátila, takže neľutujú ani cent a ani tie nervy okolo. Preto si skôr polož otázku, či sa ti to vôbec vyplatí, či ti to stojí za tie nervy ešte aj s nejasným výsledkom....
@sasa1310 však aj byt má presnú adresu
@deti95060810 a s ním ďalších 40 bytov s rovnakou presnou adresou 🙂 Asi si nikdy nehľadala.
@h2 ano,jedna sa o rodinny dom...

@paloma2811 musis dat poziadavku na dedicske konanie,zrejme teda na obnovenie a dohodnut sa potom s novymi majitelmi