Čo by bolo spravodlivé?
Mám surodenca, ktorý pred vyse 10 rokmi
Spravodlive? Osobne by som nedala nic.
Ty si dostala auto je na tebe co s nim budes.
Uz len preto ze vtedy ked on dostal auto tebe tiez nedal nic.
Deti by som uz vobec neriesila. Tie darceky idu detom nie tebe. A keby mal deti surodenec stari rodicia by istotne postupovali rovnako.
Najspravodlivejsie by bolo, aby rodicia bud nedavali nikomu alebo naraz obom. Lebo potom vznikaju presne taketo situacie, lebo veci sa dohaduju ustne, pred rokmi je iná situacia ako po rokoch atd. Nuz, ale ludia su nepoucitelni.
A co by bolo spravodlive teraz? Predat auto, nechat si cca hodnotu toho, kolko malo surodencove auto a zvysok dat rodicom, kedze to bolo povodne ich auto. A dalsie dary a majetky delit len s papierom v ruke, nie ustne.
spravodlive je nedat mu nic on dostal (v danom case za danu hodnotu predal teba neriesil) teraz dali rodicia tebe nechapem naco riesis vobec jeho
povedz mu ze mu das taky isty %podiel ako on tebe ked predal
Mala si poslúchnuť rodičov a nič mu nedať. Obaja ste dostali auto zadarmo a spravili ste s nimi čo ste uznali za vhodné. Rodičia mohli obe autá predať sami a ísť na štyri dovolenky.
Nedala by som mu nič. Rodičia ho dali tebe tak ako vtedy jemu. A keď sa ešte rodičia vyjadrili že si máš nechať všetko ty tak načo riešiť?
Taketo veci, ze dar jednemu, druhemu nic, potom dar druhemu, dalsiemu nic vedia brutalne rozvratit rodinne vztahy. Ja by som mu dala presne tolko, co on dal tebe z prveho daru (auta). A viac by som to neriesila a ziadne dary by som si od rodicov uz nebrala, pokial taky isty dar nedostane moj surodenec. Bez ohladu na rodinne pomery alebo financne danych ludi.
Nič mu nedávaj a hotovo. To auto si dostala ty a nie si povinná sa s utŕženými peniazmi deliť
Nedať nič a ak bude mať námietky tak nech mu to vysvetlia rodičia.
@januska12323 no mala, ale chcela som sa zachovat seriózne voči súrodencovi, ale mám pocit, že aj keby mu dam polovicu, tak nebude spokojny. Dobrý zamer sa absolútne vymykol spod kontroly. Ano, mohli to predat, ale zase rodičia majú dá sa povedat dosť penazi, im tie peniaze chybat nebudu.
@mima1608 Ano, dostala, keby ten surodencov partner nedosiel s tým, že mám vyplatiť surodenca, aby to bolo spravodlive, tak by som ani zrejme nič nedavala, lebo pre nich sú to drobné, peniaze majú, ziju si nadštandardne.
@muchotrafka298 len tu sa jednalo o auta, ktoré rodičia nepotrebovali v danom čase. Ano, mohli obe v tom momente predat a rozdelit nám tie peniaze, keď už. Takto sa pokazili vzťahy v celej rodine. Ešte aj chudaci rodičia, keď mali dobrý zamer, tak teraz musia pocuvat prestrelky medzi nami.
Ako sa vraví kto nie je spokojný s malom, nie je hoden viac.... Takze ty si preukázala dobrú vôľu a dala/ponukla mu 1500eur. Bud zoberie a poďakuje alebo nech nechá tak. On ti tiež nedal polovicu a ty si sa zachovala čestne
A viac by som so súrodencom o tom ne diskutovala a ani na to nereagovala
nechce peniaze co ponukas nedala by som mu nic a moze aj stojku na usiach robit ... on dostal auto ty si dostala auto -vybavene
Súrodencov partner do toho nemá,čo hovoriť. Nie si nikomu nič dlžná.
Spravodlive? On dostal auto, ty si dostala auto. Rodicia mozu za svojho zivota nalozit so svojim majetkom ako chcu, nie su povinni dat kazdemu nieco alebo rovnako. Problem vyrieseny, koniec pribehu.
Surodenec nech sa plieska o zem kolko chce, jeho problem.
A surodencovho partnera by som poslala najrychlejsou cestou tam kde ani slnko nesvieti, co sa ten stara do majetku vasich rodicov??
To bola iba tvoja dobra vola ze si mu dala peniaze...dostali ste auto on i ty...on ked predal dal ti peniaze??? Nie a nehneval sa na neho nikto
Spravodlivost a viera v nu sa dnes neoplaca.
@mima1608 nechapem ani ja. Ešte keď som navrhla čiastku (o trosku vyššiu), tak mi súrodenec povedal, že to preberie s partnerom, či je to spravodlive. Vtedy som vyletela, že co to má čo preberať s partnerom. Že sú to moje peniaze a človek, ktorý mi je absolútne nič mi nebude hovorit, ako mám so svojimi peniazmi nakladať, že je to len medzi nami dvoma. Môj manzel, čo mal do toho jediný čo rozprávať, lebo okolo auta aj realne kmital, aj ho brával celé roky do servisu, prezuval gumy, mi povedal, že on sa do toho starat nebude, ako sa medzi sebou vyrovnáme, lebo on s tym autom nič nemá.
@sissy27 no veď práve, keby to bolo len na nás dvoch, nevyeskaluje to až sem. Lebo prvý telefonát bol odo mna súrodencovi, či to auto chce, alebo nie. S tým nápadom na finančnú kompenzáciu prišiel ten partner.
@syslik81 už som súrodencovi napisala, či chce tých 1500 alebo nie. Ak nie, tak to má povedat, aby rodičia mohli peniaze poukázať na ucet. Keďže bolo písané na nich, oni dostali peniaze od kupcu na ucet.
Rodicia ziju nadatandardne a zarobili si a evidentne vychovali rozmaznaneho syna, kt caka co mu padne. Rodicia to mysleli dobre, ale nemysleli, ze sposobia konflikt…. Auto ako auto ..Ty si z autom rob co chces a nic mu nedavaj, Poucenie pre teba, ked sa budete v buducnosti delit o dedicstvo, tak sa pozerete … takze jedine s pravnikom a pisomne.
Spravodlive by bolo dat mu tolko, co on dal z prveho auta tebe - nic.
Som si 100% ista, ze surodenec je brat 🤣
Poslednykrat by som sa ho opytala ci chce tych 1500€. Ked povie nie, že sa mu máli, tak by nedostal nič.
@kvietok2012 poslednykrat som sa opýtala, že tých 1500 chce do spravy a že chce, ale ty kokos žiadna vdaka a ešte pocit ukrivdenia. Ako tato situácia pekne zamava vzťahmi a zrejme ich aj trvalo rozvrati, ešte mne rodičia vynadali, že ja sa tvarim urazene a tvrdohlavo, keď som sa ich pýtala, že či je súrodenec ofucany, pretoze ak je, tak mu nemusím z tých penazi dat nič. Ešte poprekrucal fakty, že jemu vtedy nenapadlo mi dat peniaze z predaja, lebo som vtedy nemala vodicak, hlavne, že ja už som v tom čase mala 5 rokov auto a vodicak mám od 18 tich😀
@olimuc Ano, toto mi bolo vykricane, že so mnou sa nebude dat dohodnúť na dedičstve. Zase zdôrazňujem, že aj keď sa súrodenec tvari ako obeť, ja jediná som na neho myslela (ponukla mu auto, či ho nepotrebuje a dala mu peniaze z predaja a všetko zabezpecila, aby sa predaj vôbec zrealizoval), on mi nedal nič ani vtedy, keď auto dostal, ani vtedy, keď auto predal a ani teraz sa len nespýtal, ako mi môže pomôcť. Ja som si nikdy nemyslela, že sa na financiách posekame, ziju si nadštandardne, niekoľko exotických dovoleniek pocas roka a pod. To dedicske bude masaker, už to vidim, že bude chcieť všetky nehnutelnosti rozpredať za lacno, aby s tým nemal žiadne starosti, že nebude chcieť chodit na žiadne obhliadky s kupcami a ešte bude nakoniec nespokojny.
Chudaci rodicia, na ich mieste by som sa snazila vacsinu majetku minut za zivota
Spravodlivé by bolo, keby nedostal nič lebo 1000,- eur pred desiatimi rokmi malo úplne inú hodnotu ako 1000,- eur teraz.

dostal od našich rodicov ich auto. Ja som vtedy auto mala, starší súrodenec nie. Po cca 3-4 rokoch auto predal a peniaze použil na kúpu svojho noveho auta. Rodičia kúpuju nove auto a dali teraz ich ďalšie auto mne. Ja mám relatívne nove auto, tak som ho zase ponukla súrodencovi, že ak ho potrebuje, som ochotna mu ho prenechať do doby, kým si nekúpi nove. Auto rodicov bolo neburane, rodičia boli prvi majitelia, vzdy servisované v autorizovanom servise predajcu, takze pozname historiu, garanciu kilometrov a pod). Po porade surodenca s partnerom som mala telefonát, že ho mám predat a dat mu cast penazi, keďže hodnota tohto auta je vyššia ako to, čo on dostal. Auto som predala za 5600 eur a jemu som ponukla 1500 eur. No a spustilo to strašne hádky v rodine, lebo súrodenec má pocit, že som nespravodlivá. Tá suma bola vypočítaná tak, že som si nasla, že auto, ktoré dostal od rodicov, v tom čase malo hodnotu 2600 eur (daju sa najst historické tabulky a vtedy tie Eura mali aj vyššiu hodnotu ako dnes). Keď teda odpočítam z predajnej ceny 2600, tak zostane 3000, z ktorej polovicu som súrodencovi ponukla. Ešte dodám, že auto bolo celé darované mne, rodicia chceli, aby som si všetky peniaze nechala, lebo ani súrodenec mi nič nedal, keď predal prvé auto od nich. všetko som vybavovala ohľadom predaja, dala sama auto dokopy, čiže som musela aj navstivit servis, kúpiť jeden autodiel, manzel na ňom este niečo opravoval atd, niekoľko hodín sme ho čistili, takze súrodenec mal dostat tieto peniaze bez pohnutia prstom, ešte aj manzel ho predal za viac, ako navrhoval súrodenec ho dat na inzerciu, lebo chcel peniaze hneď a nechcel cakat, kým sa preda. Súrodenec nie je ziaden sociálny pripad, jeho partner podniká, takze si ziju na vysokej nohe (toto je pre mna asi najviac zarážajúce na tom, že nie sú na tie peniaze vôbec odkazani, nemajú deti, čiže zvýšené zivotne náklady, cakala som skôr to, že súrodenec povie, že si mám tie peniaze nechat, že veď ani on mi vtedy nič nedal a nie, že mu mám dat viac). Viac súrodencovi nechcem dávať, lebo nič nespravil preto, aby sa auto predalo a za to, čo mi vykričal (ešte aj take, že dostávame do rodiny viac ako oni, lebo mame deti a rodičia im k sviatkom kupuju darčeky a oni deti nemajú, tak nedostavaju a to je vtipne, lebo rodičia nám ani k narodeniu deti žiadne peniaze nedali a ani tie darčeky nie sú vo vyššej hodnote k sviatku ako 10-20 eur a to ešte aj velakrat tie darčeky som kupovala za nich ja a nechcela som od nich za ne peniaze), uprimne po tomto vsetkom by som mu nedala najradšej nič. Aké vyrovnanie by bolo podľa vás spravodlive?