Čo skúma kolízny opatrovník?
prosím viete mi niekto poradiť,čo vlastne kurátor alebo kolízny opatrovník skúma alebo aké práva má alebo čo vlastne má.Som rozvedená,pracovala som v kuse 8 rokov teraz ma len prepustili,ale ešte mi trvá pracovná doba do konca januára.Moj ex počas 7 rokov sám nechal tri pracovné miesta a teraz vraj zase avraj má už druhú prácu.Tomu ale ešte neverím pretože potrebuje aj výstup ale do práce nechodí.Netvrdím že nemože mať vybraté druhé.!Ja som sa aj počas materskej vrátila aby sme mali viac a on si chodil pekne hrať aj na automatoch.no a práve preto sme sa rozviedli pretože musím myslieť aj na malú.Chodil hore dole do práce ja som ani nechýbala.Ako náhle sme sa rozviedli začal ma aj obťažovať-mám dokazy aj sa mi vyhrážal.Dohodli sme sa neobmedzene,ale teraz som už podala ja upravenie styku otca s dieťaťom,lebo som už mala z toho dosť pretože aj malú začali huckať proti mne.chcema sa spýtať ak toto všetko by som dokázala,akú šancu má nadalej dostať malú???Alebo ju dostane len každý druhý týžden na jeden den??Lebo som počula aj také.Podla mna neni to dobré aj pre malú že takéto veci počúva od nich,hoci ja viem preukázať všetko malej ked vyrastie,že kto bol grázel!
Ano lenže malá má len 4 roky to znamená že malú vypočúvať nebudú.ale akú mám šancu?????
Kitti,na to nemusíš otevírat nové témy,to si můžeš vyřizovat v té jedné. 😉
Kolizní opatrovník by měl chránit zaájmy dítěte.Nemá pravomoc o něčem rozhodovat,ale soud by měl hodně přihlížet k názoru kolizního opatrovníka při rozsudku.
Kolizní opatrovník je první,na koho je potřeba se obrátit,když chceš cokoliv řešit a je potřeba s ním spolupracovat.To je ze zákona a ve vlastním zájmu je tvoje spolupráce potřeba.
To,jestli u soudu vezmou jako důkazy věci,které píšeš,to záleží na tobě,ne na soc.pracovnici.S tou by ses měla poradit,jak máš postupovat a ona by ti měla říct třeba,že máš s malou navštívit psychologa nebo ona sama může navrhnout psychologický posudek bývalého.To by bylo nejlepší.Ona dává návrhy soudu,co by podle jejího názoru měl provést za důkazy,šetří podmínky bytové obou stran,a soudu pak dá vyjádření a svůj postoj.
Ona může chtít zjistit postoj dítěte,a když je malé,tak pomocí psychologa.
Abych já řekla,určitě spolupracuj,může dost pomoct,ale není dobré se na ni spoléhat,co si neuděláš sama,to nemáš.
No počkaj ria80
Ale ja nemusím súhlasiť s tým aby ju vypočúval psycholog ale aby ju zobrali??A to ani nepustím nechcem aby bola popletená z tohoto,že kto čo robí.Ja toto viem vybaviť sama.ja len to chcem,aby ju dostal len na jeden den:pretože u nás to súd vačinou tak rozhodne.lebo moj kamarát tak pochodil a on platí normálne a neboli u nich žiadne problémy.Tak prečo dostal len na jeden den?Malá má len 4 roky ale jej rozum je o 1 rok dopredu.taká je šikovná a preto nechcem nič okolo nej.ja pred nou nehovorím nič zlé ani o nich nerozprávam,tak nech ani oni nerozprávajú,lebo ked malá vyrastie aj tak sa dozvie pravdu.Ináč díky za radu!
Ano to je dobře,taky bych nechtěla,aby byla malá vystavená něčemu takovému.Ale budeš potřebovat to něčím doložit,proč to tak má být.A jestli má dcera k bývalému negativní vztah nebo ji manipuluje,tak se to dá dokázat jedině tím,že ji vyšetří psycholog.S tím je potřeba se smířit.A rozhodnout se sama.
Moc by mě zajímalo,jak se to dělá,že bývalý dostane jen jeden den u tak velkého dítěte.Bude to i u nás aktuální.Ale já tomu narozdíl od tebe moc nevěřím.Když otec má zájem o delší styk a neexistuje nic,co by mluvilo proti,tak ho dostane.
ria80
onedlho z toho bude súd,ozvem sa ti ako to dopadlo,ok??Zatial dík!
Tak to jsem zvědavá,určitě se ozvi!
môže byť kolíznym opatrovníkom aj niekto z rodiny?
@baculiatko ahoj. mala som taku otazku ako ty a môžem ti dať odpoved. Kolizny opatrovnik nemôže byť nik s rodiny a ak sa chceš vyhnuť nejakým pochybnostiam tak si o neho požiadaj a bude ti prideleny s uradu prace , socialnych veci a rodiny
ahojte ako vyzera taka kontrola koliznym opatrovnikom v domacnosti,????
dakujem ti za odpoved alexpavol..velmi si mi pomohla..takze koliznym opatrovnikom nemoze byt nikto z rondiny..a plati to aj vtedy ked je urceny kolizny opatrvonik v zastupovani dietata ohladom majetku? ako napr. dom?
ahojte, aj ja by som sa potrebovala čosi spýtať. Onedlho mám súd ohľadom výživného a zverenia dieťaťa do opatery. Do dnešného dňa u mňa kolízny opatrovník nebol. Tak ako to vlastne funguje musí prísť alebo nemusí navštíviť matku aj otca a ak nepríde, čo vlastne povie na súde?
baculiatko,to je zakonny zastupca ohladom majetku,nie kolizny opatrovnik,ten je pri vyzivnom,uprave styku...
zu_zka-do súdneho pojednávania by mal urcite prist a zistit pomery u vas doma
pink_lady-KO spíse záznam o domácnosti,majetkové pomery účastníkov,kto sa stara o dieta,akym sposobom,ake sú vydavky na domácnost,na dieta, kontrola moze byt vopred ohlasena,ale aj neohlasena namatkova,moze ich byt aj viac...
pink_lady a ako dopadol sud? dufam ze dobre pre teba
ked boli u nas,pozerali mi aj do chladnicky a tak🙂
no u nas boli asi hodku a pytali sa na vsetko uplne podrobne a zapisovali
hej chcel mi vziat maleho,ale uz sa to nastastie vyriesilo aj bez sudu.
@wandeirra Ahoj,mne chce manžel tiež malú do striedavej starostlivosti,i keď sa o ňu riadne nestará,chce robiť prieky,lebo sa ideme rozviesť.Pred chvíľou som volala s kolíznou opatrovníčkou u nás na úrad,vraj keď idem podať návrh na rozvod ich pomoc nepotrebujem,len keby týral malú-aj to treba dokazovať,musím to vraj ŽIAL riešiť sama.Dcérka bude mať len 2roky,nechcem jej ubližovať,otca má rada,ale on ju chce len na to,aby bola každý deň u jeho 80ročných starých rodičov,kde som s ňou musela byť stále aj ja.Teraz chodíme do piesku,hocikedy príde a nasilu ju zobere k nim,aby sa nemohla hrať.Stále má plienky,nechce rozprávať,ale na vine som vraj ja,nie to,že je deň čo deň so starými ľuďmi a nie s deťmi.Idem sa obrátiť na advokátku,nakoľko som už zúfala a celá sa klepem z tejto hnusnej situácie.Verím,že súd bude rozumnejší a muž mi už dá potom pokoj.I keď mám pocit,že problémi len nastanú...
@sny tak to je neprijemne,vela stastia prajem pri rozvode.aby to dobre dopadlo pre teba a malu.
aj mne chcel moj robit prieky a zobrat mi maleho,lebo nebolo podla neho. manzelia nie sme. ked to bude sudne urcene,myslim styk s malou,nebude ju moct hocikedy zobrat len tak,ale len ked to sud povoli a nariadi a hlavne ty budes mat pokoj hadam od neho a budes vediet ze ju moze mat len vtedy a vtedy. najhorsie je ze dieta za to nemoze,ale taky je zivot.niekedy si clovek nevyberie a ani sa neda urcit dopredu,ako sa zmeni clovek,s ktorym mame dieta. 😖
@wandeirra Tiež ma to trápi len kvôli dcérke,tu má svoj domov,svoju postielku,izbyčku a on ju chce o to pripraviť,len aby som ja nemala o pár eur viac pri rozdeľovaní majetku. Ale keby mal dcéru tak rád ako chce o ňu bojovať,tak by sa to snažil riešiť inak a nie ma psychycky deptať a vyhrážať sa!Vraj ak nepodám rychlo tú žiadosť o rozvod urobí tak on.Čiže sa to už naozaj nedá riešiť kamarátsky,ale musí ma stresovať a zastrašovať i ked sa musím starať o malú.Som na nervy ☹
@sny to ti verim ze si na nervy.to by kazdeho rozhodilo. uplne s tebou suhlasim co si napisala. ten moj mal tiez tendencie zobrat malemu postielku,autosedacku a neviem co este vsetko,zevraj ked to on kupil je to jeho. no pohopis to? to normalneho cloveka ani nenapadne,brat dietatu nieco co potrebuje.
a s tym datumom to je aka nahoda..meninky kedy oslavujete?
@wandeirra meninky ma 15.mája- Sofia.Budem nútená si hľadať menší byt,ale to z polovice za ten náš asi ťažko kúpim,iste mi nechá aspoň neaké zariadenie,ale fakt to bude o nervy nájsť novú strechu nad hlavou,aby si malá zvykla a začať od začiatku,takmer od nuly len s materskou.Už teraz ma bolí z toho hlava,aký vie byť život krutý ☹ Chcela som pre dcéru lepší život ako som mala ja bez otca-síce mi to nechýbalo,nikdy som ho nevidela.Ale aby mala neskôr moja dcéra dva domovy,to ma mätie,neverím,že to bude dobré na jej psychyku.To musel byť neaký blázon čo to schválil na úkor detí.
@sny hm keby ti aspon byt nechal...my mame tiez na polovicu. Mame dost podobny osud,ani ja som nemala dobre detstvo,sice otec bol,ale nedobry. tiez by som chcela pre maleho len to naj, presne ako ty pre sofinku.
so striedavou starostlivostou ja nesuhlasim,hlavne pre tak malinke deti co este tomu nerozumeju,to musi byt riadny zmatok v hlavke. 😒
@kveta On však s rozvodom súhlasí,vôbec sa nesnaší náš vzťah urovnať.Stále je doma,ani teraz nikam nechodí a aj tak to už neni ono.Už by som ani ja asi nechcela,aby to znova fungovalo,lebo keď nie teraz,tak o rok sa to bude opakovať znovu a to už bude malá staršia a bude to bolieť viac.Navyše aj dobré vzťahy medzi rodinou rozvrátil,nedokázala by som sa po tom všetkom pozerať na tú faloš a pretvarovať sa.Za právničkou pôjdem určite,ale neverím,že súd bude proti mne.Mám odložené všetky jeho sms-i keď žijeme pod jednou strechou,takto komunikujem.Posledne vyhlásil,že prvé čo urobí je,že si donesie do nášho bytu neakú kuru,chápeš to?To by som bola nútená aj vraždiť 🙂 Ale viem,že milenku nemá.Je to komplikované a ja nie som šťastná...
@wandeirra Veď práve,tá striedavá starostlivosť je úplne od veci,zase raz asi chceme napodobňovať američanov,je to na smiech.ten kto to vymyslel asi nemá deti,lebo neprihliada na ich dobro.Iné je,keď sú deti staršie a sami sa rozhodnú,ako budú pristupovať k obom rodičom,ale brať matke dieťa,pokiaľ je na materskej a všetok čas venuje tomu dieťaťu je absurdné.

kolizny opatrovnik je usrtanoveny sudom a ma chranit bjektivne pravne zaujmy dieta a to v pripade ,ze dojde ku koliziji zaujmov rodicov a dietata.
na postavenie ucasnika konania pred sudom.chrani jeho zaujmy,ma pravo byt na pojenavani,vyjadrovat svoje narory a podat odvolanie v ,ked ide ozaujem dietata.prihliada aj na nazor dietata.
preskumava,bytove a coc.podmienky dietata
teda proste ho zastupuje v sudnom konani a chrani jeho zaumy.