Čo ste robili, keď vám neboli vrátené požičané peniaze?
Ahojte.
Stalo sa vam, ze ste pozicali v dobrej viere peniaze niekomu, o kom ste si mysleli, ze je zodpovedny a naozaj vam ich vrati a nevratil?
Co ste robili?
Zmenilo to nejako vas postoj k poziciavaniu penazi?
@anonym_autor áno požičala, veľkú sumu a nemám ju doteraz. Ani ten človek už nežije, nech mu je zem ľahká. A áno, zmenilo to veľa. Už nedám nikomu. Tak ako si viem zarobiť ja, vie každý kto chce a kto nevie, má nejaké príspevky, prídavky, dávky.
@anonym_autor áno, a nie a nie sa vrátiť, berie to zrejme ako nenávratnú pôžičku....alebo "však sme ti my pomáhali inak"
@anonym_autor mne sa to ešte nestalo, pretože nikomu nepožičiavam peniaze NIKDY. A neodporúčam to nikomu. Možno niekomu z blízkej rodiny, komu naozaj dôveruješ, ale nie cudzím ľuďom.
@anonym_autor Požičal som kamarátovi, čo bol v problémoch 50 €. Ale vedel som, že mi ich nevráti. Vlastne som mu len pomohol. Keby potreboval pár desiatok €, tak mu zase dám.
nepoziciavam nikomu ani nizku sumu, ani ludom, ktorych mam rada, ale nastastie si nikto nepyta, stalo sa mi to asi 2x v zivote, vzdy som odmietla
Požičiavala som "kamarátom" s prísľubom, že je to len do výplaty, len teraz treba elektrinu zaplatiť, aby neodpojili, neskôr som dostala výmech za žiadanie vrátenia požičaného, uvedomenie si, že ma väčšinu času len využívali...a je to smutné, lebo neboli to veľké sumy. Nuž, sú ľudia, čo si 20 ročné kamarátstvo do.ebú za pár eur, no...
Z mojej prvej výplaty, z brigády, som požičala jednej osobe, poznala som ju len z videnia, ani žiadne kamarátky sme neboli. Bola to veľmi dobrá kamoška mojej susedy a tá ma poprosila, či by som jej nepožičal peniaze, že mi ich o pár dní vráti. Ja sprostá, mala som 17 rokov, prvá výplata z brigády počas školy v lete, chcela som byť za dobré, som jej požičala, to boli ešte koruny myslím, že 300 SK (nepožičal som jej zase celú výplatu). Vrátila, ale musela som ju naháňať.
Moja mama požičala svojej ex švagrinej väčšiu sumu peňazí, už sú tomu roky, doteraz tie peniaze nevidela a ani už neuvidi. A tá osoba nemá kúsok hanby v sebe, a odvtedy už viackrát pýtala peniaze či už odomna alebo znovu od mamy. Už jej nedávame.
Nepožičiala by som len tak hocikomu a ak, tak toľko, aby ma to nepoložilo.
Napr kamošovi som požičala cez 700 eur z mojich prvých výplat z brigád, lebo musel nárazovo platiť školné, víza a nový nájom v Austrálii. Povedala som, že mne teraz netreba, stojí to na sporení, vráti, keď bude môcť. Trvalo mu, kým sa mu podarilo niečo našetriť, ale vrátil. (Úprimne, som na to aj zabudla).
No stala sa nám taká divná vec. Raz sme stretli na prechádzke manželovho spolužiaka zo základnej školy, dali sme sa do reči a strašne nám ponúkal fotovoltaické panely. Nejako sme to zahovorili, napísal potom pár správ a zrazu, že býva s babkou a že potrebujú 50€ požičať na elektriku. Nooo sa mi to veľmi nezdalo, že takto pracujúci by nemal s babou na elektriku, tak sme mu napísali, že nech sa neurazí, ale že momentálne tiež nemáme moc toľko peňazí požičiavať, že tie sme na hrane.
Pozicali sme svagrovi,vtedy to boli sk 300tisic korun.10r ich vracal,ale vratil.Dalsiemu kamosovi muz pozical 50tisic a ten tiez sice tiez o niekolko rokov ale vratil.
Naposledy min.rok som pani z telegramu,poziciala raz 20eur,potom 50eur vysplhalo sa to na 300eur,ale vratila.No viac som jej uz nepoziciavala aj ked pytala znova.
nepoziciavam nikomu ani nizku sumu, ani ludom, ktorych mam rada, ale nastastie si nikto nepyta, stalo sa mi to asi 2x v zivote, vzdy som odmietla
@anonym_378625 keby peniaze potrebovala mama?
Zatial odomna nikto znamy nezobral peniaze, ale pribehy inych ma poucili, ze peniaze sa nepoziciavaju. Max tak rodicov by som vedela podporit sumou, za ktorou by mi nebolo luto ak by mi ju nevratili, inak by som v zivote nikomu nepozicala. Odpoved: sorry, nemam, ale potraviny ti kludne pojdem kupit ak nemas co jest.
@anonym_autor ja som požičala párkrát bratovi a naj kamoške, ale obaja vždy bez problémov vrátili. Ďalšej pseudo kamoške, čo sa ozvala po rokoch, som odmietla
@anonym_autor v akom si vztahu s tym clovekom?chybaju ti tie peniaze? Lebo co tu citam na MK,tak ludia su schopni svojich blizkych vlacit po sudoch kvoli bagatelu. Naopak,poznam pripady kedy si dotycny pozical v dobrej viere,ze chce splatit,ale pria nejaka hnusna zivotna okolnost a splacanie sa predlzilo alebo zastavilo. Ten kto pozical to bral normalne,nerobil z toho vedu ani tragediu.
Záležalo by od sumy, aj toho kto by ta osoba bola.
Pozicala som kamoske, ktora si nakupila nabytok, isla s detmi moru, dufajuc, ze som slepa a blba. Musela som ju nahanat, kym vratila a odvtedy s nou nechcem mat nic spolocne a som poucena.
A teraz tu máme samé reklamy na pôžičky..... hurá do tohto 👉👉👉....ale to sledujú...."šmejdy"
@anonym_autor peniaze malo, ale ano, ale aj ine veci... ten chce pozicat to a ten ono.. a nepridu veci spat. Nepoziciavam uz nic, o co nechcem prist a je mi jedno co si kto mysli. Najtrapnejsie co mi bolo vtedy, je vypytovat svoje veci spat... a teda drzim sa toho ze aj ked si niekto pride co i len srobovak pytat tak uz medzi recou vieme ked to bude vratene a kludne si pon idem :DD (to je priklad, este som srobovak nepoziciavala ale.. :D)
@anonym_autor záleží od osoby a sumy ktorú chce požičať . Švagor si od nás požičal cez 2000 eur, v tom case sme stavali dom. Vrátil ich o 3 mesiace neskôr ako mal ale vrátil. Ale už by sme mu nič nedala nakoľko sme sa dozvedeli že má dosť eur požičaných a nejak nespláca v stanovených termínoch .ale celkovo nerada požičiavam Eura. Však nech sa každý prikrýva perinou na akú má. Pokial by išlo o zdravie, tak to nemám problém.
nikdy som nikomu nepozicala.
Exšvagrovi a švagrinej sme pozičali celkom slušnú sumu na kúpu domu s tým, že vrátia, keď budeme potrebovať.
Kadejako bolo, ale švagriná postupne vrátila.
Raz môj muž požičal 50 eur "kamarátke" z detstva, ktorá súrne potrebovala do výplaty, lebo nemala za čo deťom kúpiť jedlo. Manžel jej uveril, poznali sa roky, s jej bratom je doteraz kamarát. No keď sme mu povedali, že sme jej požičali, povedal on sám, že tie peniaze už neuvidíme, že ona sa uplne zopsula, o deti sa nestará, pije... Viac-menej sme sa s peniazmi rozlúčili, keď sa dotyčná znovu ozvala, že potrebuje požičať 100vku. Manžel jej povedal, že dobre, ale nech najprv vráti tých 50 eur, čo mu už dlhšie dlží. Ona, že dobre. Peniaze naozaj aj doniesla, manžel ich vzal a nasadol do auta s tým, že jej už nič nedá, keď nevie vratiť vtedy, kedy má. Tak ostala s dlhým nosom.
Doklad máš? Ak nie smola. Len dúfať že bude slusny a vráti. Ja som požičala raz nikdy viac som taku chybu neurobila. Ak niekto potrebuje pomoc som tu ale peniaze so mňa ťahať nebude
Mam veľa skusenosti. Aj take, kde mi dotyčný nevratil, bol to kolega a požičala som mu na hypotéku, zavolala som na neho aj znamych Albáncov, ktori mu slusne dohovorili (bez násilia fyzického či neprimeraného tlaku, úplne stačilo, že to boli Albánci a spýtali sa ho, kedy mi tie peniaze vŕtali), niečo potom vratil, ale asi 10tisic slovenských korun mi zostal dlžný. Potom som jednemu miestnemu chalanovi požičala 100eur. Ten mi asi po 7 rokoch volal, že mi tie peniaze ide vratit, lebo dostal z dedičského konania peniaze, to som skoro odpadla. Ale bola som už poucena, keď najlepšia kamarátka chcela peniaze na kupu nehnutelnosti a mala som s nou z detstva skúsenosť, že tazko vracala, tak som jej povedala, že jej môžem pozicat 5000eur. Vedela som, že keď kupuje nehnutelnost, ide prerabat, že vracat mi to bufe veľmi tazko. Chcela viac, ale vyhovorila som sa, že nemám. Ponukla som jej len toľko, čo by má sice bolelo, keby som o ne prišla, ale nebolo by to tak veľa, že by som to neprežila, keby mi nevrati. Odpisala mi, že to je malo a nakoniec si požičala od svojho otca. Samozrejme, že sa jej prerabka predražila a podľa mna ich ani otcovi ešte nesplatila. Treba požičiavať s rozumom.
Odo mňa ešte nikto peniaze nepýtal. Ale mám v tom celkom jasno - požičala by som len toľko, koľko by mi nechýbalo. Pri požičiavaní "na verím v Boha", teda bez nejakej zmluvy je tu riziko vždy, že o tie peniaze môžem prísť. A ani zmluva nie je záruka, preto radšej nepožičiavať. Na požičanie sú tu banky....
@anonym_autor ano, ex z uctu kde sme mali obaja sporenie
Spravodlivosti sa nedovolas, sud by ma stal viac
Poucila som sa
Aspon sa viem na seba pozriet do zrkadla a nepozvraciam sa a mozem zit sama so sebou a s vedimim, ze niesom zlodej
pozicala som byvalemu, ale uz by som to nespravila.. ked poziciavas, musis to brat tak, ze ich davas a uz ich nemusis nikdy vidiet tie peniaze ani dotycneho.. nie je dobre poziciavat ani rodine ani kamaratom lebo to narusi ten vztah
@anonym_autor ano , rodine.....dali sme to na sud....aj tak to nevratili....rozbilo to vztahy....vacsi obnos penazi , od tejto skusenosti aj ppsobim lakomejsie....ale to je z tej skusenosti......najhorsie je ten pocit, ze aj keby mali ,aj tak by nevratili

mam zasadu ze poziciam malo (50-100€) ak dotycny nevrati viac krat nepoziciam
vacsie sumy len voci pisomnej dohode a s vedomim ze ak o ne pridem nepolozi ma to
ale jasne stalo sa mi ze nevratili