icon

Dcéra presedí dni v posteli: Čo robiť?

4. jan 2024

Ahojte. Chcem sa poradit. Dcera ma 21, chodi na VS, momentalne ma skuskove, avsak vraj sa jej netreba velmi ucit, uz jej zostali len dva lahsie zapocty.. takze tym tento problem nebude.. Ide o to, ze ona nema ziadne konicky, ani zaluby a kym nechodi do skoly alebo semtam na brigadu, tak doslova cely den lezi alebo sedi v posteli a pozera na notebooku serialy.. Nejde sa ani prejst, zacvicit si, proste nic, ziadna aktivita, pohyb, .. Skusala som jej uz dohovarat, ze by mala mat aj nejaku aktivitu, ze proste fakt cele dni presediet (teraz od sviatkov fakt vkuse len v posteli na notebooku) v posteli sa neda. Ale nic nepomaha, co by ste robili na mojom mieste? :( Zle sa mi pozera na to. A nie, depresie nema, nie je to o tom, ze nema volu/chut, proste je taka povaha, taky domased… a casom sa to az takto zhorsilo.

Strana
z2
viestta
4. jan 2024

Polozila jej na klavesnicu zoznam na nakup a To Do List na domace prace. Jedno aj druhe dostatocne obsirne. Nemusi chodit do fitka aby sa hybala

colsami
4. jan 2024

A ma aj nejake povinnosti ked nema zaluby?

Taka velka baba a este ked ma volno zo skoly a predpokladam ze ju zivite, je schopna sa normalne podielat na domacich pracach, ved ju zamestnaj.

Nech sa paci moze pre rodinu varit obedy ci vecere denne (nauci sa), vzdy treba upratovat v pivnici, skriniach, ukaz jej ako sa umyvaju okna...

kaktusik007
4. jan 2024

neries. takto si si ju vychovala, takto to ma. ak to nie su depresie, stavy zo skusok ---- proste len potrebuje vypnut a serialy su na to celkom fajn, aj ked beriem ze sa ti to ako mame nepaci.... ale cim viac do nej budes rypat, tym to bude iba horsie.

deti95060810
4. jan 2024

brigádu ? aspoň občas aby vedela ako sa ťažko zarába na chlieb - nám to takto rozprávali rodičia prečo musíme na brigády...
alebo aspoň doma zamestnať ... pomáhať pri varení, alebo môže uvariť aj ona....

zuzanka.zuzu
4. jan 2024

aj ja chceeeeeem ✌️🙏 len nech si užije, namaká sa ešte dosť 🙈 ju už žiadny dôchodok nečaká, čo si sama neušetrí, to mať nebude, ozaj nezávidím ďalšej generácii

choco6
4. jan 2024

Ako ja budem za jedinú ale ako jej závidím. 🤣 brala by som týždeň sedenia a kukania do notebooku. Teraz 8x denne upratujem kuchyňu 50x sa snažím presvedčiť deti že by bolo dobre aby spali, robím 15 veci naraz a neviem ako sa volám 🤭 Prečo stále máji všetci potrebu volaco robiť riešiť naháňať sa len aby sa nepovedalo. Véd nech oddychuje kým môže 🤣

dzina007
4. jan 2024

pre toto som rada ze som byvala na internate a mama nevidela tie dni kedy sme prelezali na intraku pozerali serialy... 😀kazdy na intraku mal take obdobie... 😀

svokrinjazykmonika
4. jan 2024

Veď ju nechaj. Už nikdy nebude mať toľko času na seriály ako teraz. Príde práca, deti, povinnosti...

0silvia0
4. jan 2024

Ale ved zacne semester, bude behat na prednasky.
Uz to s nou chvilu vydrz, aj ked chapem ze ta z toho nadrapuje. Zavolaj ju vecer do kina miesto tuzby jej vrazit prachovku do ruky.

vkatush
4. jan 2024

Ja som bola ako cez kopirák 😂 škola a domov posteľ, seriály. Celé Bc. som si tak "prežívala". Po štátniciach som si našla brigádu, v ktorej som pokračovala aj počas školy a tam sa to otočilo o 180 stupňov. Nikdy som nebola doma, stále niekde šla (ak nie škola, brigáda, tak partia, čo som tam spoznala a medzi nimi môj teraz už manžel).

Mama sa tiež najprv len sťažovala, že som furt len doma a pozerám seriály/čítam knihy. Potom sa sťažovala, že nikdy nie som už doma 😂 nevyhovieš.

Pokiaľ si plní povinnosti v škole aj doma, je to ešte fajn.

atinkaa
4. jan 2024

@autorka asi by to chcelo rozpravat sa s nou, nepises ani ake skusky mala, ani kolko...ani kolko sa predtym ucila ani nic. Tak sa tazko posudzuje. Vyzera to easy, lezi a nic ale mozno si len potrebuje oddychnut, vypnut trochu a je super, ze si to moze dovolit. Ano, nie vsetci maju to stastie, ini popri praci studuju a tak ten komfort nemaju. Mozno by vas to i mohlo zblizit, ked by si sa aspon sem tam k niecomu pridala a ''bachla'' sa k nej na postel.

veselo_neveselo
4. jan 2024

Asi si zabudla od svojej "puberty", ale dohovor nepomaha - treba ist prikladom. 🙂
K aktivitam ste ju viedli, ked vyrastala? Chodili ste cvicit, sportovat, plavat, na turistiku?
Mali ste doma zaluby, zbieranie znamok, citanie knih, vymyslanie receptov, kutilske cinnosti, stolne hry?
Ak nie, potom neviem, co od nej chces - ak doteraz take nerobila, tak nezacne len preto, ze ma zrazu volnejsi cas.
To je jedna varianta.

Druha je, ze si proste potrebuje oddychnut, a takto je to teraz najpohodlnejsie. Nechaj ju vydychnut, a potom chodte spolu do kina, do divadla, na prechadzku...ale spolu, nech ma spolocnost, trochu ju potiahnes von.

0327850788
4. jan 2024

Presne takto sa sprava velka cast studentov na internate,len to rodicia nevidia 🙂.

rfrd12
4. jan 2024

Tak ja teraz cez sviatky tiež len sedím, ležím. Žiada sa mi oddych a ničnerobenie.

patus_2
5. jan 2024

Mne nepríde úplne normálne celé dni presedieť alebo prekážať pri seriáloch... Nehovorím pustiť si 1-2 diely denne, ale celý čas takto fungovať sa nedá. Neviem o tom, že by takto dlhodobo fungovali študenti, ako sa píše vyššie. Bývala som roky na internáte a nepoznala som nikoho kto by takto žil. Na tvojom mieste by som jej dala zoznam prác, ktoré treba urobiť a dohodla by som čas, kedy sedieť pri notebooku nebude. Napr. 3 hodiny denne kedy sa vypne wifi. Veď sú aj iné oddychové činnosti, môže kresliť, plávať, behať, cvičiť, ísť do utulku alebo sa len tak porozprávať.

moony99
5. jan 2024

Tak ju zapoj do domacich prác, môže nakúpiť,navariť, oprať,ožehlit, snáď jej to donekonečna nebudeš robit?V takom veku by mi to prišlo choré,aby ma mama obskakovala.Ked sa osamostatní,bude mať rodinu,čo bude robiť?Bude mať depresie a vypisovať ako nič nestíha??

dadka1997
5. jan 2024

Ty si este dost dobra mama, keď rozmyslas nad tym, preco dcera nema konicky, a ine zaluby .... co tak jej dat domace aktivity? Ci vsetko robis ty ? Aj pri tom moze pozerat serial, moze zmyt dlazku, spravit nakup, vyniest smeti, priucit sa k vareniu.. dospela lenivá klofňa ..

kaktusik007
5. jan 2024

@patus_2 asi si este nenatrafila na netflixe na serial, ktory by ta chytil ;) ano, verejne priznavam, mam take dni kedy pozeram jeden diel za druhym!!!! a co? chodim do prace, sama sa staram o dve deti, studujem na vyske..... ak nahodou je cas a priestor nerobit nic - ze mam este aj navarene zo dna predtym - ako rada veru lezim na gauci a mam pokoj od vsetkych!!!!! ;) a som vari preto lenivec? ze takyto den / vikend si doprajem raz za pol roka?

patus_2
5. jan 2024

@kaktusik007 aj keď na taký seriál natrafím, tak určite nepozerám celé dni. Veď by mi buchla hlava, ak by som pozerala do monitoru v práci + ešte 5-6 hodín denne doma..

kika193
5. jan 2024

@patus_2 ty chces vysokoskolacke vypinat wifi? :D funny funny

marca12
5. jan 2024

Mozno je to len docasny stav,ze potrebuje zresetovat hlavu po skuskach a celom semestri. Vyslala by som ju na nakup a davala jej robit domace prace. Nech ma aspon nejaku cinnost. Inak tieto sviatky som aj ja mala takyto reset. 5 dni som prelezala na gauci pri filmoch. Mala som narocny rok,posledny polrok bol sialeny,pred Vianocami som bola chora a v robote sme mali sialenstvo. takze som musela vypnut,inak by som sa uz asi zblaznila. Ale od pondelka idem do prace,pride rezim a zase budem usilovna vcelicka,co sa od rana do noci nezastavi.

zuzuliatko18
5. jan 2024

Ako funguje normalne? Mimo poslednych dni? Lebo ak je to vynimocne, po dlhom case, neriesila by som zatial. Ale teda samozrejme, ked je doma, primerane povinnostiam by sa venovat mala (navarit niektore dni, spratat riad, povysavat, pozmyvat dokaze snad kazdy).

Mala.som na vysoke.obdobie, ze som na.par dni vypla pri seriali a skoncila az ked som dopozerala poslednu seriu, bola to.pre.mna docasna forma relaxu pri skuskach.

mamusa123456789
5. jan 2024

Vypnúť wifi a polovicu úspechu máš za sebou

mamusa123456789
5. jan 2024

@kaktusik007 porad nejaký dobrý, už som skúsila niekoľko a nič ma tam momentálne nejako extra neberie a odkedy som kukla my life with walter boys tak sa tam motam v zacarovanom kruhu a stále mi to ponuka len filmy a seriály pre pubertakov a na muzovom ešte väčšie blbosti samé katastrofické filmy a srielacky

kika193
5. jan 2024

@mamusa123456789 the crown, firefly lane si videla?

xsandrax
5. jan 2024

Normálne jej závidím, čo by som ja za to dala 😄😄😄 pokiaľ by mi pomohla v domácnosti, ja by som ju nechala 🙂 ja som po skúškach bola vždy psychicky vyčerpaná a tiež som nemala chuť na nejaké aktivity. Keď sa začne semester, tak bude mať aktivit až až 🙂

mamusa123456789
5. jan 2024

@kika193 nie, môžem kuknúť, ďakujem za tip

patus_2
6. jan 2024

@kika193 prečo by malo byť zvláštne vypnúť wifi vysokoškoláčky, pokiaľ nepozná zdravú mieru využívania siete? Veď sú domáce povinnosti, zábava s kamarátmi, program s rodinou, výlety, kultúra... Ak si to nevie uvedomiť sama, tak kľudne aj odborná pomoc.

lucinka12356
6. jan 2024

No ak sa dobre učí, chodí na brigádu, v domácnosti si pomôže a nemá 200kg tak prečo nie? Ved je to jej vec ako trávi voľný čas, resetuje hlavu.. Mozno to je jej forma oddychu.. Aj moja to je.... Mam 2 deti a tiež keď spia a môžem robiť všetko možné tak oddychujem a sledujem v kľude nejaký seriál.. Mam to odreagovanie...

kika193
7. jan 2024

@patus_2
21rocne dievca je uz dospele. Je zodpovedna za svoje zdravie, za svoje vzdelanie, za spolocnost, v ktorej sa pohybuje, za vztahy s rodinou a aj za to, ako travi svoj volny cas.
Od nejakeho bodu uz musi rodic iba dufat, verit, v tichu sa modlit, ze stihol u dietata zasiat spravne hodnoty.
Studovat co najdalej od domova odoorucam kazdemu mlademu cloveku, zvlast tym, ktori maju helikopterovych rodicov.

Strana
z2