icon

Dedenie a deti z prvého manželstva

7. jan 2026

Ahoj, tie ktorých manžel má deti z 1. manželstva máte nejako ošetrené prípadne dedičstvo?
môj manžel má už dospelú dcéru, ktorá o neho nejaví žiadny záujem. On sa veľmi snažil ten vzťah udržiavať, ale z jej strany záujem 0 bodov.
prípadne dedenie sme nikdy neriešili ale minulý mesiac mu zistili vážnu diagnózu a teda prišla na rad aj diskusia o tomto.
určite ju nechce vydediť, ale ak by sa jemu niečo stalo, tak ja ju budem musieť vyplatiť napr. z bytu. byt sme si kúpili až po ich rozvode, len pred pár rokmi sme splatili hypotéku a ak by som ju musela vyplatiť, musela by som si vziať na to znova pôžičku. Naše spoločné deti ešte nie sú dospelé.

Strana
minenkaa
7. jan 2026

@anonym_autor byt nech prepise na teba

anonym_5c8707
7. jan 2026

nech prevedie byt len na teba je to vas spolocny majetok, mate male deti neni o com

anonym_5b5df3
7. jan 2026

@anonym_autor určite byt nech prepíše na teba, ak sa náhodou niečo stane, ako budeš splácať pôžičku pri neplnoletých deťoch?

zmrzlinka2021
7. jan 2026

@anonym_autor
Presne tak, nech manzel byt prepise na teba a nebude co dedit po nom

ibrunova
7. jan 2026

Ako by prepísal byt na ňu, ak majú BSM?

anonym_2c3cd7
Autor odpoveď zmazal
anonym_0f9b59
7. jan 2026

@anonym_autor už si muža pochovávaš?

amdornik
7. jan 2026

@anonym_autor toto je presne svinstvo nášho právneho systému, ktoré mňa osobne veľmi hnevá. muž vychová deti, sú už dospelé. zanechá im a bývalej všetko (poznám osobne taký prípad). potom si vezme inú ženu, majú deti, budujú všetko spoločne, zadĺžia sa. bohužiaľ, náš právny systém vidí právo už dospelých a zabezpečených detí na ďalšom dedičstve, ktoré zanechá ich otec. napriek tomu, že už obaja zarábajú, sú zabezpečení, majú svoje rodiny, autá... pričom otec ich zabezpečoval napríklad prvých 20-25 rokov ich života a aj im našetril na štart do života. napriek tomu majú právo naťahovať ruky po jeho smrti a žiadať od druhej manželky svoje podiely.

jediná možnosť je, aby ti tú svoju časť podaroval, poraď sa určite s právnikom. len..... aký má on na to názor, autorka? zdieľa s tebou tento názor spoločne? že tej prvej nechce nechať nič? vieš.... aby si nebola totálne prekvapená, ale nepríjemným spôsobom.

bruno1
7. jan 2026
@amdornik

@anonym_autor toto je presne svinstvo nášho právneho systému, ktoré mňa osobne veľmi hnevá. muž vychová deti, sú už dospelé. zanechá im a bývalej všetko (poznám osobne taký prípad). potom si vezme inú ženu, majú deti, budujú všetko spoločne, zadĺžia sa. bohužiaľ, náš právny systém vidí právo už dospelých a zabezpečených detí na ďalšom dedičstve, ktoré zanechá ich otec. napriek tomu, že už obaja zarábajú, sú zabezpečení, majú svoje rodiny, autá... pričom otec ich zabezpečoval napríklad prvých 20-25 rokov ich života a aj im našetril na štart do života. napriek tomu majú právo naťahovať ruky po jeho smrti a žiadať od druhej manželky svoje podiely.

jediná možnosť je, aby ti tú svoju časť podaroval, poraď sa určite s právnikom. len..... aký má on na to názor, autorka? zdieľa s tebou tento názor spoločne? že tej prvej nechce nechať nič? vieš.... aby si nebola totálne prekvapená, ale nepríjemným spôsobom.

@amdornik teraz ťa tu ukameňujú 😉

anonym_f7d666
7. jan 2026

@anonym_autor Máš problém vyplatiť jej cca 1/6 z tvojho bytu, keď zákonný nárok na to má? Veď je rovnako jeho dieťaťom ako tvoje deti

amdornik
7. jan 2026
@bruno1

@amdornik teraz ťa tu ukameňujú 😉

@bruno1 prečo? 😨 však logika ma nepustí.... už dospelé, zaopatrené dieťa, ktorému otec napríklad spoločne s jeho matkou nechal byt (čo znamená, že po matke to raz bude dediť už len a len to dieťa). ktorému financoval život 25 rokov jeho života, vychoval ho, hradil školy, možno dokonca pomohol zabezpečiť bývanie.... prečo by takéto "dieťa" malo mať podiely na novovybudovanom majetku otca s druhou ženou? obzvlášť, ak on sám šiel s tou ženou viac-menej od nuly? ja v tom nevidím žiaden zmysel.

anonym_f7d666
7. jan 2026
@amdornik

@bruno1 prečo? 😨 však logika ma nepustí.... už dospelé, zaopatrené dieťa, ktorému otec napríklad spoločne s jeho matkou nechal byt (čo znamená, že po matke to raz bude dediť už len a len to dieťa). ktorému financoval život 25 rokov jeho života, vychoval ho, hradil školy, možno dokonca pomohol zabezpečiť bývanie.... prečo by takéto "dieťa" malo mať podiely na novovybudovanom majetku otca s druhou ženou? obzvlášť, ak on sám šiel s tou ženou viac-menej od nuly? ja v tom nevidím žiaden zmysel.

@amdornik odkiaľ vieš, že im nechal byt?

anonym_12148d
7. jan 2026
@amdornik

@amdornik V inej téme sa rozčuľuješ, že ex ti platí na dieťa smiešne výživné a vidí ho raz za tri mesiace a ty ťaháš už roky sama úplné všetko. Ako sa budeš cítiť, keď si ex nájde druhú a celý svoj majetok jej prepíše, len aby tvoje dieťa nedostalo ani po jeho smrti z majetku nič? Ani len svoj zákonný podiel? A niekto ti ešte povie, veď tvoje decko zabezpečoval celých 20-25 rokov, tak prečo ešte naťahuje paprče na dedičstvo? A ešte sa s ním tvoje nevďačné decko nechcelo ani stýkať, nechodilo ho navštevovať!

zmrzlinka2021
7. jan 2026
@anonym_f7d666

@anonym_autor Máš problém vyplatiť jej cca 1/6 z tvojho bytu, keď zákonný nárok na to má? Veď je rovnako jeho dieťaťom ako tvoje deti

@anonym_f7d666
Jeho dcera sa k nemu nehlasi. Preto je uplne OK jej dal figu makovu.

anonym_dd0581
7. jan 2026
@zmrzlinka2021

@anonym_f7d666

@zmrzlinka2021 a ktovie, kde je pravda a prečo to tak je.

amdornik
7. jan 2026
@anonym_12148d

@amdornik V inej téme sa rozčuľuješ, že ex ti platí na dieťa smiešne výživné a vidí ho raz za tri mesiace a ty ťaháš už roky sama úplné všetko. Ako sa budeš cítiť, keď si ex nájde druhú a celý svoj majetok jej prepíše, len aby tvoje dieťa nedostalo ani po jeho smrti z majetku nič? Ani len svoj zákonný podiel? A niekto ti ešte povie, veď tvoje decko zabezpečoval celých 20-25 rokov, tak prečo ešte naťahuje paprče na dedičstvo? A ešte sa s ním tvoje nevďačné decko nechcelo ani stýkať, nechodilo ho navštevovať!

@anonym_f7d666 ja som písala všeobecný príklad, pozor, čítaj poriadne.... ale zopakujem: muž vychová deti, sú už dospelé. zanechá im a bývalej všetko (poznám osobne taký prípad)......... atď...

tak či onak, ako píšem v ďalšom príspevku, nevidím zmysel a dôvod toho, prečo by malo už dávno dospelé dieťa sa podieľať na dedičstve majetku, ktorý otec od nuly vybuduje s úplne inou ženou a nie jeho matkou.

@anonym_12148d ty čo miešaš témy? si normálna? kde sa ja tam rozčuľujem? kde sa hnevám? že niečo skonštatujem? nie, nie si normálna, fakt nie. ale predsa to len upresním. konkrétne moju situáciu. ex platí nejaké výživné. dcéru vychovávam od malého decka sama, tzn. ex sa nepodieľa na platbe v domácnosti, energií, nenakupuje, nechodí s deckom k lekárom, atď, atď.,...... keby sme spolu ostali žiť, dcéra má napríklad 25, je už pomaly za vodou a vtedy by si ex našiel druhú ženu, odíde a s druhou ženou si vybudujú úplne od nuly všetko spoločne, NIE, NEVADILO by mi to vôbec, že dcéra po ňom dediť nebude. lebo dcéra by mala nárok na ten majetok, ktorý vybudoval počas jej detstva. to sú diametrálne odlišné situácie. ale TY v tom rozdiel vidieť nebudeš. lebo si zas a znova jeden z tých dvoch zasranov, ktorí mi nenapíšu cez nick, ale schovávajú sa za anonym.

zmrzlinka2021
7. jan 2026
@anonym_dd0581

@zmrzlinka2021 a ktovie, kde je pravda a prečo to tak je.

@anonym_dd0581
Lenze to by sme si uz domyslali.

Takto je potrebne brat do uvahy autorkinu verziu. Ak dieta nema zaujem o kontakt rodicov, nech si "nespini" ruky jeho peniazmi a majetkami.

amdornik
7. jan 2026

@anonym_autor autorka, ja osobne (za seba) to uzavriem takto:

1. porozprávať sa s mužom, ako to vidí on? Naozaj zdieľa tvoj názor alebo túži predsa len zanechať aj nevďačnej dcére časť majetku? Súdim podľa toho, ako píšeš, ako strašne sa s ňou snaží kontaktovať a udržiavať vzťah...
2. Ak súhlasí s tebou tvoj muž, nájdite právnika a za jeho pomoci urobte úkony tak, aby ste zabezpečili, že daná dcéra nebude dediť.
Držím palce.

anonym_12148d
7. jan 2026
@zmrzlinka2021

@anonym_f7d666

@zmrzlinka2021 To vieš od tej dcéry? Často sa vyjadruješ úplne mimo k veciam o ktorých nič nevieš. A hráš sa na veľkú kresťanku. Za styk s dieťaťom je vždy zodpovedný rodič, nie dieťa. Ani netušíš, aké sú vzťahy po rozvode zložité, ako málo sa niektorí otcovia starajú o deti, ako veľmi im dávajú macochy pocítiť, že sú v novej rodine nevítané, ale rozdiely sa robia medzí deťmi v takýchto rodinách. A aké sú opustené matky nahnevané na celý svet, aký neradostný život majú a mstia sa zaň aj cez deti.
Tá dcéra je zrejme obeťou rozpadnutého vzťahu, nemala také pekné detstvo a dospievanie ako deti z úplnej rodiny, dôvod nestretávania sa s otcom určite existuje, ale ešte ju treba vytrestať aj po otcovej smrti. Raz má nárok na dedičstvo, tak nech ho dostane tak ako aj jej nevlastní súrodenci. Veď druhá manželka o jej existencii vedela.

zmrzlinka2021
7. jan 2026
@anonym_12148d

@zmrzlinka2021 To vieš od tej dcéry? Často sa vyjadruješ úplne mimo k veciam o ktorých nič nevieš. A hráš sa na veľkú kresťanku. Za styk s dieťaťom je vždy zodpovedný rodič, nie dieťa. Ani netušíš, aké sú vzťahy po rozvode zložité, ako málo sa niektorí otcovia starajú o deti, ako veľmi im dávajú macochy pocítiť, že sú v novej rodine nevítané, ale rozdiely sa robia medzí deťmi v takýchto rodinách. A aké sú opustené matky nahnevané na celý svet, aký neradostný život majú a mstia sa zaň aj cez deti.
Tá dcéra je zrejme obeťou rozpadnutého vzťahu, nemala také pekné detstvo a dospievanie ako deti z úplnej rodiny, dôvod nestretávania sa s otcom určite existuje, ale ešte ju treba vytrestať aj po otcovej smrti. Raz má nárok na dedičstvo, tak nech ho dostane tak ako aj jej nevlastní súrodenci. Veď druhá manželka o jej existencii vedela.

@anonym_12148d
Akej dcery? nechapem. Pravdepodobne pises nespravnej osobe

bruno1
7. jan 2026
@amdornik

@amdornik dobrá polovica žien na MK je rozvedená a žije v druhom manželstve a aj keď ex je všetko možné ...pohlavný orgán,domáca úžitková zver atď. ...veľmi dobre sledujú jeho súčastné majetkové pomery.Veď čo ak keby .... predsa moje deti neodídu z holým zadkom😉😁.

amdornik
7. jan 2026
@bruno1

@amdornik dobrá polovica žien na MK je rozvedená a žije v druhom manželstve a aj keď ex je všetko možné ...pohlavný orgán,domáca úžitková zver atď. ...veľmi dobre sledujú jeho súčastné majetkové pomery.Veď čo ak keby .... predsa moje deti neodídu z holým zadkom😉😁.

@bruno1 hej, rozumiem. ale faktom je, že je rozdiel pri deťoch neplnoletých a nezabezpečených a zabezpečených...
ak muž "neživil" to dieťa od jeho útleho veku - cháp, platil len nejaké to povinné výživné a nič viac... tak áno, to dieťa by malo mať právo aj na časť jeho dedičstva. ale ak ide o dávno dospelé dieťa, ktorému muž zanechal všetko a nanovo budoval s inou ženou, tieto situácie by mali byť oficiálne právne ošetrené, lebo osobne nevidím dôvod, prečo by malo to dávno dospelé a zabezpečné dieťa mať nárok na dedičstvo z majetku, ktorý si muž vybuduje s "cudzou" ženou od piky. a navyše, ak sú tam ešte nezaopatrené deti.

anonym_a26e77
7. jan 2026
@anonym_2c3cd7
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_2c3cd7 nie je lepšie podiel darovať deťom?

autor
7. jan 2026

určite muža nepochovávam, žijeme spolu dlho a nikdy ma nenapadlo, riešiť čo a kto bude po nás dediť, ale bohužiaľ život prináša situácie, ktoré sa ti síce nepáčia ale treba o nich hovoriť.
prebrali sme aj možnosť prepísať byt na mňa a asi to aj tak urobíme
zaujímalo ma ako to majú doriešené iné rodiny a vidím, že je názory sú rôzne.
v každej rodine je situácia iná, za mňa môžem povedať, že jeho dcéra bola u nás stále vítaná. rozviedli sa pretože jej mamka si našla priateľa, ja som nebola dôvodom ich rozvodu a finančne boli tiež vysporiadaní keď sme sa stretli.

anonym_2c3cd7
7. jan 2026
@anonym_a26e77

@anonym_2c3cd7 nie je lepšie podiel darovať deťom?

@anonym_a26e77 moze, ale kedze deti su malolete, je to zbytocna pravna obstrukcia, napriklad keby chcela byt predat a podobne.

bruno1
7. jan 2026
@amdornik

@bruno1 hej, rozumiem. ale faktom je, že je rozdiel pri deťoch neplnoletých a nezabezpečených a zabezpečených...
ak muž "neživil" to dieťa od jeho útleho veku - cháp, platil len nejaké to povinné výživné a nič viac... tak áno, to dieťa by malo mať právo aj na časť jeho dedičstva. ale ak ide o dávno dospelé dieťa, ktorému muž zanechal všetko a nanovo budoval s inou ženou, tieto situácie by mali byť oficiálne právne ošetrené, lebo osobne nevidím dôvod, prečo by malo to dávno dospelé a zabezpečné dieťa mať nárok na dedičstvo z majetku, ktorý si muž vybuduje s "cudzou" ženou od piky. a navyše, ak sú tam ešte nezaopatrené deti.

@amdornik já chápem ,len naši poslanci v parlamente,tlačený verejnou mienkou ,pripravujú a zahlasujú za také zákony ,aké máme🤷.Takzvaná ...Pokryvená rovnosť.

amdornik
7. jan 2026
@bruno1

@amdornik já chápem ,len naši poslanci v parlamente,tlačený verejnou mienkou ,pripravujú a zahlasujú za také zákony ,aké máme🤷.Takzvaná ...Pokryvená rovnosť.

@bruno1 áno, sú to debili, ja viem. dôležité bude napríklad zakázať potrat. ale venovať sa konkrétnym životným situáciám a ich riešeniu v oblasti práva, na toto čas nemajú a nikdy mať nebudú. ale na svoje zákony a hlúposti, to áno.

amdornik
7. jan 2026
@anonym_autor

určite muža nepochovávam, žijeme spolu dlho a nikdy ma nenapadlo, riešiť čo a kto bude po nás dediť, ale bohužiaľ život prináša situácie, ktoré sa ti síce nepáčia ale treba o nich hovoriť.
prebrali sme aj možnosť prepísať byt na mňa a asi to aj tak urobíme
zaujímalo ma ako to majú doriešené iné rodiny a vidím, že je názory sú rôzne.
v každej rodine je situácia iná, za mňa môžem povedať, že jeho dcéra bola u nás stále vítaná. rozviedli sa pretože jej mamka si našla priateľa, ja som nebola dôvodom ich rozvodu a finančne boli tiež vysporiadaní keď sme sa stretli.

@anonym_autor koľko mala tá ich dcéra rokov, keď sa rozišli? nie je podstatné, či boli majetkovo vysporiadaní, dôležité je, či ju stihol "vychovať" alebo teda aspoň finančne podporovať do dospelosti?

bruno1
7. jan 2026
@amdornik

@bruno1 áno, sú to debili, ja viem. dôležité bude napríklad zakázať potrat. ale venovať sa konkrétnym životným situáciám a ich riešeniu v oblasti práva, na toto čas nemajú a nikdy mať nebudú. ale na svoje zákony a hlúposti, to áno.

@amdornik 👍👍👍 škoda že vynútená eutanázia poslancov ,je stále protizákonná.😉😆😁

valria
7. jan 2026

Právo dediť má manželka a všetky deti bez rozdielu. Bodka.

Strana