icon

Dedičstvo - problémy s bratom

dudka121
6. jan 2023

zdedila som spolu z bratom byt po mamicke, a z bratom sa neda nijak dohodnut, chce ostat v byte, na vyplatenie nema, ked to podam na sud , nech sud rozhodne , mam nejake sance alebo sa to moze natahovat...uz to trva rok.... a stale cosi vymysli, ze ci hori nech na nho netlacim....on nema nikoho rodinu / ma 48 rokov doteraz nerobil, teraz sa uz konecne zamestnal / ja mam rodinu , ja ztp , dieta ztp......vraj nanho robim natlak.....

hedviga2
6. jan 2023

@dudka121 nasa suseda sa tak musela obratit na sud. Trvalo to, ale vyhrala. Sud mu nariadil predaj jej za trhovu cenu ktoru vycislil sud ho vyplatila a nasledne dom predala. Druhy pripad tiez podobny dobre dopadol. Nateraz si mozes pytat najomne za tvoju polovicu.

deti95060810
6. jan 2023

tiež poznám také prípady...aj v širšej rodine sa to stalo...
Súd sa vliekol roky... nakoniec musel vyplatiť e ostatným súrodencom...

toiba
6. jan 2023

@dudka121 urcite podat na sud, ine riesenie tam nevidim, chapem brata ze mu je dobre v byte, ale je sebec... cim skor sa nieco zacne riesit, tak tym lepsie... este sa moze nieco bratovi nedajboze stat, nebude schopny pracovat a z toho bytu ho uz nijak nedostanes, po dobrom uz vobec a svedomie ti nedovoli ani po zlom potom...

zuzap33
6. jan 2023

@dudka121 treba dat na sud o vysporiadanie. Prave ja mam to na sude, riesim 1/12 so strykom. On mi to odmietol predat, prepisat, vyplatit, cokolvek som navrhla. Dala som na sud

teleskop
6. jan 2023

@dudka121 tak si daj na vahy milujes viac seba? svoje dieta? alebo jeho? na koho zivot pozeras? za koho mas moralnu a pravnu zodpovednost? ty ako ztp s dietatom ztp nepotrebujes v tomto pos.anom state prachy??Kasli na luzra, keby ta ma rad predal by byt a pomohol by ti...looser

jamimo
6. jan 2023

@dudka121 a ako ste sa dohodli na dedičskom konaní u notára? Ak nemá na vyplatenie sestrinej polovice(vás), byt sa proste predá a peniaze utŕžené z predaja pôjdu podľa podielu na účet každého spoluvlastníka zvlášť. Alebo môžete vyplatiť vy brata z jeho podielu...Ak trváte na tom aby vás vyplatil, treba podať žiadosť na súd, ak tak neurobí do určenej lehoty , bude mu to nariadené exekučne. Ešte by som sa zamyslela nad tým, že brat sa kľudne môže zadĺžiť, (nemusíte o tom vedieť) prvé po čom veriteľ pôjde bude jeho vlastníctvo-polovica bytu. Exekútor tiež. Aby ste sa potom neocitli v spoluvlastníckom vzťahu s vymáhačmi pohľadávok. Brat môže kľudne svoju polovicu bytu založiť, predať (i keď by mal najskôr podľa zákona osloviť vás) a to by ste asi nechceli. Avšak stáva sa. Treba dať pozor aj na to, či sa uhrádzajú všetky záväzky a platby voči bytu=nájom, energie, daň z nehnuteľnosti... V prípade že nie, žiadnu inštitúciu by nezaujímalo že byt neužívate, máte voči nehnuteľnosti práva aj povinnosti, vo vašom prípade 50%. Ak bude brat argumentovať, že nemá peniaze, nemá rodinu, nemusí vás to zaujímať, zamestnal sa, z polovice podielu+malý úver si môže kúpiť garzónku a ste si kvit. Vy si pomôžete tiež. Dedičstvo po mame vám môže pomôcť vo vašej neľahkej situácii. Nerobte si výčitky a nenechajte sa citovo vydierať, zavádzať. Vaša mama mala 2 deti, nie len syna, ktorý do veku 48 rokov svet gombička. Je načase dospieť a postaviť sa k svetu ako chlap. Ak to nedokáže, jeho život, jeho cesta. Vy sa postavte a láskou a úctou sama voči sebe a svojmu dieťaťu. Prajem veľa sily a trpezlivosti 💐

jamimo
6. jan 2023

@dudka121 ešte som zabudla dopísať, ak by bol brat veľmi opovážlivý, treba ho schladiť argumentom, že si môžete od neho nárokovať nájomné 😉 Ak sa problematike nerozumie a len bla bla, nech si naštuduje právnu legislatívu...

diablikovci
6. jan 2023

Neviem koľko stojí vás byt, ale neviem či by nebolo dobre sa poobzerať Napr po garsónke alebo po jednoizbaku. Príklad byt má hodnotu 120 000€ čiže napoli je to 60 000€ a aby mal hneď jednoizbak aby nebol na ulici. Ale to dať na súd a už mat pripravený ten byt že môže ísť tam ak sa predá ten Vás byt ..