Dedičstvo - problémy s bratom
zdedila som spolu z bratom byt po mamicke, a z bratom sa neda nijak dohodnut, chce ostat v byte, na vyplatenie nema, ked to podam na sud , nech sud rozhodne , mam nejake sance alebo sa to moze natahovat...uz to trva rok.... a stale cosi vymysli, ze ci hori nech na nho netlacim....on nema nikoho rodinu / ma 48 rokov doteraz nerobil, teraz sa uz konecne zamestnal / ja mam rodinu , ja ztp , dieta ztp......vraj nanho robim natlak.....
tiež poznám také prípady...aj v širšej rodine sa to stalo...
Súd sa vliekol roky... nakoniec musel vyplatiť e ostatným súrodencom...
@dudka121 urcite podat na sud, ine riesenie tam nevidim, chapem brata ze mu je dobre v byte, ale je sebec... cim skor sa nieco zacne riesit, tak tym lepsie... este sa moze nieco bratovi nedajboze stat, nebude schopny pracovat a z toho bytu ho uz nijak nedostanes, po dobrom uz vobec a svedomie ti nedovoli ani po zlom potom...
@dudka121 a ako ste sa dohodli na dedičskom konaní u notára? Ak nemá na vyplatenie sestrinej polovice(vás), byt sa proste predá a peniaze utŕžené z predaja pôjdu podľa podielu na účet každého spoluvlastníka zvlášť. Alebo môžete vyplatiť vy brata z jeho podielu...Ak trváte na tom aby vás vyplatil, treba podať žiadosť na súd, ak tak neurobí do určenej lehoty , bude mu to nariadené exekučne. Ešte by som sa zamyslela nad tým, že brat sa kľudne môže zadĺžiť, (nemusíte o tom vedieť) prvé po čom veriteľ pôjde bude jeho vlastníctvo-polovica bytu. Exekútor tiež. Aby ste sa potom neocitli v spoluvlastníckom vzťahu s vymáhačmi pohľadávok. Brat môže kľudne svoju polovicu bytu založiť, predať (i keď by mal najskôr podľa zákona osloviť vás) a to by ste asi nechceli. Avšak stáva sa. Treba dať pozor aj na to, či sa uhrádzajú všetky záväzky a platby voči bytu=nájom, energie, daň z nehnuteľnosti... V prípade že nie, žiadnu inštitúciu by nezaujímalo že byt neužívate, máte voči nehnuteľnosti práva aj povinnosti, vo vašom prípade 50%. Ak bude brat argumentovať, že nemá peniaze, nemá rodinu, nemusí vás to zaujímať, zamestnal sa, z polovice podielu+malý úver si môže kúpiť garzónku a ste si kvit. Vy si pomôžete tiež. Dedičstvo po mame vám môže pomôcť vo vašej neľahkej situácii. Nerobte si výčitky a nenechajte sa citovo vydierať, zavádzať. Vaša mama mala 2 deti, nie len syna, ktorý do veku 48 rokov svet gombička. Je načase dospieť a postaviť sa k svetu ako chlap. Ak to nedokáže, jeho život, jeho cesta. Vy sa postavte a láskou a úctou sama voči sebe a svojmu dieťaťu. Prajem veľa sily a trpezlivosti 💐
Neviem koľko stojí vás byt, ale neviem či by nebolo dobre sa poobzerať Napr po garsónke alebo po jednoizbaku. Príklad byt má hodnotu 120 000€ čiže napoli je to 60 000€ a aby mal hneď jednoizbak aby nebol na ulici. Ale to dať na súd a už mat pripravený ten byt že môže ísť tam ak sa predá ten Vás byt ..

@dudka121 nasa suseda sa tak musela obratit na sud. Trvalo to, ale vyhrala. Sud mu nariadil predaj jej za trhovu cenu ktoru vycislil sud ho vyplatila a nasledne dom predala. Druhy pripad tiez podobny dobre dopadol. Nateraz si mozes pytat najomne za tvoju polovicu.