icon

Delenie majetku po smrti otca. Ako riešiť jeho frajerku?

25. okt 2025

Zdravím, mám takú chulostivú otázku.

Otec bol s mamou rozvedený už skoro 15 rokov...posledne 3 roky mal frajerku.
Otec bol posledný rok slabý, ona s ním posledný rok bývala.

Teraz otázka- ako takúto situáciu riešiť...
Byt chceme s bratom predať ale ona v ňom býva...
Počula som ževraj svoj byt predala.

No mám husiu kožu, čo teraz 🤯🤯🤯🤯

Strana
z6
minenkaa
25. okt 2025

@anonym_autor nic ,byt je toho kto je vlastníkom ,pani treba vysťahovať
Je byt tvoj a tvojho brata?

anonym_9d198f
25. okt 2025

pozri či náhodou nie je na liste vlastníctva.
ak nie je, ja by som to riešila rázne - byt predať ako chcete a peniaze si rozdeľte s bratom.
či s ňou máte nejaký super vzťah a idete jej kúpiť z vašich peňazí garsonku? kde dala e z predaja svojho bytu?

anonym_4e0b09
25. okt 2025

@anonym_autor ak bol otec chorý a chcel by jej niečo zanechať tak spise závet.Aj tak musíte čakať na dedičské konanie zatiaľ by som ju tam nechala pokým neprebehne dedičské.Aspon bude platiť náklady.a u notára sa dozviete ako sa otec rozhodol ešte môže byť prekvapenie

konikkon
25. okt 2025

@anonym_autor byt je tvoj a tvojho súrodenca. Frajerke nepatrí nič a musí si nájsť vlastné bývanie. Je to jednoduché.

ivik4
25. okt 2025

Tak byt je Vas ,ona si musi najst byvanie. Teda, ak jej nic nezanechal.
Byt by som predala ale mne by to nedalo, ak sa starala o otca, ja by som jej isto nieco malo dala. Ale to som ja

lenka7477
25. okt 2025

Dedičské konanie rozhodne, zatiaľ nič neriešte.

autor
25. okt 2025

No otec mal u seba peknú časť hotovosti, ukázal mi ju, takže som si istá.........a mal aj niečo uložené v drahých kovoch, ona je v byte čiže som si istá ze jej časť/ všetko z toho dal/ zobrala si.
Na LV nie je
Dedičské nás pozvú?
Či to my máme žiadať?

eeffka
25. okt 2025

@anonym_autor pozriet sa na LV kto je majitel bytu a ak len otec tak podedite. Potom predate, peniaze si rozdelite a ona nech sa zariadi ako chce, ci ako inak by si chcela riesit cudziu zenu?

januska12323
25. okt 2025

Na dedičské vás zavolajú tak do polroka, dovtedy ju tam nechajte ak je normálna. Ak nie môžete ju rovno vysťahovať, nemá na byt žiadne právo.

muchotrafka298
25. okt 2025
@anonym_autor

No otec mal u seba peknú časť hotovosti, ukázal mi ju, takže som si istá.........a mal aj niečo uložené v drahých kovoch, ona je v byte čiže som si istá ze jej časť/ všetko z toho dal/ zobrala si.
Na LV nie je
Dedičské nás pozvú?
Či to my máme žiadať?

@anonym_autor o dedicske konanie neziadas, bude prideleny notar, ktory vyzve toho, kto pohreb vybavoval, aby sa dostavil a prejedna s nim veci. Nasledne budu prizvani ostatni dedici na dalsie sedenie. Moze to trvat mesiace.
Hlavne si zisti, ako prvu vec, ze kto ma pristup k jeho uctom napriklad, ci tam bolo este nieco vyberane a kto je majitel nehnutelnosti.

sense
25. okt 2025

Ak otec nespisal závet , pravne na byť nárok nema
Na dedičské vás budú volať. Kým neprebehne dedičské konanie byt predať nemôžete

anonym_525ede
25. okt 2025

Je to pre vás cudzia žena, nechceš jej kúpiť byt?

lenka7477
25. okt 2025
@anonym_autor

Na LV nie je
Dedičské nás pozvú?
Či to my máme žiadať?

@anonym_autor ak vieš , že tam mal otec peniaze, možno by som ich išla vziať a uložiť - aby ich neminula

billy_jean
25. okt 2025

Ak je byt výlučne napísaný na otca, prešiel po jeho smrti do dedičského konania. Kým sa dedičstvo neuzavrie, nikto z vás nemôže byt predať. Ak má trvalý pobyt, musíte ju po dedičskom konaní odhlásiť a vyzvať na vypratanie bytu. To môže znamenať, že predpokladala, že u tvojho otca ostane. Ale právne to nič nemení – ak nebola spoluvlastníčkou, nemá nárok ani na byt, ani na jeho časť.

lienka.7
25. okt 2025

@anonym_autor no slečna nech sa poberie kam chce. Keď svoj byt predala, isto ma z jeho predaja peniaze. Tak nech sa paci. Vy nemáte povinnost sa o ňu starať. Pokial chce v byte bývať, nech sa dohodneme s novým majitelom. Ale počkajte samozrejme na dedičské konanie.
A keď píšeš ze tam otec mal peniaze a nejaké investičné zlato, tak neboj, ona sa už o to postarala

alickapusinka
25. okt 2025

Počkaj pokiaľ vás nepredvola notárka.Otec mohol nechať zavet. Tak počkajte a potom konajte. Aj tak byt nemôžete predať skôr než prebehne dedičske konanie a asi otec ma účet zablokovaní do DK. Ak jej niečo nechal závetom tak na dedičskom konani bude predvolana ako vy aj ONA. To že byt jej neprepisal ešte neznamena že jej nenechal nič dozviete sa na dedičskom konani.

anonym_986946
25. okt 2025

Veď otvor kataster a uvidíš, kto je vlastník. Možno je pani už majiteľka. Tieto rady, že ju treba vysťahovať, keď nevieš, kto je vlastník a neprebehlo dedičské stoja za dva groše.

minenkaa
25. okt 2025
@anonym_986946

Veď otvor kataster a uvidíš, kto je vlastník. Možno je pani už majiteľka. Tieto rady, že ju treba vysťahovať, keď nevieš, kto je vlastník a neprebehlo dedičské stoja za dva groše.

@anonym_986946 veď každá sa opýtala kto je vlastník

anonym_986946
25. okt 2025
@minenkaa

@minenkaa prečo mu píšeš, že ju treba vysťahovať. Možno je vlastníčka ona. Možno na ňu byť pán stihol prepísať. Neviete všetky podmienky, ale už treba niekoho sťahovať.

muchotrafka298
25. okt 2025

Ja osobne by som sa s nou isla porozpravat a pockala na dedicske konanie.Lebo nikto teraz nevie, ci dotycny nezanechal zavet. Tak isto co sa tyka penazi, drahych kovov a pod. ak to mal doma, tak nikto nevie, ci tie peniaze/drahe kovy boli jeho alebo jej. A neda sa to ziadno dokazat, ze napriklad mal dotycny doma 200 tisic v hotovosti a zlate tehlicky za dalsich 100 tisic, napriklad. Ak nie su od kupy doklady, kde je jasne preukazatelne, ze kto to platil.
Dalsia nie menej zanedbatelna vec je vybavenie a zaplatenie pohrebu, uhrady za hrobove miesto a pripadne aj vyroba pomnika. Lebo tu sa bavime realne o tisicoch EUR, cize toto kto zaplati?

minenkaa
25. okt 2025
@anonym_986946

@minenkaa prečo mu píšeš, že ju treba vysťahovať. Možno je vlastníčka ona. Možno na ňu byť pán stihol prepísať. Neviete všetky podmienky, ale už treba niekoho sťahovať.

@anonym_986946 citas cele čo som napisala?

kavasmliekom
25. okt 2025

@anonym_autor a co chceš robiť? Kým predáte, nech si nájde bývanie.

anonym_af45d1
25. okt 2025

ale zase z morálneho hľadiska ak ho ona doopatrovala tak si niečo zaslúži, čiže ak jej váš otec dal peniaze bolo to jeho rozhodnutie
ja mám susedu, ktorá je v podobnej situácii a od smrti jej partnera (majiteľa bytu už prešlo niekoľko rokov a ona tam stále býva, s jeho deťmi sa súdi)

motylik2559
25. okt 2025

@anonym_autor Ahoj, pokial ju otec nezahrnul do dedicskeho konania pred smrtou, tak tato pani nema narok na byt. 3 roky je inak dost kratka doba co boli spolu a ona si chce narokovat?🤔 Horsie je to uz s obsahom bytu, ked tam ona zije, ci za ten cas kym dojde k dedicskemu nieco nepreda. Neviem teda, ake mate s nou vztahy, ale skuste sa s nou dohodnut, ze vsetci pockate do dedicskeho a tam sa rozluskne, ci aj ona ma vobec na nieco narok, ci ju zahrnul do dedicstva zavetom.

magduska2
25. okt 2025

Akože vy sa tu niektoré čítate? píšete také rázne vyjadrenia..vysťahovať ju a pod.
Žiadne podrobnosti tu dotyčná nepíše..neviete aký mali vzťah,kolko mal otec rokov,kto bola ta pani ani nič a píšete tu ako by sa tá žena nasilu niekde vtlačila a stála si na tom,že byt je jej.
Šak snáď autorka je dospelá žena,dotyčnú pani poznala má ústa, dokáže komunikovať..ďalšia vec je,že podstatné je hlavne dedičské konanie.
K čomu dobré také dramata a vyjadrovať sa o tej pani ako o nejakom parazitovi ktorého je nutno sa hned zbavit 🤦🏻‍♀️

anonym_4e0b09
25. okt 2025

Keď mal doma peniaze a zlato s tým sa rozluc.Moj kamarát si nerozumel s bratom on bol otcov miláčik a doma našiel veľa peňazí samozrejme, že si ich zobral.

ivik4
25. okt 2025
@magduska2

Akože vy sa tu niektoré čítate? píšete také rázne vyjadrenia..vysťahovať ju a pod.
Žiadne podrobnosti tu dotyčná nepíše..neviete aký mali vzťah,kolko mal otec rokov,kto bola ta pani ani nič a píšete tu ako by sa tá žena nasilu niekde vtlačila a stála si na tom,že byt je jej.
Šak snáď autorka je dospelá žena,dotyčnú pani poznala má ústa, dokáže komunikovať..ďalšia vec je,že podstatné je hlavne dedičské konanie.
K čomu dobré také dramata a vyjadrovať sa o tej pani ako o nejakom parazitovi ktorého je nutno sa hned zbavit 🤦🏻‍♀️

@magduska2 presne, otrasne

zafir01
25. okt 2025
@magduska2

@magduska2 tak tak . Pani ho mozno aj opatrovala ,kym mozno deti prisli raz mesacne na obed , mozno predala byt ,aby mu pomohla financovat jeho liecrnie a staristlivost ,alebo dlzoby ( aj take poznam ) a tu hned ,ze vystahovat . Ako tk bolo vedia len deti a ta pani

anonym_d753cb
25. okt 2025
@minenkaa

@minenkaa môže byt kludne závet, kde bude vlastníčkou ona. Vždy treba počkať na dedicské konanie

beata_k
25. okt 2025

Tak posledny rok sa ti starala o otca, teraz ma odist jak prasivy pes? Porozprava by som sa s nou. Ved tie peniaze z predaja bytu asi ma. Alebo ich minula? Kazdopadne musis pockat na dedicke konanie.

Strana
z6