Depresia zo zubov
Som zufala. Mam hormonalne poruchy, od malicka problemy so zubami. Staram sa o ne ako viem, poctive preventivky a vsetko. Teraz po tehu to ale nabralo obratky . Ustupuju mi dasna, a zuby sa zacinaju posuvat, cakam kedy o ne pridem a to ma ubija. . . Zubar ma objednal na leto a urobi mi mostiky . . .
Baby hambim sa aj usmiat mam strasne depky. Kazdemu pozeram na zuby a ticho zavidim . . .
Ja mam tiez uz hlavu v smutku, zuby po tehotenstve sa mi zacali rozpadat a kedze mam strasny strach zo zubarov 10rokov som u nich nebola. Ani neviem co by mi povedali keby uvideli moje zuby,
A neviem kedy sa odhodlam ist ku zubarovi.☹
tehotenstvo je len vyhovorka .. to ze mas problem zo zubami je skor to ze si 10r nevidela zubara ..jediny vpliv aky tehotenstvo moze mat vpliv je caste zvracanie a nasledne neumytie zuba kde kyselina zo zaludka na zube narobi neplechu..
co s atyka paradontozy zial ta je aj dedicna ,,, niekto sa o zuby nestara a ma ich ako perlicky a iny drhne navstevuje dentalnu etc a aj tak sa jej nevyhne.. dolezite je ze sa staras a mat nahradu nieje ziadna hanba .. urcite ti zubar spravi pekny mostik a zasa sa budes usmievat ... dolezite je ze preto nieco robis .. hlavu hore su aj horsie veci ako zuby .. bud rada ze nemas zavaznejsie problemy a len take co maju riesenie 😉
@alexandra909 ja som teraz pocula o fixnom mostiku,na 4 miniimplantaty nasadi napevno protezu. Okolo 1500e to stoji,ak mas vela zubov fuc alebo pokazenych tak sa to oplati viac ako keramicke mostiky. Sama som nad tym uvazovala ale mam dost vela a dobrych zubov,takze mne sa to neda.
@alexandra909 ja za dve tehotenstva vyse 20 kazov 🙂
A ako sa da ovplyvnit to,ze vam odumrie zub,je akoby mrtvy, mne sa to stalo v detstve resp.puberte za tri roky mi odisli takto dva zuby zrazu
Ahoj! Tak tento tvoj problem sa ma dotkol, chcem Ti napisat moju skusenost. Mam velmi podobny problem. Bohuzial je to aj genetikou. A nie, ze nie. Ked som cakala dceru, tiez sa mi kvôli paradentoze poposuvali zuby. Bola som naozaj zufala. Z predneho zubu mi zubar v tom case tahal nerv, aby mi ho zachranil. Chodila som stale na hygienu, bohuzial ale niektore situacie su mimo nasu kontrolu. Telo v tehotenstve ma viac krvi, takze to zhorsuje problemy s dasnami aj paradentozu. Ale, odvtedy je uz 6 rokov a ja mam stale vsetky zuby!!! Sice tie vzadu poposuvane, ale su. Klucom a zachrane tvojich zubov, je prisna hygiena dasien. Ja chodim kazde tri mesiace na dentalnu hygienu-to je zaklad. Ale iba zaklad. Kazdy zubar ti povie, ze stav predtým sa uz nevrati, ale fatalny dôsledok-teda to, ze prides o zuby sa da zastavit. Pouzivam najmaksiu kefku curaprox-dokonca detsku, lebo ma malu hlavicku a najlepsie si nou vycistis zuby, a teda hlavne dasna (stahovat kefkou zhora dole). Najlepsia ustna voda je curasept. Existuje aj curasept gel na lokalne pouzitie pri zapale dasien. Curasept pasta je tiez dolezita. Ja som naozaj vyskusala asi vsetko, co je na trhu. Pochodila som aj viacerých zubarov, odbornikov, lebo ma to velmi trapilo. A toto jedine mi funguje. Dasna, aj ked sa Ti rozchadzaju, daju sa vdaka tymto prípravkom stiahnut, ze sa pricapia naspat na zub. TIez mavam okamihy, ked sa dasna zapalia, vtedy tomu treba venovat zvysenu pozornost. Je to v nasom priprade beh na dlhu trat, ale chcem Ta povzbudit, este to nevzdat. Chce to disciplinu, vydrz a vieru. Problem v nasom pripade z dlhodobého hladiska je to, ze ked Ti ustupuje kost, ako aj mne na zadnych zuboch, tak ak raz zub vypadne (zuby vypadnu), tak si nemozes ani dat urobit keramicke, lebo skratka na tej kosti to drzat nebude. Cize jedine zabu. Preto stoji za to urobit vsetko pre to, aby sa ta paradentoza nehorsila. Drzim Ti palce!
@fadama 10r si nebola u zubara? Ty brdo...ja mam tiez panicky strach zo zubarov tiez mam zuby naprd ale na tu preventivku idem to je zaklad...ked som bola decko tiez som to flakala a tak to aj vyzeralo 7 kazov za 2 roky...teraz som bola po roku a kaz ani jeden
@solinkarka veru 10rokov a to je urcite aj viac, nedokazem vojst k zubarovi no viem ze raz budem musiet ale tiez sa ma nedotknu len v celkovej anesteze ( dufam ze sa to bude dat ).
No pocas tehotenstva sa mi zacali lámat zuby, pred tym som ich mala krasne.☹
@silaviat u mna to vyhovorka nieje, mam hormonalnu aj hematologicku poruchu, v tehu sa to zhorsilo. Potvrdene lekarom.
@beyka dakujem moc za reakciu, velmi ma povzbudila. Mozem poprosit foto tej pasty?nasla som v e-lekarni ale je pisana ze na pouzitie pred chirurgickym zakrokom. Je to ta?dakujem
@alexandra909 tato.
Len moja skusenost z tehotenstva...skoro mi vypadali vsetky zuby. Zubarka na mna nakricala že som to zanedbala a musí všetko vytrhať. Krvácali mi ďasna, zuby sa mi posúvali...no hrôza. Dôvod? Žiadna paradontóza ale železo ktoré mi tehotenstve lekár predpísal. Po vysadení a brani megadavok Céčka sa to do pár dni úplne upravilo.
Milujem tie reči že tehotenstvo na zuby nema vplyv ma a veľky kto si to nezažil nevie pochopit. Čo to je ked zahryznete do mäkkeho rožka a zlomi sa vam zub.
Tehotenstvo na zuby vplyv ma, a to kvoli hormonom, povedal mi to sam zubar a co som citala v roznych vedeckych zurnaloch, ma to dost efekt. Cize ano, zvracanie atd. je dolezity faktor, ale hormony a rozvrateny balans hladin mineralov a vitaminov vedia narobit brutal neplechu - vela zien nemalo nikdy kaz ani paradentozu, prehliadky ok, az do tehotenstva. Cize nie, nie je to povera, samozrejme velmi vela sa da zachranit zvysenou hygienou a starostlivostou, dokonca aj uplne zastavit, ale vplyv to proste ma. 10 rokov bez prehliadky je ale otrasne vela a zrejme tie zuby uz boli dost v prdeli, tehotenstvo to len posunulo za to hranicu unosnosti :(
@alexandra909 nezufaj. Moja teta mala nieco podobne, dedicnu hormonalnu poruchu ku ktorej sa pridala pridruzena nahla agresivna paradentoza a o vsetky zuby prisla, ked mala 29. Odvtedy nosi protezu. Teraz ma 45 a tvrdi, ze s protezou nemala nikdy ziaden problem, narozdiel od bolavych zubov. Vobec by si nepovedala, ze ma protezu, dnes ich vedia urobit super. Nesusle, nevypadava jej, dokaze okrem orieskov zjest vsetko. Proste niektore veci clovek neovplyvni, neoplati sa pre ne trapit a riesenie je vzdy, len treba najst dobreho zubara 🙂
@beyka dakujem ;*
@dorottka dakujem, ja mam tiez takmer tak. 31r ;(
mam susedu ktorej v 3tom tehotenstve vypadali skoro vsetky horne zuby.. bola z toho tiez nestastna, ale ked si ich dala spravit nie je vidno absolutne nic.. verim ze to musi byt tazke, ale nie je to navzdy a zase budes mat krasny usmev neboj..
@jaruskatt ja mám panický strach zo zubárov a práve preto chodím na preventívky poctivo každý rok. Ale keď odtiaľ vychádzam, mám vreckovku mokrú od potu, že ju pomaly môžem žmýkať. Pýtala som sa svojej, teraz už bývalej zubárky, že som čítala o tom, že sa zuby dajú ošetriť pod narkózou a čo pre to treba urobiť, že sa naozaj bojím. Vysmiala ma, že to robia len postihnutým, s ktorými je ťažká spolupráca alebo by som musela mať potvrdené od psychiatra, že mám panický strach zo zubárov. Takže podľa toho, čo bolo povedané mne to až také jednoduché nie je.
@zuzu1122 ano, v statnych klinikach robia len tak ako povedala tvoja zubarka - inak s tym vysmechom, hm, velmi profesionalne spravanie - na sukromnych to ale robia bez vsetkych tych formalit, staci si o to zaziadat a dohodnut sa (a zaplatit samozrejme, lacne to nie je, lebo musi byt pritomny anesteziolog). Najdes to polahky, cize nezufaj
@jaruskatt
@dorottka no vidíte dievčence, len treba veriť lekárom. A pritom však som k nej chodila dlhé roky, vie ako sa bojím. Ona sama sa bojí zubárov. Však kvôli tomu jej prístupu som od nej odišla - zničila mi svojou "starostlivosťou"dva zuby a to mám potvrdené od dvoch rôznych zubárov z dvoch rôznych miest. Iné mi nezostáva len ich dať vytrhnúť, lebo "pani zubárka" je asi toho názoru, že zuby sú nechty, dorastú. Mimochodom, popri tom ako mi stihla do ksichtu povedať, aby som nebola smiešna s tou anestézou, tak sa ma spýtala, či mám na to 2400 eur, lebo to vraj toľko stojí.
@zuzu1122 jj s takymi odbornikmi mame tu viacere skusenosti... :-/ a neboj 2400e to isto nestoji, nieco okolo 500e zalezi od zakroku; aky je dlhy, lebo anesteziolog sa plati od hodiny. Napis jej hodnotenie na lekar.pluska.sk , nech si ludia davaju pozor, je to celkom dobra stranka na take varovania. Nech sa kus ozdravi trh a suflikanti nech kludne skrachuju...

@alexandra909 ahoj. Chodis aj na dentalnu hygienu?
Pokial ti ustupily dasna a posuvaju sa zuby, tak mas parodontitis - paradentozu a treba to riesit. Mo