icon

Deti a kontakt s manipulatívnymi starými rodičmi

19. mar 2025

Ahojte, taká otázka na mamičky čo boli v podobnej situácii.
So svokrou sme prerušili kontakt, je strašné manipulatívna a rada citovo vydiera. Švagriná u nej bývala s dvomi deťmi a keď som videla čo dovádza s tými deckami tak nemám záujem aby to robila aj s mojím. Posledná kvapka bola keď mala dcéra 10 mesiacov, už chodila prišli sme na návštevu a svokra po nej ziapala aby ticho sedela na gauči lebo je na návšteve. Vtedy sme tam boli naposledy. Stretneme sa už len náhodou u mužovho dedka alebo na rodinných akciách, vtedy sa hrá na babku roka. Ona je taká že podá dieťaťu horalku a vzápätí povie že ale nezjedz ju lebo ťa je dosť, švagriná má už s dcérou problémy, chodia k psychológovi lebo to dieťa svokra zdeptala. Moja otázka je ale, čo ak sa dcéra bude chcieť s babkou stretávať keď bude staršia? (Teraz má 2,5r) Nechali by ste alebo by ste boli proti?
Ono na tých miestach kde sa teraz raz za čas stretnú je to babka roka, svagrinine deti musia fungovať ako hodinky pri svokre...u nej je normálne že deti obeduju, svokra zahlási že dosť a berie taniere, nerešpektuje nič a nikoho.
Nechcem byť v budúcnosti tá zlá pre dcéru čo jej bráni stýkať sa s babkou ale mám na to svoje dôvody. Ako ste to riešili?

Strana
z2
juliacenc
19. mar 2025

Ved ked dcera uvidi ze jej sibe tak sa s nou nebude chciet stretavat nemyslis?

autor
19. mar 2025

@juliacenc deti vnímajú také veci inak

biba_18
19. mar 2025

ak budeš dieťa vychovávať v tom, že je normálne sa správať tak ako sa správate vy a nie ako babka, nebude ju vedieť ovplyvniť ...

autor
19. mar 2025

@biba_18 ďakujem, toto mi pomohlo

juliacenc
19. mar 2025

Rozumiem ako ti myslis. Potom bude dobre s nou o tom hovorit, ze to ako sa sprava babka nie je v poriadku. Myslim ze nic viac preto spravit nemozes ale zaroven ze je to to najlepsie co mozes spravit

sara07
19. mar 2025

vysvetliť čo je správne a čo nie , pomenovat to, porovnat s inou babkou
kym je mala že to vnima inak by som obmedzila na nevyhnutné minimu, ked bude mat 13 myslím že to bude chápať aj sama
to čo píšeš tiež by mi to vadilo , zrejme pre dobro v rodine nikto nič radšej nepovie a babka si ide tvrdo svoje

biba_18
19. mar 2025

@juliacenc toto nemyslím že je správna cesta učiť že to čo robí babka nie je v poriadku čo je síce pravda že nie je v poriadku, isteže - ale tam je možnosť že by si dieťa mohlo vytvoriť názor že babku netreba mať rád lebo je nejakým spôsobom zlá ... skôr ide o to vychovať dieťa tak aby bolo voči manipulácii odolné ... ono potom samo príde na to, že takéto správanie v poriadku nie je, ale babku má napriek tomu rado lebo medveď... - vyslovene pokiaľ stará nie je hnusná mrcha týrajúca deti pre potešenie...

juliacenc
19. mar 2025

@biba_18 super postreh mas pravdu. Uplne ma to zaujalo, mas nejaky typ, ako sa vychovava odolnost voci manipulacii? Lebo vzdy sa pri tom musi poukazat na to, ze sa deje nieco zle podla mna.

biba_18
19. mar 2025

@juliacenc ten manipulátor to ale nemusí robiť so zámerom uškodiť ti - len jednoducho nevie inak ... mám skúsenosť so svojou svokrou a ja som voči nej naozaj nekompromisná - a učila som to aj svoje dieťa - žiadne citové vydieranie, žiadne plané sľuby, proste nič z toho čo mu je nepríjemné nemusí robiť len preto že babka to chce aby nebola smutná a podobne - a jemu to nerobí. zistila že s ním musí komunikovať inak. a popri synovi sa to naučil aj môj muž, už ani ním tak nemanipuluje ako kedysi ...

biba_18
19. mar 2025

@juliacenc ono totižto - ja mám osobnú skúsenosť - s mojim otcom. keď som bola mladšia, tak to bol jeden fantastický otec - a potom ochorel. mal pocit že už je nanič, nepotrebný v práci, nepotrebný doma - a začal manipulovať aj mamou aj nami - ale tým že som bola neskôr už mimo domova, mňa sa to až tak nedotklo a vedela som si vytýčiť hranice. brata to bohužiaľ postihlo v puberte a on sa dodnes cez to nepreniesol, ani cez to že som sa otcovi otočila podľa neho chrbtom. ale ja som sa k nemu chrbtom neotočila - iba som nebola ochotná znášať jeho správanie... s otcom som bola naďalej v styku, aj môj muž bol s ním v pohode, aj syn ho mal veľmi rád - ale to len za podmienok, že nebude robiť veci ktoré by podľa mňa rodič deťom robiť nemal - a mne ich veru potom nerobil ...

juliacenc
19. mar 2025

@biba_18 urcite si dobre spravila. Je to smutne ako vsetko naokolo ovplivnuje zivoty v takychto smeroch

biba_18
19. mar 2025

@juliacenc veď práve ... niekedy mi je ľúto že moje dieťa je až také asertívne a nedá sa mnou manipulovať ... ale viem že je to môj problém, nie jeho 😂

juliacenc
19. mar 2025

@biba_18 uplne chapem ako to myslis. Tiez mam deti tvrde hlavy, svoje hlavy 😀

januska12323
19. mar 2025

Koľko máte tých osláv do roka? Pre dcéru bude ona cudzia osoba.

cacianka
19. mar 2025

tiež sa mi zdá, že keď babku eliminujete, nebudete s ňou v kontakte, resp. minimálne, tak bude pre dieťa cudzia osoba a nebude s ňou mať blízky vzťah , aby sa k nej hrnula len preto že je babka. Možno nejaká suseda jej bude bližšia, ako babka. čo nepozná, to jej nechýba. takže zatiaľ si nastavte hranice a potom ako príde život, tak konajte.

murko14
19. mar 2025

Sorry jako, ale to nie je žena, ale satan🙈

vilma7
19. mar 2025

Nechápem, na čo riešiš veci už teraz co budu možno o 10 rokov? Aký to má význam?

sova7
20. mar 2025

@biba_18 prečo by dieťa nemohlo zaujať postoj že zlých ľudí nemám rád? Nebudem ich tolerovať lebo raz za rok sa na mňa usmeju? A nebudem s nimi udržiavať vztah. A tá babka teda zly človek je veď takto dostane dievčatá k anorexii. Evidentne poruchu osobnosti ma. Aspoň je možnosť naučiť deti že psychopatom je nutné v rámci sebaobrany sa vyhýbať a zdravé je ich uplne odstrihnúť. Aj keď je to rodina. Že ľúbiť niekoho neznamená dovoliť mu vsetko. A že vzťahy ktoré nám škodia neudrziavame len aby susedia nepovedali. Takto sa to deti naučia. Aj to ako neskončit v toxickom vzťahu a nebudu hľadať dobro v niekom kto ubližuje. A davat mu x šancí aj za cenu vlastného sebaznicenia. Proti manipulácii sa úplne obrniť nedá x ľudí x spôsobov manipulacie. Je to utopia. V živote sú rôzne spôsoby manipulácie všade. Napríklad reklama.

biba_18
20. mar 2025

@sova7 že dieťaťu zabrániš stretávať sa za určitých podmienok s babkou nechraniš dieťa to budúcnosti tým spôsobom že by sa naučilo reagovať správne, jednoducho mu to neumožníš a v podstate nič ho nenaučíš…

biba_18
20. mar 2025

@sova7 spomínala som svoju svokru aj môjho otca - ak by som to riešila ako ty, moje dieťa by prišlo o 3 starých rodičov - ale ja som ho naučila reagovať tak aby ich manipuláciám vedel čo najviac odolať a teraz s nimi fungujeme v pohode…

autor
20. mar 2025

@vilma7 akých 10 rokov? Rátam tak rok dva

sova7
20. mar 2025

@biba_18 ak mu to vysvetlis tak to je iné zákazy sú zbytočne ja hovorím o komunikácii

sova7
20. mar 2025

@biba_18 ja som otca odstrihla úplne a neľutujem

kofolala
Autor odpoveď zmazal
lauricka
20. mar 2025

Načo sa s tým teraz trápiť? Dieťa má 2,5 roka, takže to ani v dohľadnej dobe aktuálne nebude. Kým nie je dieťa dospelé, rozhoduje rodič kam bude a nebude chodiť. Ja si myslím, že ak je taká, ako píšete, tak to dieťa po nejakej skúsenosti s ňou tam ani samé nebude chcieť chodiť. Prípadne by som sa vždy porozprávala ako tam bolo a ako sa tam cítila a pri nejakej nepríjemnosti by som sa s dieťaťom dohodla, že tam už chodiť nebude.

sova7
20. mar 2025

@kofolala tam je to skôr psychické tyranie ako manipulácia a súhlasím rozumný postup. Zdravie dieťaťa je viac než pokoj v rodine a kontakt s niekým lebo je to babka ale tá osoba ľudí psychicky nici

alexanderkovacs
Autor odpoveď zmazal
alexanderkovacs
21. mar 2025

@biba_18 daktore veci dieta staci ked sa nauci pozdejsie. Nie vsetkym musi byt konfrontovana ked ma 2r

alexanderkovacs
21. mar 2025

@kofolala krasne napisane.

Strana
z2