icon

Dlhodobá nezamestnanosť

24. máj 2021

Pekný večer prajem s malou dušičkou píšem pretože ma zrejme odsúdite ale skúste si to prosím prečítať celé žijem len s mamou rodičia sú rozvedení zažil som hrozné veci otec pil a bil mamu neviem ani spočítať koľko krát som stál za dverami schovaný a kričal ked ju dokopal ťažko sa mi o tom píše nakoniec sme sa s toho oslobodili presťahovala sa so mnou a so sestrou ku rodičom ale prišiel aj tam a rozkopal dvere potom našťastie ušiel vtedy doma neboli a nikto nezavolal ani políciu išlo nám o život vôbec sa o mňa nezaujímal ani a platil na mňa minimálne ale u mňa všetok ten ľak a stres spôsobil že som mal psychické problémy detská psychologička povedala že nikdy nebudem schopný pracovať a žiaľ je to pravda zrejme lebo ako som skončil školu nemôžem sa nikde zamestnať dôvodom je aj porucha reči ktorou trpím niekedy je to v pohode a niekedy nedokážem zo seba dostať ani svoje meno na úrade práce to bolo utrpenie pre mňa potom ma vyradili a mám 29 rokov nikde som nepracoval a bojím sa čo so mnou bude dal by sa vybaviť nejaký dôchodok prípadne niečo požiadal som si o sociálne dávky tak zatiaľ takto to riešim neviete mi niečo poradiť či by som nejaký dôchodok vybavil mám strach ked aj tá korona keby som ochorel a nemám ani obvodného lekára je to strašné taká bezmocnosť mama o mojej poruche reči nevie nechcem ju tým zaťažovať nepochopila by to ani autobusmi necestujem

Strana
z2
draik
24. máj 2021

Najvyšší čas zmeniť prístup. Liečiť sa, ak to ide, zároveň aspoň brigády, kde nedochádzate do kontaktu so zákazníkmi. Okrem dávok v hmotnej núdzi nemáte nárok na nič iné, keďže ste do systému nič neodviedli.

pribinak
24. máj 2021

Nájdi si inú psychologickú, ideálne psychoterapeuta, ktory pracuje s traumamy.
To čo popisuješ môže byt aj sociálna fobia.
Odporúčam vyhľadať čím skôr odbornú pomoc, prepáč, aj sa prestať ľutovať, ale začať pozerať vpred a zmeniť svoj život

autor
24. máj 2021

@pribinak ja sa neľutujem len som chcel vysvetliť veci

pribinak
24. máj 2021

Chcel si poradit. Moja rada: nájdi si psychoterapeuta.

aniko2
24. máj 2021

Máš poruchu reči s ktorou sa nedá zamestnať ale mama o tom nevie? Chceš riešiť načo máš nárok no tou silou si už aj vybavíš prácu niekde. Neverím, že každý zamestnávateľ ťa odmietol kvôli tomuto. Hlavne ak sa jedná o práce kde nekomunikuješ s ľuďmi.

miskakyska
24. máj 2021

a čo s tym maju autobusy?

aniko2
24. máj 2021

Máš inak veľa možností. Povedz mame alebo sestre o tom (neviem aká je stará ale ak bývaš len s mamou asi je už samostatná) , že máš takýto problém. Určite ti pomôžu nájsť prácu niekde v sklade. U zamestnávateľa to vybavia oni a ty sa už len schovas v archíve napr alebo tak. Alebo si nájdi psychoterapeuta, oni ti pomôžu celkovo nie len poruchu vyliečiť ale uplatniť sa.

autor
24. máj 2021

@aniko2 lenže tu nejde len o to mňa úplne trasie snažim sa pôsobiť vyrovnane ale nejde mi to vieš ona mi veľmi nepomáha totiž tá doktorka povedala že nebudem nikdy pracovať a že som retardovaný a ona tomu verí chce aby som si vybavil dôchodok

autor
24. máj 2021

@miskakyska mám traumu s toho lebo som si nebol schopný spýtať lístok a šofér na mňa nakričal

aniko2
24. máj 2021

Ale čo nejde? Prepáč ale mne príde, že nechceš aby to išlo. Na každé riešenie máš problém. Tak si nájdi inú terapeutku alebo mamu/sestru, linka pomoci (online chat s psychológom). Niečo vyriešia za teba a v sklade alebo archíve je každému jedno či si alebo niesi komunikatívny a vyrovnany.

autor
24. máj 2021

@aniko2 snažím sa ver mi ale keby som aspoň s tým nebojoval sám a mal podporu rodiny

aniko2
24. máj 2021

Teraz som ti tu napísala možnosti , ktoré máš.

rohypnol1
24. máj 2021

Si anonym, neviem ti napisat. Odkial si? Ak okolie ZA, kludne ti ponukam pracu, manualnu. Bola by som tvoja nadriadena, kludne mozme komunikovat aj pisanim na papier, len nech zacnes ;) ak pojdes “pohodlnejsou” cestou a budes tuzit po papierovej retardacii, len aby si ziskal polovicnu invalidku, tak si znicis zivot. Kazdy z nas ma v zivote inu startovaciu ciaru. Ani nevies, cim vsetkym si presli ludia, ktorych vidis kazdy den a napriek tomu idu vpred. Zahod to co bolo, najdi si psy choterapeuta a zacni. Zivot je prilis kratky na sebalutos a na obzeranie sa za tym, co bolo. Najkrajsie roky ti utekaju. Naozaj ti drzim palce, za to co sa ti stalo nemozes. Za to, co sa ti este len stane, si vsak zodpovedny ty sam...

autor
24. máj 2021

lenže ja som vyučený stolár mám stredoškolské vzdelanie na prácu v archíve nemám vzdelanie dakujem ti za tvoju pomoc musím už končiť ale zajtra tu budem veľmi by mi pomohlo sa porozprávať s tebou si rozumná a milá môžem ti napísať správu všetko ti poviem a vysvetlím vážim si tvoju pomoc
@aniko2

autor
24. máj 2021

@rohypnol1 vdaka môžem ti zajtra napísať?

aniko2
24. máj 2021

Kľudne napíš😊

patus_2
24. máj 2021

Inak ak nevieš cestovať autobusmi, máš problém zapytat si lístok, tak skús vlaky. Lístok sa dá kúpiť online, sprievodcovi ukážeš iba mobil s lístkom a nemusíš povedať ani slovo. Skús si nájsť dobrého psychológa, hľadaj kým nenájdeš takého, čo ti pomôže. Ale stále je to na tebe. Skús si pomaličky nacvičovať komunikáciu s ľuďmi. Choď do obchodu, pozdrav sa, podakuj, popraj pekný deň. Možno ti to nepôjde na prvýkrát, ale netreba sa vzdávať, raz to pôjde. Skús sa poobzerať, či nemáš v okolí napr. chránenu dielňu. Alebo ak si z dediny tak či nemáš v okolí napr. dôchodcu čo potrebuje pomôcť niečo porobiť, čo nevládze, pokosiť, pomôcť v záhrade, narubat drevo. Alebo nejaký hospodár, ktorý potrebuje pomôcť na poliach, pri zvieratách... Všetko práce manuálne, pri ktorých nemusíš hovoriť nič. Keď už budeš natom lepšie tak môžeš vyskúšať vykladať tovar, ver tomu, že pri vykladani plne naloženej palety by si nato aj zabudol. Hlavne ty musíš chcieť. Držím ti prsty, aby ti to vyšlo.

pribinak
24. máj 2021

Píšeš že máš stredoškolské vzdelanie. Píšeš že si retardovany. To sa dosť vylučuje
Na retardovaneho máš obstojny prejav a slušnú gramatiku. To tiež s tou retardaciou nejde veľmi dokopy
No ja neviem, ale tato story je čudná

Robila ti tá “doktorka”’testy? Diagnostiku? Alebo ako dospela k názoru že si retardovany ?

autor
25. máj 2021

@pribinak pýtala sa ma strašne veľa otázok a veľmi rýchlo že som nemal čas premyslieť si odpoved aj som ju prosil aby mi nechala trochu času ale ako keby ma ani nepočula potom ked to skončilo zavolala si mamu a povedala údajne túto moju diagnozu s tým že nikdy nebudem pracovať a ona na tom nič nezmení často sa kvôli tomu hádame lebo ona žiaľ verí tej odborníčke a to že nemám prácu jej teoriu len potvrdzuje aj to cestovanie mi vyčíta že to nie je normálne a nechcem ani pomyslieť že by som dostal covid ako by som si vybavil PNku ak by som pracoval alebo prípadne nahlásil im potrebné údaje z toho úradu verejného zdravotníctva keby mi volali uvedomujem že mám problém ale som na to sám sestra tá má už svoj život má dieťa Emku manžela prepáč je mi to všetko strašne ľúto

patus_2
25. máj 2021

Milý anonym, tak ukáž svojej mame aj psychologičke, že to nie je pravda. Prekonaj sa, vyjdi zo svojej komfortnej zóny. Choď autobusom, skús si popýtať lístok sám. Ak to nevyjde tak maj niekde vo vrecku papierik, na ktorom bude napísané kam chces ísť. To isté platí všade inde. Skúšaj komunikovať s hocikým inym. Bez tvojej snahy to nepôjde. Inak so sestrou a mamou nemáš problém komunikovať? Ukončil si strednu skolu, tak vidíš, že to ide. Je veľa pracovných pozícií kde vyžadujú iba manuálnu prácu, alebo práca vo fabrikách, tam tiež nemusíš povedať nič, stačí že budeš makať. Ja som tiež v minulosti strašne nerada rozprávala s ľuďmi, radšej som si kúpila online lístok ako keby som mala pýtať si lístok. Dnes však mám prácu kde musím každý deň komunikovať s mladými ľuďmi a vieš čo? Už s tým žiadny problém nemám. Čím viac to budeš odkladať a sedieť doma, tým horšie to pre teba bude.

tessa04
25. máj 2021

Ahoj. Vies, len ti chcem napisat a trochu ta povzbudit, ze u nas na internate byval chlapec, ktory mal rodicov alkoholikov, slabe soc.pomery v rodine, starala sa onho starka. Zajakaval sa, ale akosi vystudoval. Ked odchadzal z internatu, vsetci sme sa bali, co s nim bude. A predstav si, po roku prisiel na navstevu, pracuje v jednom obchodnom retazci, doklada tovar. Je spokojny a hrdy na seba, ze ma pracu. Kasli na to, co povedala jedna doktorka, si mlady, zivot mas pred sebou. Aj lekar sa moze mylit. Hlupy isto nie si, aj tvoja gramatika je ok. Mas za sebou tazke detstvo, ale to neznamena, ze si nemozes vytvorit peknu buducnost. Skus zacat nejakou nenarocnou pracou, ziskas pracovne navyky. Skus vyhladat odbornu pomoc ak to bude potrebne..Drzim ti palce

saraxyz
25. máj 2021

Tú diagnózu povedala iba mame? Ty si tam nebol prítomný? Aky vzťah máš s mamou? Nemôžem si pomôcť, ale myslím si,že ty si schopný sa zamestnať.

malva123
25. máj 2021

Robis si prdel z MK..len tak dalej..nech sa ti dari

autor
25. máj 2021

@malva123 z čoho tak usudzuješ vieš koľko ľudí s týmto žije napríklad v Cechách prepáč neviem ako sa píše veľké č na klávesnici ľudia majú všelijaké životy ja s toho veru prdel nemám a ani s nikoho nerobím srandu len aby si vedela

autor
25. máj 2021

@saraxyz dakujem že si to myslíš čo sa týka vzťahu s mamou je to komplikované často sa hádame tak ja to chápem treba platiť byt 200 eur a napríklad za elektrinu 50 eur myslím tá robota by mi veľmi pomohla ozaj nevieš prosím ťa či treba kvôli účtu ísť do banky alebo sa to dá vybaviť aj online teda cez internet? Keby som si tú prácu našiel vieš musím mať účet a pri tom ked jej to hovorila som nebol chcela hovoriť iba s ňou

richelina
25. máj 2021

Problém vidím v tom, že túto vraj diagnózu povedala tvojej mame. Naozaj ju povedala? Čo ak si ťa len tvoja mama chce k sebe pripútať? Bola dlhodobo týraná, tak sa mohla nezdravo pripútať na teba. Píšeš, že sestra má manžela aj dieťa a ty si ostal s mamou. Ty si momentálne pre ňu jediný záchytný bod. Detstvo, ktoré si prežil zanechalo určite na tebe stopy, môžeš mať uzkostnu poruchu, Panické zachvaty- usudzujem podľa toho, čo sa stalo v autobuse. Pokiaľ nie si zbavený svojprávnosti, treba sa objednať k psychiatrovi- ten ťa pošle aj ku psychológovi. Spraví ti testy, stanoví diagnózu. Mamu k tomu nepotrebuješ, sám si to povybavuj, teda pokiaľ nie si zbavený svojprávnosti. Teraz čítam o č.ú. Sú banky, ktoré sú aj internetové tuším mBank alebo aj Fio tuším. Tam sa dá tuším cez internet založiť účet.

saraxyz
25. máj 2021

@richelina toto si myslím aj ja, bohužiaľ ☹️

saraxyz
25. máj 2021

Na*er sa a odputaj sa od mamy. Lebo fakt skončíš ako nesvojpravny. Účty vybavis aj online a aj na pobočke. Keď si stolár , tak robotu si určite najdeš

autor
25. máj 2021

@richelina tak to nie je vieš ona musela so mnou chodiť po doktoroch mal som problémy s očami nevedel som sa ani poriadne obliecť ale môže to byť aj následok toho že ju dokopal ked ma čakala pripisuje to tomu že nie som taký ako by som mal byť nezaradil som sa do života

richelina
25. máj 2021

A teraz sa vieš sám obliecť? Ako si na tom? Podľa písania si inteligentný človek, takže reálne okrem komunikácie zoči voči, máš nejaké postihnutie? Reálnu diagnózu?

Strana
z2