Exmanžel ma chce dať na súd kvôli starostlivosti o dcéru.
Dobry den.Potrebivala by som poradit.S byvalym manzrlom mame neustale konflikty.Min rok slm ho dala na sud kvoli vyzivnemu.Dohodli sme sa mimo sudu.Podpisal mi cestne co je aj overene kolko bude platit.Viem ze stym nic nemozem.No odvtedy vyhraza sa mi so striedavou co sa mi priznal ze kvoli vyzuvnemu aby nrmusel platit.Byva 150km od nas.Chce aby dcera chodila tyzdrn tam a tyzdrn tu do skoly.Nasa riaditelka nastastie stym nesuhlasi.A ani dcerka o tom nechce pocut.Odvtedy mam novy vztah conmu evidentne vadi prestwhovali sme sa k priatelovy do rodinneho domu a podla neho sa mi stym zmenili zivotne podnienky q kvoli tomu sa mi znova vyhraza sudom.Naco prihliqda sud?Na sude zavazi viac ak jeden rodic je v manzelskom zvazku?Znamena to pre sud pre dieta stabilnejsie prostredie?Mna uz naozaj nebavia vyhrazky byvaleho so sudom.Ja sa o dcerku staram,lubim ju nadovsetko dam jej vsetko a jemu aj to vadi ze mam s dcerkou krajsi a uprimnejsi vztah ako on.
Rodicovske prava maju obaja rodicia.....neviem ako na to prihliada sud...je to vzdy individualne....od pripada k pripadu...ale budme radi ze nie sme v anglicku,kde len jeden z rodicov moze dat ziadost na adopciu dietata a dieta uz ide do adopcie...ked nie su vyhovujuce podmienky.......je normalne ze dieta nerozumie vasmu vztahu a konfliktom.ale ak ma zaujem sa starat a bude to vediet dokazat....vzdy je to o dohode.inak rozhodne sud..nie vzdy v spokojnost oboch stran.
Iba dozreti ludia si nezavidia a myslia na dobro dietata.rozvod je vzdy trauma pre dietatko....
Treba sa respektovat ....ale to nevedia vsetci....
@pieksamaki upresnim.sme rozvedeny uz 6rokov.o tu nejde.Tu idr jedine o to ze platit vyzivne od rozvodu nechcel.Chcel platit stalr najmenej co by sa dalo.A minuly tokmked som dala na sud vyzivne lebo nekupil aki jeden zosit ani jedny ponozly dcere tak povefal aby sme to vyriesili bez sudu.Co premna bolo tiez lrpsie nakolko skm vhcela dceru usetrit toho celeho okolo sudu.Dohodli sme sa na sume napiswl cedtne vo sme dali aj overit.tu sumjmplatil mediac asi dva.A ked zistil ze mam novy vztah ux tolko penazi neposlal.Lebo mam priatrla a on ma lupovat pre dcerku ak nieco potrebuje.o yo ani nejde.lenze on si zije na velkej nohe a od dcerky lutuje.
Ale.ty vieš o tom.ze vyzivne je na všetko... škola zošity kruzky jedlo lieky bývanie. Plus sa máš ešte podieľať ty. A k tomu ešte príspevok od štatu daňový bonus a prídavky. Neviem.ake síce vyzivne ti platil alebo platí ale aj matka sa ma finančné podieľať. To že osobne nekúpil zošity to neznamená že nedal na to peniaze lebo tie ti chodia každý mesiac.
Nemyslím to vôbec v zlom...
vás súd rozviedol a súd neurčil výživné na dieťa?? To si asi jediná - veď ak ti súd zveril dieťa musel určiť aj styk s dieťaťom a výživné. Tiež neviem prečo by si mala dcéru "ušetriť" súdneho pojednávania počas určenia výživného - čo to s ňou má? Dieťa na súd vôbec nejde. Vy ste mali zrejme určené výživné, ktoré sa ti zdá menej a sami ste si dohodli vyššie? Bohužiaľ platiť musí len toľko koľko určil súd prvotne. A áno - súd vie prihliadnuť pri určení výživného aj na to, že rodič, ktorý má zverené dieťa a už nebýva sám nemá reálne také výdavky ako predtým - že sa na výdavkoch o domácnosť podieľa ďalšia osoba. ALE čo sa týka výdavkov na dieťa tvoj priateľ nemá žiadnu povinnosť - to sa stále delí medzi rodičov. Dokonca ak by si sa vydala tak súd si vyžiada aj príjem tvojho nového manžela a jeho príjem by sa už zohľadňoval viac - ak je len priateľ zohľadňujú sa výdavky len čiastočne (bývanie, energie). Styk s dieťaťom - kým nepodložíš nepriaznivý vplyv otca na dieťa styk sa dodržiavať musí, maloleté dieťa nebude nikdy vo veku kedy si samo môže povedať, že sa s otcom stretávať nechce - ak ti súd dieťa zveril si povinná na každú otcovu návštevu dieťa pripraviť aj psychicky. Striedavka - ak má na to podmienky a dieťa nie je vo veku 3 roky a menej - kľudne mu prejde. Že nesúhlasí riaditeľka školy? a jej názor niekoho zaujíma?? Ak súd vyhodnotí, že striedavka je v prospech dieťaťa tak sa môžeš aj o zem hodiť. Lenže vy sa neviete sami dohodnúť, dieťa trčí niekde v strede - pri nevysporiadaných vzťahoch ak psychológ určí, že dieťa je proti druhému rodičovi huckané, pričom ten druhý rodič má snahu o styk aj starostlivosť - striedavku odsúhlasí. Pokiaľ otec na dieťa vplýva zle, manipuluje ním starostlivosť je nedostatočná, striedavku chce kvôli "neplateniu výživného" - striedavku mu neodklepnú - súdy nie sú sprosté!!
Od sudu si mozes vyziadat nahradne vyzivne v pripade ze neplati pol roka....stat ti prispieva vtedy za manzela....a manzela postihnu trestnopravne veci za neplatenie vyzivneho...v pripade ze bg urobil tab ako osobny bankrot na vyzivne sa nesiaha....je to prve co musi clovek platit....az potom dlhy...atd.
Poradta s v centre pravnej pomoci....vsetko je proces....nejde to z mesiaca na mesiac....ale postupne krokmi mozes dosiahnut platenie .
Priatel s tym nic nema.ak je napisany otec dietata tvoj exmanzel...je povinny platit vyzivne on...to je ta neuvedomelost ludi z komunizmu....musia ludia dospiet ..a stat sa posunie inam..to je ako keby som povedala jedna babka povedala. On je otec dietata.on plati....vztah s novym priatelom je nieco ine.je to vztah ty a niekto....s tym vyzivovacia povinnost nema nic spolocne.ak by mal na pravnika...urcite by mu to po lopate vysvetlil....
Robit deti a neratat s tym ze raz bude aj inak....a zrazu sa zbavit povinnosti na dieta platit....moze len nezodpovedny chlap.tak by som rada mnohym otvorila oci.....
To su jeho plane reci...ze mas priatela...to si nevsimaj....pis vzdy ziadosti pisomne na dany sud v bydlisku kde spadate a komunikuj s nim cez sud....mna bh nic ine nezaujimalo...jeho nazory.pocity....
Ak je raz v rodnom liste napísaný otec dieťaťa, tak má svoje povinnosti ale aj práva. To že nie ste s priateľom zobratí, na to súd prihliadať nebude, ak si sa tak na to pýtala. Treba sa dať na to čím skôr, lebo aby zas začal platiť nebude to asi len tak, že sa to za týždeň vyrieši
Pokial k nemu dcera nechce chodit a nema k nemu vztah, tak mu sud striedavu starostlivost zrejme neda, to ze teraz neplati vyzivne tiez zavazi. Prip ci je schopny dcere kupit nieco aj sam od seba ( na narodeniny, vianoce atd) sudca vidi denne hadajucich sa rodicov aj tych ktori sa chcu striedavkou zbavit vyzivneho, prekuknu takych ludi. Dokazy o vyhrazani si odkladaj ( maily,, sms)
@evalin88
@dadula_15
@pieksamaki
@alenah31
@ssandyy
Takze kys me rozvedeny 6rokov.Od zaciatku sa snazil co najmenej platit.nikdy nic nekupi dcere aji fo skoly ani lieky ani oblecenie.dobre viem ze vyzivne ma pokrit ale na jeho vyolatu prispieva malo.a ja nelutujem od malej nic takze naozaj ma vsetko.dalsia vec ked som dala ho nasud kvoli vyzivnemu boli zamnou z kurately a chceli sa rozpravat s dcerkou a kedze je velmi vitliva nevhcela skm ju dotoho miesat zato som sa snim snazila dohodnut mimo sudne ked to navrhol.a keby vedel ze mu neuznaju viac na sude tak by mi neslubil viac.on zaraba dost nato aby mohol viac aj prispiet.no a dalsia vec ja som sa o striedavej uz rozpravala s dvomj advokatni a zavazi aj to co riaditelka nato povie a aj to zr byva 150km daleko od nas.Ja slm bola zvrdava na otazku ktoru som polozila.lebo troska to tu zvrtlo ani nevhaprm ako do anglicka a k adopcii.pricom o dceru sa staram,nefajvim nepijem nechodim po vonku.naoxaj venujem sa len jej.takze tieto veci sa nas vobev netykaju.a zas sa nehadam s byvalim pred dcerou.my sa ani vlastne ked pride pre dceru nerozpravame nakolko on stale nosi zo sebou svoju priatelku ktpra ma o 13rokov a jej sa to nepaci.takze co treba riesi somnou cez sms.ja som sa snim snazila viac krat dohodnut aj stretnut aby sme sa dohodli.nakolko dcerka je nasa spolocna a niektore veci by sme si malimpovrdat dohodnut atd.takze z mojej strany n dohodu tam je.a to ze tam dcerka nechce vhodit je jedine preto lebo sa snou nerozprava.da jej mobil a to je vsetko.ale asi to viacere z vas poznate
@evalin88 poznám dosť prípadov čo ženy slobodne matky majú 300 400€ vyzivne a ešte plaču po súdoch že nemajú ako zaplatiť obed v škole. To mi už príde choré. Jasné že keď jej platí 50€ 100€ vyzivne nech žiada viac ked jej ex na to má, len netreba na to zabúdat že aj ta matka je povinná prispievať.... Ale to škoda reči o tom. Každý podľa svojho svedomia a vedomia. Ešte že otec si aspoň chce dcéru bravat. ZATIAĽ
A k autorke daj ho na súd a máš vyriešené... súd zhodnotí situáciu a buď navysi alebo necha tak a máš to súdom potvrdené a vymozitelne. Veď to máš zdarma. Za to nič nedáš. Akurát nastrbene vzťahy ktoré už aj tak zrejme sú...
Chapem.... ja som robila na sude a ludia co riesia tieto spory su vnimavejsi, nez si myslis... maju aj 5-6 pojednacani za sebou...( vidia kvantum rodicov co sa hadaju kto kupil kedy dietatu "cokoladu" a kolko co stoji) cize spoznaju ci ide dotycnemu len o peniaze, ked chce striedavku, alebo naozaj chce s dietatom travit co najviac casu.
@evalin88 dava 100e.a okrem toho nic nekupi.ani fo skoly ani lieky ani oblecenie.a zaraba okolo 1200e plus premie.tak neviem
Daj si na súd zvýšenie výživného. Keby si sa nechcela vyhnúť súdnemu cirkusu (čo tvoj ex šikovne využil) mohla si mať vyššie výživné už skôr.
No a k tej striedavke. Nie, nezáleží či ste zobratí alebo nie (či oni či vy). Súd rieši čo je najlepšie pre dieťa. Aký má vzťah s oboma rodičmi, či je nie ovplyvňované jedným z rodičov proti druhému, reálny záujem o dieťa zo strany rodičov, podmienky pre striedavku - bývanie, vzdialenosť medzi oboma rodičmi, dochádzka do školy atď.
Ak majú obaja rodičia úprimný záujem o dieťa a vhodné podmienky pre striedavku, súd to povolí. Ak tvoj ex chce striedavku, bude musieť dokázať záujem o dcéru a že má dobré podmienky - nielen materiálne - ale či sa tam cíti dobre, ako sa jej venujú.
Inak striedavku kvôli zrušeniu výživného 100e by chcel iba totálny hlupák. Ak bude malá u neho dva týždne v mesiaci, tak preplatí viac - na jedle, drogérii, liekoch, benzíne a všetkých drobných výdavkoch.
@ssandyy casto sa naopak stava, ze muzi sa snazia zamlcat niektore prijmy ( robia na cierno) alebo umelo znizia napr pri danovom priznani zisk.. len aby platili co najmensie vyzivne. Aspon ja poznam dost takych pripadov.... pripadne poziadaju o striedavu starostlivost len preto aby sa vyzivnemu vyhli..
nemyslim si, ze by pri vzdialenosti 150 km niektory sud schvalil striedavku. inak ak sa tvoj ex chce vzdat alimentov, tak je moznost, ze da suhlas na adopciu tvojmu priatelovi, ten by si ju adoptoval a tym padom by rodicovske prava a povinnosti presli z ex na noveho priatela... otazne vsak je, ze ci by s tym tvoj priatel suhlasil.
@guiseppinka ale odsúhlasil - bratranec obec pri Detve - jeho ex Humenné - striedavá starostlivosť 11-ročnej a 14-ročnej v dvojtýždňových intervaloch. S ex bol problém - ale už sú ok. Ak sa dvaja dohodnú - ide predsa o deti - nie je problém. Ale na to treba dvoch vyzretých jedincov, ktorí si v konečnom dôsledku sadnú za stôl a zjednotia sa v názore, že ich deti sú pre ne priorita. Najväčší problém bola od začiatku škola aj to len kvôli učivu - ale aj to je ok. Decká sú v stým v pohode - veľmi zavážil ich názor - súd si vyžiadal posudok znalca, psychologička to odsúhlasila. Toto je asi prípad od prípadu iné. A určite nikoho nezaujímal názor nejakej riaditeľky školy tak ako tu uvádza autorka témy.
Prosim ta pis zrozumitelne strasne zle sa to cita ked hentak pises pol hodiny lustim co vlastne pises
@alenah31 ano, vzdy je lepsie ked sa dohodnu dvaja. Ved to, ze im to spolu nevydlo, neznamena, ze musia trpiet deti... Ale to som dost prekvapena a tou striedavkou... Aspon teda my sme sa ucili, ze nesmie sa menit skola ani nic ine pre deti...
@guiseppinka oni majú striedavku už niekoľko rokov - to mladšia bola ešte v škôlke. Ale tak tam sú vzťahy fajn - ona znovu vydatá, má teraz 2-ročnú dcérku, bratranec má momentálne konečne po rokoch tiež priateľku a vyzerá to celkom nádejne, nerobia si problémy s prázdninami, sviatkami - a on dokonca platí na obe baby výživné nakoľko jeho živ. úroveň je podstatne vyššia ako jej - ale len niečo ide do rúk jeho ex a zvyšok na akýsi účet, ktorý spravuje súd či soc. kuratela.
@alenah31 toto je uplne super, ked sa vedia dohodnut. Pre decka je to ozaj super. Len myslim, ze v autorkinom pripade sa nedohodnu... Tam podla popisu to nevyzera na to, ze by sa ex chcel dohodnut...
Najlepšie je ostať v kľude, nereagovať na vyhrážky. Pri takej vzdialenosti striedavku hadam nedajú, ale nespoliehala by som sa a nasla si dobrého právnika.
Presne pre tento dôvod som ani návrh na súd nedávala tak som 10 rokov bez výživného. Žiadne peniaze mi za zniceny život dieťaťa nestoja. Ale s otcom býva naozaj často len to nieje pol na pol a nasťastie ma svoj stabilný domov u mňa.
Neplatil mi nikdy nič, posledný rok sa mi podarilo ho presvedčiť aby jej platil kazdy druhý mesiac aspoň školu, cestovné a krúžky co je 50 eur ktoré ma dat malej k 1 dnu v mesiaci do ruky a aj toto od neho dostať je pôrod, ani o cent navyše nedá, alebo sa vykruca ako teraz v zime že on platiť nebude lebo ju vzal lyžovať a to ho stalo 60 e. Komédia toto.
tiez si myslim, ze je to moc velka vzdialenost na to aby vam uznali striedavu starostlivost a dufam daju aj na to male dieta, ked k otcovi nechce moc chodit. najsmutnejsie na tom je, ze si to zakazdym odnesie to nevinne dieta
@guiseppinka ano suhlasil by.aj by to chcel.lebo nema vyznam aby dcera tam chodila nakolkonsa jej nevenuju.
Tak potom zisti ako to je na uradoch - ci by ste sa museli vziat a navrhni to ex... Som zvedava ci bude suhlasit
Nebude som si ista.aj teraz iba stym ma problem ze som konecne stastna.kazdemu to byje do oci.

A estr by son chcela dodat.Dcerka j nemu chpdit vobec nechce.S placom tam chodi.Stale sa ma pyta kedy sa koze rozhodnut ze tam chpdit nechce.