icon

Finančná trauma z detstva

22. feb 2025

Som z rodiny, kde keď boli rodičia mladí, nemali vôbec peniaze, rátali každú korunu a podobne. Postupne sa vypracovali a momentálne sa máme nadštandartne. Posledných 15 rokov otec zarába 3-4 násobok priemerného platu, mama 2-násobok. Ide o to, že mám ako keby finančnú traumu, pretože otec bol vždy hlava rodiny ale bol extrémy žgrloš. Stále je, ale nie je to až také hrozné. Vedel sa s nami do krvi pohádať, ak poslal mňa alebo mamu do obchodu a malo byť niečo v akcii a nebolo ale kúpili sme to aj tak, lebo sme to potrebovali. Mne ako dieťaťu keď som potrebovala bundu, vždy čakal na akciu a vždy vlastne všetko kupuje doteraz v akcii. Ja už žijem sama, mám vlastné financie ale mám pocit, že mi z toho preplo. Dovolím si síce viac ako rodičia, ale stále prepočítavam, či je niečo drahé, často si niečo nekúpim aj keď sa mi to páči, lebo veď to urgentne nepotrebujem a podobne. Dosť mi to zasahuje do života, že vlastne neviem s tými peniazmi rozumne narábať. Rodičia nikam spolu nechodia vrámci roka typu káva, čaj, večera, kino, lebo veď to majú doma. Chodia len na svoj apartmán na Kanárske ostrovy. Viem, že sa Vám to môže zdať ako kravina ale mám vadí, mi že si nedoprajem, aj keď na to mám, lebo stále kalkulujem, či to nieje moc drahé a podobne..

doriiis
Odpoveď bola odstránená
veselo_neveselo
22. feb 2025

Smer psycholog. S tymto ti kon nepomoze.

malaopicka
22. feb 2025

Tak nekalkuluj, problém vyriešený. A čo robí alebo nerobia rodičia ti môže byť u zadku. Ľudia už riešia také kraviny, až to nie je možné. Máme sa ako civilizácia tak dobre, že treba takéto pakoviny analyzovať. Netreba na všetko psychológa, stačí sedliacky rozum.

biglovemom
22. feb 2025

Chapem ta , ja by som poradila toho psychologa .To sama asi nedas .

biglovemom
22. feb 2025

@malaopicka vela x sedliacky rozum nepomoze ….
Ja som Ako decko nemala vreckove ,(ved mame co nam Treba),ked som nieco chcela najprv mi zo skrine matka veci vyhodila a opytala sa ci mi naozaj nieco treba. Nasledky ? Kupujem aj co naozaj nepotrebujem.mam sa ako tak pod Kontrolou ,ale ver mi ,je to velmi tazke.

oli18
22. feb 2025

Oplati sa byt zgrglosom 😃. Raz budes mat sj ty apartmsn v exotike😀

zmrzlinka2021
22. feb 2025

@oli18 tie apartmány v exotike sú neraz podstatne lacnejšie ako tu

mandzula
22. feb 2025

Aj ja prepocitavam, zvazujem, ci vec fakt potrebujem, a necitim sa nijako postihnuta.

zmrzlinka2021
22. feb 2025

Autorka, som rovnaka. Ak to nie je urgent, kupujem v akcii.

barka1
22. feb 2025

Aj ja som vyrastala v nedostatku, ale Re e3álnom, nie fiktivnom kvoli lakomstvu. Naši prisli o byt. A nechceš prist domov a v obývacke najst len koberec...
Takže ja si tiez doprajem málo. S vekom sa to lepší.

marsmykkok
22. feb 2025

Ja som tiež vyrastala v nedostatku ako veľa detí, 90te roky boli také, nedostatok práce a kto aj mal, podnikatelia nevedeli podnikať a proste aj tak výplaty neboli. A presne stane sa, že si niečo doprajem a cítim výčitky že je to zbytočné, ale tak prejde to, v podstate také veci ako čižmy, kozmetika, kino nejako preglgnem. Horšie je to s väčšími položkami ako napríklad dovolenka, to si vyčítam pol roka niekedy večer alebo v noci že či mám toľko peňazí dať, ale zároveň chcem ísť a trápi ma, keby to aj zruším alebo neobjednám, no je to blbé. Hlavne tieto výdavky u mňa ako nové auto, dovolenka, prerábka čo nie je úplne nutná a tak, mám s tým veľký problém. Na tie bežné výdavky mi pomohol rozpočet, že proste si napíšem koľko peňazí mám, aké mám povinné výdavky, dám si sumu čo si odložím a proste ostane mi napríklad 150 eur a tie miniem podľa svojho uváženia, na kino, topánky, kávu, na čo chcem.

gribka1
22. feb 2025

Ja som z rodiny nerodiny, kde bol celé moje detstvo len nedostatok. Veci po iných, mimo módy ostatných, vynechané aktivity, kvôli tomu, že nebolo čo obliecť. Nikdy som si nezvykla na tú nútenú skromnosť a teraz si kúpim, čo chcem. Nepotrebovala som psychológa a žijem.

ahhola
22. feb 2025

Ked bola na SS moja kamaratka, jej rodicia pristavovali, ale kedze boli megalomali, ta oristavba vo dvore bola v tvare kocky, akoby novy dom. Pytala od nich prvy septembrovy tyzden 100kcs,na skolu, zitie na intri.. . dostala 10. Vtedy som ju vyprevadzala a to bolo narekov, nadavania, nepochopenia, naco ju mali, ked nemaju stovku, jej kamosky dostanu 300 a budu jej zo sucitu pchat, naspat pojde stopom, alebo vo vlaku na wc, ona nikdy nebude na domiska, na majetky, ako ti stari blazni. 💥Dnes ma 5 deti, aj ona bola z 5.,dom ako kulturak, ale jej deti taketo trapasy nemali a teda zacali aj cestovat. To jej 85.r. rodicia povazuju za vyhodene prachy, max. Idu za vnuckou do UK. .

karolinakr
22. feb 2025

človek, čo zarobi dva a vyššie si môže dopriať bez toho,žeby trpel

grof_monte_christo
22. feb 2025

Moja mama je taká a na mňa to dolahlo presne opačne. Doprajem si, nic nekupujem v akcii len tak a brat je presne taký istý, na neho sa v nákupoch ani ja nechytám 😁. Mne to práveže liezlo na nervy a ako som začala zarábať, bola som sama sebe paňou.

majo111222
Odpoveď bola odstránená
deninka233
22. feb 2025

Prečítaj si knihu “Najbohatší muž v Babylone”. Pekne ukazuje/vysvetľuje ako si aj dopriať, aj zašetriť aj mať splatené každomesačné výdaje.

andrea2667
22. feb 2025

No tak si to zhrňme. Tvoj problém spočíva v tom že nekupuješ čo nepotrebuješ... a tento húpací koník ťa za to ľutuje, doporučuje nakupovať čo hrdlo ráči, dokonca kvôli tomu navštíviť psychológa? 🙈

majo111222
Odpoveď bola odstránená
marca12
22. feb 2025

Ja si myslim,ze je potrebne kalkulovat a nekupovať vsetko,co vidim len preto,ze na to mam. Teraz mas,ale co v buducnosti? Oplieskas vsetky peniaze a co budes mat? Ja osobne radsej si doprajem dovolenku. Nepotrebujem chodit do kaviarni,cukrarni,restauracii. Radsej usetrim a pojdem na dovolenky. Pre kazdeho je dolezite nieco ine. Keby tvoj otec nesetril asi by nemali apartman na Kanarskych ostrovoch a nemali lepsie auto alebo lepsie byvanie. Na financie sa musis pozerat z dlhodobeho hladiska.

marca12
22. feb 2025

A este dodam,ze poznam vela ludi,ktori su za vodou a nerozhadzuju. Napr. kamoska teraz hladala zimnu bundu. Mohla si kupit za 150€,ale hladala lacnejsiu do 100€. Takisto topanky,moze si kupit za 100€,ale hlada lacnejsie

sfet
22. feb 2025

Poslední dobou přemýšlím taky o tom. Rodiče pořád, že všechno je drahé, nemáme na rozhazování, kupuje se jen nejnutnější, nebo nic navíc. Taky počítám a kulkuluji, čekám na akce, chystám se koupit auto. Rodiče vždy, že auto je drahý, benzín drahý, pojistky drahé, ale když se jde ve třech lidech do vlaku, tak pak ta cesta autem vyjde líp, o pohodlí nemluvě. A vždy, jen aby .a to bylo, kupováni u Vietnamců, co na tom, že ty boty se za chvíli rozpadli. Nebo punčochy se museli koupit po měsíci nové, hlavně, že stali min, ale nevydrželo to, no. Teď žiju tak, že nerozhazuji, když je možnost koupit v akci, tak samozřejmě koupím tak, když nějakou akci propasnu, tak nesilim z toho, ale třeba sobě i dítěti dopreji kvalitnější věci.

princkrason
22. feb 2025

@marca12 to som celý ja 😵‍💫

dominikakoll
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
22. feb 2025
angeli121212
22. feb 2025

Ja ťa chápem... Tiež mám menšiu traumu, bolo úplne jedno koľko rodičia zarábali a či robili aj tak som celý život počúvala ako nemáme peniaze ako obohratá platňa... V skutočnosti sme neboli na tom až tak zle dokonca bol čas keď sme na tom boli aj fajn ale aj tak mi vždy do hlavy tlačili že nemame peniaze.. výsledok je taký, že akonáhle som začala zarábať som veľa nakupovala aj keď som to nepotrebovala a celkovo som nemala zdravý vzťah k peniazom.. za tie roky je to už lepšie ale stále tie následky cítim...

autor
22. feb 2025

@angeli121212 áno, toto som počúvala aj ja a to sme ich mali… len mám opačný problém, si dopriať

angeli121212
22. feb 2025

moja mama ide stále túto pesničku.. keď to počujem už mi je miestami zle

euka210
22. feb 2025

Aj ja kupujem vela potravin, ked su v akcii, tak robila moja mama a nevidim v tom problem...usetris nejake eura. A rovnako obcas kupim po sezone oblecko pre deti a budu mat o pol roka, rok. Ale chodime aj po vyletoch, normalne restika, pizza atd.
Proste s rozumom...kde viem a mozem, usetrim, ale doprajem si aj radost zo zivota.
Nemusime mat na dovolenke hotel, staci a vyhovuje nam privat...

sidicek
23. feb 2025

Teraz je skôr trendy minimalizmus ,takže nekupovanie zbytočnosti , len preto ze sa ti to paci je skor na pochvalu ako dôvod na depku. Problém je ak nekúpiš vec co teraz potrebuješ, lebo čakáš na akciu.