icon

Frustrácia z platu brata voči vlastnej kvalifikácii

10. jan 2026

Pracujem v školstve 8 rokov, medzitým som vyštudovala ďalšiu vysokú školu, mám C2 Cambridge certifikát z anglického jazyka a zarábam 1110€ v čistom.
Medzitým môj brat, ktorý celé roky nikde nerobil sa teraz zamestnal vo fabrike a zarába toľko ako ja.

Som z toho frustrovaná a smutná. Práca v školstve ma baví, ale je to čím ďalej tým náročnejšie a aj keď človek príde domov, tak si od tejto práce neodpočinie...a ešte všetko naozaj za také smiešne peniaze.

Strana
anonym_788d0c
10. jan 2026

každý z nás má právo voľby 🙂 pekný večer

anonym_9b6248
10. jan 2026

2 mesiace prazdnin nestaci na odpocinutie? Mala si sa lepsie ucit

doriiis
10. jan 2026

Keď si si vyberala toto povolanie a pracovné miesto, tak si vedela, koľko budes zarábať.Ci nie?

anonym_b2060e
10. jan 2026

Však chod robiť do fabriky aj Ty a keď ti docvakne že aká je fabrika super tak sa vrátiš do školstva

anonym_cfd47a
10. jan 2026

@anonym_autor ked si si vyberala skolstvo ako buduce zamestnanie, nevedela si ake su v tomto odbore platy?

ninuska36
10. jan 2026
@anonym_9b6248

@anonym_9b6248 ty si dobre mimo. Žiadny učiteľ nemá 2 mesiace prázdnin. Učitelia si musia brat povinne dovolenku a nemôžu ju mať inokedy ako v lete. V lete sú dovolenky najdrahšie. Spamätaj sa a daj si facku

anonym_c48853
10. jan 2026

Tak odísť učiť inde. Kamarátka pracuje ako Ucitelka v zahraničí a ma 7x väčší príjem. Alebo zmeniť profesiu, sťažovanie sa nepomôže.

anonym_46fd82
10. jan 2026

@anonym_autor vo fabrike kde je cely den na nohach? V ruchu?smrade? V hluku? Dycha skodliviny?v spine?….ci preco konkretne mas pocit ze si nezasluzi taky plat ako ma?
Ci kolko by si podla teba zasluzil??vlastny brat…super zavistliva sestricka lebo je pani studovana.
Manzel robi vo fabrike a ja by som to tam nedala ani hodinu. Stacilo mi raz ked som mu bola zaniest obed.
Vies treba si vazit kazdu robotu…to ze ty nie si zaplatena umerne k vzdelaniu neznamena ze si brat nezasluzi byt zaplateny umerne k fyzickej namahe (nie ze by to vobec bolo ferove ohodnotenie v dnesnej dobe pri dnesnych cenach)

stellarstar
10. jan 2026

Tak daj výpoveď a choď niečo iné robiť kde budeš mať viac. To čo sa deje v poslednej dobe s ľuďmi? Čo si si vybrala to máš

anonym_dd4045
10. jan 2026

@anonym_autor závisť je vždy najväčšia v rodine ....vždy

anonym_07085d
10. jan 2026
@anonym_788d0c

každý z nás má právo voľby 🙂 pekný večer

@anonym_788d0c otrava, napisat niekomu chujovinu a popriat pekny vecer. Take ako ty uz dlho nic pekne asi nemali :P inak by si pochopila ze ta frustracia je opravnena a nie, nie kazdy moze vsetko. 🙂

anonym_ea65db
10. jan 2026
@anonym_9b6248

@anonym_9b6248 ano, taki jednoduchsi si stale myslia, ze ucitelia maju 2 mesiace prazdnin. V skutocnosti maju dovolenku, co musia cerpat primarne cez prazdniny ci sa im to paci, alebo nie.

K otazke, pozri, ak ta praca bavi, nepozeraj sa na nu takto. Ak ta nebavi, chod inde. Musela si predsa vediet ake platy su v skolstve, tak zrejme si si tu pracu nevybrala kvoli dobremu zarobku. Ak sa to zmenilo, tak chod robit nieco ine. Pokojne aj to co brat, ak mu tak zavidis…

anonym_5f71ff
10. jan 2026

Ty zavidiš vlastnému bratovi? Manuálnu prácu pravdepodobne na smeny? Nočné?

ninuska36
10. jan 2026

@anonym_autor Súcitím s tebou. Som Mgr. a aktuálne na materskej. Už teraz mám obavy ako to zvládnem ako samoživiteľka 😤

enmery
10. jan 2026
@anonym_9b6248

@anonym_9b6248 Prerazila si dno...ešteže statočne anonymne. Ty si sa mala lepšie učiť a nemusela by si závidieť. Učiť decka takej matere je fakt terno.

wolf_
10. jan 2026

Frustrácia pri takomto niečom je za mňa prirodzená reakcia. Nejde o brata, ide o v tvojich očiach určitú životnú nespravodlivosť. Fakt je ale aj ten, že zaoberať sa tým nie je prínosné. Celkovo sa porovnávať v zmysle frustrácie (a nie inšpirácie) nemá pre človeka žiaden zmysel. A to si treba zvedomiť a stopnúť. A pozerať na seba - baví ťa to? Veď to je skvelé. Často aj viac skvelé ako super plat. A možno si vieš aj v tvojej oblasti nejakými krokmi platovo prilepšiť. Skôr skrátka presmeruj myšlienky na seba a svoju cestu, nie na frustrovanie sa porovnávaním.
Ale rozumiem ti, a naopak nerozumiem tým "milým" komentárom. Ono to, že to vnímaš ako nespravodlivosť nerozporuje to, že práca vo fabrike nie je jednoduchá, a človek, ktorý tam pracuje si zaslúži aj dobrý plat. Ale rovnako ani práca v školstve nie je jednoduchá. A zároveň aj vzdelanie by malo byť adekvátne ohodnotené...

biba_18
10. jan 2026

no, tiež som v mizerne platenej práci - ale v mojom veku - už som to tu písala - som rada že nepracujem manuálne alebo že nie som celý deň na nohách a vlastne sa ani nenervujem…
takže všetko má svoje pre a proti 🤷‍♀️

anonym_e30607
10. jan 2026

Presne pre toto je lepšie si v rodine nekontrovať kto koľko zrobí.

anonym_5f71ff
10. jan 2026
@anonym_ea65db

@anonym_9b6248 ano, taki jednoduchsi si stale myslia, ze ucitelia maju 2 mesiace prazdnin. V skutocnosti maju dovolenku, co musia cerpat primarne cez prazdniny ci sa im to paci, alebo nie.

K otazke, pozri, ak ta praca bavi, nepozeraj sa na nu takto. Ak ta nebavi, chod inde. Musela si predsa vediet ake platy su v skolstve, tak zrejme si si tu pracu nevybrala kvoli dobremu zarobku. Ak sa to zmenilo, tak chod robit nieco ine. Pokojne aj to co brat, ak mu tak zavidis…

@anonym_ea65db no neviem kde ako ,ale triedna mojej dcéry bola teraz tri týždne v Thajsku, vlani na jeseň s časti cez prázdniny v Dánsku, na jar v Ríme.

anonym_5cd378
10. jan 2026
@anonym_e30607

@ninuska36 a co ked si ju musia brat v lete? Ved aj iny ludia si cerpaju v lete,lebo deti su najviac doma. Ja mam kamosku ucitelku. 1tyzden prazdnin robi aj posledny. Ostatne je doma. Je doma ked jej deti ochoreju a cerpa ocr. Je doma ked marodi a je na PN. Je doma ked su chripkove prazdniny,je doma ked su jarne prazdniny,velkonocne a neviem ake. Brava si volno na lyzovacku napr. Ide rano o 7:30 a o 13:00 parkuje doma. Mam pocit,ze sa ucitelia beru ako ohrozeny druh uz. Synova triedna napr. Chodim bravat syna pred 13 tou do skoly a stretnem ju vzdy ked ide domov aj ona.
A zavidiet bratovi plat? No tak ved je moznost urcite odist do fabriky tiez. Das vypoved a ides. Pás caka. Odrobis si v najlepsom pripade 8hodin daku tu sobotu nedelu sviatok a budes mat viac.

anonym_5cd378
10. jan 2026
@anonym_e30607

@anonym_e30607 oznacilo mi tvoj prispevok to som nechcela

anonym_093d79
10. jan 2026

Som doktorka a moj brat co ledva zmaturoval zaraba o 30% viac nez ja (ledva cez tisicku). Ale ja mu to zelam a vzdy ho vsade davam za vzor ked s niekym debatujem o tom, ako aj clovek co ledva preliezol SS a nakoniec nesiel ani na VS, moze zarobit poctivou pracou viac nez studovany Dr. 🙂

Ked som citala ze "frustracia z platu mojho brata" ja som si myslela ze chudak malo zaraba a vykoristuju ho a to Ta trapi...

nicoletta98
10. jan 2026

Dosť smutne, že to takto vnímaš. Dopraj a bude ti dopriate.

anonym_b1817c
10. jan 2026

ja som zarabala 850 eur, viac si zarobim predajom gati a nemusim nikde vstavat a nemusi ma nikto buzerovat

anonym_5cd378
10. jan 2026

@ninuska36 ani teba som nechcela oznacit. Sorry

loliki
10. jan 2026
@anonym_093d79

Som doktorka a moj brat co ledva zmaturoval zaraba o 30% viac nez ja (ledva cez tisicku). Ale ja mu to zelam a vzdy ho vsade davam za vzor ked s niekym debatujem o tom, ako aj clovek co ledva preliezol SS a nakoniec nesiel ani na VS, moze zarobit poctivou pracou viac nez studovany Dr. 🙂

Ked som citala ze "frustracia z platu mojho brata" ja som si myslela ze chudak malo zaraba a vykoristuju ho a to Ta trapi...

@anonym_093d79 A ak to nie je tajomstvo, v akom odbore pracujete? lebo predsa, je to zaujímavé a na zamyslenie. Riešim s deťmi, akú SŠ si v dnešnej dobe vybrať. Možno poradíš. Či ísť na Gymnázium alebo radšej vybrať ľahšiu cestu?

petracandle
10. jan 2026

Toto musi byť vymyslené, aby sme tu hromadne zase začali nadávať na učiteľov 🤦‍♀️ neverím, že by si reálne nepochopila, že jeho plat je adekvátne podmienený tým, že pracuje na smeny, víkendy, v prašnom, hlučnom prostredí, fyzicky namáhavá robota

ninuska36
10. jan 2026
@anonym_5cd378

@ninuska36 a co ked si ju musia brat v lete? Ved aj iny ludia si cerpaju v lete,lebo deti su najviac doma. Ja mam kamosku ucitelku. 1tyzden prazdnin robi aj posledny. Ostatne je doma. Je doma ked jej deti ochoreju a cerpa ocr. Je doma ked marodi a je na PN. Je doma ked su chripkove prazdniny,je doma ked su jarne prazdniny,velkonocne a neviem ake. Brava si volno na lyzovacku napr. Ide rano o 7:30 a o 13:00 parkuje doma. Mam pocit,ze sa ucitelia beru ako ohrozeny druh uz. Synova triedna napr. Chodim bravat syna pred 13 tou do skoly a stretnem ju vzdy ked ide domov aj ona.
A zavidiet bratovi plat? No tak ved je moznost urcite odist do fabriky tiez. Das vypoved a ides. Pás caka. Odrobis si v najlepsom pripade 8hodin daku tu sobotu nedelu sviatok a budes mat viac.

@anonym_5cd378 tak neviem kto chodí domov o 13.00 ale dobre. Ja mám pracovnú dobu do 16:00 niekedy dlhšie. Tú robotu na doma nám nikto nepreplatí ale hej veď treba závidieť aj chudákom učiteľom 😄🙏

autor
10. jan 2026

Ja bratovi nezávidím. Závisť je, keď niekomu nepraješ. Ja mu prajem úplne normálne.
Moja frustrácia nesúvisí s ním, ale so systémom, ktorý roky štúdia, zodpovednosti a psychickej práce ohodnotí rovnako ako prácu bez kvalifikačných nárokov.

To, že ma niečo štve, ešte neznamená, že niekomu niečo beriem alebo mu to neprajem. Frustrácia je reakcia na nespravodlivosť, závisť je emócia voči človeku. A to sú dve úplne rozdielne veci.

A argumenty typu "učitelia končia o jednej" a "majú dva mesiace prázdnin" sú už vrcholne trápne a ohrané. To hovoria ľudia, ktorí nikdy túto prácu nerobili alebo ju vidia len zvonka.

anonym_093d79
10. jan 2026

Lenze system je taky, ved ja mam napr znameho ktory je profesor na jednom z najtazsich odborov v BA a zarobi menej ako jeho svagor kamionista. Tiez ma frflat na system? Ja nan frflat mozem tiez, ako priemerne zarabajuci clovek po mimoriadne narocnom studiu. Jasne ze to je nanic, ale tak vzdy si mozeme spravit aj tie vodicaky napriklad a zacat robit toto. Jednoducho... Ak sa mi nepaci, musim zmenit. Ak zmenit nechcem, tak sa nebudem ponosovat (to nicomu nepomoze).

A to nemyslim v zlom, ale jednoducho ako fakt.
Inak moj bratranec ktory je ucitel anglictiny cca tolko rokov ako Ty, ma o par stovak viac. Ako je to mozne? To teraz naozaj so zaujmom sa pytam. Nemyslim si ze ma viac VS a viac certifikatov a viac rokov praxe ako Ty.

Strana