Hľadám rady na lepšiu budúcnosť v zahraničí
pre začiatok,Moje meno je Damian,Mam 18(čoskoro 19) a potreboval by som poradiť.
Od 16tich žijem sám nakoľko som musel utiect z domova(Situacia v rodine sa nedala zniesť,ak sa to rodinou dá/dalo nazvať) Žil som 2 roky u svojho dobrého kamaráta a brigádoval, žiaľ som musel ukončiť štúdium na strednej škole aby som sa uživil. Ked som mal čerstvo 18,Bratislava sa mi zhnusila natoľko že som odišiel na sever slovenska. Horko ťažko sa mi darilo platiť najom,nie to ešte základné potreby. Pracujem v bistre,a ak sa zadarí tak mam 400 eur mesačne,Z bytu som musel odísť na ubytovňu kde platím 300 eur mesačne. Na koľko vyplácam každý piatok nájom, nemôžem si dovoliť nájsť lepšiu prácu. Je to začarovaný kruh,chcel by som si externe dokončiť štúdium, odísť zo slovenska a začať žiť,no neviem ako.
Za každú radu budem vďačný,boli ste niekto z vás v podobnej situacii?A ak áno,ako ste to vyriešili?
nájst si prácu kde zamestnavatel má ubytovaie, pripadne nan prispieva , rovno si taku pracu pohladat ... prestahovat sa
400€ máš neskutočne maličko,ak nevieš jazyk začni aspon českom alebo tu su napr len neviem či teraz beru automobilky, galanta ktore maju ubytovne , stačí pohladat na nete
@sara07 ovládam angličtinu písmom aj rečou plynulo 🙂
co tak aspon na zaciatok zavody ako amazon, peugeot, Volkswagen, jaguar, kia, alebo take tesco lidl.... ved si mady chalan mozes mat aj dve prace. alebo pracu a brigadu ... kym sa pozbieras.
tam kde mas trvaly pobyt sa skus popytat na mestske alebo obecne byty. byvaju lacnejsie. ked sa stabilizujes skus dokoncit skolu. este stale to mozes v zivote dotiahnut daleko ked sa zatnes.
Over si na ake socialne davky mas narok. Do 18 si mal urcite narok na vlastne rodinne pridavky. Je mozne, ze mas narok na prispevok na byvanie, resp si vhodnym ziadatelom na socialne byvanie
@damianos ako môžeš zarábať len 400? Pracuješ na polovičný úväzok ? Pokiaľ nie si viazaný nejakou nájomnou zmluvou, pretože pracuješ na ubytovni, tak by som si hľadala prácu v zahraničí, napr cez agentúru, kde poskytujú aj ubytovanie. Po čase sa tak môžeš poobzerat v danej krajine aj po inej práci a inom ubytovaní. Pripadne máš slobodu v tom, že môžeš zmeniť úplne krajinu a trošku aj cestovať a vidieť svet. Napr z Nemecka odísť do Holandska, alebo Talianska atd. Ak ovládaš angličtinu, nájdeš si prácu o to ľahšie. Držím palce a prajem veľa síl
ale treba mysliet aj na buducnost. teraz si mlady mozno plny sily ale casom pride starnutie choroby ...
mam mnoho klientov vracajucich sa v 50 - 60 zo zahranicia a su v prdeli. nemaju nasetrene dost na nehnutelnost. nemaju zazemie socialne ani materialne. hlavne ak nebudes mat skolu a budes robit len pomocne prace bude problem si nasetrit. uz ani v tom zahranici to nie je take ako pred 20 rokmi. ono ani to cestovanie z krajiny do krajiny nie je idealne z dlhodobeho hladiska. socialne zdravotne poistenie, dochodok...
jeden kamos siel takto na ropne plosiny bola to tazka praca. vratil sa a zas muse zacinat odznova. dalsi siel do armady.
clovek ked ma snahu si dokaze skolu urobit a ked sa musi zivit. poznam desiatky zien co si robili skolu VS popri detoch a praci na plny uvazok lebo museli. a mnohe ani nemali pomoc rodiny. za mna hrdinky. aj tu su take.
zase sa netvarme ze v tom zahranici je raj. uz davno nie. a pokial nie si nejaky super odbornik budes tam len pomocnik a s tym moc dieru do sveta neurobis. mysli aj na to ze tam je zdravotna starostlivost diametralne drahsia ako u nas a nie neznamena ze aj lepsia. treba byt realistom. ak nemas nejakeho kamosa co ti tam zozenie super flek tak je to este zlozitejsie.
Ahoj Damian, máš môj obdiv. Na začiatok skús osloviť všetky hotely v okolí a hľadaj prácu s ubytovaním a stravou s podmienkou práce na smeny - prispôsobenie sa školskému režimu. Tiež zájdi na upsvar a informuj sa na aké dávky máš nárok. V ktorom si meste?
Ak vies anglitctinu tak mozes skusit Grecko, Bulgarsko… nie su to ekonomicky vyspelecstaty, ale je to uplne iny zivot. Praca je vzdy ista, pracuje sa v zakaznickom centre vacsinou pre slovnesky trh a niekedy cesky. Anglitctinu vsak treba na dorozumenie sa s manazmentom a celkovo v krajine. Plat je celkom fajn, platia ti letenku 2 tyzdne na hoteli ( da sa predlzit) max na meisac co som pocula a dovtedy si vies najst ubytko. Zacina a treningom. Ja som rak odisla v 19tich a nelutujem. Nechceli odomna ziaden diplom zo SS ale zivotopis ano v en.
@damianos ahoj, práve bude začínať letná sezóna v rakúskych alpách. Keď sa pridáš do fb stránok slováci v rakúsku, česi a slováci v tirolsku a podobné, tak tam nájdeš ponuky napr v gastre kde máš ubytko a stravu na hoteli zdarma. Ja som začínala v ötztali pred asi 10 rokmi a sama som si našla robotu s mojou vtedy velmi slabučkou nemčinou. Ty s angličtinou nebudeš mať najmenší problém. Keby si začal ako umývač tak ti angličtina na začiatok stačí a nemčinu sa človek lahko doučí, zabehneš sa, zarobíš peniaze a posunieš sa kam budeš chcieť. Zároveň na týchto stránkach nájdeš aj ľudí, s ktorými by si sa tam mohol zviezť. Rozhodne by som ale nešla nikde cez agentúru nech by si sa už rozhodol pre akúkolvek krajinu. Na začiatok zabehni na úrad práce a zisti si na aké dávky máš momentálne nárok.

nájst si prácu kde zamestnavatel má ubytovaie, pripadne nan prispieva , rovno si taku pracu pohladat ... prestahovat sa
400€ máš neskutočne maličko,ak nevieš jazyk začni aspon českom alebo tu su napr len neviem či teraz beru automobilky, galanta ktore maju ubytovne , stačí pohladat na nete