icon

Jazyková bariéra v rodine

29. aug 2021

Ahojte je tu niekto kto má podobný problém ako ja?😀 Priateľ má deti na striedačku a najväčší problém je v tom že hovoría len maďarský a mne ledva odpovedia po slovensky lebo ževraj im to nejde a nevedia dobré po slovensky a dosť mi to začína vadiť pretože si s nimi potom nemám čo ani povedať 😀 a neviem čo s tým asi to nechám radšej len tak či máte nejaké rady🙂

mogaa
29. aug 2021

no len hovoriť na nich po slovensky, u vás pozerať slovenské programy, priateľ v tvojej prítomnosti nech s nimi hovorí tiež po slovensky....ak nejde vyslovene o malé deti, tak po slovensky vedieť musia....ak nevedia, naučiť sa musia....žijú na Slovensku, nebudú celý život žiť len na jednej dedine kde sa hovorí len po maďarsky....

ivkazba
29. aug 2021

Roky som pracovne chodila na južné Slovensko a stretla som mnoho mladých ľudí, ktorí mimo svojej lokality dobrú prácu nedostanú, lebo nevedia dobre po slovensky, niektorí dokonca takmer vôbec. Je potrebné motivovať partnera, aby jeho deti hovorili aj slovensky, aby neboli v budúcnosti obmedzené.

cimage
29. aug 2021

Pochybujem, ze otec bude s nimi hovorit po slovensky, je rad, ze ich obcas vidi. Este by sa mohlo stat, ze tam odmietnu chodit. Ale po slovensky by mali vediet ked ziju na slovensku. Snaz sa co najviac rozpravat s nimi a mozno sa rozbehnu aj ked nespravne, ale nebudu sa hanbit, ze to nevedia. Pozerajte slovenske rozpravky, ak su to deti co rozpravky este pozeraju.

elaela23
29. aug 2021

@ivkazba druha tak ako maju hovorit slovensky,tak isto moze oba hovorit madarsky.mozu sa spolu ucit pri vareni,hrani...
A ano vzdy je lepsie vediet viac jazykov

autor
29. aug 2021

Nuž ako náhle je pustená telka tak okamžite si prepnu na YouTube a sledujú maďarské filmy atď.
Ich vek je 13 r. A snažím sa s nimi lenže oni stále odpovedajú maďarský a priateľovi povedali že kvôli mne sa učiť Slovensky nebudú lebo nemusia 🤣tak reku ako chcú

jaskolka
29. aug 2021

Tiež mám názor, že ak niekto žije dlhodobo na Slovensku, tak ma aj vedieť jazyk tej krajiny. Neviem pochopiť, ako môže rodič byť kľudný, že jeho decko nevie štátny jazyk,keď tu žijú, a pravdepodobne aj žiť budú. Mali sme aj takých pacientov, normálne 15 ročný chalan nevedel zatat po slovensky! Čistá hanba.Vykaslala by som sa na to, absolútne by, som s nimi nekomunikovala, ak to priateľovi nevadí, tebe už vôbec nie. A keby mal reči, že "sa nevenujes jeho deťom" povedala by, som, že ani ty sa kvôli jeho deckam po maďarsky učiť nemusíš. Ale na rozdiel od teba, ony tu slovenčinu budú potrebovať.

elaela23
29. aug 2021

Po tomto komente,je jasne ze su v puberte a teba nemusia.mozno aj vedia ale nechcu pred tebou.

autor
29. aug 2021

@elaela23 Ide o to že čo chcú, čo uvidia v obchode to im kúpim aj im napečiem, navarim a niesu tolerantné ani odpovedať 😄

tykat
29. aug 2021

Brala by som to ako prilezitost naucit sa madarsky 🙂 kludne by som aj deti poprosila nech ti povedia ako sa co hovori. A ty im ako sa to povie slovensky. Tak sa budete ucit navzajom, povedz im ze chces vediet madarsky ci by ta nenaucili.
Ja som mala starych rodicov madarov, ja cisto slovensky, sem tam som nieco rozumela. Brali ma na prazdniny, tam decka na dedine madarsky rozpravali, po 2 mesiacoch som hovorila po madarsky ako nic.

ivkazba
29. aug 2021

@elaela23 žijeme na Slovensku, tak považujem za normálne hovoriť po slovensky a považujem za primitívne, ak rodič, občan SR neučí deti slovenský jazyk. Či myslíš, že ak sa ten človek potom bude chcieť zamestnať v korporáte v BA (lebo niektoré pozície sú iba v korporáte v BA), tak zamestnávateľ sa naučí maďarsky?

mogaa
29. aug 2021

Ono zakročiť by mal otec detí.....ak je raz u neho priateľka, tak minimálne odpovedať by mali po slovensky....problém skôr vidím nie v tom, že nevedia, ale nechcú.....aj keď sama som mala spolužiačky na strednej ktoré mali v škole obrovský problém, lebo nevedeli poriadne po slovensky....keďže už nejde o malé deti, tak naozaj je problém skôr že ťa ako otcovu priateľku neuznávajú a budú ťa chcieť ignorovať....takže žiadne že sa im budeš podsúvať, vymyslieť program ktorý by akceptovali ale ak s tebou nebudú komunikovať po slovensky, tak kašli na to...opýtať sa napr. čo chcú jesť, ak odpovedia po maďarsky, povedz že ok ty po maďarsky nevieš a teda pre nich neprines nič keďže ti envedia odpovedať po slovensky.....ale zakročiť by mal otec

elaela23
29. aug 2021

@ivkazba docitala si aj moju poslednu vetu?

elaela23
29. aug 2021

Ja som si tymto prechadzala tak 13r vzad.matka uch stvala proti nam,lebo doma hovorili ako im navarim ( u nich skor polotovar) napeciem,kupim... a matka to nevedela prekusnut,tak postupne boli protivne a 3r.u nas vobec neboli.potom preslo pubertalne obdobie a spravilo sa to samo.takze chce to len preckat cas,kedy ta nemusia ( jasne ze pokial robis co chcu su spokojne).

pr85
29. aug 2021

@ivkazba V korporatoch v BA nepotrebujes slovencinu. Bez znalosti anglictiny ta v korporatoch nezamestnaju. A prave kombinacia anglictina a madarcina je super vec.

mogaa
29. aug 2021

@pr85 ale v prvom rade potrebuješ v korporátnych spoočnostiach vzdelanie....a hádam sa nemusíme baviť o tom že ak nevieš dobre po slovensky tak VŠ urobíš na Slovensku len veľmi ťažko....

cacianka
29. aug 2021

Ja by som sa im nevnucovala. Nekupovala im, no urcite !
Žijú na Slovensku, mali by ovládať štátny jazyk krajiny ktorá im zabezpečuje sociálne zázemie a istoty.
Žijú cca na polovicu s otcom v domácnosti, do ktorej si vyvolil partnerku hovoriacu slovensky.
Ty sa o nich staras, vedies domácnosť a keď vedia zjesť co uvaríš, obliecť si čo operieš, spať v posteli ktorú ty obriadiš, používať wc a kupelku ktoru ty drhneš tak by mohli a mali mať aspoň základnú slušnosť a hovoriť tvojim jazykom, jazykom komunity kde žijú.
Nerob im slúžku, majú ústa a keď budú hladné alebo niečo potrebovať, budu vedieť aj slovenský jazyk použiť.
A hlavne - chlap by mal urobiť poriadky a vysvetliť deťom pravidlá vašej domácnosti a vašej rodiny.
Nenechaj robiť zo seba onucu, lebo potom ju z teba majú. Ty ich berieš ako súčasť života a minulosti ich otca, oni by mali brať teba ako súčasnosť, rešpektovať aj teba.

kikusha2212
29. aug 2021

Podla mna tu zlyhava skolstvo. Ak ziju na Slovensku, chodia aj na Slovensku do skoly. Tam by sa mal ucit statny jazyk.

klarolinne
2. sep 2021

Osobne by som všetky školy s maďarským vyučovacím jazykom zrušila. Potom z toho vznikajú situacie, že za syna zavolá matka a oznámi, že syn je síce inžinier ale nevie dobre po slovensky 🤦‍♀️ nuž úprimne nevedela som reagovať, teda vedela, ale nechcela som byť sprostá a kusla som sa do jazyka. Max by som nechala prvý stupeň, aby dieťa získalo slušnú slovenčinu a tak, v niektorých domácnostiach to tak skrátka je a ja tomu naozaj nerozumiem.
Moja mama je z Čiech, otec z južného Slovenska, čiže osobne maďarský jazyk ovládam dobre, a som rada. Ved je to cudzí jazyk ako všetky ďalšie, žiadna hanba. A napriek tomu, že polka mojej rodiny chodila do maďarských škôl, hovoria krásnou čistou slovenčinou.

Autorka, chápem, že ťa to mrzí ale sú to pubertiaci, ktorí takto demonštrujú svoj možno postoj k tebe. Poriadky musí narobiť ich otec. Trvaj na tom aby komunikoval doma (v tvojej prítomnosti) výlučne po slovensky. Ved je to aj neslušne hovoriť iným jazykom, keď niekto nerozumie. Verím, že sa to zlepší, držím palce.

pragmaticka
2. sep 2021

Veľa ľudí z južného Slovenska idú neskôr študovať a žiť do maďarska. Takže argument že slovenčinu potrebujú veru neuspeje. Keby aspoň po maďarsky poriadne vedeli. Ale môj muž sa na nich vždy smeje ako rozprávajú 😂
Ak ti to vadí, nechala by som to tak. Alebo sa na ne vykašli a nevšímaj si ich. Ved majú 13,predpokladam že až tak často ku vam nechodia. Naplánuj si na tie dni vždy program s kamoškami a hotovo. Úplne by som ich mala na háku a nevyvijala žiadnu snahu. Pozdravím sa a hotovo. Nemusíš byť s každým kamoška!!

h2
2. sep 2021

O slovensko-maďarskej komunikácii by som mohla knihy písať! Hoci to nie je v rodine. Pracujem v Šamoríne, u nás vo firme sme len 2 Slováci, všetci ostatní kolegovia sú Maďari. Samozrejme, po slovensky vedia. Niektorí lepšie, iní horšie. Ale ani ich nenapadne, aby kvôli nám dvom rozprávali po slovensky. Zažila som rôzne situácie. Ako napríklad, že som sa rozprávala s kolegyňou. Kolegu zaujalo niečo z nášho rozhovoru, tak sa pridal. Po maďarsky. Ona mu tiež odpovedala po maďarsky a ja som tam zostala stáť a neveriacky na nich pozerala, ako ma pekne-krásne vynechali z debaty. A ani im to neprišlo blbé, vôbec im to nedošlo. Alebo kolega rozprával vtip. Po maďarsky. Hovoril ho celkovo 3x, lebo raz mal jeden kolega slúchadlá, druhý bol mimo kancelárie. Ale pre mňa ho po slovensky nepovedal. Moji kolegovia si myslia, že im po tých rokoch už určite rozumiem a len sa tvárim, že nie. No ale sorry, nerozumiem. Nemám ako. Keby pod tým, čo hovoria, bežali titulky, človek možno niečo pochytí. Ale keď sa niet čoho chytiť, tak je to rovnaké, ako keby som počúvala spev vtákov. Ani po desiatkach rokov by som nevedela, o čom štebocú. Párkrát som sa kolegyne opýtala, čo znamená nejaké slovo, ale už som to vzdala (po tom, ako som sa pýtala, čo znamená (napíšem foneticky) "nemboj". Povedala mi, že nevie, že ona také slovo nepozná. Až dodatočne som zistila, že to má byť "nem baj", len oni to "a" tak divne vyslovujú. Ona mi normálne nerozumela. Odvtedy sa už nepýtam na nič.) Sorry, trochu som sa rozpísala, ale podobných zážitkov mám naozaj veľa. Ale k téme: Deti niektorých mojich kolegov nevedia po slovensky vôbec. Nemajú sa to kde naučiť, lebo doma tak nehovoria, v maďarskej škole majú Slovenčinu, ako cudzí jazyk, ktorý ich učí učiteľka Maďarka (učia sa tam úplné blbosti, videla som knihu). Ak žijú v maďarskom prostredí, nemajú sa to kde naučiť. Je to veľký problém, strednú školu vyberajú podľa toho, kde je vyučovanie v Maďarčine (dvaja sú kvôli tomu už ako stredoškoláci na internáte, hoci to, čo chcú študovať, by mohli v Slovenčine oveľa bližšie). Oni sa po slovensky naučiť nechcú. Nemajú pocit, že by to potrebovali. Ak chcú ísť na VŠ, uvažujú nad školami v Maďarsku. Zažila som doktorku (!!!) v DS, mladá baba. Ledva som sa s ňou dohovorila, zrejme tiež študovala v Budapešti, po slovensky hovorila fakt veľmi slabo. ☹️
Asi by som sa snažila deťom priblížiť, učili by sme sa navzájom. Keby som niečo uvarila, povedala by som im, ako sa to volá po slovensky a od nich by som chcela maďarský názov. Brala by som to s humorom, aby som odľahčila situáciu.

ivetz
2. sep 2021

Čudujem sa tvojmu priateľovi a matke tých detí. Možno žijú v prostredí, v ktorom momentálne slovenčinu nepotrebujú, ale čo ak ju budú potrebovať neskôr? Mala som spolužiačku na VŠ (Slovenku, ktorá ZŠ i SŠ absolvovala v maďarskom jazyku) skúšky neurobila iba preto, že slovenčina bola pre ňu "cudzí jazyk". Ani táto jej skúsenosť ju nepoučila - syna mohla prihlásiť do slovenskej materskej školy a doma by sa s ním rozprávala po maďarsky - tak by sa učil dva jazyky súčasne, ale nie... dala ho do maďarskej. Mala som aj ďalšiu spolužiačku z NZ, ktorá vedela slovenčinu i maďarčinu úplne skvele - syna dala do slovenskej MŠ a cez prázdniny ho dala do maďarskej, aby sa troška priučil ... deti v MŠ začali hovoriť po slovensky, lebo jemu sa po maďarsky (hoci rozumel) hovoriť nechcelo 🙂.
Na tvojom mieste by som ich neriešila - keď nechcú, nech nerozprávajú. Ty nie si povinná sa im prispôsobovať...

pr85
11. sep 2021

@mogaa To nie je pravda. Zažil som už mnoho korporátov a v každom teame, v ktorom som robil, bol nejaký cudzinec (hlavne Taliani, Španieli, Portugalci ale aj Francúzi), čo sem prišli podporovať trh vo vlastnom jazyku a slovensky nevedeli vôbec. A ani znalosť slovenčiny nepotrebujú. Lekárov im vybavujú korporáty prostredníctvom Pro Care, kde hovoria po anglicky. Stýkajú sa len vo svoje medzinárodnej bubline a v Bratislave je dosť rozšírená angličtina, takže bez slovenčiny tu sú schopní v pohode existovať. na prácu v Henkli, Amazone, DELLy alebo v IBM slovenčinu vôbec nepotrebuješ, ver mi. Pohybujem sa v takomto prostredí a všetka komunikácia (aj rozne meetingy a školenia) sú angličtine.

1katus1
11. sep 2021

A oni bývajú na Slovensku alebo v Maďarsku pri slovenských hraniciach ? Ak žijú na Slovensku mali by povinne hovoriť po slovensky. A to by im ich otec mal vysvetliť ako môžu žiť v štáte ktorého jazyk nepoznajú

autor
3. okt 2021

@1katus1 Ich otec nám robí tlmočníka a už som mu to vysvetlila že keby tak strašne chce tak sa s nimi baví po maďarsky lenže on je na nich moc mäkký takže tak🙂😀 Preto už sa ani moc nebavím a nevnucujem