icon

Je rodina povinná finančne pomáhať?

Včera o 20:11

Vždy keď sa tu objavi nejaký prispevok typu, "odkiaľ zohnať 200eur" a podobne, píšete, nech pomôže rodina.. Naozaj rodina ma nejakú morálnu povinnosť pomáhať financne?A ak nepomôže tak je za zlú? Ja som viackrát pomohla nizsimi sumami, lebo akoby som mala výčitky svedomia, kebyže nepomôžem.. Kde je ta hranica?

anonym_329705
Včera o 20:14

Rodina nie je povinna pomahat, ale su to zvacsa ti najblizsi ludia, kde logicky ocakava clovek oporu.

Hranice vzdy zacinaju a koncia tam, kde ti pomoc robi radost a nie vrasky. Ako nahle citis pocit, ze si vyuzivana/necitis to uprimne/isla by si na ukor svojej pohody, nie si vobec povinna pomahat.

anonym_2b75ab
Včera o 20:16

Rodina určite nie je povinná pomáhať, ale pomoc medzi blízkymi určite nájde normálny človek pravdepodobnejšie ako u cudzích ľudí… ak mu nepožičia rodina ani kamaráti, nemá možnosť prečerpania, je nedôveryhodný pre banku, tak pre cudzieho človeka je už úplná hlúposť mu požičiavať peniaze… tiež som párkrát pomohla, ale iba keď som si bola istá, že to je nevyhnutné a že sa mi peniaze vrátia a zároveň to nebola suma, ktorá by mne chýbala a vždy sa aj vrátili, viem ale povedať aj nie

anonym_3adced
Včera o 20:23

Aká hranica? To slovo je hrozné v tomto kontexte. Proste, rodina je rodina. Známy, kamarát. Nikto, a nič neurčuje čo a ako. To je proste pocit, ochota, dôvera k človeku. Žiadna povinnosť. Áno, povinnosť, ak je nariadená súdom. Ale Inak....Ak od teba niekto žiada.... Aj rodina...nie si povinná dať a naopak. Ak nechceš a nemáš.

anonym_9bdb04
Včera o 20:39

Tak 200 e je ešte v pohode. horšie je 20 000 e.
Ešte neviem akú rodinu myslíš. Kto všetko spadá do tej rodiny aby ti požičal. Sú to len súrodenci ,alebo aj napr. bratranec z tretieho kolena.

anonym_eed8ac
Včera o 22:04

Nie, nie je povinná. Každopádne ja by som svojej blízkej rodine pomohla, viem že by mi určite peniaze vrátili.

anonym_2f97b3
Včera o 22:26

@anonym_autor tak záleží na tom koho považujes za rodinu(ja by som požicala iba mame,jedine ona nám pomohla) aj o akú sumu sa jedná tak do 5o€aj kamarátke.
Ibaže nechápem prečo si kto myslí že prečo by sa kdekto cudziemu poskladal na živobytie

anonym_e997ce
Včera o 22:45

Rodina nie je povinná finančne vypomáhať. Všetky takéto veci sú založené na dobrej vôli.

anonym_fdd978
Včera o 22:55

Nieje to povinnosť ale keď si rodina finančne navzájom pomôže je to super že sa môžu na seba spoľahnúť aj keď s malými sumami .U nás v rodine si pomôžeme keď treba tiež malými sumami ale si ich aj vrátime

anonym_557613
Dnes o 02:50

@anonym_autor hranica za mňa nie je. Ak odmietnes, že to v poriadku. Nikde nie je napísané, že musíš byt pripravená okamžite pomôcť a máš z čoho pomôcť. Ja napr 200€ nemám nikdy pre nikoho🤷‍♀️ pre seba a moje deti mám vždy.

anonym_fa3d35
Dnes o 05:29

Nie, rodina nie je povinna, ale keby sa napr. moja sestra dostala do zlej situacie a bolo by v mojich financnych moznostiach pomoct jej pocas zloziteho obdobia, spravila by som to. Je ine kratkodoba pomoc niekomu, kto sa ocitne v zlom momente zivota a ine je niekoho sustavne dotovat/zivit. My sme si tak so sestrou uz neraz pomohli. Pri kupe bytu sme je pozicali, ona nam pri kupe auta, ked som prisla o pracu kupila detom topanky, a pod. Od toho rodina je.