Je spolubývajúca chorobne lakomá alebo šetrná?
Ahojte. Chcem sa len spytat, lebo vobec nechapem danu osobu. Ide o moju spolubyvajucu na intraku. Vkuse sa stazuje, ake je vsetko drahe, ze na nic nema peniaze, nikdy sa nejde nikam najest, zvacsa jedava blbosti ako napr. za cely den len wifonku a takto funguje mesiace, teraz na zimu si ani nekupila zimne cizmy, radsej chodi v tejto zime v platenych teniskach a mrzne. Taktiez ma aj nizsi hygienicky standard, chodi skoro stale v tom istom oblecena a, samozrejme, prepotena a proste smrdi, lebo je pre nu prasok na pranie a avivaz drahy (vsetko jej slova)… Mala som o nej mienku, ze proste nema penazi nazvys, bolo mi jej luto, davala som jej aj zo svojho jedla, lebo som sa nemohla na to pozerat a bolo mi luto, ked som si kupila maso, videla ako ho vytahujem z tasky a spustila, ze maso je strasne drahe a ona by si ho nemohla dovolit… No az do dneska, ked sa ma nespytala, ci by som jej nevedela odporucit dobru banku, lebo si potrebuje urobit dalsi ucet v inej banke, kam by si previedla nejaku cast zo svojich penazi - konkretne 15 tisic €, nech nema vsetko na jednom… Mna skoro porazilo😃, vzdy som ju mala za chudatko, co pocita kazdy cent podla toho, co som videla a ona ma 20tisic+€ k dispo a zije ako totalna socka, jedava viacmenej len wifonky, lebo vsetko ostatne je drahe, oblecenie si da po opakovanom noseni oprat po 1-2mesiacoch, nic si nekupi a stale hlada a spekuluje ako si potrebne veci vsakovako nahradzat, aby nemusela kupovat - ale nie v takom tom rozumnom zmysle, ale v takom az chorom, ze vam to hlava neberie. Co si o takom cloveku mysliet? Je toto podla vas chorobna lakomost?
ja tiez poznam takych ludi v strednom veku co zgrlosia, placu ake su vysoke ceny a na ucte peniaze 🙂 ja to neriesim, ja zijem tak aby som z toho zivota nieco mala, aj nejaka rezerva aj si plnim sny
Je to divne, ale ved sa jej spytaj, preco ma potrebu az takto chorobne setrit na sebe pritom peniaze ma.
Podľa mňa to už je diagnóza. Poznala som jedného takéhoto človeka, bol to starší pán (už zomrel). Všetko si kupoval len v akcii, úplne najlepšie v takej, kde už končila záruka, takže sa aj zopárkrát priotrávil z pokazeného jedla. Na oblečenie si roky nekúpil nič nové, spotrebiče doma mal pokazené a polepené lepiacou páskou... Keď zomrel, jeho dedičia zistili, že v banke mal veľkú sumu peňazí.
Drží peniažky... raz bude v balíku 👍, je kopec takých držgrošov - nekúpi ani sebe a peniaze na účte rastú... aspoň ich potom niekto zdedí 😂😂😂
Tiez moze mat nalozene od rodiny. S tym je tazko
že je lakoma je jedna vec, ale že je humusáčka je vec druha…. hanba
Miluje a je na peniaze a slúži im.
Potrebuje mat pocit, ze ma vela penazi... ktovie, cim si presla v detstve, mozno extremnou chudobou a zila v prostredi, kde sa hygiena nepovazuje za standard... mozes si mysliet o nej, co len chces, asi ju neprerobis.
Skus sa s nou o tom viac rozpravat, mozno ju pochopíš. A mozno nie... ale to je asi aj jedno 🙂
lakoma, ale ked setri este aj na hygiene, tak to je uz dobra hanba, su taki ludia, co taraju, ze si nemozu to ci ono dovolit a pri tom plny ucet, ale im sa to zda "malo", asi cakaju, kym tam budu mat milion, aby si kupili 10 deka sunky
Intrak, teda VŠ. Kto ju financuje? Mozno ma dedicstvo, ci uspory z brigad,ktorych sa nechce dotknut. Alebo to ma rozratane na studium.
Druha vec je, ze setrny clovek nemusi byt humusak. To by som jej naznacila, ci povedala...
chorobna setrnost. s tym sa da tazko nieco robit.
ano diagnoza to uz je kedze to uz ide do neodrzania hyg a vyzivoveho standardu
netreba ju lutovat a ponukat ju max tak adresu psychiatra
ja by som jej ohladom hygieny rovno povedala este donesie vsi ci svrab
Uz davnejsie som pozerala v tv program Extremni setrici. To by bezne cloveka ani nenapadlo, ako vedia veci riesit, len aby usetrili. Tu uz ide o chorobne setrenie. Nedavno som pocula, ze niektori ludia sa musia naucit s radostou minat peniaze a niektori zase setrit. Je fajn najst rovnovahu, aby si clovek doprial a aj usetril.
Ja lakomost vnimam skor smerom k inym - nepodelim sa, neprispejem na charitu, nekupim darcek niekomu. Toto je uz nejake chorobne zmyslanie, ked uz ani sebe nedopraje standard.
To bude uz nejaka diagnoza 🙃 Asi nie lakomost, ale nieco spojene s tym, ze si nedopraje a musi setrit na horsie casy. Mozno zazila nedostatok, stradala v detstve…
Diagnóza žgrloš. Nič iné za tým nie je. Keď sa bude ľutovať popros ju nech ti o tom nehovorí, že ťa to nezaujíma. A z toho smradu by som menila spolubývajúcu ak sa dá, je to nechutné.
Sú takí, starí aj mladí a táto to musí mať zazrate pod kožou už z domu.
Jedna tetula u nás u jedného MUDr. Nerozvazne😄zaplatila akýsi poplatok 20€.doma sa jej to rozlezalo a na 2 deň išla reklamovať do VZP, ze akým právom vyberá mudr. prachy. Oni ze s tým nič nemajú, ma ísť na VUCku. Tam tetulu vypočuli, dali jej za pravdu a poslali 20 € domov... (aj zo svojho,😃 aby im tam viac nechodila)
Potom začala o detickach. Strašne radi majú cicenky, Vierocka ta kazdu tulavu vezme veterinarovi dá ju prezrieť a vykastrovat. V piatok sa valia k nej mladí z mesta a kastrati 🐯🐯🐯🐯🐯🐯stoja v rade a čakajú na pamlsky. Čiže babka zodrala boty kvôli 20 a staré dievky dajú 200 na granulky...živia veterinára.
Tvoja smradlavka sa obíde s vifonkami, aj keď by sa v tomto veku mala cpat bananmi, mrkvickou, maskom, ale ma radšej 15 000 na ucte,ktore jej žerie inflácia. To je nejaká pomyselný zarážka v mozgu, ktorá nedovolí postihnutému míňať a uspokojovať svoje potreby. Sú ľudia, ktorí nevetraju, avšak plyn je drahý, vetrať si oni rozhodne nemôžu dovolit❗
jeden vzdialeny pribuzny chodi na polievky k bezdomovcom do vyvarovne v realite ma statisice na ucte a niekolko nehnutelnosti v BA a okoli
a ver tomu ze keby si ty potrebovala od nej caj liek cokolvek nutne neda ti 😉
Tak asi nechce navždy bývať na intraku, tak sporí.
Hygiena s tým nemá nic spoločne, je to jej štandard. Človek aj ked chudobný ak ma hygienické návyky tak ich dodržiava aj čistou vodou a obyčajným mydlom.
Preto ma lebo spori, kto nespori nemá.
Ach, moj strýko to isté, nehnuteľnosti všade možne po svete, firmy na SVK a ČR, peniazmi môže tapetovať, chodí roky v jednom obleku a z obeda, ktorý neplatil on si dá zabaliť zbytky po ostatných, že si dá na večeru🙄 napr, po mne ryžu, od švagrinej kapustu, proste všetko mu zosypú z tanierov do plastu a on to má na večeru😀
A darčeky pre rodinu deravé ponožky, že nič im neni, len treba zašiť 😱
@zuzanaete presne na tento dokumentárny seriál som si hneď spomenula.
Táto dievčina je už zavysla na šetrení, má nejakú fóbiu z cien. Po tomto zistení by som jej už neprispela ani omrvinkou, najprv slušne a ak treba tak aj veľmi dôrazne by som jej dohovorila ohľadom hygieny.
Lebo tá už zasahuje do môjho komfortu a ohrozuje moje zdravie.
To už nie je lakomost ale diagnóza.

neviem ci chorobna ale extremna setrnost to bude 🥴