icon

Je správne zakázať svokre dávať dieťaťu sladkosti?

16. nov 2025

Baby, som prehnaná?
Zakázala som svokre dávať našej 2-ročnej sladkosti, lebo to preháňa. Povedala som jej, že ak to poruší, nebude malé u nej spávať. Tvrdí, že som hysterka a že „raz za čas neuškodí“. Ako to máte vy?

Strana
z2
pribinak
16. nov 2025

Ze raz za čas naozaj neuškodí. Však ty ju v ine dni dokrmis ovocím a zeleninou

Tak a teraz má tu ukameňujú 🤣🤣

anonym_edca0f
16. nov 2025

Rada by som si s tebou vymenila svokru, moja nikdy nedosniesla žiadne sladkosti, iba ovocie na ktoré malo dieťa alergiu, aj to iba raz. Za to znepríjemniť život, citovo vydierať vlastneho syna a ťahať z neho peniaze dokázala excelentne. A to je iba 1% z toho všetkého

glorikarebeka
16. nov 2025

Buď rada,že dvojročná ide ku babke a ešte aj u nej spí
Moje baby vôbec nechceli v tom veku nikde spávať len doma....

januska12323
16. nov 2025

Áno raz za čas neuškodí ale nepíšeš koľko je to raz za čas a koľko naraz. Ale vydierať nespaním je odveci, ako to súvisí? Buď tam s ňou.

anonym_433128
16. nov 2025

Sladkosti nie, ale prespavacka ano?? Nechapem.

anonym_798233
16. nov 2025

@anonym_autor kazde dieta je ine, svokra by to mala vediet, ze deti nie su naklonovana armada. Ak malu prehana, tak jej netreba skodit.

A tiez, nezdravy cukor a cipsy, nechapem preco toto rodicia davaju detom pred 3tim alebo 4tym rokom. na co je to dobre? zdravie to jedine ak poskodi.
Deti budu dost jest sladkosti tajne neskor, ked budu vacsie, nemusime im nicit telo hned v uvode.

petamich
16. nov 2025

Mam to, ze raz za cas neuskodi, teda v 2-rokoch sme to mali tak. A kedze u svokry sme boli tak raz za mesiac, tak som to korigovala a ked tam bol raz za pol roka sam, tak som to neriesila. Nic netreba prehanat ani sladkosti ani reakcie.

anonym_aa218c
16. nov 2025

Na sladkostiach nevidím nič zlé, ja sama mám veľmi rada sladké a keď má dieťa veľa normálnej stravy, môže mať aj veľa sladkého.

anonym_c6e319
16. nov 2025

Neobmedzovala som dieťa doma, tak nemuselo dobiehať inde, Bežne sa stalo, že ponúknutú sladkosť odmietlo. Svokru nevydieraj, že tam dieťa nepustíš.

mimikarol
16. nov 2025

Áno, raz za čas neuškodí a je super že dieťa trávi čas s babkou a môže a chce u nej prespať. To by som nezakazovala

anonym_f94a1e
16. nov 2025

ja mam suplik so sladkostami ... mala k nemu moze kedykolvek a vziat si cokolvek ..ale tym,ze to neije zakazane tak ju to ani tak nelaka.. bola u mna na yzden kamaratka s rovnako starym dietatom.. s tym ze pre nu su sladkosti cista smrt .. a prve co spravil ze sa vrhol do suplika a vsetko vyjedol ... cim viac budes zakazovat tym viac to dieta bude chciet ... raz za cas nechaj nech dieta rozmaznava.. dolezite je aby mala stravu pestru a zdravu a cistila si zuby ...

anonym_af8d64
16. nov 2025

@anonym_autor ak toto dovolíš, aj keď s tým nesúhlasíš, bude sa to stupňovať. (Vlastná skúsenosť). Keď som sa už nemohla na to pozerať, tak som prestala púšťať dieťa k babke a bol pokoj. Teraz, ak sa navštívime, babka dá dieťaťu sladkosť, ktorú schovame spolu do mojej kabelky. Dohoda znie, že ju môže zjesť po raňajkách. Funguje to

really8
16. nov 2025

@anonym_autor babka tu uz pisala. Chod si precitat.

cyberk
16. nov 2025

Zalezi ako casto im davas dieta na noc, xkrat do tyzdna? No to by aj mne vadilo tolko sladkosti. Raz za rok? No tak nema 1 mesiac, ze by ta jedna sladkost jej ublizila 🙂 ale tak, ked uz potrebujes 2r dieta davat na prespavacky, asi nemas na vyber, jej byt jej pravidla…

anonym_8a6c65
16. nov 2025

@anonym_autor práve preto nenechávam zo svokrou deti osamote, sama sa vyjadrila že ich bude dopovať sladkým napriek tomu že si to neželam lebo keď nebudem vidieť nebude mi to vadiť, niesom biomatka ktorá deťom nedopraje raz za čas aj sladkosť ale teda vyjadrenia, nechutí im obed daj im niečo sladké aby jedli aspoň niečo. .. Mimochodom pod pojmom nechutí im obed znamená že sa pekne nejedli a keď mali dosť tak niečo nechali vôbec nie že nejedli

anonym_6562b0
16. nov 2025

@anonym_autor U nas sa respektovalo, ze do 3 roku sladkosti ee. Mozno tak domaci kolac. Nikto s tym nemal problem. A rovnako som sa ja teraz sestry pytala, ci uz dava dietatu aj normalne sladkosti, nech viem, ci mu môžem priniest. Keby mi povedala, ze nedava a nechce davat, respektujem to.
Takze za mna si to neprehnala. Lebo zjavne to nie je prvykrat, co to porusila.

miadi
16. nov 2025

Urob kompromis a dovol urcite sladkosti len . Cukriky nie Lebo hrozi ze zabehne zaspi s tym zadusi sa su najhorsie pre zuby . Ale taku horalku fidorku 1x denne viac nie.. Hlavne ked tie sladkosti neboli 6r v sufliku a nech jej potom
Zuby poriadne umyje, alebo kup sladkosti ktore ty povazujes za ok a dones jej ich .

anonym_1b77eb
16. nov 2025

Ja tu budem asi za šibnutu, ale 2r nemá čo jesť horalku a pod sladkosti podľa mňa. Veď dospelý človek zje celú horalku, kebyže to idem poriadne potiahnuť, tak ak 15kg dieťa zje celú horalku, 60kg dospelý by mohol kludne 4 horalky za sebou.. ak chápete na čo narazam.. príliš veľa cukru, tuku, farbív a bordelu pre to malé dieťa a ono to fakt nepotrebuje. Ak chce veľmi, nech ochutná trochu, ale celá je veľmi veľa podľa mňa. A potom bude príspevok, že dieťa nič nechce jesť, keď pozná len také mega sladké umelé chute..
Neviem koľko toho dáva babka v príspevku, možno by to šlo dohodnúť, že nech babka radšej upečie domáci koláč namiesto kupovaneho alebo ponúkne kapsicku či niečo z DM v zdravšej forme.

miadi
16. nov 2025
@anonym_1b77eb

Ja tu budem asi za šibnutu, ale 2r nemá čo jesť horalku a pod sladkosti podľa mňa. Veď dospelý človek zje celú horalku, kebyže to idem poriadne potiahnuť, tak ak 15kg dieťa zje celú horalku, 60kg dospelý by mohol kludne 4 horalky za sebou.. ak chápete na čo narazam.. príliš veľa cukru, tuku, farbív a bordelu pre to malé dieťa a ono to fakt nepotrebuje. Ak chce veľmi, nech ochutná trochu, ale celá je veľmi veľa podľa mňa. A potom bude príspevok, že dieťa nič nechce jesť, keď pozná len také mega sladké umelé chute..
Neviem koľko toho dáva babka v príspevku, možno by to šlo dohodnúť, že nech babka radšej upečie domáci koláč namiesto kupovaneho alebo ponúkne kapsicku či niečo z DM v zdravšej forme.

@anonym_1b77eb v tej kapsicke ci kolaci mas pomali tolko cukru ako v horalke. Ak nie viac zalezi od receptu. Nejake “ lepsie” sladkosti neexistuju. Moji v 2r nepoznali horalku to bol len priklad . A ked deti nechcu jest to nie je koli sladkostiam to su casto znaky ADHD averzie k jedlu atd . Klasicka muka je žial tiez total zlo chemicky bielene v podstate skryty cukor. To dieta u babky Snad nezije je tam
Raz za cas . ( a ta logika ze dospely by mal potom zjest 4 horalky ci fidorky 🤦‍♀️ Ja napriklad nejem sladkosti vobec ) Nikde nepisem
Ze to 2r by to aj zjedlo cele .alebo zeby to malo byt cele . Moje deti napriklad jedia brokolicu na kila ovocie denne tak nemam problem obcas ked maju aj sladkosti.

anonym_1b77eb
16. nov 2025
@miadi

@anonym_1b77eb v tej kapsicke ci kolaci mas pomali tolko cukru ako v horalke. Ak nie viac zalezi od receptu. Nejake “ lepsie” sladkosti neexistuju. Moji v 2r nepoznali horalku to bol len priklad . A ked deti nechcu jest to nie je koli sladkostiam to su casto znaky ADHD averzie k jedlu atd . Klasicka muka je žial tiez total zlo chemicky bielene v podstate skryty cukor. To dieta u babky Snad nezije je tam
Raz za cas . ( a ta logika ze dospely by mal potom zjest 4 horalky ci fidorky 🤦‍♀️ Ja napriklad nejem sladkosti vobec ) Nikde nepisem
Ze to 2r by to aj zjedlo cele .alebo zeby to malo byt cele . Moje deti napriklad jedia brokolicu na kila ovocie denne tak nemam problem obcas ked maju aj sladkosti.

@miadi to nebola reakcia na teba konkrétne.
Ale reakcia na kupované sladkosti vo všeobecnosti. Lebo viem a aj častokrát vidím ako tie mini deti nezjedia 2 hryzy so sladkosti, ale zje koľko toho je..
A stále si myslím, že zloženie a vyzivove hodnoty ovocnej kapsicky bez pridaného cukru je predsa len čosi lepšie ako zlozenie brumika či horalky či čohosi ineho

simona20201309
16. nov 2025

@anonym_autor 2r dieta nemá čo spať u babky. Keby si sa normálne starala ty o svoje dieťa tak neriesis problém ze co ti do neho pcha niekto druhý.
A áno, očakávam útoky (to bol podľa mňa aj cieľ tejto vymyslene temy) - 2r dieta nevidím dôvod dávať na prespavacku kdekoľvek.

angel993
16. nov 2025
@simona20201309

@anonym_autor 2r dieta nemá čo spať u babky. Keby si sa normálne starala ty o svoje dieťa tak neriesis problém ze co ti do neho pcha niekto druhý.
A áno, očakávam útoky (to bol podľa mňa aj cieľ tejto vymyslene temy) - 2r dieta nevidím dôvod dávať na prespavacku kdekoľvek.

@simona20201309 úplne súhlasím, moje deti nikdy nespali u babky a majú nádherný vzťah. A tiež majú babky zákaz dávať sladkosti. Rešpektujú to a buď dajú ovocie alebo si spolu upečú bublaninu.

simona20201309
16. nov 2025
@angel993

@simona20201309 úplne súhlasím, moje deti nikdy nespali u babky a majú nádherný vzťah. A tiež majú babky zákaz dávať sladkosti. Rešpektujú to a buď dajú ovocie alebo si spolu upečú bublaninu.

@angel993 a v 2r si to neviem ani predstaviť. . .
To už musí byť mega odmeraný vzťah keď 2r dieťa nepotrebuje večer mamu

anonym_de2f3e
16. nov 2025

@anonym_autor Ak má doma pestrú stravu a je všetko a raz za čas u svokry tak za mňa v pohode. Poznám čo zakazujú a keď sa deti s tým stretnú idú zabažať. Ja by som bola rada,že má babku ktorá má záujem o vnučku a venuje sa jej. Lebo mi sme také bábky nemali čo by deti chodili spávať k nim.

euka210
16. nov 2025

@anonym_autor mojho 2r bral svokor von..maly na odrazadle, sli do obchodo-krcmy...svokor si dal pivo, malemu vzdy kupit Kavenky...slo ma porazit, ze preco aspon nie nieco ine. Ale prezili sme vsetci, pri dalsich detoch to uz vobec neslo nad 1r bez sladkosti. A rovnako, skor ako ked mali 4r-5r nesli k babke prespat, lebo nechceli.

vilma7
17. nov 2025

Zakázať určite nie, ale poprosiť ju aby mu dala jednu vec a vybavené.
Moje deti môžu sladké (majú 6 a takmer 9 rokov) ale najskôr až po obede, ked zjedia polievku a aj druhé. Doobeda nehrozí ani viacej rôznych veci denne.
Samozrejme maju dní kedy nie je sladkosť, ale čipsy alebo niečo slané.

lavender94
17. nov 2025

Záleží, či je to naozaj raz za čas v normálnom množstve alebo ju keď je pri nej laduje cukrom 24/7. Veď zase to ber tak, že to robí obidvom stranám radosť a kym sa u nej aj normálne naje, nevidela by som v tom problém. Ak je to taky ten šibnutý typ babičky, ktorá by najradsej vnučku ládovala koláčmi a čokoládami v jednom kuse lebo však čo “chuti jej” tak je na mieste to korigovať. Ale ak bežne sladkosti nedostáva a svokre jej dá jednu dve sladkosti za deň ak je u nej povedzme raz za týždeň, nehrotila by som to. Iné by zasa bolo keby je pri nej každý druhy deň. To tiež nie je raz za čas. Za chvíľu to dieťa pôjde do škôlky a tam sa ešte stále v niektorých zariadeniach podáva miesto vody sladený čaj alebo sirupova voda, kakao na desiatu a do toho ešte sladky olovrant. To mne napríklad vadí omnoho viac ako nejake babkovské rozmaznávanie a bojuje sa proti tomu omnoho ťažšie.

jennky13
17. nov 2025

@anonym_autor skus svokre doniest "zdravsie verzie sladkosti " a nech podbne kupuje a tie potom moze dietatu davat - ale to len ponukni ,

anonym_da3ae9
17. nov 2025

A na čo ju tam dávaš spať? Podľa mňa je 2r mala na nejaké prespávačky. Najlepšie jej aj tak doma.

michaela329
17. nov 2025

Ty si rodič a mala by rešpektovať, že jej sladké nedávate. Zas ženy, keď je tu téma ako nejaká žena pribrala, tak jej tu nakladate, že sa nevie kontrolovať, ale do malého decka by ste pokojne pchali stuzene tuky a cukor. Hlavne, nech sa staršia generácia neurazí, čo tam po zdraví a budúcich návykoch dieťaťa 🤦 Svokre navrhni, nech kupuje maliny, čučoriedky, nech urobí lievance - síce cukor, ale bez aditiv. Moja mam nosila sestrinym deťom uhorky, lebo ich zbožňovali. Všetko sa dá, ak si svokra len potrebuje tak trochu kupovať náklonnosť vnucata, dá sa to aj zdravšie. Na sladkosti má ešte čas.

Strana
z2