Je veľa, keď chcem normálne fungovanie rodiny?
Ahojte. Na Slovensku je ešte z dôb stredoveku silno zakorenené také to behanie okolo muža (tepla večera a vlhká pivnica) ženské/mužské práce, muž je úbožiatko narobené atd.
Problém je, že tie mužské prace prevažne zmizli, už nemusia ráno vstať a behať okolo statku a lopotiť do večera. Preto sa pýtam, čo robia vaši muži v take bežne voľne dni? Lebo svokra sa čuduje, čo ja akože riešim.
Totiž, môj spí. Ja vstávam 5.30 s deťmi, behám, starám sa, varím, periem, upratujem, chystám veci do prace, neviem, čo skôr… a on spí. Spí do 10-12, kedy ho už vážne nasrata vykopem z postele, aby si dal kávu, strávil 60min na záchode, blahosklonne naloží umývačku alebo zoberie deti na hodku von, ľahne na gauč a spí. A takto je to do večera, ja znechutená, on plný energie na pekný večer… v noci je buď zalezeny v garáži alebo zaspí pri telke a do spálne sa zvyčajne ani nedotrepe.
Prosím vás, že to nie je normálne? Vraj, čo ma robiť. Byt tu s nami! Tak normálne, bežne. Prosím, že mi nehrabe? Dnes ešte stále spí, včera vstal k deťom asi prvýkrát v zivote, aby spal na gauči a oni robili čo chceli. Cez týždeň vodí deti do Ms, aj čosi sa zapojí aj doma, trošku, ak nespí, ale víkendy prespí a keď sa to pripojí ku všetkým problémom, čo sme kedy riešili, tak mi je na grc a najradšej by som sa na to vykaslala.
Ďakujem
Tak u nas ziadne "behanie okolo chlapa" nehrozi.
Sme rovnocenny partnery - ci prace v domacnosti, ci starostlivost o decka.
Ja ked pracujem do 19tej, pridem domov, decka okupane, navecerane, doma upratane. By ma piclo este toto riesit po praci. No hold, sama si si vybrala.
Ak ti to nevyhovuje, tak s nim hod pokec.
Nie, nie je to normalne, je to z jeho strany lenivost. Moj muz bez frflania pomaha s hocicim, dnes sme napriklad spolu robili obed. On polievku a ja hlavne jedlo. Od rana mame timovu pracu a vsetko ide lepsie, rychlejsie... Vieme si urobit program, dokaze ma prekvapit vecerou alebo pozvanim do kina, a to spolu tahame uz deviaty rok vztahu... Ja som vsak od zaciatku vztahu zdoraznovala, ze ziadne delenie na muzske a zenske povinnosti neuznavam. A prizvukujem to aj mojmu okoliu, ked mi niekto povie, ze ako zena by som mala urobit to alebo to.
@clodika22 rozprávam sa s ním každý jeden víkend, už mám na to alergiu, šla som už za ním, že je to nechutne! Vraj sa naň nemám dívať a zamkol sa v hosťovskej. On sa rozospaty správa ako ožratý. Potom chodí a sľubuje.
@veronikaszabova ja okolo neho nebeham, ani som nikdy nebehala, v zmysle tu máš obed atd. Ale odkedy máme deti, tak sa starám o ne a už sa zvezie. V okoli sa stretávam skôr s tým, že čo chcem….
Nie je normalne, ze ti to doteraz nevadilo. Ale pre neho je to normalne, lebo tak si si ho pri dvoch detoch naucila. Pred detmi si bola superzena a obskakovala si jeho, pana manzela - chlapa. Teraz sa tazko zvyka na povinnosti
Nie u nas to veru tak nefunguje.. v sobotu si moze dlhsie pospat (do 9hod). V nedelu spim zase ja a on sa hra so synom atd.. mame domace prace rozdelene. Varim prevazne ja ale to mi nevadi varim pre nich rada a muz sa zatial venuje synovi.. ono podla mna ako je to na zaciatku vzathu nastavene tak to bude fungovat dalej. Ak to na zaciatku nastavene nie je netreba potom po rokoch s prichodom deti cakat zazraky..
Skús sa správať jeden víkend ako on a hneď prehodnotí. Alebo obriaď ozaj len deti, ale nechaj všetky riady v umývadle. Lež na gauči a ono niekedy také zrkadlo ozaj pomôže aby prehodnotil situáciu.
Ja som mala so svojou ex svokrou korektný vzťah do doby kým bola raz u nás a chcela som čosi po chlapovi a vtedy mi dala prednášku že chcem od jej syna domáce práce a u nich doma robili domáce práce len ženy, tak som jej veľmi týchto ozrejmila co znamená spoločná domácnosť a ze pokiaľ budem ja finančné prispievať do domácnosti tak jej syn bude sa podieľať na domácich prácach, neprehovorila so mnou polroka ale tak nevadí už je exsvojra à co si o mne myslí je mi jedno.
A takže nebehala som ani kolo ex a nebeham ani kolo terajšieho, hoci podobne reči ako exsvojra ma aj moja mama, prečo mu nenalozim keď príde z roboty, prečo ho nechám variť keď bol v robote... Tak som to ozrejmila aj mojej mame ze to ze on príde z prace o 16 neznamená ze ja som v práci nebola len zato ze som doma od 12.00 à že kedy naložil on mne keď on mal voľno a ja som bola v práci a pod. A rovnako aj jemu som hneď na začiatku vzťahu povedala ze nech nečaká že on príde z prace a bude mať voľno a ja prídem z prace a budem mat doma druhu sichtu.
Takže to co robí tvoj chlap normálne nie je a nie je ani normálne ze ti to doteraz nevadilo.
@kitycat on taký vždy nebol. Vedel aj hodiť do pračky, vyvesat, navarit… nikdy som ho neobskakovala. Potom bol z neho workoholik. Nebol doma od rana do večera, keď som čakala druhé dieťa a zrazu akosi na všetko okolo rodiny zabudol. Potom skončil zle z toho tempa, ja som šla do prace, musel ešte o čosi zvoľniť a zrazu vidím, že je nepoužiteľný.
V podstate mi tu ide len o to, že si chcem potvrdiť, že mi nešibe.
Aktuálne to riešim cca rok. :D
Nesibe ti. Je lenivy az strach. Asi by som mu nastavila zrkadlo, ale ze poriadne ;)
Asi mu sibe aj ďalej🙂z extrému do extrému workoholik a potom lenivec.Nie nechceš nič nenormálne iba rodinu, kde sa budú ľudia rozprávať a spolu žiť.Nemal niečo ako syndróm vyhorenia a pokračuje to?
Načo mal rodinu, deti?keď o 14 spí.
To je nejaka diagnoza aby dospely chlap otec spal do 10-12. Ved prespi pol dna! Bolo by to pochopitelne Keby bol single 20+ a do 5am vymetal nocne kluby. Skuste to riesit s dr Mozno mu chybaju nejake minerals.. strc mu deti do postele o 8 a chod si zabehat von ..
Inak zeny ja nechapem, ze este v roku 2021 funguje vo vztahu delenie prac a povinnosti muz/zena. Takto sa ako spolocnost nikdy neposunieme a nedospejeme na uroven vyspelych krajin. Stale budeme tie menejcenne, co maju doma stat pri hrncoch a behat okolo muza.. Minule mi povedala zena mojho znameho, ze na jej pleciach je cela domacnost a on ma domov nosit peniaze. A ze je to takto super. Asi tak super, ze on sice donesie domov 2500 eur, no ma tri roboty, je zniceny, ma milion zdravotnych problemov a ona si spokojne naziva v krasnom novom byte s jednym dietatom, ktoremu sa venuje od rana do vecera. Skoro som padla zo stolicky, ze ci ozaj zijeme v 21. storoci....
Ešte dodám, že keď to tu raz za mesiac už skončí naozaj zle, tak skáče jak srna, kefkou by aj psovi rit vydrhol. Ale mne o to nejde. Mne by stačilo, keby sme spolu, tak normálne. Raňajky, nejaká práca, deti, káva, čaj, telka kľudne atd. 🤷🏻♀️
@7lenka11 áno, poznám matku, čo synovi inžinierovi chodí variť a upratovať, lebo sak co on, chlap. 😀😀😀
tento problem je a nielen u teba. Muzi si myslia ze chodia do prace 9-5 a potom ich zaujimaju deti 10 minut alebo vobec. Bezne vyhovorky - ja som unaveny, ja som bol v praci. ALe byt matkou je 24/7 cely rok hore dole bez oddychu. Vela muzov je rozpatlanych matkami ktore okolo nich skakali a myslia si ze zena zastupi rolu matky, kucharky, gazdinky a sexy macicky. A pokial sa neozves a nebudes to riesit, tak sa nic nezmeni.
Určite ti nešibe, my s mužom sme tím už od začiatku nášho vzťahu, ako sme začali spolu žiť. Ale tiež som mu hneď povedala, že v partnerskom živote očakávam delenie povinnosti v domácnosti. Buď ma tvoj manžel nejaký zdravotný problém, keď musí stále spat alebo je jednoducho lenivý.
nešibe Ti a veľmi sa mi páči štýl, akým sa vyjadruješ. Som sa aj pobavila 🙂
V podstate možno len vyhorenie, keď píšete, že skončil zle z vysokého pracovného tempa. Teraz nevie zapadnúť do "normálneho" života.
@luccija pošlem ho ku psychológovi zas. Áno, mal problém. Ale keď sa rozprávam s okolím, tak by to mal každý druhý chlap. Preto píšem sem. Psychológ povedal, že nemusí už chodiť.
Sobota ráno o 8.00, daj si raňajky a oznam, že ideš s kamoškou po obchodoch (na kávu, plávať, behať, neviem čo ťa baví) a odíď sama na 4 hodiny, nestaraj sa čo bude jesť, neumre, deťom daj predtým sýte raňajky...problém je to, že ty stále navaris, napecies, upraces, operies...tvoj muž sa má venovať rovnakým dielom týmto cinnostiam ako ty+tráviť čas s deťmi
Ty sa len utvrdis ze ti nesibe ze problem je v nom no riesenie musite hladat spolu. Normalne budik cez vikend v rozumnom case. A plan na vylet kam pojdete s detmi. Mini zoo atd. Nie ze on o 12v posteli. Vy niekde vonku a obed v restike. Vecer moze kludne odkvacnut skor. 8h spanku mà stacit dospelemu cloveku.
Nie je vyhorený alebo nemá nejaké depresívne stavy? To nie je normálne takto vyspávať, zatiaľ čo žena lieta. Netrápi ho niečo a nechce povedať? Môj muž takto celé dni spával, mal problém, až neskôr sa priznal, hanbil sa.
To stredoveké behanie okolo muža je teda výstižne vyjadrené. Stretávam sa a tým (príliš) často. Manžel je z takej rodiny, aj moji rodičia tak (ne)fungovali. V našej domácnosti by to však bolo neprípustné a manžel je v rodine z vlastnej vôle aktívny. Čo robí keď nie je v práci? Venuje sa dieťaťu. Spolu varia, hrajú sa, majstrujú, idú von, čítajú si... Manžel sa venuje dieťaťu veľa a rád. Ani jeden z nás to neberie ako nejakú obetu z jeho strany (aj keď neraz to obeta určite je). Kým je so synom manžel, ja si čítam knihu, idem do obchodu, varím, idem do mesta... ako kedy. Často chodíme spolu na výlety, kúpať sa niekam alebo prejsť. Takýto čas keď sme všetci traja spolu niekde mimo domu je najkrajší. ❤️ Manžel sa o syna plnohodnotne stará, vie mu zabezpečiť takmer všetko čo ja. Nerozumiem ženám, ktoré nonstop doslova otročia pri deťoch kým chlap leží ,,unavený z práce" a keď vstane a na hodinu ide s nimi von či nebodaj prebalí alebo pripraví jedlo, už treba otvárať šampanské a dať mu medailu. 🤷 Pozorovaním som zistila, že problém tkvie v tom, že týchto mužov matky vychovali nech len chodia do práce a potom unavení chudáčikovia ležia, Boh chráň ,,zavesiť im na krk deti." Potom je ťažké chlapa umravniť, ale dá sa to ak má muž zdravý rozum, ochotu a lásku v srdci a manželka mu dá jasne najavo, že žiadne stredoveké rozdeľovanie na ženské a mužské práce už dávno neplatí a nebude tolerované.
Nie, nie je to normalne..ani ja nechapem tie, co si tak velmi obranuju muzov. Resp chapem, ale nie vsetky sme take, ze chodime okolo muza ako okolo poloboha....nemali mat potom.rodinu...zdravy chlap, pokial nema ozaj namahavu pracu , musi pre rodinu robit urcite viac..vysvetli mu,ze ty si po aktivnom dni unavena a na ,,hratky" uz energie nezostava...tak nech zapne viac, a budes sa aj ty tesit na pekne vecerne chvile
Výraz "vlhká pivnica" mi odpálil dekel😂😂 ale trvalo mi zopár sekúnd pochopiť, co ma vlhká pivnica s teplou večerou 😶💡🐚😂
My doma sme na tom rovnocenní.
Ako vraví moj muž,on sa zle ozenil,a ja dobre vydala. Ja tvrdim to isté 😂
Ja som sa presne pre toto aj vykaslala, zbalila kufre sebe, dvom detom a adios. Tak si vravim, nebudeme tatinka rusit, moze do aleluja spinkat a hrat sa na mobilceku.
Tatinko vsak prisiel na to, ze mu chybame, ze si teda aj vie oprat, pozehlit, navarit, upratať, ale bez nas to nie je ono. Nasluboval hory doly, vratili sme sa, ale k zmene doslo. Je to take, ze dost mu musim povedat, urob to, pomoz mi s tym, ale spravi. Alebo sa opyta, s cim moze pomoct.
Rano vstava s nami.
Pred pobalenim kufrov sme sa o tom veľa rozpravali, ale to bol velky hrdina, tam už rozhovory nepomohli.

O tomto sa treba otvorene rozprávať, že to nie je normálne, že s tým treba čosi robiť. Ja by som asi vybuchla. Proste vnímam to tak, že sme rovnocenní partneri, čiže keď ja môžem prať, tak môže aj muž. A tak podobne.