Keď mama prežije svoje dieťa
Ahojte. V tomto prispevku nejde o mna ale potrebovala by som poradiť. Mam susedku, ktorá nedávno prišla o svoje druhé dieťa. Prvé jej zomrelo na mozgovu obrnu ked malo asi 4 roky. A pred par dnami prisla aj o svoje 2 dieta. Jej 27 rocny syn sa po 7 rokoch rozišiel s priateľkou a rozhodol sa ukončiť svoj život a obesil sa. Velmi nas to vsetkych zasiahlo a snazime sa tejto rodine pomahat ako sa len da. Ma este jedneho syna 7r. ktory ju potrebuje. . Kym je najmladsi syn v skole ona je doma ( par dni pred tym, ako sa jej obesil syn prisla o pracu ) a cele dni sa len trapi. V noci nespava lebo si vycita smrt svojho syna. Odmieta niekam ist, zmenit prostredie aby prisla na ine myslienky. Sedi doma a place .... Velmi ma to trapi. A naozaj neviem, ako jej pomoct aby sme aspom trochu zmiernili bolest, ktoru preziva. Ja viem, ze je to bolest co ju bude sprevadzat do konca zivota ale ma este syna, pre ktoreho musi bojovat .... :( Ak je tu niekto, kto si tym presiel, alebo nieco podobne zazil, pomozte ...
@otazocka123 Toto sú situácie, kde by mala nastúpiť odborná pomoc psychológa, alebo chodiť pravidelne na stacionár na psychiatrické odd. Môjmu kamarátovi sa vo februári obesila manželka (mala silné depresie), ešte ani rok neboli spolu zosobášení. Tiež to veľmi ťažko znáša. Netreba sa hanbiť vyhľadať pomoc. Na problémy človek nemôže byť sám. Ty ako kamarátka a suseda, ju môžeš navštevovať, ale ona potrebuje ešte niečo viac.
Fuuu. Az mi prislo tazko 😞 tolko bolesti co preziva si ani nevieme predstavit. Stratit jedno dieta je rana na cely zivot,nie este dve...ako jej pomoct? Byt pri nej,rozpravat sa s nou. Poznam ludi ktori v tomto pripade jedli upokojujuce tabletky par mesiacov - co nie je hanba...porozmyslat aj nad tym. Ak je veriaca urcite ju bravat do kostola (mozno ma tu niekto vysmeje),ale osobne mnohym aj neveriacim pomohla modlidba,pokoj,ci viera v to,ze raz sa s nimi stretnu. Ak byvate vo velkom meste vyhladat rodiny s podobnym osudom - su to terapie,ktore mozu pomoct prezit zivot dalej. Bolesti ju nikdy nezbavite. Prajem vela sil a opory...
@otazocka123 fúúú..., tazko..., musi sa vyplakat, treba pomoct aj tomu 7 rocnemu...., a manzel je s nou?
Psycholog? Asi ju nenechavat samu. Ak je veriaca, modlitba, kostol....
@otazocka123 Poviem ti tak, ze na to, aby som jej ako susedka isla pomahat, by som si asi aj sama musela prestudovat nejaku literaturu, ako sa k nej chovat, co jej povedat, co jej nepovedat, kedy k nej prist, v akom case, nechat ju vyplakat alebo radsej ju zabavit, smutit s nou alebo jej to vytkat z hlavy, rozpravat sa o detoch alebo vynechat temu o detoch???
Toto je velmi zle obdobie a davaj si pozor, aby si aj Ty nieco nepokazila, aby maly chlapec nestratil mamu. Urcite si tato situacia ziada odbornu pomoc. Sama to nezvladnes....ale mozes byt jej oporou a spolocnickou.
@otazocka123 A nebola si toť nedávno chlap?
@natalym.nie,nie som chlap. Som mama a sama mam dieta. Myslim, ze toto nie je tema na to, aby si tu utocila. Prisla som si sem po radu, ak poradit nevies, nekomentuj. Bez tak to je uz dost tazke.
@otazocka123 to sa zda ze je tazsia depresia a je to na psychiatra, tam lieky treba urcite, a postupne ked zacne "vnimat okolie" vtedy sa da dohovorit, odreagovat...
@otazocka123 pises ze sa to stalo len pred par dnami, jej spravanie je v tom pripade uplne normalne. Ta najhorsia bolest trva asi rok a za ten rok moze preplakat kazdy den niekolko hodin z dna. Prve tyzdne aj viac nez 12 hodin... Velmi casto okolie ocakava od pozostalych, ze po pohrebe alebo max. po par tyzdnoch sa zacnu spravat normalne - pozostalym toto vobec nepomoze, prave naopak, este viac im ublizuje vedomie, ze sa nezvladaju spravat tak, ako okolie ocakava. Lekari vedia predpisat lieky, ale nie kazdy pozostaly si chce otupit city, treba to respektovat. Ak jej chces pomoct, tak ju skor uistuj, ze si ochotna jej pomoct takym sposobom, akym to ona potrebuje, a nie ju tlacit naspat do bezneho zivota. Treba ju respektovat, ak jej pomaha ked je sama, alebo sa nechce zdoverovat, tak sa jej nevnucuj. Klasicke reci o tom ze to preboli, je mu uz dobre, nemoze tolko plakat, mala by sa niecim zamestnat aby na to nemyslela - to jej nijako nepomoze.

Veru ťažký údel, no bohužial tu neplatí že čas vylieči všetky rany,nevylieči, určite ju treba niečím zamestnať teda hlavne jej mysel, tým čo ju naozaj začne baviť. ale je to vždy len dočasné, aj ked sa táká žena usmieva bolí veľmi pohľad na deti jej veku ktoré zomreli aj na deti a rodičov celkovo, je ťažké pozerať tv aj ísť medzi ľudí.
Zo začiatku pomôžu trošku tabletky na utlmenie ale jednoznačne treba zamestnať mysel.