Kedy povedať dieťaťu o rozvedených starých rodičoch?
Ahojte, som mama 2 chlapcov a starší skoro 4 ročný sa ma dnes spýtal ako sa vola môj táto (neviem co ho to napadlo, za hovorila som to inou témou 🙆🏼♀️). Ide oto že naši sú už roky rozvedení, s otcom sa nestretla am, iba keď sa vidíme si kyvneme.. Mama ma priateľa a synovia ho milujú volajú ho dedko, no ja mu vykam... A malému to už začína dochádzať mam pocit. Ze moja mama je jeho babka. A podobne... Aj priezviska iné... Zľakla som sa popravde tej otázky a mňa by zaujímalo kedy mu to povedať ze vlastne ma ešte iného dedka atď... Dnes som sa bavila s maminou a ze možno by mu bolo dobre aj povedať o tom ze by to možno prijal teraz lepšie ako neskôr... No ja neviem... Budem vďačná za každú radu, možno niekto riešil niečo podobné 🍀
Aj moje deti volaju maminho priatela grandpa .To uz vedel syn v 2r ze nie je bio dedo . Tie deti to v skratke pochopia velmi lahko a netrapia sa stym . Pre nich to na veci nic nemeni ked im je clovek sympaticky maju ho radi ci je pokrvny pribuzny ci nie a naopak ak je Niekto bio rodina a ziadny vztah tam nie je nic to neznamena.
Už je čas. Keď sám otvorí túto tému, normálne na rovinu odpovieš pravdu. U nás tiež bol nejaký rozhovor, kde prišlo na to, že som synovi povedala, že starký nie je môj otec. Povedala som mu, že sa so starkou už nemali radi, že sa to niekedy tak stáva a že starká má teraz tohto druhého starkého. S mojim otcom nemáme žiadny kontakt. Syn je s tým úplne v pohode, nerieši…
Na rovinu som túto situáciu deťom vysvetlila, že som sa s mojim otcom prestala “kamarátiť”, lebo mi ubližoval - tu som popísala citlivo všetky dôvody, tak aby sa ich maličké hlavy príliš netrápili... pochopili a viac sa nikdy nepýtali 🙂.
@nikiki29
@miadi
@denkabemommy ďakujem vám 🙏 tak asi je naozaj čas, ja som sa zľakla že ako by natonrwahovalbtaky malý, ale zrejme je to jednoduchšie ako s nami dospelými ☺️ Ďakujem ešte raz
No to máš ešte fajn asi. Naši sa rozviedli keď mal malý tri roky a teda dovtedy boli v dome spolu a zrazu už nie sú,stále riešil že dedo je v robote a že on chodí domov len keď tam my nie sme a iné. Až raz mama priniesla frajera tam,tak sa pýtal že čo robí ten ujo tu,tak som im vysvetlila že dedo šiel za inou tetou,že už lubi inú tetu a babka má iného uja už. Pochopil,žiadna dráma a je dobre. U vás sú už zvyknutý na tú situáciu,proste len to povieš nejak.jednoducho a v skratke. Tiež som sa bála že čo bude a ako povieme .
No to máš ešte fajn asi. Naši sa rozviedli keď mal malý tri roky a teda dovtedy boli v dome spolu a zrazu už nie sú,stále riešil že dedo je v robote a že on chodí domov len keď tam my nie sme a iné. Až raz mama priniesla frajera tam,tak sa pýtal že čo robí ten ujo tu,tak som im vysvetlila že dedo šiel za inou tetou,že už lubi inú tetu a babka má iného uja už. Pochopil,žiadna dráma a je dobre. U vás sú už zvyknutý na tú situáciu,proste len to povieš nejak.jednoducho a v skratke. Tiež som sa bála že čo bude a ako povieme .
@hortenziaj vau tak to ozaj by som sa bála aj ja ze ako to vezmu, ale super ze to vzali takto. Ako vidím človek sa niekedy boji viac než je nutné. Ďakujem ☺️
Na rovinu som túto situáciu deťom vysvetlila, že som sa s mojim otcom prestala “kamarátiť”, lebo mi ubližoval - tu som popísala citlivo všetky dôvody, tak aby sa ich maličké hlavy príliš netrápili... pochopili a viac sa nikdy nepýtali 🙂.
@denkabemommy tak to je zvláštne vysvetlenie. Nečudovala by som sa, keby raz k Tebe alebo k svojmu otcovi deti prišli, že ste im ublížili a už sa s vami nekamaratia. Myslím, že sa to dalo deťom aj inak vysvetliť.
mne otec zomrel, ked som bola babatko a s jeho rodinou sa nestretavame. tiez som to detom povedala, ked boli malinki a zacali sme riesit, kto je babka, teta, stryko... vysvetlila som, ze to bolo davno, ze ma vychovaval dedko, ktoreho poznaju a volaju ho dedko. ale ze som sa narodila inemu tatinovi, ktory mal rodinu, s ktorou sa proste nestretavame. tym, ze boli malicki, nevenovali tomu nejaku velku pozornost a teraz to beru uz ako samozrejmu informaciu, nad ktorou sa nepozastavuju.
normalne, ze maju dedkov viac... vobec nerozumiem preco sa nad tym pozastavovat.. moje dieta ma starych rodicov z otcovej strany a z mojej, mama s otcimom + otec vzdy s nejakou dlhodobejsou priatelkou. NIkdy v zivote to dieta neriesilo...
proste chodi starka so starkym ku nam a dedo chodi "s Katkou, Majkou..." (no zase tolko ich nebolo, asi 3 za 15rokov). Dcera ma rada vsetkych a so vsetkymi sa stretava.
Ak sa nestretavame s niekym v rodine, tak proste to riesim, tak ze.. no vies moja, nestretavame sa, nevychazdame, alebo nemame tolko casu a radsej ideme k babke a tak... vobec nerozpytvavam (ani predtym som to nerobila) a to ma dcera uz 14 teraz, co preco zaco.
@denkabemommy tak to je zvláštne vysvetlenie. Nečudovala by som sa, keby raz k Tebe alebo k svojmu otcovi deti prišli, že ste im ublížili a už sa s vami nekamaratia. Myslím, že sa to dalo deťom aj inak vysvetliť.
@anketkarka videla si, že som napísala, že som im vysvetlila podrobnosti? A nie, zrovna to, že mi ublížil som nepovedala ale pre jednoduchšiu predstavu som to sem napísala, lebo ťažko tu rozpísať 10minutovú konverzáciu s dieťaťom 🤦♀️ ale super, že ty to vieš s istotou lepšie 👌. A moje dieťa s takým za mnou nikdy nepríde, lebo si už nebude musieť niesť generačné traumy so sebou do života 🫠.