icon

Koľko trvá umiestnenie do ústavu pre dôchodcov?

karolinakaja
7. dec 2023

Dobrý večer všetkým, rada by som sa opýtala ci ma niekto skúsenosť. Svokru musíme dat do ustavu, pretože sa už nevie o seba postarať, bohužiaľ už sa aj stala nehoda na byte lebo tam žije už dlhšie sama a ma vyšší stupeň alzhaimera. Úrad nám dal papiere, ktoré nám majú pomôcť s vybavanim ale povedali nám, ze je niaky poradovnik do týchto zariadení. Nemáte niekto prosim skústenosti koľko trvá takéto niečo? Pripadne co všetko treba k tomu? Ďakujem veľmi pekne všetkým!

zuzkaa1991
7. dec 2023

@karolinakaja treba obvolat alebo popisat ziadosti v okolí vašom poprípade znamosti ;)

marsmykkok
7. dec 2023

@karolinakaja papiere si vygoogli, je ich celkom dosť. Poradovník majú niektoré domovy aj na internete, je to individuálne, niekde čaká 10 ľudí, niekde 50, záleží od mesta, od výšky poplatkov, od kvality služieb. Ak nejaké zariadenie vyberieš, určite ti povedia koľko je v poradovníku a ako rýchlo sa to posúva zhruba.

markusrasford
7. dec 2023

@karolinakaja treba zobrať telefón a obvolat všetko čo máte nablízku DD a ďalšia možnosť volať na VUC a tam sa informovať. Na prekvapenie sú DD dosť obsadené. Treba mať pevné nervy mne sa podarilo nájsť takto miesto.

aniele
7. dec 2023

Odkiaľ si? Pekné zariadenie, aj pre túto dg, je Agape v Hornom Bare.
https://agapeseniorpark.sk/?gclid=CjwKCAiA98WrB...

alickapusinka
7. dec 2023

Mojej kamarátky mama sa sa alzhaimerom ani nedočkala a mala žiadosť 8 rokov v štátnom zariadeni. Chodila som jej domov s jej maminou pomáhať každý deň. Je aj v Piešťanoch špeciálny Alzhaimer centrum to tam žiadnych iných ani neberú len s tou chorobou. Je to súkromne na stránke píše že za priatie je okolo 1200 eur na mesiac je to súkromne.

leniel
7. dec 2023

@karolinakaja čakacie doby su velmi dlhe 😞 ani nasa babi sa nedockala, vybavovali sme aspon opatrovatelku cez obec, bola to velka pomoc

karolinakaja
autor
8. dec 2023

@aniele dobrý deň, som priamo z Bratislavy 😏

karolinakaja
autor
8. dec 2023

@leniel to ma velmi mrzí 😏 a koľko Vás prosím vyšla taka pomoc? Dakujem

karolinakaja
autor
8. dec 2023

@alickapusinka ďakujem Vám, hneď som to pozerala akurát ne ie ci vôbec niekde budú mať miesto, vyzerá, ze väčšina je preplnená 😏

karolinakaja
autor
8. dec 2023

@markusrasford ďakujem a ako dlho Vám trvalo nájsť miesto prosím?

martul
8. dec 2023

@karolinakaja u nás sa čakalo 4,5 roka. Pred pár rokmi sme platili+-650 eur, tzn. celý dôchodok a ešte sme doplácali.

aniele
8. dec 2023

@karolinakaja Tak sa tam skúste informovať, píšu, že prijímajú klientov.

mamina7070
8. dec 2023

bratislava rudy koelgyna doplacaju okolo 1200

marsmykkok
8. dec 2023

@alickapusinka
@leniel v akom období sa nedostali? Teraz zase tie poradovníky dosť "pohol" covid, cez covid to išlo expresne, čo som pozerala jeden domov, tak prijímali aj 2-3 mesiace od podania žiadosti. Ale zase covid je už cca 2 roky v tom najhoršej variante preč, teda už sa to asi zase naplňa. Ale aj tak to môže byť stále rýchlejšie ako pred covidom.

vladka1897
8. dec 2023

@karolinakaja ja to práve riešim s maminou. Má demenciu. A tatino v lete zomrel. Čiže nemohla ostať sama. Čakacie lehoty sú fakt dlhé. Nám poradili to riešiť pomocou VÚC. Mamka patrí pod KE. Poradili nám dať žiadosť do veľkého domova v KE len pre to,že sa tam dá dostať cca do 5 mesiacov. Plus sme si dali sami v októbri do Nálepkova. A včera nám volali že sa uvoľnilo miesto. Takže rýchlo riešime ešte vyšetrenia ktoré potrebuje. Keď sme si zisťovali tu na západe tak napr. V Ciferi nám odpovedali že čakacia doba minimálne 1rok a platí sa okolo 1200€. A skoro všade je to tak. Alebo potom súkromné zariadenie ale tam sú tie ceny ešte vyššie.

mogaa
8. dec 2023

@karolinakaja čaká sa dlho, niekedy aj viac rokov....takže naozaj obvolať zariadenia, pozisťovať si ceny a zapísať....skôr sa dostane do tých drahších súkromných zariadení, v tých "štátnych" sú ceny nižšie a žiaľ tam sa dostane až keď niekto zomrie a uvolní miesto ďaľšiemu...... cenovo je to od cca 500eur vyššie, samozrejme záleží aj v akom štádiu má Alzhaimra, lebo tam buď špeciálne zariadenie alebo Domov dôchodcov s tým že tam majú aj psychiatrické oddelenie kde sú ľudia s psychickými diagnózami.....úprimne, ak sa dá , hľadaj skôr špeciálne zariadenie , na tých psychiatrických oddeleniach je to masaker, aj čo sa týka starostlivosti aj vzhľadom na ostatné diagnózy tých klientov....

kubkovamama
8. dec 2023

@karolinakaja treba si obvolat,nie všetky zariadenia sú špecializované. Štátne čakáš aj niekoľko rokov,súkromné cca rok. Dopláca sa aspoň u nás od 1100€ vyššie. Najlepšie riešenie opatrovateľka domov alebo aspoň asistent - buď si nájdeš sama alebo zavoláš na mesto.8 hod a zvyšok sa prestriedate alebo 2 opatrovateľky deň/noc.

miamaria
8. dec 2023

Z vlastnej skusenosti ti napisem, ze zariadenia si vyberaju, akych klientov prijmu, aspon v nasom okrese, nikto to nepovie nahlas, ale radsej prijmu chodiaceho samostatnejsieho, ako imobilneho s vysokym stupnom odkazanosti na socialnu sluzbu, uplne najlepsie je osobne si pochodit a pobrat ziadosti v tych, o ktore budete mat zaujem cim skor, dopyt je vysoky vsade

marsmykkok
8. dec 2023

@miamaria Podľa mňa je to podľa kapacít. Lebo často majú zariadenia tak, že jedno poschodie pre samostatných a druhé napríklad pre ležiacich. A teda áno, môže sa stať, že sa skôr uvoľní miesto pre tých samostatných, lebo príjmu klienta, nároky sú dosť vysoké a je dosť chorý, ale 1-2 roky je ešte samostatný, ale potom ostane ležať a presnú ho na druhé poschodenie a tam môže ležať ešte aj 10 rokov. Teda áno, taký klient uvoľní miesto pre tých samostatných pomerne rýchlo, ale zároveň prednostne ide na úkor poradovníka medzi ležiacich a zoberie im miesto.

leniel
8. dec 2023

@marsmykkok babi zomrela nahle teraz v auguste, riesili sme to az po covide ... sme zo stredneho slovenska, najblizsie - v Brezne, bola v poradovniku nejaka 90ta 😕 a najhorsie ze napriek demencii a naozaj odkazanosti na opateru nebol ziadny lekar ochotny jej potvrdit tu 24 hodinovu starostlivost 🙄 posudky vychadzali stale surrealne

mamamoni
8. dec 2023

Ja som bola v lete v dvoch takýchto zariadeniach....V Michalovciach sme mali prednášky a v Trebišove prax.Tu na východe niesu dlhé čakačky, vezmú aj ležiakov, aj mladých klientov s postihnutím, sú rozdelení na oddeleniach, v Michalovciach sme boli v 8 poschodovom, takže obrovské množstvo ľudí......Pár rokov dozadu môj krstný otec keď ochorel,tak starosta mu vybavil dss na počkanie....

marsmykkok
8. dec 2023

@mamamoni tak určite, všade nie sú dlhé čakačky. Presne, treba sa skôr orientovať na chudobnejšie mestá alebo mestá s prevažne vidieckym okolím. Tam ak ľudia bývajú v dome a s prácou je ťažko skôr zoberú príbuzného doma a opatrujú ho oficiálne a neumiestňujú tak často seniorov do zariadenia ako napríklad v Bratislave kde v bytoch nevedia ani žiť dokopy príbuzný s chorým a ani by im nestačil na živobytie príspevok na opatrovanie.

markusrasford
9. dec 2023

@karolinakaja ja som to vybavil za 3 týždne mal som stastie

kristinapetronela
9. dec 2023

Áno dajte ju ,tam jej bude dobre ♥️ ale na víkend a Vianoce si ju zoberte ak sa bude dať .to len menšia rada 🥰

alickapusinka
9. dec 2023

@miamaria aj tu je to tak. Na ležiacom nie je žiadna šanca za predpokladu že nie sú známosti. A pri tých čo sú chodiaci miesto majú málo ale majú. A vyberajú si podľa výšky dôchodku.

jabura1
10. dec 2023

@leniel ako sa vam to podarilo u nas tvrdia ze nemaju terennu pracovnicku

jabura1
10. dec 2023

@karolinakaja a mozem sa opytat aky urad vam dal tie papiere? nam tu vsetci hovoria ze ma vybavovat v mieste tr. pobytu ale nasa babka tam nezije tak sa nevieme pohnut dalej

leniel
11. dec 2023

@jabura1 u babky v dedine priamo obec zamestnava opatrovatelky, ta nasa mala 2 starkych v opatere, jedneho na 5 a nasu babi na 3 hodiny