icon

Ľutujete rozhodnutie nemať deti po 35-ke?

14. mar 2024

Ženy, tie čo ste sa rozhodli nemať deti a máte 35+ ľutujete to? Urobili by ste niečo inak, alebo ste spokojné?

martinmmartin
15. mar 2024

Spoiler alert- kazdy na svete nieco niekedy lutovat bude.
Spoiler alert 2 - Zijeme v slobodnej spolocnosti kde ma kazdy slobodu a obrovske moznosti ako nalozit so svojim casom na tejto planete. Toto je ale pre velku cast ludi paradoxne obrovsky problem lebo robit velke zivotne rozhodnutia spravne je velmi tazka uloha. A nesies za svoje rozhodnutia zodpovednost.
Za CSSR stat prevzal vela takychto rozhodnuti za teba - ako budes byvat, kde budes pracovat ...atd. Tento system absolutne vyhovoval ludom comaju tendencie vlastne zivotne volby robit nie uplne stastne a stat tymto prevzal tarchu zodpovednosti na seba. Dan bola okliestenie moznosti pre takych co dokazu robit zivotne volby vacsinou sprvne.

Cize v dnesnej dobe pride na kazdeho jedneho cloveka situacia kedy si musis sam pred sebou priznat ako kvalitne si nalozila s casom ktory na tejto planete mas- a vela ludi tento moment nedokaze spracovat a je to vysoko neprijemny interny dialog.

Je tu vsak jedno riesenie ktore dokaze tento problem odsunut na vedljsiu kolaj- decko.

A hned mas zivotnu napln, odpoved na kazdu velku otazku zivota. Preco nemam katieru? lebo dieta
Preco ostvam v zlom vztahu? lebo dieta
Preco nemam penize? Lebo dieta
Preco som zostarol v chudobe?- aspon mam dieta
Preco som nikde necestoval tam kde som cely zivot o tom tuzil?- lebo dieta
Preco nemam zazitky? Lebo dieta

Dieta je pre velku cast ludi ( zien aj muzov)vlastne taky zolik aby nemuseli robit rozhodnutia do zivota za ktore budu niest zodpovednost pred samymi sebou az do smrti . Dieta ti tuto pre niekoho neprijemnu povinnost odoberie.

Takze velmi velmi ludi s rozhodne mat decko lebo nedokazu napredovat v zivote a pridu na zivotnu krizovatku kedy dojdu vyhovorky a budu musiet zcat robit nezvratne velke zivotne volby.

V tento moment ale prichadza do hry ludsky mozog a jeho prirodzena snaha chranit majitela pred samym sebou

Rozhodnes sa mat dieta, je to nieco co sa neda vratit tak tvoj vlastny mozog ta presvedci ze to bolo rozhodnutie spravne nech je pokoj v hlave. nikto nechce rozmyslat kazdy bozi den co by bolo keby som diet nemala - by sme ako ludstvo neprezili lebo by si to kazdy cadom hodil z toho neustaleho pochybovania.

Takze vlastny mozog ta vypne a cely zivot ides v tom ze tvoje rozhodnutie mat dieta bolo to najlepsie co ta v zivote stretlo, uplne odhliadnuc ake decko mas doma a ako ho vychovavas . Vsetko je pre kazdeho rodica vzdy tip tiop.

A samoztejme ludia co robia zivotne rozhodnutia inak si pomyleny blbeckovia.

Preto zeny co sa rozhodnu dieta nemat su absolutne postavene na pranier spolocnosti.
Ukazuju ludom co decko maju ze ich rozhodnutie moznoze nebolo take najlepsie a ze sa ro da maozo aj inak a priser to nieje, prave naopak, prinasa to aj vyhody. A to ti vlastny mozog neodpusti taketo zrkadlo.
Prejde do modu double down a zacnes uzocit na toho kto ti zrkadlo nastavuje - idealny vysledok je ked s ta osoba co utobila rozhodnutie nemat dieta osprvedlni a prizna ze to bola chyba a nemt dieta lutuje a cloveku co decko ma zavidi. Potom su zase vsetci spokojny 🙂

Svoje rozhodnutie mat alebo nemt dieta lutuje v urcitom momente kazdy ( vel ludi s o tom ale nikdy nedozvie a potlcia to)
Otazka je ze kedy to budes lutovat.
Na zaciatku zivota pri plnej sile alebo na konci ked uz ten zivot nebude stt za nic?

mischelag
15. mar 2024

Ja som mala dieta az v 38. Dlho sme deti nechceli. Ten zaciatok bol tazky, bola som zvyknuta na cas len pre nas s muzom, nemuseli sme sa nikomu prisposobovat. Ja som to popravde prve mesiace aj lutovala, ale teraz ma 2.5 a nevymenila by som ho za nic na svete.

blonde_bella
15. mar 2024

Ahoj, myslím, že sú dôležité otázky na ktoré by si si mala vedieť odpovedať.
- prečo chcem/nechcem dieta
Nájsť ten skutočný dôvod..buď k sebe úprimná....a podľa toho sa zariad....

aaao
15. mar 2024

Ja dieta mam a milujem ho najviac na svete. Ale keby sa viem vratit v case tak by som deti uz nemala. Je to velmi narocne, ak mu chces dat vsetko to co potrebuje, nemyslim len hmotne veci, ale tu pozornost, lasku. Stale mysliet na to, ci to robis spravne, co z neho vyrastie. Ako ho zabezpecit do buducnosti, aby si nemusel brat hypoteku pomaly do dochodku ako my.

lb1984
15. mar 2024

No osobne ja som dieťa mala v 34 nebola som tomu veľmi naklonená. Ja som sa tým dáko nezaoberala. Občas priznávam ze mi život pred dieťaťom chyba teraz v kuse niečo kolotoč chorôb, financií atď.... mam pocit ze nieje chvíľa kľudu ale vždy výsledkom je ze ak by som mala možnosť rozhodnúť sa znova dieta by som dieta určite chcela ale oveľa skôr. Nie po 30 .... mam ale v okolí 4 ženy bezdetne jedna 40, druhá 48, tretia 42 a štvrtá 41 ani jedna svoje rozhodnutie neľutuje a nezdá sa mi žeby mali nenaplneny život. Cestujú a bavia sa každá mimo jednej ma partnera akosi im ten život plynie ... a sú spokojné.... každopádne vďaka dnešnej medicíne sa postasti aj po 40 a viac .....

vespertine
15. mar 2024

@martinmmartin A potom sú tu aj ľudia, ktorí s narodením detí posunú svoj život paradoxne na oveľa vyšší level (vo všetkých oblastiach, dokonca aj pracovne). Ty píšeš len o určitej veľmi špecifickej skupinke.

evka52
15. mar 2024

@lb1984 Myslím si že by sa hlavne tie ženy mali vyjadrovať samy za seba. Nemyslím to ako útok k tvojmu komentáru to nie 🙏 Chápem ako to myslíš, ale to že niekto vyzerá ešte navonok spokojný ešte neznamená že to reálne tak aj je. Podobne ako aj ženy, ktoré sa matkami stali, sa môžu javiť šťastne a pravda môže byť iná.

martinmmartin
15. mar 2024

@vespertine Samozrejme , su ludia ktory narodenim dietata iba ziskaju a vycchovaju pre spolocnost cloveko ktory ju dokaze posunut dopredu , a vdaka im za to .
Vacsina to ale nieje . Velmi vela ludi co dnes zije v spolocnosti su "clovek milion" , mravcek ktory ked zajtra zmizne na jupiter tak sa nic moc nestane.

vespertine
15. mar 2024

Vo všeobecnosti to poviem takto, bývalý život človeku možno chýba...ale ten život nie je "bývalý" iba kvôli deťom, ale hlavne vekom. Či s deťmi, či bez nich, už by som nemohla a ani nechcela žiť tak ako 10 rokov dozadu...a úprimne alternatívu k tomu životu si neviem veľmi predstaviť. Čisté pôžitky a užívanie si peňazí nie je moja cesta, je to príliš plytké na vnútorné uspokojenie. Musela by som hľadať inde, ale bolo by to možno aj večné hľadanie...verím tomu, že nie každý to tak má, sú ľudia predurčení a schopní aj iných veľkých vecí. Ja nie som jedna z nich. Čiže človek by sa mal asi hlavne poznať. Mne by tam ostávala asi dobrovoľnícka práca (čo ešte môže byť v každom veku), alebo duchovná cesta.

vespertine
15. mar 2024

@martinmmartin Nemyslela som to tak, že vychovajú niekoho podstatného pre svet, ale že kvalita ich vlastného života (života toho rodiča) porastie.

martinmmartin
15. mar 2024

@vespertine Ano, idealny stav , ale bohuzial nie pravidlo. Velmi vela ludom kvalita zivota detmi klesne a nikdy si nepriznaju ze ich asi mat nemali a urobily nespravne rozhodnutie . A budu uplne na*rany ked uvidia niekoho kto deti nema a vodi sa mu tak ako by oni chceli aby sa vodilo im

jsbb
15. mar 2024

Budem mat 39 a nemám vhodneho partnera, čiže ani nelutujem, že deti nemám. Keby bol vhodný partner, tak to je zase niečo iné a vedela by som si predstaviť mať rodinu.

ckocka
15. mar 2024

@martinmmartin To bude tým že sme rovnako ako ostatné živočíchy nastavení rozmnožovať sa, a kvalita života jednotlivca v tomto kontexte naozaj nie je dôležitá.

tululu
15. mar 2024

@martinmmartin V podstate clovek ako slobodny jedinec nemusi ( vo vyzname povinnosti) robit karieru, nemusi vytvarat a udrziavat vztahy, nemusi mat partnera, nemusi mat deti a mozeme pokracovat takto dalej, pretoze kazda z tychto oblasti vyzaduje velku namahu, rozvoj, sebazaprenie, usilie a disciplinu, ak sa robi dobre a spravne. Ak zameras svoj zivot na jednu z tychto oblasti a zijes spokony a plnohodnotny zivot, v poriadku. Ale nie je vylucene a povedala by som, ze je priam bezne a ziaduce, ked sa viacere oblasti zaujmu v zivote kombinuju a prekryvaju. Nemyslim si, ze tuzba mat dieta je naplast na nezmyselnost vlastneho zivota a krizu identity. Verim, ze dieta, tak ako aj vztahy ci naozaj zmysluplna praca su nieco, co ti vie viac dat,ako vziat. Len treba mat najprv upratane priority a uvedomavat si svoje vlastne tuzby, schopnosti a kapacitu. Ak je niekto pevne rozhodnuty mat alebo nemat dieta, zit pre karieru alebo pracovat len nevyhnutny cas,aby uspokojil zakladne potreby a zvysok casu vyuzivat uplne inak,nestandardne, je to slobodna volba a vsetko si vies odovodnit rozhodnutim alebo zatemnenim mozgu,ako si to pomenoval.Tu neexistuje padny argument,iba rozhodnutie.

lanka999
15. mar 2024

a preco by som mala lutovat? je to moje rozhodnutie nemat deti a som spokojna a nemenila by som 🙂

liusa82
15. mar 2024

nie a myslím že ani nebudem.Ja mám toho strašne ešte vela na pláne čo nie je moc zlučitelné s deťmi.Teda aj mohlo by byť pre niekoho ale pre mňa je to prekážka🙂 plus navyše som lakomá dosť rada sebe doprajem.Ešte tak aby mne chýbalo na môj úkor😀 hnusné ale u mňa pravdivé

luxus10
15. mar 2024

@liusa82 A Z KOLKYCH deti-surodencov pochadzas?

liusa82
15. mar 2024

@luxus10 som jedináčik😀 a teraz povieš tam je pes zakopaný🙂 ale ja poznám decká aj z viacdetných rodín čo radi chamcú len pre seba.Takže o tom to nebude skôr povaha.Ale zase polovičke a rodičom doprajem rada ako aj sebe.Ale dieťa stojí ozaj dosť.Od narodenia až po dospelosť

luxus10
15. mar 2024

@liusa82 toto je vysoko individualne...poznam jedinacikov, co maju jedinacikov, a poznam viac takych co maju po 3 deti...a naopak deti zo 4-6 surodencov maju 1 dieta...
len som chcela vediet, nic z toho nevyvodzujem...

liusa82
15. mar 2024

@luxus10 môže byť.Aj moji rodičia sú z viacdetných rodín.Ocino zo 7 súrodencov a mamina zo 4 . A jedináčik som v celej tejto velkej familii len ja.Všetci ich súrodenci majú tak po 2,3 deti 🙂 aj naši chceli 2 ale už im dalej nešlo. No ale aspoň mám plno bratrancov a sesterníc

martinmmartin
15. mar 2024

@liusa82 Pises ze je to hnusne a z kontextu vyplyva ze aj sebecke -
A vobec si neuvedomujes ze je to naopak . Bezdetni ludia maju ovela vacsie danove zatazenie a prispievaju na daniach ovela viac bez toho aby sa im co to vratilo .
Maju o nieco lepsie moznosti kariery , vacsie platy a tym padom vacsie odvody a vobec nevyuzivaju skoly pre decka , sopliky, OCR , pediatrov pridavky, sjkorsie dochodky materske atd. Dotujes vela mamiciek a mali by ti za to podakovat

Takze za mna palec hore

eliska13
15. mar 2024

Moja sestra nikdy nechcela a potom v 37 a 39 r mala dve plánované aj, keď to bola karieristka ako vyšitá má 2 kaderníctva dala za seba náhradu a je spokojná.Aspon jedno, ak sa dá by si mal zažiť každý.My sme sa celá rodina bali ako to zvládne, lebo priorita bola iba ona dlho dlho nikto.Zmenila sa k lepšiemu🙂))oľutovať to môžeš aj v 50 tke, keď sa rozhodneš, že nie už sa nesmieš k tomu vracať či to bolo spravne

majlo1234
15. mar 2024

Ja mam zas male dieta, a druhe na ceste, v mazerstbe som sa nenasla, ale nelutujem. Ja som chcela rodinu a naplneny zivot, mam co som chcela😂

vilma7
15. mar 2024

Nebudeš mať deti, lebo nemáš vhodného partnera...alebo.partnera máš, ale deti nechcete?
Ja som bola do 39 slobodná, bezdetna, teraz majú moje deti takmer 5 a 7.5 roka. Ja som si svoj život užila podľa mňa dosť, pocestivala a robila co som chcela a kde som chcela....neviem si ale predstaviť, že by ma to bavilo až do dôchodku alebo donekonečna viesť taky život.
Teraz žijem život rodinný a je tak isto pekný, ak nie ešte krajší (lebo je obohatený) ako ten slobodný.

Poznám bezdetne páry, ale ani jeden, ktorý deti nechcel. Deti mať nemohli.
Za to poznám baby, ktoré už od puberty vedia, že deti mať nechcú. A určite ani nebudú, takže to musí byť podľa mňa dlhodobé rozhodnutie a nie z jedného dňa na druhý...alebo.mesiaca.

eva8
16. mar 2024

@martinmmartin mas decko?

marsmykkok
17. mar 2024

Tak ja napríklad som nikdy nebolo dievča, čo sa išlo pototo z bábätiek a to mi ostalo a rovnako som nepatrila k tým, čo v 13tke snivali ako dokončia školu a budú kočíkovať. Neviem čo mám ľutovať? Že nemením pokakané plienky? Že sa vyspím celú noc? Že poobede sem nefotim úlohy školákov ktorým nechápem a trápime sa nad nimi celé poobedie? Že v 60tke budem vdova sama doma a kamoška čo má deti bude rovnako sama doma a deti na druhom konci Slovenska? Jediné čo si uvedomujem, že v živote treba skúsiť všetko a to materstvo a výchovu dieťaťa neskusim, že proste nebudem vedieť ako by som zo vnimala. Ale sú dôvody ktoré nechcem tu vešať na nos cudzím prečo momentálne dieťa nechcem a proste myslím, že je správne že zvíťazil rozum u mňa a beriem to tak, že to tak malo byť. Ľutovala by som skôr keby dieťa mám sebecky kvôli sebe.

lanka999
17. okt 2024

@marsmykkok presne moje slova, moznej samoty v starobe sa bat netreba, ved bude priatel, domace zvierata susedia stale niekto pomoze ak treba 🙂

hrasocek12
2. jan 2025

My sme dlho zvažovali či mať vôbec dieťa. Boli časy keď som si povedala ,prečo som do toho šla. A ten život kedy sme mali len pre seba dvaja mi chýba. No potom sa naňu pozriem keď spí alebo keď sa k nám túli a všetky obavy zmiznú,či bolo dobre rozhodnutie ju mať. Nezáleží na tom kto si čo myslí,je to len na tebe ako sa ty cítiš. ❤️ Ak sa necítiš na dieťa nemusíš ho mať,na to aby si bola šťastná to podmienka nie je ❤️ tento život je krátky a preži ho hlavne tak,aby si bola spokojná a šťastná ❤️