icon

Mali by ste druhé dieťa s abstinujúcim alkoholikom?

29. nov 2025

Ahojte. Aky mate nazor na to, ked je dieta jedinacik?
Ake su vyhody, nevyhody? Vzdy som chcela viac deti, ale s manzelom sme si zazili peklo a jednoducho som druhe ani nezvazovala.
Nechcem to velmi rozpytvavat, ale davnejsie mal problem s alkoholom, liecil sa na protialkoholickom, 5 rokov nepije. No ja si vzdy spomeniem, ako mi casto klamal, skryval flase, nezaujimalo ho nic len alkohol. Nebol agresor, ale slovo zodpovednost nepoznal. Musela som platit vsetko sama, starat sa o dieta, kym on spal opity den aj noc.
Boli sme chvilu od seba, podala som aj navrh na rozvod, vykopla ho z bytu. Casom krok po krociku mi ukazoval, ze sa meni…Zacal pracovat, na syna prispievat, venovat sa mu. Ako by to bol ten stary chlap, ktoreho som lubila.
Dala som mu prvu a poslednu sancu.
Narusil vsak moju doveru, ktora sa este nenavratila a neviem ci mu este budem vediet verit.
Syna mu nikdy nenechavam sameho, lebo co ak. Neviem sa na neho spolahnut, pretoze si stale myslim, ze zacne znova pit, bude ohrozovat seba, syna, alebo dalsich ludi.
On mi slubuje, ze mu za to poharik nestoji(ale alkoholik vzdy naslubuje hory doly).
Momentalne ma presviedca na druhe dieta, aby syn nebol jedinacik. No ja sa na to vobec necitim. Stale mam v hlave blok, ze zacne ten alkoholicky kolotoc odznovu a ja budem nakoniec sama s dvomi detmi. Co myslite?
Mam byt “sebecka” a druhe dieta radsej nemat, alebo mysliet pozitivne, ze manzel zvladne abstinovat, pochopil a naozaj sa zmenil?
5 rokov nie je dlha doba, ani kratka. Ale vo mne su vzdy otazniky. Poznate niekoho, kto naozaj roky abstinuje? Alebo skor pripady, kedy ho niekto, ci nieco zlomilo a znova zacal pit? Ja skor len tie druhe pripady. Mali by ste druhe dieta s abstinujucim alkoholikom?
Dakujem

Strana
z3
anonym_ead570
29. nov 2025

@anonym_autor ak si stojíš za tým, že nie, tak nie. Nájdi slušne, vhodne slova, ako mu odargumentujes, že už ďalšie dieťa nechceš. Je jedno, koľko máš deti. Ak si vieš správne vychovať jedinacika, nech sa páči 😉

anonym_b2df71
29. nov 2025

Ja ti radim, v tomto pripade bud sebecka a riad sa tym, co chces ty, pretoze pri jeho diagnoze sa moze stat, ze by si rokmi ostala na dve deti sama - dala by si to? Ja by som v tomto pripade sla do druheho len ak by som si verila, ze prinajhorsom uzivim obe sama…

subartic
29. nov 2025

@anonym_autor tak zas dala si mu druhú šancu , dobrovoľne , tak je namieste tá šanca so všetkým . Ja som tiež mužovi dala druhú šancu a verím mu, mám s ním viac detí ako ty, ale ja som ich už mala pred tým ako podstúpil liečenie. Veci mám však pod kontrolou. Ono zasa hovoriť niekomu alebo dávať mu najavo ako mu neveríš po rokoch unaví aj koňa a na to treba myslieť.

pralinka25
29. nov 2025

Deti by si dospeli ludia NIKDY nemali robit ako surodenca pre dalsie dieta.
dieta maju priviest na svet lebo ho chcu ako svoje dieta nie ako partaka pre druhe dieta (to vobec nemusi vyjst a nemusia si rozumiet)
maju ho mat lebo sa o neho chcu starat.
mat dobre vztahy so surodencom nie su samozrejmostou. to chce hlavne dobry pristup rodicov. vztah sa malokedy vytvori len tak sam.
a nie nemala by som dieta s alkacom.ani s abstinujucim.
P.S. nechciet uz dieta NIE je sebecke.

huxy
29. nov 2025

Ja by som do toho nešla.
Ja som tak vďačná, že som do druhého nešla. Je pravda, že ex nebol na liečení a neabstinoval. No ja alkoholikovi neverím ani nos medzi očami. Je to ťažké byť sama aj s jedným dieťaťom, nie to ešte s dvoma.

tyrkysova_lentilka
29. nov 2025

Začni tým, či mu naozaj chceš dať šancu. Dať druhú šancu nie je len o tom stretávať sa, alebo spolu bývať. To znamená znovu dôverovať a nevyčítať minulosť, to už bolo a nezmeníš to ty ani on.
Päť rokov je relatívna doba, stále ale potrebuje podporu, ak ju od teba dostane, môže to byť plus, ale aj nemusí. Záleží na ňom a ty určite vieš ako by to bolo.

Čo sa týka dieťaťa, je dôležitá výchova, nie to či má alebo nemá súrodencov. Je to fakt, s ktorým bude vyrastať a ďalej žiť, a ak s ním budeš mať dobrý vzťah nikdy ti to nebude mať za zlé, nech sa rozhodneš akokoľvek.
Ak budeš chcieť mať druhé dieťa, je to správna cesta. Ale nie ako kompromis kvôli niekomu inému. Matka budeš ty, tvoj každodenný život tým bude najviac ovplyvnený. Ak sa na ďalšie dieťa necítiš, je to rovnako v poriadku a nie je na tom nič zlé.

anonym_6b417f
29. nov 2025

@anonym_autor v tvojej a vasej situacii by som do druheho dietata nesla

deti95060810
29. nov 2025

5 rokov abst. je málo.
len 20 perc alkoholikov dodrží abstinenciu. alkoholik sa nikdy nevylieči, ale ak už neije 20 r dá sa povedať že nad alkoholom vyhral. dovtedy je to stále otázne.
nie, nešla by som do toho.

marsmykkok
29. nov 2025

Koľko máš rokov? Ak nie okolo 40 môžete mať dieťa aj o 5-10 rokov ak vydrží nepiť... Ale teraz by som do toho nešla, 5 rokov abstinencie je málo a mať 2 malé deti a muža alkoholika by bol prúser.

bonboniera
29. nov 2025

Nemala by som dieta s nikým, kto ho chce preto, aby prvé nebolo jedináčikom 🤦‍♀️

anonym_4163f3
29. nov 2025

Moj muz nepije 13 rokov, mame 2. dieta. Ale u nas nebola situacia taka zufala. Aj ked pil, bol z tych zodpovednejsich, chodil do roboty, staral sa. Bol na lieceni a chodil aj na posilnovacie pobyty.
Ak by som bola v tvojej situacii, este by som pockala. Argument, aby prve dieta nebolo jedinacik, by u mna nepresiel.

olimuc
29. nov 2025

Nie … teraz sa drzi, ale pride zodpovednost, MD, vypadok prijmu, vreskajuce babo? Vies, ze odosla ked ho kamarati pozvu oslavit dieta? Alebo vies vsetko utiahnut sama? Ak nie … v ziadnom pripade.

anonym_e18cf5
29. nov 2025

@anonym_autor no, tak rozhodni sa ty a nie tvoj muž, lebo ak sa dačo posere, budeš mať ty dve decká sama na starosť.🤷. Keď dieťa chceš a zvládneš, chod do toho, ak sa na to psychicky, fyzicky a finančne necítiš, tak si nerob druhé.

anonym_8d1d4a
29. nov 2025

@anonym_autor ani omylom by som s ním druhé dieťa nemala. Povedala by som mu, že si veľmi vážim, že dokázal to,čo máloktorý alkoholik, ale bohužiaľ, do druhého dieťaťa s ním nepôjdem, pretože nikdy nezabudnem, čo som zažívala, keď pil. Inak mám jedináčika cielene, už je dospelý, nevidím v tom problém. Ja som z viacerých detí, ale v podstate jedináčik, lebo vzťahy o ničom, aj keď som sa roky snažila o opak, potom som to vzdala.
Čo urobíš, ak o päť, osem rokov začne s alkoholom zase? Nie, nie. nie a ešte raz nie

amdornik
29. nov 2025

vžila som sa do tvojho úvodného príspevku
@anonym_autor a prikláňam sa k názorom, že NIE. dôvod, aby nebol jedináčik? nič v zlom, trošku mi to smrdí tým, že ak by muž znovu padol do tých sračiek, s 2 deťmi by si ho možno trošku ťažšie "opúšťala" než s jedným. čudný dôvod - aby dieťa nebolo jedináčikom. tiež sa prikláňam k názorom, že 5 rokov je sakra málo. ja by som kúpila domov fľašu a položila ju na kuchynskú linku. a nechala ju tam stáť. ak tam bude aj o rok, možno by som sa nechala presvedčiť na druhé dieťa. ak ju načne do mesiaca, končím s ním a považujem ho za stratenú existenciu.

simona20201309
29. nov 2025

@anonym_autor je mi ľúto ze muž nema doma oporu. Myslím ze 5 rokov abstinencie je dostatočne silný dôkaz ze máš doma silného statočneho muža, škoda že nemá doma manželku, ktorá toto dokáže oceniť.
Myslíš ze je debil? Ze necíti a nevidi ze v tvojich očiach je naďalej alkoholik?
Ja ti odporúčam psychiatra a kvalitnú liečbu, lebo mas traumu ktorá ničí nie len teba, ale aj celú rodinu.
Nemusí to byť 5rocny abstinent... ktorýkoľvek muž do toho môže spadnúť ani nevieme kedy, rovnako my, ty,.....
Prepáč ak som krutá, ale 5 ročný absitent si naozaj zaslúži obdiv a podporu. Ak toto dokázal, je dosť silný na to v tom zotrvať.

simona20201309
29. nov 2025

To sa potom môžme pozerať rovnako aj na vyliečeneho onko pacienta - zavrieť pred ním dvere lebo sak rakovi a sa môže vrátiť, maródke, žiaden príjem a nakoniec deti polosiroty...

amdornik
29. nov 2025
@simona20201309

@anonym_autor je mi ľúto ze muž nema doma oporu. Myslím ze 5 rokov abstinencie je dostatočne silný dôkaz ze máš doma silného statočneho muža, škoda že nemá doma manželku, ktorá toto dokáže oceniť.
Myslíš ze je debil? Ze necíti a nevidi ze v tvojich očiach je naďalej alkoholik?
Ja ti odporúčam psychiatra a kvalitnú liečbu, lebo mas traumu ktorá ničí nie len teba, ale aj celú rodinu.
Nemusí to byť 5rocny abstinent... ktorýkoľvek muž do toho môže spadnúť ani nevieme kedy, rovnako my, ty,.....
Prepáč ak som krutá, ale 5 ročný absitent si naozaj zaslúži obdiv a podporu. Ak toto dokázal, je dosť silný na to v tom zotrvať.

@simona20201309 ups, mýliš si dojmy s pojmami. onkologický pacient za to nemôže (alebo môže len vo vzácnych prípadoch), že ochorel na rakovinu, ale alkoholik mal možnosť rozhodnúť sa, či rodina/priatelia alebo alkoholické opojenie..

a áno, súhlasím, zaslúži si podporu a obdiv, že už 5 rokov je čistý. ale mať ďalšie dieťa je tak obrovský záväzok pre jeho manželku, že 5 rokov je ešte stále málo. je vidieť, že asi/zrejme si nežila v domácnosti s alkoholikom, ktorý aj abstinoval, no nezvládol to.

plus, mnohé tu uvádzame, že dôvod, ktorý uvádza manžel - aby dieťa nebolo jedináčikom - je dosť slabý na to, aby sa autorka nechala opiť rožkom, ako sa hovorí...

tinka3435
29. nov 2025

Určite druhé dieťa nie nevieš či sa nevráti znova ten istý kolotoč...s jedným dieťaťom sa ľahšie hýbe ako s dvoma plus keby si mala ďalšie dieťa môže to tak brat že však neodide lebo to nieje len tak s dvoma sama a začne piť znova .Počúvaj svoj vnútorný pocit nie vždy sa ho oplatí ignorovať

anonym_dbbe4c
29. nov 2025

Keď mu neveríš, načo s ním spávaš

ivik4
29. nov 2025

Pre boha maj rozum , nemaj s nim dalsie dieta ,pripadne sa chran aby si neotehotnela 🙄. Ci s dvomi sa lahsie odchadza ako s jednym?
Inak ja som jedinacik,moje dieta tiez. Co je na tom

marca12
29. nov 2025

@anonym_autor Pokial mu nedoverujes,nesla by som druheho dietata. Mozno casom po rokoch,keby ma svojimi cinmi presvedcil,ze sa naozaj nanho mozem spolahnut. Ja poznam cloveka,ktory sa vyliecil a abstinuje uz cez 30 rokov a nezlomili ho ani tazke zdravotne problemy manzelky a syna. Ani po smrti manzelky sa nevratil k pohariku. Ale to je vzdy loteria,nikdy nevies,co koho zlomi.

autor
29. nov 2025
@simona20201309

@simona20201309 myslim, ze ma vo mne oporu, len jednoducho sa neda na vsetko hned zabudnut. To nie je chripka, z ktorej sa vyliecis. On je a vzdy bude alkoholik, len abstinujuci. Na sedenia sme s manzelom boli aj chodime. Je to praca na dlhsie, ak nie na cely zivot.
Ano, bohuzial on bude vzdy v ociach vsetkych alkoholik, pretoze staci kvapka a je tam, kde bol. Tak jasne, ze ma clovek obavy. Ja sa snazim pracovat na tom, aby som mu doverovala, ale dovera sa buduje a tazko sa prinavrati. Obdivovat ho budem, ak vydrzi, ak sa bude snazit aj nadalej. Podporujem ho, inak by som s nim na sedenia nechodila, nedala mu sancu, aby mohol vsetko napravit.
Inak, myslim, ze obdivovat by mal skor on mna, ze som vsetko zvladla, kym on pil do nemoty, ze sme neprisli o byt, ze som platila hypoteku, vydavky, pracovala aj na materskej, starala sa o dieta a este pozerala na zivu trosku, odpustila mu a dala mi sancu. Druha by ho poslala do riti, zabuchla dvere.

luccys
29. nov 2025
@pralinka25

Deti by si dospeli ludia NIKDY nemali robit ako surodenca pre dalsie dieta.
dieta maju priviest na svet lebo ho chcu ako svoje dieta nie ako partaka pre druhe dieta (to vobec nemusi vyjst a nemusia si rozumiet)
maju ho mat lebo sa o neho chcu starat.
mat dobre vztahy so surodencom nie su samozrejmostou. to chce hlavne dobry pristup rodicov. vztah sa malokedy vytvori len tak sam.
a nie nemala by som dieta s alkacom.ani s abstinujucim.
P.S. nechciet uz dieta NIE je sebecke.

@pralinka25 Toto som tiez nikdy nechapala, ze ludia s 1 dietatom su sebecki. Akoze cim viac deti mam, tym menej som sebecka? Alebo ako sa to rata?🫤

hytal
29. nov 2025

Rob tak ako to ty cítiš. To, že dieťa bude jedináčik nie je žiadna tragédia. Dieťa rastie, bude mať kamarátov, chodiť na krúžky, čiže bude v kolektíve rovesníkov. Druhé dieťa znamená i viacej starostí, čo ak to tvoj muž nebude zvládať a siahne po fľaši? Prajem vám, aby sa to už nestalo. Klobúk dole pred vami, že ste to s ním zvládla a podržala ho.

bielasovicka
29. nov 2025

Ja sa skôr pýtam načo si s ním vobec keď mu už neveríš. To je aký život?

luccys
29. nov 2025
@simona20201309

@simona20201309 Ona nepovedala, ze si mysli, ze je debil. Len preto, ze s nim nechce 2.dieta, ma ist k psychiatrovi? To akoze teraz bude vsetko podla neho, lebo 5 rokov nepije? Mas to pomylene.

luccys
29. nov 2025

A keby ste aj hned to dieta mali, tak casovy odstup bude dost velky, takze deti by vyrastali skor vedla seba ako spolu. Nikde nie je napisane, ze budu "partaci", ako si to tu mnohe na MK zelaju.

anonym_6cce4d
29. nov 2025

Si zodpovedná, prečo máš ísť do zbytočného rizika, že to zle dopadne? Jedno dieťa má nech sa mu venuje naplno a novorodenec je zase skúškou vzťahu a nervov, tak prečo pokúšať krehký súčasný stav.
Tiež budúca ekonomická situácia bude zlá.

anonym_8d1d4a
29. nov 2025
@anonym_dbbe4c

Keď mu neveríš, načo s ním spávaš

@anonym_dbbe4c tých, čo uverili je tu celkom dosť, zakladajú väčšinou smutné témy. Za celý život a to som pred dôchodkom, som poznala len troch ludi, ktorí sa k chlastu nevrátili. Dvoch mužov a jednu zenu

Strana
z3