Mám trvalý pobyt u priateľa a mám exekúciu. Bude mať on problém, keď bude žiadať o úver?
Dobrý deň chcem sa opýtať priateľ mi dal trvalý pobyt kvôli dcére. Ale ja mam exekúciu a chce si ísť zobrať úver? Nebude mať problém v banke kvôli tomu že mi dal trvalý pobyt?
Btw, nefunguje exekucia tak, ze moze prist k tebe domov t.j. trvaly pobyt a zabavit vsetok majetok co najde a aj peniaze (okrem vynimiek zo zakona), a tym padom by musel tvoj priatel dokazovat, ze toto je jeho a nie tvoje resp. dokladat blockami a podobne... a ze exekutora to 2x zaujimat velmi nebude?
Inak by problem s uverom mat nemal po tejto stranke.
Mňa len zaujíma či mu dajú úver keď nie sme manzelia len rovnaký trvalý pobyt máme
@pravysivykonik moja sestra mala exekuciu dlhé roky a v živote k nam domov neprišli, keďže nebola vlastníkom bytu
@drobec2886 trvaly pobyt nema nic spolocne s bankovym stykom. Ked bude ziadat tvoj partner o uver, preveria si na socialnej poistovni, ci za nho zamestnavatel (ak nieje zivostnik) riadne odvadza odvody, jeho uverovy register a nakoniec zrataju, ci je on ako osoba zauverovatelny. Od r 2020 si 1 osoba moze vziat uver maximalne 8nasoboku svojho rocneho cisteho prijmu (samozrejme ak uz nejaky prebiehajuci uver nema, vtedy sa to odratava).
A este mozno k tej exekucii. Ta sa tyka priamo teba, nie tvojho partnera. Ak nepracujes, resp si na materskej, tak by si sa mala s exekucnym pracovnikom dohodnut, ako planujes dlh splatit. Ak pracujes, tak predpokladam, ze mas nastaveny nejaky splátkový kalendar. Ak nic nevlastnis, tak ti nebudu nic brat, trvaly pobyt mozes mat hocikde.
@solange7 takže mám to tak chápať že keď mi dal trvalý pobyt a on ma register čistý úver dostane?
@drobec2886 pozri, este raz to naformulujem. To kde ma clovek trvaly pobyt, nema absolutne nic spolocne s uvermi. Banka nema ako vediet a ani ju nezaujima kde byva ziadatel (tvoj priatel), pokial nezaklada danu nehnutelnost. Este zjednodusene dodam, ze banka o tebe ani nevie, ty neexistujes, takze sa nemusis trapit a motat svoju exekuciu do jeho uveru. Jedine na com zalezi je, ci ma dostatocny prijem podla podmienok NBS. Cisty uverovy register moze mat hocikto, ale ak nema riadne platene odvody a dostatocnu mzdu, tak s uverom nepochodi. Este samozrejme zalezi v akej banke si ho berie, ak tam, kde mu chodi vyplata - je to ok. Ak v banke, kde nieje klientom, tak musi dolozit vypis z uctu za posledneho pol roka (to su najnovsie podmienky, kedysi stacili len 3 mesiace)
Ak na ziadosti o uver nie si vedena aj ty a on nema ziadne podlznosti a splna podmienky poskytnutia uveru tak tam by problem byt nemal.
Ak by si s nim figurovala na ziadosti o uver, urcite by ho zamietli. Dnes po koronakrize banky prisnejsie prihliadaju na poskytovanie uverov a to dokonca aj pri ludoch ktori si ich dovolit mozu.

@drobec2886 kvôli trvalému pobytu nie. Ale kvôli exekúcii určite áno