icon

Moja mama ma nemá rada

gastankaa
19. máj 2020

Zeny,tazko je mi na dusi.Mam 34 rokov a roky pocitujem,ze som u mojej mami stale ta druha,ze vzdy upredsnistni moju sestru. Sestra o rok mladsia, vkuse ma nejake zivotne trable,s mamou su tak na rovnakej vlne a chlacholia si ega Ked treba nieco vybavit,som dobra.Uz som sa viackrat mame zdoverila,ze sa citim nepochopena, odstrcena.Vzdy ma odpalila,ze co taram.Ale vzdy tak necitlivo.Asi to uz nijako nevyriesim

Strana
z2
gastankaa
autor
19. máj 2020

Ked je u mna na navsteve, vzdy jej vola moja sestra,mama jej vzdy milucko zodvihne,vyznavaju si lasku....mne to mama vycita,ze nie dom k nej taka mojkacia,ale presne o tom je to,ze mna to ona nenaucila, ked sme boli male,doslova ma od mami vytlacila sestra,aby sa po mame zliepala a mama s tym neurobila nic....

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
nini1010
19. máj 2020

S tym uz nic neuribis.Ako pisala pani vyssie zameraj sa na svoju rodibu,partnera deti.

gastankaa
autor
19. máj 2020

presne ako pises,sustredim sa na svoju rodinu a snazim sa vyhybat tymto chybam,co robila mona mama....ale citim,ze to asi nemam v sebe spracovane,ked ma to stale trapi.
Pragmaticky to viem riesit, chladne,ako ide zivit,ale vo vnutri ma to trapu,lebo je to moja mama...a nikdy si ani len neprizna,ze moja vycitka je mozno opravnena.Mne keby moje dieta povedalo,ze sa citi nelubene, asi by mi srdce puklo,ze ma taky pocit zo mna

lula313
19. máj 2020

A s ocinom máš aký vzťah? Ono to tak vraj býva, že deti si vyberajú svojich rodicov, väčšinou každý len jedného. Neviem, či je to úplne pravda, ale mne to pomohlo v zivote sa zmieriť s tým, prečo mám otca radšej a mám k nemu bližšie a k mame mám určitý odstup a tiež som sa nou cely zivot citila nepochopena.

xjakubikovak
19. máj 2020

@gastankaa skus jej napisat list, mozno sa ti ulavi 🙂 aj ked to ona pravdepodobne nepochopi, moja mama si tiez nic neprizna aj ked su veci ocividne a vsetci okolo nej to vidia. A mozno by stal za uvahu nejaky terapeut kde sa vyrozprávaš a on ti pomoze to spracovať.

0kristina0
19. máj 2020

@gastankaa ty si ukazkovy priklad toho, ze sa robia velke rozdiely medzi surodencami. Mama si to mozno ani neuvedomuje a kedze si sa jej aj zdoverila ale ona sa nad sebou ani nezamyslela tak je zbytocne sa o nieco snazit dalej. Prijmy to tak ako to je. Urcite ta tvoja mama lubi len ti to neda tak najavo.

gastankaa
autor
19. máj 2020

@lula313 s otcom som roky nevychadzala (pil,krical po nas)zmenilo sa to,ked som mala cca 20 rokov, nasli sme si k sebe cestu, dal sa dokopy. Teraz s nim vychadzam super, citim tu podporu, citim,ze je s nami radze mu mozem verit a spolahnut sa.Moja mama ma velmi zradila, ked som cakala druhe dieta, nechceli sme to nikam sirit, bolo to dlho rizikove.Napriek tomu,ze som ju prosila, aby si to nechala pre seba,tak to vykecala po celej rodine, vraj ze su to jej sestry,najblizsia rodina,....tak vtedy som pochopila,kde som ja

gastankaa
autor
19. máj 2020

@0kristina0 snazim sa,len obcas to na mna dojde, ze by som chcela trochu laskavej maminky

limetka69
19. máj 2020

@gastankaa mila autorka. Vsetko funguje principom zrkadla. Zacni od seba, mama sa zmeni. Ako sa k nej budes chovat, tak sa bude chovaz k tebe. Odpust jej, zacni sa chovat tak ako chces aby sa chovala mama. Mama najskor z teba citi, ze jej to vycitas.

jaass
19. máj 2020

@gastankaa a nenapadlo ťa vziať tvoju rodinu spolu s mamkou niekde na vylet? kde by sa sestra nedotrepala? vieš, aby ste mali čas aj pre seba....

evkano1402
19. máj 2020

@gastankaa
No vyrovnas sa s tym tak, ze si pomenujes realitu taka aka je.
Mama ma nema rada a nezmeni sa to. Bodka. Nic viac.
Nemusis sa s tym trapit, ze preco to tak je, a ako by si to mohla zmenit atd.. Nevies to zmenit, myslim, ze tvoja mama taka bude nadalej a je velmi pravdepodobne ze tvoja mama to zmenit nechce a ani sama nevie a nemoze.
Viem, ze je ti to luto, proste oplac ten vztah ako strateny a rozluc sa s nou.
Ano, je to tvoja mama a aj to tak ostane, po biologickej stranke, ale inac nie.
Pozor, co je hovoris, zarucene to zneuzije tak, ako to vyhovuje jej. Je jej jedno ako sa ty citis, co prezivas, ake a ci vobec mas problemy.
No a neostava ti nic ine, len sa sustredit na seba, svoju rodinu, priatelov a mamu nechaj mamou. Veci nech jej riesi sestra, ty proste nemozes, nemas cas ale uplne najlepsie je, povedat jej priamo, ze to neurobis. Bodka. Koniec. Chapes, neurobis, lebo nemusis, nie, nemas povinnost robit to, co chce po tebe tvoja mama.

daisylucky
19. máj 2020

Psychoterapiou sa to dá riešiť, tieto rany z detstva, podobne riešim, tiež mam mladšiu sestru... Fakt je ale ten, že správanie iných nezmeníš, vieš zmeniť len svoje správanie. A teda tvoja mama sa už pravdepodobne nikdy nezmení, vždy sa k tebe bude takto spravat. Ty sa s tým môžeš zmieriť, nekontaktoval sa s ňou toľko, keď ta to trápi a lásku a pochopenie hľadať inde, napr. u dôverných kamarátok alebo aspoň jednej. Máš dáke? Ak nie, radím, radím, nájdi si, pomôže to, viem podľa seba.

gastankaa
autor
19. máj 2020

@limetka69 ver mi,ze dlho som jej to nevycitala a vzdy som sa k nej spravale ochotne, pekne,s uctou...ale u mojej sestry nasla nieco viac,to ale neviem,ci je "fer" voci mne,ako jej druhemu dietatu ma potom odsunut. Ked je dieta male,mama ho yci laske, co som mala vtedy robit ja, 4 rocna,ked ma odstrcila.....Mozni prave toto zrkadlo svojej vychovy ma moja mama, ale neprizna si svoju chybu,hlada ju na mne
Ja tu nechcem vyvolat diskusiu, cia je toto chyba, len ma zaujimalo, ci to takto ma niekto podobne

livka_
19. máj 2020

@xjakubikovak list by som jej nikdy neodporucala napisat..vyleje sa v nom zo svojich citov, da z hlbky duse najavo vsetko a jej mater pokial je aka je, si odlozi list na bok a bez zmeny a reakcie zivot jede dal.. nozno utrusi do vetra ze naco tak prehana a dramatizuje..a autorku akurat vykoti na bok.. bude zranena, odhalena, zahanbena.. cele sa to minie ucinku,az bude lutovat ze sa jej vyspovedala a ukazala najslabsie miesto. To moze byt aj fatalne pre labilnu osobu. Uprimne sa vyznat mozes len tomu, kto o to stoji a vies ze spatnu reakciu dostanes.. a nie pozdvihnute viecko a komentarom..k comu to bolo akoze dobre?!

gastankaa
autor
19. máj 2020

@jaass ver mi,ze situacii,kedy som mala program s mamou a votrela sa tam sestra bolo vela.....ked som jemne mame naznacila,ze by som s nou rada isla aj sama, tak som bola zla,lebo co mam proti sestre...ako privesok je

gastankaa
autor
19. máj 2020

@evkano1402 vystihla si to,dakujem,asi mas pravdu....som dost asertivny clovek a moja mama to nevie prijat nedokaze byt konfrontovana nicim,co by ju co i len trochu konfrontovalo
A asi je zbytocne investovat do vztahu, ktory ma nucu, aj ked sa jedna o vztah s mamou

@daisylucky uvazujem nad tym psychoterapeutom, vela veci z detstva sa mi teraz vynara a vidim v nich maminu neprimeranu reakciu na mna...

gastankaa
autor
19. máj 2020

@gastankaa ano, kamaratky mam, velmi dobre, chapave,aj manzel je moja velka opora ♥️

gastankaa
autor
19. máj 2020

@livka_ ach, presne takuto reakciu by mala moja mama, bola by som za trafenu, co jej pise listy a prehana

0silvia0
19. máj 2020

@gastankaa ber situáciu takú aká je. Áno, nemalo by to tak byť, ale jednoducho je z nejakého dôvodu tvoja sestra mame bližšie. Možno sú rovnaké povahy, duševne im to ladí spolu, rozumejú si, sú na rovnakej vlnovej dĺžke. Viem, že ťa to trápi, ale skús si to nastaviť v hlave tak, že im to dopraješ. Nežiarli, nezáviď, necíť sa ukrivdená. Ja mám s mamou tiež úplne čudný vzťah, ale moja mama je úplne iný typ človeka ako ja a viem, že nám to nikdy nebude fungovať, ale tolerujeme sa a vieme spolu vychádzať.
Ber si z tohoto vzťahu čo sa zobrať dá a ostatné nechaj sestre. Ty mamu aj tak nikdy nepochopíš ani ona teba. Pestuj si vzťahy, ktoré ťa robia šťastnou a ktoré ti dávajú pohodu a uspokojenie.

eliska13
19. máj 2020

@gastankaa veľa takých veci sa ženám vynori až, keď majú svoje dieťa.Nie si jediná často to počujem od kamarátok a to tiež zeny už so svojimi rodinami okolo 40 tky a aj ja mám niečo podobné na duši.skus to zobrať tak, že každý robí chyby aj mama ma negatíva skús nájsť čo dobre Ta naučila nie to negatívne.Mama dcéra je zvláštny vzťah.

dominikamacakova
19. máj 2020

Moja mama je z troch sestier a starka tiez uprednostnuje najmladsiu. Ona moze uplne vsetko a je vzdy najlepsia aj ked sa sprava najhorsie. Minule videla ich spravy a tam same srdieca, ako ju lubi a tak. Mama ma na to nervy, lebo jej nikdy vvzivote nic take nenapisala ani nepovedala. A to ma 47 rokov 😀 Proste s tym sa neda zmierit a je jedno kolko ma clovek rokov.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
gastankaa
autor
19. máj 2020

este na ilustraciu zeny.moja mama minule upiekla 3 chleby.Mne a mojej rodine,4 ludia, dala polovicu chleba (sme vdacni), a mojej sestre,ktora zije s priatelom, dala 2 cele chleby, jeden sestra ani nezjedla,dala do mraznicky.OK, ja fakt neziarlim, ale nie je to cudne?
Garantujem,ze keby to bolo naopak,moja sestra sa iduje,ze ja mam viac,vzdy to tak bolo

xjakubikovak
19. máj 2020

@livka_ ako som napisala mozno by sa autorke ulavilo len tym ze by jej to povedala 🙂 a aj to som napisala ze to pravdepodobne nepochopi a nemyslela som to tak ze v tom liste ma zo seba robit chudinku ale skor povedat co matka robi zle a nie ako bolo autorke ublizene

0silvia0
19. máj 2020

@gastankaa nerieš chleby, možno si o tebe myslí, že ty si šikovná a ty si upečieš a sestra si upiecť nevie, preto jej dala viac. Toto sú somariny, fakt to nerieš, zbytočne si pestuješ takéto krivdy v duši...

evica01
19. máj 2020

Pozri sa, mamina ta ma urcite rada 💗
Akurat ma potrebu ochranovat to zranenenejsie mladatko.
Ty si zrejme silnejsia povaha, upratana - mas svoju rodinu, zdrave deti, milujuceho manzela. U teba niet co riesit.

Zisla by sa ale naprava.. ked bude mama u teba tak jej povedz ze ked zavola sestra nech s nou dlho nevola lebo v tej chvili je mama tvoja. Pokial segre netecie krv nema co vyvolavat.

jvlo
19. máj 2020

Aj ja to tak mám. Má radšej ocina, sestru a brata, potom kamarátky, predavačky v obchode....a niekde na konci som ja. Mam 33 rokov a už to neriešim. Boli chvíle, keď ma to trápilo, od vtedy, čo mám svoju rodinu to mám v sebe uzavreté. Zmier sa s tým, nebudú ťa mať v živote všetci ľudia radi, buď vďačná za tých, ktorí ti lásku dávajú. U mňa už ma dvere uzavreté a ona to vie. Raz za pol roka bola trošku milsia a potom mi zase svojim chovanim ublizila. Má šancu budovať si vzťah s mojimi deťmi, tie o jej pozornosť stoja a je len na nej ako to dopadne.
Láska sa nedá nárokovať a bude ti ľahšie, keď veci ktoré nevieš ovplyvniť hodis za hlavu

eliska13
19. máj 2020

@gastankaa no to sú tie vztahy.Moja mama bola vždy šikovná, samostatná a babka mala oči len pre jej sestru aj deti jej od malička vychovala, navarila každý den.Vsade je niečo...a druhá babka detto so svojimi detmi.Nechaj to tak chápem, že Ťa to trápi nezmenis to

karolinakr
19. máj 2020

@gastankaa Vieš kolko takych pripadov poznam? To by si sa čudovala a take story, žeby si očami prevratila
Si dospela, nič ti nebrani mame povedať pravdu bez servitky, kĺudne jej povedz, že ťa zranila
Keď začne vykrikovať, ppvedz jej,že s ňou prerušíš kontakt
Vieš ona si to tiež musí uvedomiť.Bohužiaĺ sme ĺudia, robíme chyby a zraňujeme sa navzájom
Sú ludia, čo aj maju ochotu sa ospravedlniť
A su ludia, ktori nie a to je zrejme tvoja mama

Že maš dobreho partnera, deti, kamarátky je veĺké plus
A kludne tú lásku hladaj inde.Ja som poznala 2 staršie panie to bola aj teta, a u tych som trávila čas a vždy sa mi tam dostalo super prijatia
Ak maš možnosť, buduj si vzťahy aj inde

Strana
z2