Moja mama nechce, aby som bola šťastná

3. mar 2024

Moja mama ma kratko po 60-tke, vyrastala v malom meste na Vychode Slovenska. Trapi ma, ze ju nezaujima, ako sa mam, a ci som stastna, zaujima ju len, co si pomysli rodina a okolie. Uvediem zopar prikladov. Ked som sa pred par rokmi rozisla so snubencom, nezaujimalo ju, ze ten chlap mi nadaval, a nicil mi psychicke zdravie, zaujimalo ju len, co si pomysli rodina, ked uz som bola zasnubena ( nemali sme naplanovanu svadbu, len som mu vratila prsten a rozisli sme sa). Rovnako ked som opustila dobre platenu pracu a nasla si pracu, kde som mala viac volneho casu, ale nebola az taka prestizna, netesila sa, ze som stastnejsia, akoby jej vadilo, ze sa uz nebude moct chvalit, co jej dcera robi a kde je zamestnana. Rovnako teraz , chodim do fitka a mam svalnatejsie telo. Nezaujima ju, ze sa citim zdrava a silna, hlavne ju zaujima, ze mam "muzske telo, a "mlada zena nema mat take svalnate nohy".. mate to podobne? Dost ma to trapi, ze pre mna nechce to najlepsie, a ze najdolezitejsie je, co si pomysli okolie a rodina a znami...mame inak dobry vztah lebo som tolerantna, a mama nie je zly clovek, aj mi dopraje uspech a stastie, ked to vyzera dobre pred ludmi a splna to poziadavky na to, ako by mal zivot mladej zeny vyzerat... neviem co mam robit, trapi ma to.

avonladyba
3. mar 2024

Menej ju informovať?

sissy27
3. mar 2024

Keby mi niekto takto pindal do zivota co by som mala a nemala, aby susedia a tetky na lazoch boli spokojne, tak mu poviem svoje… kedze tu sa jedna o mamu, tak by som bola slusna a povedala jej otvorene “maminka a ty by si mala byt stastna, ze sa mi dari, ze sa citim dobre, ze som spokojna, zdrava a takto to mozes prezentovat aj zuze, mare, anci a bete, aj ked ich je do toho hovno ale nech maju dusu na mieste”.

dadka1997
3. mar 2024

Asi by som jej to stručne vysvetlila, ze je to tvoj zivot, a tvoj život nie je film, aby ho niekto prezentoval podla toho aky by ho chcel mať, žiaľ asi mamka nebude ta, ktorej môžeš dôverovať

marianarem
3. mar 2024

Ale urcite chce, aby si bola stastna, len ma svoje vlastne problemy. Velmi casto je to tak, ze co si clovek v hlbke duse mysli.o sebe, to si mysli aj o svojom dietati, ktore je jeho.vytvorom. Mama pravdepodobne aj k sebe pristupuje dost kriticky a hladi hlavne na to, co si kto o nej pomysli. Bohuzial s tym neurobis nic moc. S niektorymi ludmi sa da porozpravat a budu sa snazit krotit, ale aj tak tam na pozadi tie pochybnosti zostanu. S niektorymi sa neda ani porozpravat a poznam ludi, co proste prerusili kontakt, lebo.ta kritika bola neunosna. Ciastocne pomaha naozaj sa na to pozerat ako na jej problem, s ktorym si nevie poradit. Ale cloveka to mrzi tak ci tak.

domkakvet
3. mar 2024

Chce aby si bola stastna, len ma na veci iny pohlad, nie kazdemu sa pacia svalnate nohy a to by ti povedalo viac ludi, nie len tvoja mama, nie je to zle mat svalnate nohy, ale kazdy ma iny pohlad, tvoja mama to nemusi mysliet zle.

anavianavi
3. mar 2024

zije v sterotypoch. nezmeni sa, musis si len najst cestu ako sa s tym vysporiadat, zatial co si zijes svoj zivot po svojom.

daniela1911
3. mar 2024

Žila úplne v inej dobe. Vtedy si ženy vzali muža, čo ich požiadal. Do dôchodku šli z práce, do ktorej nastúpili. Nehovor jej všetko, ži si svoj život podľa teba, je len tvoj. Udržuj s ňou dobre vzťahy, zaujimaj sa o ňu, ale o sebe hovor len dôležité veci a keď budú ustálené (nie novinky).

loliki
3. mar 2024

Lepšie poradí psychológ. Vážne. Potrebuješ mať vzťah s mužom, mať rodinu. Nie riešiť, čo ti hovorí mama. Si už veľká. Vyrieš svoje túžby a potreby. nech sa darí. ❤

finett
4. mar 2024

"čo si pomyslí tetka o tom, že som sa rozišla s Janom? Že chvála Bohu, že som sa zbavila človeka, čo mi ubližoval a poteší sa, že som dostala rozum. Ty, mama, si myslíš niečo iné?"

blanblan
4. mar 2024

To akoby si hovorila o mojej mame. S tým asi nepohnes, jedine si to nebrať k srdcu. Ona určite chce pre teba to najlepšie akurát máte na "to najlepšie" iný pohľad a to sa asi nezmení.

zuzanna33
4. mar 2024

Možno to má zaužívané z detstva a jej mama bola rovnaká tak sa inak nevie chovať.Ja mám zase skúsenosť že len keď sa ozve vyzveda novinky čo a ako sa udialo pritom fyzicky ani psychicky nevie pomôcť poradiť. Nikdy neprejaví city ale musela som si zvyknúť sme síce v kontakte ale nieje to vzťah matka dcéra.

katka700
4. mar 2024

Tvoja mama má krátko po 60tke. Ak ťa nemala po 40tke, máš niečo po 30tke. Najvyšší čas uvedomiť si že za svoje šťastie si zodpovedná sama. Cítiš sa dobre keď cvičíš? Super stačí. Nie si malé dieťa, nepotrebujes pochvalu od rodiča že robíš správne.
Trénuj mamvpitchizmus. Mama ťa zdrbava za svalnaté nohy? Jej problém. Nevad sa s ňou, neobhajuj sa, nevysvetľuj. Maximálne povedz niečo ako to je tvoj názor, ja mam iný a zmeň tému.

gleep1
4. mar 2024

Ona chce aby si bola stastna a mysli si ze ona ma navod na život a šťastie - rodina, dobra práca, reprezentatívna ženskosť (alebo ako to nazvat)
Tvoja mama ma uz dost rokov a v tomto sa nezmení, uz bude mat ine hodnoty nez ty. Ja mam 30 ročnú kamarátku uz od skolky a u nich v rodine to bolo tak"co si pomyslia ini" napriklad v nedelu ked sa islo z a do kostola nemohla byt vonku lebo ju ludia uvidia a budu vedieť ze nebola v kostole 🙈😬 a podobne veci, na nu sa to nalepilo a strasne stale riesi kto si co pomyslí, zije s muzom ktorého neznasa, naozaj ho nenavidi, uz roky nanho nenasla pekne slovo ale rozvádza sa nebude lebo maju syna a co jej povie rodina a co si o nej ludia pomyslia ako o slobodnej nestastnej matke.
Poviem ti len jedno- bud rada, ze sa toto na teba nenalepilo, lebo sa mohlo. Bud vďačná ze ty zijes zivot tak ako ho ty cítiš, podla seba, nie podla iných. Polutuj trochu mamu, ze jej nebolo dopriate pochopiť, ze clovek tym ze zije podla inych stastie nenájde. Chápem ze ta to mrzí ked tvoja mama nezdiela a necíti stastie s tebou, ale naozaj to určite nie je tak ze nechce aby si bola šťastná, je len starsia skola ktorej sa prezentovali ine chodnicky za zarucenym šťastím nez nasla mladsia generacia... Tvoje deti tiez budu mat asi trochu inu predstavu o stastnom zivote nez ty.

kassandra25
4. mar 2024

Nic. Co najdalej. Sama si buduj stastie.

miadi
5. mar 2024

Chce aby si bola stastna len mà o tom ine predstavy ako ty. Na tie nohy by som jej povedala ze lepsie svalnate nohy ako ovysnute cecky. ., ze kazdy mà nieco co sa druhym nemusi pacit 😉. Vies aka je ina nebude tak sa treba nad tym povzniest a natrapit sa. Pamataj si ze nazor na ktorom najviac zalezi je ten tvoj . Je to tvoj zivot. Zijes ho pre seba a svoje stastie. Tie tetky v dedine to aj tak vobec netrapi ako žiješ. Len mama sa chce s tebou pyšit. Ze mas super job ze si zasnubena bla bla ., to uz je jej problem ked sa jej nezda ze tvoj zivot je akurat. Hlavne ze ty si snim spokojna. Mama nemusi byt.