Môže brat predať pólku domu bez môjho súhlasu?

mia_m
18. jún 2010

ahojte, potrebujem radu pravnika. Zdedila som rodicovsky dom spolu s bratom, kazdy mame polovicu, s tym, ze tam nechame byvat ocina do konca zivota. Brat ale chce zrazu peniaze a chce dom predat, ja s tym nesuhlasim, lebo tam byva ocino. Tak mi oznamil, ze preda svoju polovicu. Chcem sa spytat, ci je mozne, aby bez mojho suhlasu predal svoju polovicu domu tretej osobe ? dakujem za odpoved

klincek
18. jún 2010

ahoj @mia_m,
mozne to je. ste podielovi spoluvlastnici, a so svojim podielom nakladate kazdy podla svojej vole. ale ak chce on svoj podiel predat, musi ho najprv ponuknut tebe, pretoze ako spoluvlastnik mas predkupne pravo. nemusel by iba vtedy, ak by ho predaval inej svojej blizkej osobe (blizke osoby su uvedene v § 116 Obcianskeho zakonnika).
predpokladam, ze dom ste zdedili po mame, kedze otec v nom stale zije..nie je k domu v jeho prospech nahodou zriadene vecne bremeno? lebo ak by bolo (zistis z listu vlastnictva), tak sa bratovi bude velmi tazko predavat jeho podiel, pretoze nikto nekupi pol domu, v ktorom este niekto byva. a vecne bremeno prechadza na kupujuceho, cize novy vlastnik bratovho podielu by otca vystahovat nemohol.
ak aj vecne bremeno v otcov prospech zriadene nie je, a ty by si svoje predkupne pravo nevyuzila, a teoreticky by bratov podiel kupil niekto iny, bez tvojho suhlasu otca vystahovat nemoze - teda aspon neviem, ako by to bolo mozne spravit.
ak by si chcela, mohla by si bratov podiel aj odkupit, alebo podat zalobu o vyporiadanie spoluvlastnictva, lenze to by si musela brata z jeho polovice vyplatit-cize je to to iste. moznosti je viacero, zavisi od toho, aka je situacia a ako sa (ne)dohodnete.

mia_m
autor
18. jún 2010

@klincek dakujem klincek, bohuzial vecne bremeno zriadene nie je, ak mozem, poslem ti IP
este raz dakujem

andzi
18. jún 2010

@mia_m kompletnú odpoveď ti dala klincek, ja ešte dodám, keďže mám aj nejaké skúsenosti s realitami, spoluvlastnícky podiel na dome je nepredajný! Teoreticky áno, ale prakticky nie. Avšak brat môže podať žalobu o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva a to by znamenalo, že súd podielové spoluvlastníctvo zruší (teda ty spor prehráš) a budeš musieť brata vyplatiť z jeho podielu + zaplatiť súdne trovy.

maggie2
21. jún 2010

@mia_m v podstate Ti už klincek a andzi odpovedali, dovoľ iba ešte jeden pohľad a moje zamyslenie. Píšeš, že ste s bratom zdedili rodičovský dom. Rodičovský to znamená že po rodičoch, ale píšeš, že otec ešte žije. Ako to je teda? Predpokladám, že dom patril pôvodne celý mamičke a pri dedičskom konaní sa otec svojho dedičského podielu vzdal v prospech svojich detí: Teba a Tvojho brata. Otázkou je, či je v liste vlastníctva uvedená poznámka - bremeno - doživotného užívania otcom. Inak je to veľmi nepekné od Tvojho brata, že má takýto postoj, ak otec stále žije, pretože to znamená, že mu nezáleží na mienke otca a chce mu v podstate predať strechu nad hlavou. Brat môže síce podať žalobu o zrušenie a vysporiadanie podielového spoluvlastníctva a žiadať vyplatenie z jeho podielu, ale musí v návrhu súdu zase doložiť dôkaz o tom, akým spôsobom, kedy a s akým výsledkom sa s tebou pokúsil pred podaním žaloby s Tebou vyriešiť tento spor. Je totiž ešte jedna možnosť. Ak je dom architektonicky priaznivo riešený tak, že by sa mohol rozdeliť na dve samostatné časti s osobitnými samostatnými vchodmi, nemohol by Ťa súd nútiť vyplácať brata, či dom predávať, ale som tej mienky že súd by sa priklonil k rozdeleniu domu a pozemku na dve časti. Potom by si brat mohol so svojou polovicou nakladať ako chcel, bez toho aby to priamo zasiahlo vás s otcom. Ak dom nie je možné rozdeliť, bude súd isto prihliadať aj na dobré mravy, t.j. že nie je mravné od syna žiadať za života otca ktorý tam má trvalý pobyt a navyše sa i vzdal v prospech vlastného syna a dcéry vlastného dedičského podielu po svojej manželke (vašej matke), to, aby sa majetok predal, alebo aby ho sestra vyplatila (keď asi vie, aké sú Tvoje majetkové pomery a finančné možnosti). Každopádne ak ten dom je v dobrej lokalite, zváž či sa Ti skutočne neoplatí brata vyplatiť (zvážiť predaj vlastného bytu a pod.) Ak je tam na katastri skutočne zriadené bremeno doživotného užívania otcom, brat ten svoj podiel skutočne len tak ľahko nepredá (a to si je iste vedomý). Každopádne toto je jeden z príkladov pre ostatných rodičov, aby zvážili častokrát také ľahkomyseľné prepisovanie majetkov na svoje deti, či vzdávanie sa svojich dedičských podielov v ich prospech. Držím palce a pevné nervy s bratom.

mia_m
autor
22. jún 2010

dakujem za vase odpovede, tiez si myslim, ze take lahke a rychle to nebude, ako si on mysli
maggie2 - skor si myslim, ze za vsetkym stoji hlavne jeho zena, ktora chce prachy, ona na nikoho a na nic nehladi, to je tak, ked niekto vyrasta v zlom rodinnom prostredi, kde pojem rodina vela neznamena 😒

macadonia
21. okt 2012

Ja som sa ocitla v podobnej situacii, kde brat ktory podla mojho nazoru je narcisticky psychopat, sa rozhodol ze preda rodicovsky dom v ktorom mama este zila, bez ohladu nato ci ona s tym suhlasila alebo nie. Mama z toho dostala zaludocne nervy a pocas dva a pol mesiaca vracala a nakoniec sa stala velmi slabou ze poklesla. Brat mal ovela vecsi zaujem predat dom a pre mamu nezabezpecil zdravotnu pomoc, az po troch dnoch ked uz mama bola polomrtva tak vtedy ju sanitka zobrala do nemocnice, kde po tyzdni zomrela.

Brat sa objavoval iba na den podpori a chodil sa ku mame zotavovat, lebo zena ho pohana ako keby bol jej sluhom.
Tak on zobral od mami vacsiu cast podpory , nakrical sa na nu pozral jej jedlo a nakoniec snazil sa ju vyhnat z jej vlastneho domu do starobinca comu sa mama velmi branila. Pitom brat ma trojposchodovy dom na sirave a mama este stale nemala zavedenu vodu, sprchu a zachod, 85 rocna zena pouzivala vonkajsi zachod. Pritom mojho brata zena brala opatrovne ze sa o mamu stara a ju nevidela asi za styri roky.

Brat uz asi rok s niekym paktoval a ze vraj polovicu domu tomu chlapovi predal za mizinu t.j. 1795 eura. Ja som proti predaniu mojej polovici Ked mama zomrela brat sa velmi ponahlal sa domu zbavit a vtedy som podpisala predpredajnu zmluvpru ktoru chcem zrusit a za ziadnych okolnosti dom nechcem predat, nakoniec niekomu to podarovat

macadonia
21. okt 2012

nakoniec cena takeho domu je okolo 16900 eura, a on to chce predat za 3785 eura, co podla mna je sprostost. Brat prispel velmi malo do toho domu, a nakoniec co sa tyka spolocnosti vledat polovicu domu?astnictva on uz zdedil jeden dom a este aj sad ktoreho sa tak ist zbavil za nic cenu. Potrebujem poradu moze predat polovicu domu?

norcima
21. okt 2012

@macadonia ak by si tu nedostala radu, skus napisat na www.porada.sk, kde ti poradia 🙂, mozno tam uz aj takyto problem rozpisany je 🙂

riaditelka
1. nov 2012

Dobrý deň,
som spolumajitelka rodinneho domu (50%) s manzelom a byva s nami aj moja mama ktora ma trvaly pobyt na nasej adrese. Ma pravo manzel zrusit trvaly pobyt mojej mamet bez mojho suhlasu.Mama je 73 rocna po mozgovej
prihode.V naso m dome sa nadrela ako otrok kym neochorela. Manze lbol 7 rokov v zahranici. Teraz jej skaredo nadava a vyhana ju z domu?Poradte mi prosim, ako mam postupovat?

dadkujem

zabka88
2. nov 2012

@riaditelka
Podľa mňa manžel musel mať aj tvoj súhlas.

Pozri si § 7 ods f) zákona č. 258/1998
ohlasovňa záznam zruší:
" f) na návrh vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy alebo jej časti alebo nájomcu, ak je budova alebo jej časť v nájme občanovi, ktorý nemá k budove alebo jej časti žiadne užívacie právo; návrh nemožno podať voči vlastníkovi, spoluvlastníkovi, manželovi alebo nezaopatrenému dieťaťu vlastníka, spoluvlastníka alebo nájomcu"

Držím palce, nech to priveľmi nepoznačí tvoje manželstvo... drž sa..

monteneger
6. apr 2014

@zabka88
@klincek
@maggie2
dievcata potrebujem radu priatel zdedil od dedka 1\3 domu spolu so sestrou a bratom. je tam vecne bremeno na dedkove meno. my byvame inde uz 12 rokov ony spolu so svojimi rodinami byvaju v tom dome priatel chcel aby mu vyplatili jeho podiel obydvaja odmietli ze nemozu lebo je tam to vecne bremeno a nic sa neda robit. podotykam ze nam neplatia ziadny najom nic.mame pravo od nich ziadat vyplatenie alebo moze pozadovat najomne? dakujem za kazdu radu holky a prepacte ze otravujem

zabka88
7. apr 2014

@monteneger ahoj, počuj ako tam môže byť vecné bremeno na dedkovo meno ak už zomrel? 😲 predpokladám že zomrel, ak súrodenci získali nehnuteľnosť dedičstvom.
Ak tam predsa len je , tak je potrebné požiadať kataster o zrušenie vecného bremena z titulu dedkovej smrti (treba priložiť úmrtny list).

Tvoj muž so súrodenci sú podieloví spoluvlastníci danej nehnuteľnosti, nemôžeš žiadať od vlastníka aby platil nájom druhému vlastníkovi...... áno, môžeš žiadať od nich vyplatenie svojho podielu, k vysporiadaniu môže dôjsť buď dohodou, alebo rozhodnutím súdu o rozdelení podielového spoluvlastníctva. To že na dome je zriadené vecné bremeno nemá s vyplatením spoluvlastníkov nič spoločné. Ak však vecné bremeno nezrušíte, bude dom prakticky nepredajný.

monteneger
7. apr 2014

@zabka88 dakujem za odpoved ale praveze dedko este zije on im prepisal dom kazdemu jednu tretinu chceli sme si zariadit v nasom dome nieco a povedali nam ze nemozme ziadat nic pokial dedko zije ony su tam spolu s rodinami celkovo 4 dospeli ludia

monteneger
7. apr 2014

@zabka88 a samozrejme dedko tam nebyva a zrusenie vecneho bremena neviem ci prechadza do uvahy kedze im to vyhovuje aby nemuseli platit

zabka88
7. apr 2014

@monteneger hm, lenže potom priateľ nemohol nadobudnúť 1/3 domu dedičstvom 🙂 chudák dedko, takto si z neho spravila predčasne zosnulého 😀 predpokladám že dedko dom daroval svojim deťom.

spojte sa s dedkom, či súhlasí so zrušením vecného bremena dožitia na dom , keďže tam nebýva nemal by s tým mať problém. Ak súrodenci nebudú chcieť dom predať tak budú musieť naškrabkať na to, aby vás vyplatili. To čo tvrdia že nemôžete nič žiadať kým žije dedko nie je pravda... žiadajte vyplatenie ak nie, tak pohrozte vysporiadaním podielového spoluvlastníctva súdnou cestou.. Alebo sa im tam nasťahujte , máte predsa rovnaké právo užívať svoju nehnuteľnosť ako oni 🙂

eeffka
7. apr 2014

@monteneger co sa tyka 1/3 vlastnictva... predat podiel moze, v prvom rade ho musi ponuknut ostatnym vlastníkom ak odmietnu moze predat cudziemu avsak za nie nizsiu cenu ako nukal im.
Tolko teoria a teraz prax: ponukne , nezareaguju a povedz mi kde najde takého d.bila, co kupi 1/3 a este aj so zivim dedkom, cize v praxi sa to neudeje

Najomne: ok on od nich najomne a oni od neho naklady na opravy a udrziavanie domu, a uz je v minuse nie ze na nule...., max by som si vyarendovala ak je to mozne 1/3 z domu ( nejake miestnosti) zamkla, resp si tam chodila robit diskoteky ale on chce asi peniaze a dedko za to nemoze

monteneger
7. apr 2014

@eeffka
@zabka88 dakujem baby pravda je ze to chceme po dobrom ale stale su vyhovorky najprv ze maju dieta mame cakat kym pojde do skolky caka sa caka a teraz zase nie je problem ale neda sa kvoli bremenu tak preto sme sa informovali co a ako dalej. dedka nikto nepochovava boze chran len uz sa caka dost dlho podla nas a peniazky by sme potrebovali na nas domcek no nic skusime sa porozpravat a dakujem vam zo srdca

draik
7. apr 2014

@monteneger
Pošlite im návrh na vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. Ak nebudú reagovať, môžte dať návrh na súd o vyporiadanie tak, že podielové spoluvlastníctvo sa ruší a dom pripadne jednému resp. aj ostatným spoluvlastníkom s tým, že vás vyplatia. Máte nárok aj na "nájomné " od spoluvlastníkov, oficiálne ide o odplatu za využívanie majetku vo väčšom rozsahu ako je skutočný podiel užívateľa.

@eeffka
Kto by kupoval? Keď zaklopú na dvere sociálne neprispôsobivejší občania (lebo ich niekto potreboval odniekiaľ lacno presťahovať) , ktorí budú figurovať na LV ako podieloví spoluvlastníci a prídu sa nasťahovať, potom sranda končí. Nie je to až taká fikcia, niektoré obce s tým mali dosť problémy, keď do domov špekulanti presťahovali takto kopu rodín. Podielový spoluvlastník má právo užívať každý cm2, teda nielen výmeru pripadajúcu na podiel.

@zabka88
Skutočne odporúčam naštudovať si problematiku "nájomného" pri podielovom spoluvlastníctve. Napríklad tu 4 Cdo 55/2009.

monteneger
7. apr 2014

@draik dakujem

eeffka
7. apr 2014

@monteneger no to ano ale oni este beru ohlad na dedka.

monteneger
7. apr 2014

@eeffka praveze dedka ani len nejdu pozriet jak je rok dlhy dedko to spravil len aby neostali na ulici smutne ale pravda

eeffka
7. apr 2014

@monteneger ja som myslela vas, keby dedka nebolo asi by ste postupovali raznejsie.

monteneger
7. apr 2014

@eeffka mozno ano ale priatel uz ziadnu blizku rodinu nema len ich takze tak no uvidime co a ako sa dohodnu ale dik

zabka88
7. apr 2014

@draik dík, zaujímavý rozsudok 🙂 človek sa učí celý život 😉

klincek
10. apr 2014

@monteneger ahoj, bola som chvilku mimo, uz ti poradili?
v skratke-priatel moze surodencom svoj podiel predat, vecne bremeno v dedkov prospech s tym nic nema, to tam proste zostane. ak by ho nechceli kupit oni, mohol by ho teoreticky predat niekomu inemu, ale to nikto nekupi za takychto okolnosti..
a samozrejme, ak tam priatel nebyva a ostatni ano, ma pravo na primerane "najomne" od surodencov. to by bolo idealne riesit dohodou, sud sa velmi predrazi - to sa vobec neoplati.
staci takto?

monteneger
10. apr 2014

@klincek dakujem ti pekne

modrykonik72
19. feb 2015

Ahojte, ja mám podobný problém a potrebujem poradiť. Dostali sme so sestrou darom rodinný dom starých rodičov, bola tak klauzula o doživotnou užívaní celého domu. Ja som sa o nich postarala až do ich smrti, starám sa o dom aj teraz, nakoľko zostali po nich dvaja psíkovia, o ktorých sa starám, platím plyn,vodu,elektriku proste komplet réžiu. Nebýva v ňom nikto. No ale so sestrou nie som v kontakte, vôbec neviem kde je, na jej polovici domu sú samé exekúcie asi 6! viem predať svoju polovicu?????

ultra
19. feb 2015

@modrykonik72 sestra ako spoluvlastnik ma predkupne pravo preto musis svoj podiel najskor ponuknut na predaj sestre. Az potom mozes predat svoj podiel tretej osobe. Je otazne kto by kupil podiel na dome a este k tomu ked sú na druhom podiele exekuciami. Myslim ze riesenim by bolo od exekutora "vydrazit" sestrin podiel a stat sa vylucnou vlastnickou domu. Nasledny predaj by bol realizovatelny.

modrykonik72
20. feb 2015

nad tym som tiez uvazovala ale aj vyzvu na drazbu musi prevziat a tak isto aj rozhodnutie o vykonanej drazbe a ked neviem ani ja kde sa nachadza ako jej to odovzdat. a drazba je tiez napadnutelna na sude a mozem prist o peniaze.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz