icon

Môže byť človek šťastný aj bez detí?

2. jan 2024

Ahojte.
Mam 35 rokov, deti mam velmi rada, hoci zatial ziadne nemam, aj by som chcela svoje vlastne, no necitim to tak ze za kazdu cenu idem do toho. Rozmyslala som aj nad zmrazenim vajicok, gynekolog mi to velmi neodporuca, vraj ak mam partnera, mam to riesit prirodzenou cestou..
Ano, priatela mam, on by aj chcel aj nechcel dieta. Chcel, pretoze to je to najkrajsie co cloveka moze stretnut..
Nechcel, preto ze nie sme dostatocne zabezpeceni, zly je svet, moze sa cokolvek stat..
A ja som velmi citlivy clovek, takze ak by nieco nevyslo tak ako by malo, velmi zle by som to znasala, to viem uz teraz.. ano, clovek nema mysliet na to zle, lenze aj to je sucastou zivota. A teraz obcas cestujeme, zijeme viac menej bezstarostny zivot, a mna stresuje to, ze nemam vela casu, lebo predsa zial, mladsia nebudem, no ja aj napriek tomu, ze si viem predstavit ze by som bola mamou, necitim sa na to, mam strach a obavy... myslíte ze moze byt clovek v zivote stastny aj bez deti ?

hederamonstera
2. jan 2024

Ano moze, bola som stastnejsia bez nich. A to ze “je to to najkrajsie, co moze cloveka stretnut” je klam. Zivot moze ist roznymi smermi.
Ale ak si si nie 100% ista ci chces/nechces, vajicka si zmrazit daj

madeline1
2. jan 2024

Ten dovod preco by to partner nechcel je blbost, treba mu vysvetlit, ze svet bol uz aj horsi a veru i on sa narodil do horsej doby a je tu. To ci chces, ci nie, citis vo svojom vnutri. Ty sa s tou myslienkou pohravas, tak asi chces. Mozno pochybujes kvoli nemu. Je lepsie byt prvorodickou skor. Mozno skus s priatelom poriesit aj ine temy, napr svadba, potom si budete istejsi....

ivik4
2. jan 2024

Samozrejme ze moze a este ako !

svetlonos
2. jan 2024

Ahoj,
100 ludi 100 nazorov. Tí, pre ktorych je materstvo dar/ poslanie a ziju nim ti odpovedia, jasne maj deti!
Deti su dar, zaroven aj vyzva. Ked som mala 23, bola som presvedcena ze materstvo je easy, zvladnem lavou zadnou. Hmmm... 😂 naivne. Mame deti vo veku 3,5 roka a 6 mesiacov. Mladsiemu idu zuby - chodi spat o 03:00, starsi vstava o 6:00. To len jedna z moznych situacii 😁.
Napriek tomu je s nimi krasne 🙂.
Avsak slová ako spontanne, plany - si mozes vyskrtnut zo svojho slovnika prve roky.
Zalezi od teba ako si zivot predstavujes.

petronellla87
2. jan 2024

Samozrejme. Deti nie sú zárukou šťastia

autor
2. jan 2024

@ivik4
@petronellla87 je to mozne, no vsade vidim len stastne rodinky s detmi, ako su tie deti pre ne vsetkym, ze nic na svete by ich nevymenili, s nimi nasli zmysel zivota...

annm81
2. jan 2024

To, že vidíš len rodiny, kde je dieťa pre rodičov všetkým, je prirodzené. U väčšiny ľudí platí, že keď už sa dieťa narodí, milujú ho najviac na svete. Neznamená to ale, že bez detí by bola väčšina z nich nešťastná.

Všeobecne závisí pocit šťastia viac od povahy človeka, než od okolností v živote. Ten, kto je šťastný ako chudobný, by bol šťastný aj ako bohatý. Ten kto je nešťastný vo svojom bohatstve, by bol tiež nešťastný v cbudobe. Kto je šťastný s deťmi, bol by šťastný aj bez detí. Vychýliť tento stav štastia dokážu len extrémne negatívne skúsenosti, ako je napr. smrť.

jj298
Odpoveď bola odstránená
yoxinka
2. jan 2024

Kde všade vidíš také krásne rodinky? Na instagrame? Mám tri deti a z toho, čo som s nimi prežila konštatujem, že materstvo je neskutočná obeta, na nejaký čas úplne odsunutie záujmov rodičov a focus len na deti, je to veľmi vážny zásah do partnerského života. Je to náročné, vyčerpácajúce a miestami veľmi frustrujúce. Ja milujem svoje deti a náš život. Mám úžasneho manžela, ktorý je skvelý partner a skvelý otec. Máme krásny život, veľa s deťmi cestujeme, nič nám nechýba. Napriek tomu, že mňa materstvo a deti napĺňajú si myslím, že to nie je pre každého. Poznám ženy, ktoré majú deti kvôli spoločenskému tlaku a je to mega prúser. Nechceš deti, nemaj. Nie je to povinnosť a áno, dá sa mať, podľa mňa, šťastný a naplnený život aj bez detí.

qwert87
2. jan 2024

Ak chces neskor deti, daj si zmraziť vajíčka, prirodzene to uz nemusi vyjst. Ja mam 36 rokov, 3 tehotenstva na prvy sup a momentalne som uz pol roka v prechode. Takze ak by som deti odkladala zostali by mi uz len oci pre plač a umele oplodnenie

medda_beda
2. jan 2024

To, že vidíš nejakú rodinu s deťmi kde sú pre nich deti všetkým tak to je zase len klam.
Každý človek sa teší zo života ako z celku a to, že svoje deti majú radi je prirodzené.
Tiež by som nemenila svoj život so psom keď už viem aký je s ním.
Nemám žiadnu túžbu po deťoch, nemyslím si, že môj život je nešťastný.
Urobila som len racionálne rozhodnutie kedže viem, že budem šťastná tak či onak a nevidím dôvod prečo nie.
Žiadny materínsky pud, žiadne už som pripravená sa nekonalo.A hlavne bola som si vedomá, že to môže trvať kým sa to podarí a či vôbec.
Takže je to v Božích rukách a ja som doplánovala.
A tieto analýzy som robila aj ja :D

alchemilkazltozelena
2. jan 2024

@hederamonstera fúha.. otvorené napíšeš takú vetu na web stránke pre matky s deťmi? Odvaha 👍👏

deti95060810
2. jan 2024

vidíš šťastné rodinky s deťmi... ale áno, na š´tastných sa hrajú aj princ Viľo a Kata z anglicka - nechajú sa fotiť, samý úsmev a pritom za rohom ich čaká opatrovateľka...
to isté vidíš tenistka Dominika - tiež má opatrovateľky 2-3 , ale fotí sa len ona s deťmi...vysmiata od ucha k uchu, však prečo nie keď v noci ku nim nevstáva....
a to sa ešte bavíme o zdravých deťoch... nie že majú DMO, autizmus, epilepsie, ..... lebo na takýchto tento štát už úplne zabudol.

hederamonstera
2. jan 2024

@deti95060810 inac presne toto je problem v dnesnej dobe…zeny ostali na deti same🫠 bez komunity, tzv village sme stratene. Ja som to pochopila az pri dietati🫠

petamich
2. jan 2024

zivot mozes mat naplneny a mozes byt stastna aj bez dietata, (vo vacsine pripadov) je dieta volba nie nevyhnutnost alebo povinnost

ja teda dieta mam, planovane, lubime ho velmi, zaroven ale su chvile, ked preverujem nosnost hniezda zachrany ale asi by mu uz nohy trcali 🙃 nie kazdy dieta chce, nie kazdy sa v materstve najde....zivot vies zit plnohodnotne aj bez deti, kazdopadne ak v tebe vrta co ak, tak si tie vajicka zmrazit daj

hederamonstera
2. jan 2024

@alchemilkazltozelena je mi to fuk, ale ja verim, ze ked budu samostatnejsi, ja budem mat viac slobody, budem stastnejsia, som stastna ale hento mi chyba.

tanuuulka
2. jan 2024

Ahoj. Mam tri deti a myslim, ze bez nich by som pocitovala istu prazdnotu. Jasne, ze ich nadovsetko lubim, ale to neznamena, ze pred detmi som nebola stastna. To pohodlie bezdetnosti mi obcas chyba,hlavne ked su chori, znudeni a dlho doma 😁 ale s muzom si casto povieme, ze kym sme ich nemali, nevedeli sme hospodarit s volnym casom. Teraz si kazdu minutu casu pre seba vychutnavam. Pred detmi to bola uplna samozrejmost po praci sa v klude najest a zapnut telku. Casto som casom plytvala, to vidim az teraz 😁 ak vies, ze deti v buducnosti chces, necakaj, 35 je uz taky vek, kedy sa treba ozaj rozhodnut. A stale nemas zaruku, ze sa babatka dockas do roka ci do piatich...

annm81
2. jan 2024

@hederamonstera Ja myslím, že je to jednoducho iný druh štastia. Náročnejší, vyžadujúci veľkú dávku obetavosti, na druhej strane prinášajúci oveľa hmatateľnejšie výsledky. Bolo super mať slobodu, kopec koníčkov, voľný čas, priateľov - nevyžadovalo to žiadnu námahu a boli to len chvíle neprinášajúci nič iné len okamžitú pohodu. Na druhú stranu, byť obetavým rodičom vyžaduje veľkú námahu, ale prináša dlhodobé uspokojenie, keď sa rodič fascinovane díva, ako formuje úplne nového človeka, aký je pre toho človeka dôležitý, ako to dieťa objavuje svet, ako je fascinované vecami, čo sa pre dospelých stali banalitami - cez dieťa sa dá druhýkrat prežiť to najkrajšie obdobie, aké si pamätáme - detstvo.

hederamonstera
2. jan 2024

@annm81 ano, len keby to nebol s nimi stale nejaky boj😂

maranta_leuconeura
2. jan 2024

Ty si niekedy videla zive deti? 😂 To vobec nie je idylka, stastne usmevy, mile spravanie a vesela nalada, neviem, odkial maju ludia tento obraz 🤷 asi ked je to zvecnene na fotke a nevidno, co sa dialo 5 sekund predtym a 5 sekund potom. Mne teda stacia deti v rodine, po dvoch hodinach odchadzam mrtva a s migrenou, ako vrestia, rehocu sa, placu, pistia, kricia, vsetko. Nechapem, ako toto niekto dava psychicky 24/7. Napriek tomu ja deti chcem, mna to neodradilo 🤪
Daj si zmrazit vajicka a uvidis. Nesla by som do toho teraz, ked si nie si ista, mozno budes lutovat.

elizita
2. jan 2024

Mať deti jedno či dve nie je povinnosť. Kedysi som deti ja nechcela a mam 2 planovane. Pri prvej som ale nemala ten mama feeling že chcem bábätko a blabla. A myslím že aj keby sa nepodarilo tak by som nešla po dieťati hlava nehlava ale zariadila by som si život bez detí. Občas si poviem,že to jedno stačilo,o koľko by to bolo jednoduchšie. U mňa platilo jedno dieťa žiadne dieťa, nechali sme sa obmedzovať minimálne. Keď sú už dve besnoty tak je to celkom zaberak. No je veľa chvíľ keď sa pri pohľade na ne roztapam láskou no aj veľa takých,že sa im vyhrazam že ich dám na adopciu 🤣 každopádne je rodičovstvo určite aj obeta nielen idylické fotky

loliki
2. jan 2024

Treba si uvedomiť, že máš na to cca 5 rokov, ak ste plodný pár. Po 40-ke by som nad tým už neuvažovala. Roky letia a čas nevrátiš. V 50-ke budeš uvažovať nad tým, čo tu zanecháš a o čom bol tvoj život. V 60-ke, kto sa o teba postará.

nika11103
2. jan 2024

Hehe môže sa to zmeniť . Ja mám jednu osobu vo vzdialenejšej rodine . Je len o niečo malo mladsia od teba . Cely život strašne crazy yolo huuuu fuuu každý mesiac iná robota alebo bez roboty , strašná umelecká duša a totálna veganka , vždy vypisovala na instagrame veci proti matkám a deťom liezli jej na nervy atd atd . Až raz z ničoho nič jej precvakalo v hlave bola tak asi 5 krát na umelom oplodnení . Na posledný raz to vyšlo , o babo sa jej stará väčšinou mama ktorá sa k nasťahovala a nám sa sťažuje aká je strašne vyčerpaná . Ale na soc sieťach nastajlovane fotky a hashtagy proud mama 🤣🤣🤣🤣 tým som len chcela povedať že možno sa to raz zmeni a keď nie tak nie . Nie je to povinnosť mat dieťa . Rob ako cítiš ❤️

marianarem
2. jan 2024

Bez deti je to take bezstarostnejsie, volnejsie, spontannejsie. Mne osobne ta bezdetna sloboda naozaj velmi chyba. Na druhej strane to "za nic na svete by som ho nevymenila" je tiez u mna velmi pravdive. U mna tieto dva pocity ziju spolu. Ale teda keby som si mohla este raz vybrat ci ano, ci nie, tak by to bolo ano. Ked uz raz maleho poznam, tak si neviem predstavit, ze by som si vybrala ho nemat.