Môžem sa zmeniť a byť lepším človekom?
Zaujíma ma, či dokázal niekto prejsť premenou, zmeniť svoje negatívne povahové vlastnosti?
Aby som vysvetlila, môžem o sebe povedať že ako človek nie som zlá. Neubližujem ľuďom, pomáham, mám vyssie EQ, dokážem sa vcítiť do kože druhých, som nápomocná ak niekto potrebuje pomôcť, aj bez toho aby ma museli o to žiadať, sucitim z každým kto sa trápi.
Túžim po láske, porozumeniu, milujem zvierata, milujem rodinu, všetko to pekne čo život ponúka
S ľuďmi sa snažím vychádzať, byť s nimi za dobré. Môžu sa na mňa spoľahnúť...
Ale je tu veľké ALE....
Mám podľa mňa dosť blbé negatívne povahové vlastnosti
Hlavne čo ma trápi je že som tvrdohlavá teda stále musí byť po mojom. Len veľmi ťažko ustupujem. Neviem akoby ustúpiť a urobiť kompromis , mám rada keď mám veci pod kontrolou. Akonáhle to nie je podľa mojich predstáv samozrejme mám s tým problém a mňa to veľmi trápi ale ako keby som v tom zablokovana alebo čo.
Za ďalšie som na muža alebo resp na mužov náročná.
Chcem od nich prejavy lásky, pozornosti, chcem cítiť od nich tu lásku aby som im to mohla a vedela opätovat 1000 násobne viac. Aj ju nemám už je problém. Myslím si že to som si vybudovala v detstve kvôli otcovi ktorý nebol dobrým mužom ani otcom. Chlaslal, bil nás remenom, aj mamku, kričal, trestal. Neskôr nás aj opustil a ja som si vtedy povedala že moje deti takého otca mať nebudú a to je zrejmé dôvod prečo som na mužov náročná a nám od nich isté očakávania.
Snažím sa byť vo všetkom perfektna a dokonalá, a deje sa mi opak :(
Sa sa to zmeniť? Ak áno ako? Som ochotná pre to niečo urobiť nechcem byť takou osobou s ktorou by som sama nedokázala žiť.
Nie si nahodou zena, ktoru tu pred dvomi dnami chcel menit @chlap321?
A tu je ten problém,že sa snažíš byť dokonalá a perfektná (ja tak nemusím to slovo "dokonalá/ý). Pretože nikto, nič, nikde nieje dokonalé. Keď prijmeš samú seba preste takú aká si, príjmu ťa tak aj ostatní.
Smer psycholig, daj mu prečítať tu napísané a on ta potom správne navedie.
Nie si nahodou zena, ktoru tu pred dvomi dnami chcel menit @chlap321?
@oliolijanka nie som
A tu je ten problém,že sa snažíš byť dokonalá a perfektná (ja tak nemusím to slovo "dokonalá/ý). Pretože nikto, nič, nikde nieje dokonalé. Keď prijmeš samú seba preste takú aká si, príjmu ťa tak aj ostatní.
@zuzanita1609 tak to slovo dokonalá zmením byť lepším človekom? Ja sa snažím si hovoriť že ved každý sme nejaký, nikto nie je predsa dokonalý ale mne to spôsobuje v partnerskom živote neustále problémy a kvôli tomu neviem byť spokojná a šťastná :(
podla mna si perfektna,, nevidim dovod menit sa,, si chapava, citliva,... to je ok,,, tvrdohlavost nepovazujem za zlu vlastnost v kombinacii s racio... vsetci uspesni musia byt tvrdohlavi, lebo inak by okolie kompromismi znicilo ich uspech, a to ze si na muzov narocna, je len super,,, aj ja som bola,, ja som vzdy hovorila, ze musim stretnut niekoho, koho budem chciet na 100%,,, lebo 99% nestaci,, neviem, kolko mas rokov,, do akej miery su tieto kriteria limitujuce,,, ale zatial som nic take, co by chcelo radikalnu zmenu na Tebe nenasla.... och kiezby boli takto sebakriticki, ti co to potrebuju 🙂....
Nemusíš sa meniť, stačí ak popracuješ na tom,byť viac tolerantná. Ústupky sú vo vzťahoch veľmi dôležité (podľa situácie, samozrejme).
Co za príspevok to bol?
podla mna si perfektna,, nevidim dovod menit sa,, si chapava, citliva,... to je ok,,, tvrdohlavost nepovazujem za zlu vlastnost v kombinacii s racio... vsetci uspesni musia byt tvrdohlavi, lebo inak by okolie kompromismi znicilo ich uspech, a to ze si na muzov narocna, je len super,,, aj ja som bola,, ja som vzdy hovorila, ze musim stretnut niekoho, koho budem chciet na 100%,,, lebo 99% nestaci,, neviem, kolko mas rokov,, do akej miery su tieto kriteria limitujuce,,, ale zatial som nic take, co by chcelo radikalnu zmenu na Tebe nenasla.... och kiezby boli takto sebakriticki, ti co to potrebuju 🙂....
@midka mám už 37 rokov. Mne ta náročnosť spôsobuje vo vzťahoch problémy. Opúšťam v podstate dobrých mužov len kvôli tomu že si nevážim na nich pozitíva a vidím hlavne negatíva. Som na nich náročná a potom su s tým problémy zbytočne
Nemusíš sa meniť, stačí ak popracuješ na tom,byť viac tolerantná. Ústupky sú vo vzťahoch veľmi dôležité (podľa situácie, samozrejme).
@zuzanita1609 len ako na tom mam popracovať? Sama neviem :(
V čom presne si náročná na mužov? Pochádzaš z dosť toxického prostredia. Ta túžba mat veci pod kontrolou pravdepodobne pochádza odtiaľ, keď si bola zraniteľná a mama Ta neochranila. Tvoje podvedomie to nechce dopustiť znovu. Byt dokonalá sa nedá, ale často na seba takto majú nároky ľudia, lebo si myslia, až potom sú hodní možno lásky, partnera, platu. To si pravdepodobne tiež nevieš z detstva /správanie tvojho otca/. Niekedy sú to tak hlboko zakorenené vzorce, že si to človek ani neuvedomuje, nedoliečene traumy. Ak si to do 37 nedokázala sama rozlúsknuť, možno by si mala výhľad nejakého odborníka, prečítať si knihu o tejto problematike. Možno pochopíš, prečo si v týchto veciach taka a ako s tým pracovať.
V čom presne si náročná na mužov? Pochádzaš z dosť toxického prostredia. Ta túžba mat veci pod kontrolou pravdepodobne pochádza odtiaľ, keď si bola zraniteľná a mama Ta neochranila. Tvoje podvedomie to nechce dopustiť znovu. Byt dokonalá sa nedá, ale často na seba takto majú nároky ľudia, lebo si myslia, až potom sú hodní možno lásky, partnera, platu. To si pravdepodobne tiež nevieš z detstva /správanie tvojho otca/. Niekedy sú to tak hlboko zakorenené vzorce, že si to človek ani neuvedomuje, nedoliečene traumy. Ak si to do 37 nedokázala sama rozlúsknuť, možno by si mala výhľad nejakého odborníka, prečítať si knihu o tejto problematike. Možno pochopíš, prečo si v týchto veciach taka a ako s tým pracovať.
@enmery tak som dosť náročná, podľa mňa
Chcem aby pracoval, aby sa o seba staral, nemyslím tým nejaký mačo , nemusí športovať ale aby sa nezanedbaval, hygiena, aj vyzor, aby v domácnosti sa zapajal sám bez toho aby som ho muswla ukolovat či žiadať, venoval sa deťom, aby nepil, negembloval, nebil a nenedaval mi, nepodvadzal ma, a v neposlednom rade, aby sa o mňa zaujimal, o moje pocity, moje potreby. Prejavoval mi lásku tym že nezabudne na sviatky, len tak mi v obchode kúpi sladkost, obime ma, capne po zadku ked ide okolo, da len tak pusu, že ma proste zbožňuje ako svoju kráľovnú, Samozrejme ja mu to nemam problém oplatiť rovnako,Ale ak on sa o mňa nestará, nezaujimam ho ako žena, tak nemám potom ani ja snahu a vzťah aj po rozhovoroch a dohovoroch upadne do stereotypu, az tak že zvažujem rozchod.
Ahoj, na mna posobis zatial velmi zaujimavo, kludne napis spravu aj sukromne 🙂 inak mam tiez 37 rokov
pocit tuzby mat veci pod kontrolou je casto len prejav hlbokeho strachu. Strach zo zlyhania? ze mi Bude ublizene?ze sa nemozes spolahnut na blizkeho cloveka? Ale ziadny clovek mi nikdy nenaplni sny a tuzby. To je nemozne. Pretoze kazdy z nas ju preziva, potrebuje a prejavuje inak.
Úprimne? Mám 26 rokov a kedže som stretol stovky ľudí a v minulosti som riešil nejaké vzťahy ľudom, tak ti napíšem môj názor na toto.
V prvom rade "tvoja náročnosť", je úplne v poriadku. Je to normálne, že chceš niekoho takého, ale nikdy nebude presne taký dokonalý, aký chceš aby bol. Naučiť sa robiť kompromisy je veľmi dôležité a vo vzťahoch už dupľom. My muži to vieme robiť, ale nikto nechce ženu, ktorá to nevie. Tvrdohlavý som aj ja a tiež si nenechám rozkazovať, ale mňa napríklad kamoška dokázala obmäkčiť. Problém vidím aj v tom, že sa snažíš byť dokonalou. Väčšinou je to skôr na škodu, pretože myslíš pri tom najmä na seba a možno ten chlap by bol k tebe taký aký chceš, ale ty to nevidíš, lebo si pripadáš, že si úžasná a on nie len preto, že je iný. Problém je aj ten, že ľudia nevedia medzi sebou komunikovať dostatočne dobre, nerozumejú sú a niektorí ani nechcú.
Nemyslím si, že tvoj problém je "byť lepším človekom", nevidím, že by si bola zlá, hoci ťa nepoznám, ale skôr to, že hľadáš dokonalosť, a to nie len v sebe ale aj v niekom inom. Na 37 ženu, sú tie veci, čo očakávaš normálne.
Poviem ti niečo z môjho života. Nikdy som nebol zadaný, hoci ma jedna žena chce. Moje negatívum je to, že zabúdam.. na dátumy, sviatky, mená a podobne. To, napríklad, čo ty nechceš, aby robil 🙂. Mne žena povedala, že jej to nevadí, že jej to príde zlaté, že zabúdam, a že mi dá na chladničku všetky dôležité dátumy. 🙂 Tým som chcel povedať to, že aj ked nie je niekto podľa tvojich predstáv, dokážeš to zmeniť na niečo pekné. Aj v negatívnych vlastnostiach sa nájdu pozitíva 🙂
Použijem moje slová z knihy o láske: ❤
"Láska je krásna, keď si uvedomíte, že tie nedokonalé veci – sú vlastne dokonalé."
Dolezite je, ze si to uvedomujes. Ale stale je to malo.
Potrebujes vela uistenia, viac ako mozno niekto chce dat. Musis popracovat na svojom sebavedomi.
Este ti chcem poradit, ze prestan robit to, zw chces vychadzat so vsetkymi ludmi. Aj tam je vidiet, ze potrebujes len pozitivnu spatnu vazbu. Ked prides na to, ze nemusis kazdemu vyhoviet a je to ok, budes hned trosku slobodnejsia
Ahoj, na mna posobis zatial velmi zaujimavo, kludne napis spravu aj sukromne 🙂 inak mam tiez 37 rokov
@lukas8877 zdanie klame ver mi, zďaleka nie som taká zaujímavá. ale ďakujem 🙂
naozaj napis, mojim najvacsim snom je najst babu ktora vie ocenit byt kralovnou 🙂
pocit tuzby mat veci pod kontrolou je casto len prejav hlbokeho strachu. Strach zo zlyhania? ze mi Bude ublizene?ze sa nemozes spolahnut na blizkeho cloveka? Ale ziadny clovek mi nikdy nenaplni sny a tuzby. To je nemozne. Pretoze kazdy z nas ju preziva, potrebuje a prejavuje inak.
@dahra no aai áno, to zlyhanie tam bude problém, keď som bola malá a niečo som neurobila ako som mala, alebo som dostala v škole 5, a zatajila som to dostala som 5x remenom po chrbte. A tak to bolo tresty za to čo zle som spravila, tak asi preto očakávam aj ja od muža aby bol dokonalý a keď nie je trestam seba tým, že som z neho nešťastná, sklamaná že taký nie je. A tým pádom aj jeho lebo doma nie je pohodová atmosféra.
Úprimne? Mám 26 rokov a kedže som stretol stovky ľudí a v minulosti som riešil nejaké vzťahy ľudom, tak ti napíšem môj názor na toto.
V prvom rade "tvoja náročnosť", je úplne v poriadku. Je to normálne, že chceš niekoho takého, ale nikdy nebude presne taký dokonalý, aký chceš aby bol. Naučiť sa robiť kompromisy je veľmi dôležité a vo vzťahoch už dupľom. My muži to vieme robiť, ale nikto nechce ženu, ktorá to nevie. Tvrdohlavý som aj ja a tiež si nenechám rozkazovať, ale mňa napríklad kamoška dokázala obmäkčiť. Problém vidím aj v tom, že sa snažíš byť dokonalou. Väčšinou je to skôr na škodu, pretože myslíš pri tom najmä na seba a možno ten chlap by bol k tebe taký aký chceš, ale ty to nevidíš, lebo si pripadáš, že si úžasná a on nie len preto, že je iný. Problém je aj ten, že ľudia nevedia medzi sebou komunikovať dostatočne dobre, nerozumejú sú a niektorí ani nechcú.
Nemyslím si, že tvoj problém je "byť lepším človekom", nevidím, že by si bola zlá, hoci ťa nepoznám, ale skôr to, že hľadáš dokonalosť, a to nie len v sebe ale aj v niekom inom. Na 37 ženu, sú tie veci, čo očakávaš normálne.
Poviem ti niečo z môjho života. Nikdy som nebol zadaný, hoci ma jedna žena chce. Moje negatívum je to, že zabúdam.. na dátumy, sviatky, mená a podobne. To, napríklad, čo ty nechceš, aby robil 🙂. Mne žena povedala, že jej to nevadí, že jej to príde zlaté, že zabúdam, a že mi dá na chladničku všetky dôležité dátumy. 🙂 Tým som chcel povedať to, že aj ked nie je niekto podľa tvojich predstáv, dokážeš to zmeniť na niečo pekné. Aj v negatívnych vlastnostiach sa nájdu pozitíva 🙂
Použijem moje slová z knihy o láske: ❤
"Láska je krásna, keď si uvedomíte, že tie nedokonalé veci – sú vlastne dokonalé."
@1marekk dakujem chápem čo píšeš ale ako to mám robiť aby som teda nepozadovala aj od muža tu dokonalosť? Ja viem že zabúdanie na sviatky stáva sa, mnohým ak ženám, ale ak mu to aj pripomeniem a ak talk zabudne? Keď mu poviem že nech si to teda poznačí do mobilu aby nabudúce nezabudol? A aj tak zabudne?
Dolezite je,ze si to uvedomujes a chces zmenit. Zmenit sa vies postupne. Si tvrdohlava,tak nabuduce ked pride k takej situacii,ustup. Nebudes sa citit komfortne,ale postupom casu sa to naucis. Ja som zivy priklad toho,ze sa to da. Bola som otrasny clovek. Moje spravanie ale pramenilo z vychovy. Bola som stale nahnevana,za vsetko som kricala,odula sa,nahnevala. Lebo takyto model spravania som videla doma. Vyrastala som v neustalom kriku a strese. V dospelosti som sa zmenila,robila som vedome zmeny. Stala sa mi nejaka situacia,vybuchla som a potom som si to presla v hlave,ze takto nechcem reagovat a premyslela som si ako budem reagovat nabuduce. Trvalo mi roky,kym sa zo mna stal pokojny clovek,ktory pocuva a vnima aj inych. Pomohlo mi aj to,ze som mala okolo seba ludi,ktori mi boli vzorom,ze aha takato by som chcela byt a odpozerala som ako sa ini spravaju ako komunikuju. Ak si vnimava,dokazes navnimat inych ludi a naucit sa tolerancii voci inym. Mne to islo nejako samo,prirodzene. Asi som to nemala zakorene v povahe skor som len kopirovala matkine spravanie. Preto si myslim,ze som sa dokazala zmenit.
Určite odporúčam psychoterapiu, keďže píšeš, že si ochotná s tým niečo urobiť a ze ta obmedzuje v živote - opúšťaš dobrých mužov kvôli tomu.... Podľa toho čo píšeš, si perfekcionalista, máš strach zo zlyhania, nerada strácaš kontrolu nad vecami.... Určite je to výchovou a tým, čo si prežila v detstve. Zrejme máš problém so sebavedomím, sebelaskou.... Väčšinou je to tak, že keď sa naučíš byt k sebe viac tolerantná a pustíš z vysokých nárokov na seba, začneš byt viac tolerantná aj na ostatných.. Musíš sa naučiť dovoliť (si) chyby.... Ono sa to nedá tak, že zrazu poviem, že sa zatnem a odteraz budem iná... Potom môže nastať akoby "jojo-efekt" ... Keď popracuješ na sebe vo svojej hĺbke a vybuduje nové pevné základy, tak potom zmena môže byť ozajstná. Nepôjde to rýchlo, ale dá sa. Mnoho vecí, ktoré si spomínala, nám v sebe aj ja, mne psycholog rozhodne pomáha.
Autorka každý z nás má nejaké tie hodnoty aké požadujeme od druhého pohlavia ale rovnako každý máme svoje zle vlastnosti. Tak ako máš ty svoje ma ich aj ten partner. Možno by si mala zvolnit trosku vo svojom živote a len si užívať toho druheho človeka. Každý je v niecom zaujímavý, skus to brat tak, spoznavaj ludi a vnimaj ich pohľad na svet a počúvaj ich dôvody. Ta tvrdohlavosť je často z toho, ze mame ako ludia pocit, ze mame pravdu a ten druhy ju nemá a pritom nám iba chyba taka ta chuť vidieť svet inak.
naozaj napis, mojim najvacsim snom je najst babu ktora vie ocenit byt kralovnou 🙂
@lukas8877 nepoteším ťa ale ja som vydatá. 🤭
Ja chápem, že je to veľmi ťažké a nie som psychológ, hoci pomáham ľudom so vzťahmi a problémami, ale ide o to, že ani ty samú seba nesmieš brať ako niečo dokonalé. Je fajn a my muži to milujeme, keď žena pozná svoju hodnotu a my muži naopak máme radi, keď ženy ocenia nás ako mužov.
Ak ti muž povie, že mu vadí napríklad tá tvoja tvrdohlavosť a môže to byť problém vo vzťahu, tak nie si dokonalá a nikdy nebudeš. Myslím si, že veľa vecí berieš až moc vážne, a to napríklad aj tie dátumy. Ja by som napríklad tiež nechcel ženu, ktorá oslavuje všetko. Ja napríklad nenávidím Valentína, neoslavujem meniny ani narodeniny, 6 rokov som sa učil, kedy má narodeniny moja budúca partnerka, ale nikdy som jej nezablahoželal na narodky, pretože som zabudol... a nikdy sa na mňa nenahnevala, a to na nej milujem. 🙂
Neviem, bohužiaľ presný recept na to, toto si musíš uvedomiť ty sama. Chceš byť lepšia, úžasná, dokonalá, pritom stačí iba spomaliť a uvedomiť si rozdiely medzi mužmi a ženami. Že každý z nás je nejaký a niečo mu vadí a nikto nechce mať doma niekoho, kto ho bude buzerovať 24/7 len preto, že nie je podľa jeho predstáv.
Predstav si, ako táto tvoja "šialenosť po dokonalosti" obmedzuje tvoj život. Napríklad si predstavme situáciu, tvoj muž povysáva obývačku, ale tebe sa to nepáči a urobíš to znova (lebo chceš dokázať, že ty to robíš lepšie a správne). To sú také chyby, ktoré robí veľa ľudí.
Všetci by sme chceli dokonalých partnerov, ktorí nás pochopia od začiatku a všetkým naším potrebám, ale tak to nefunguje. Čím viac budeš hľadať dokonalosť v partnerovi, tým dlhšie budeš sama. Verím, že ti tu niekto pomôže viac, než ja. Ja som vzťah nikdy nemal, ale čo vidím na okolitých vzťahoch, niekedy je lepšie ubrať plyn, priznať si chyby a nesnažiť sa o dokonalosť, ktorú aj tak nikdy nebudeš mať. A poviem ti len toľko, žiadny muž nechce niekoho, kto si o sebe myslí, že je dokonalý. 🙂 Hoci to, čo si vymenovala, že čo požaduješ, sú podľa mňa také maličkosti, ktoré má každý normálny chlap, jediné, čo nie každý vie, je pochopiť pocity vlastnej partnerky a to, že sme odlišné pohlavia a preto aj vyžadujeme odlišnú podporu a správanie.
Snáď ti tu baby pomôžu viac 🙂
Aha, tak pardon anonym. Tvoj prispevok znel v style, ze si prave aktualne zase v medziobdobi bez vztahu 🙂
Aha, tak pardon anonym. Tvoj prispevok znel v style, ze si prave aktualne zase v medziobdobi bez vztahu 🙂
@lukas8877 prepáč ak to tak vyznelo, nie som ale mám k tomu blízko :/
Už chápem,prečo nevychadzaš s ľuďmi. Niečo povieš a zajtra je to ináč a pozajtra zase ináč 🤨. Divné...

A ako sa chces menit? Ved ty si dokonala☝️