icon

Môžeme zastreliť psa, ktorý nás ohrozuje?

13. feb 2025

Máme malé 3r dieťa. Vedľa susedia si kúpili pred rokom pitbula a odvtedy nám robia zo života peklo. Nášho psa už niekoľko krát napadol, skončil u veterinára na stole. Pes behá po ulici bez zaistenia a ohrozuje ľudí aj auta. Už ho raz aj zrazilo auto ale nedá si povedať..Keď som bola na vychádzke s malým nie raz po nás išiel. Nedávno znova napadol nášho psa ktorý išiel po ulici s mojim na vodzke a už zaútočil aj na manžela. Ten pes je nebezpečný. Nemôžeme sa dovolať spravodlivosti. Môj muž už prišiel domov taký vytoceny, zobral vzduchovku a chcel toho zasraneho cokla odstreliť. Baby som totálne na nervy. Susedia si nedajú povedať. Riešili sme to už aj cez obec aj políciu. Dostali iba pokutu. To ozaj chcú čakať dokiaľ sa stane nešťastie?
Máme právo toho psa zastreliť keď nás ohrozuje? Ja sa už bojím vychádzať aj na ulicu a hrozne sa bojím o malého.

Strana
lb1984
13. feb 2025

Nie psa svojvolne zastreliť právo nemáte ak z toho nechcete mať problém. Treba nahlásiť na príslušné organy aby sa to riešilo.

martul
13. feb 2025

@lb1984 veď to nahlásili, čítala si ? A nič, len čo ďalej?

ina2405
13. feb 2025

Keď sa človek nedovolá spravodlivosti, tak by som to riešila po svojom... Dieťa si zabiť nenechám. Veľa vecí zákonom ošetrených nie je a v tomto prípade slušný človek ťahá za kratší koniec.

brendaa
13. feb 2025

Ahoj napiš tu do právnickej poradne, aj ja som zvedavá. Naďalej volaj políciu, keď sa cítiš ohrozená. U nás OcÚ to riešil predvolaním a následnou pokutou. Majiteľka psa si, ale potom už dala povedať a psa zabezpečila.
Psa zastreliť nemôžeš, či to chcete vtedy kedy by bol náhodný útok?

bloger
13. feb 2025

Nie nemáte právo zastreliť cudzieho psa. Hoci chápem ale dá sa to riešiť inak.

brendaa
Autor odpoveď zmazal
lily246
13. feb 2025

Opäť by som kontaktovala obec aj políciu a nedala sa už odbiť. Psa z bezpečia natoč vždy, keď ho uvidíš ako dôkaz. S dieťaťom tadiaľ nechoď peši, ani na dvore nenechaj dieťa samé ak by sa k vám nedajbože podhrabal.
Ľudia by nemali mať povolené chovať psy hala bala. Mali by spraviť psychotesty a testy z pravidiel o starostlivosti a zabezpečení psa, lenže to by asi museli odobrať psy 3/4 Slovákov. ☹️
Ak by sa do mesiaca situácia nezmenila, riešila by som to radikálne. Pretože dobre vieme, že tu sa ľudia spamätajú, až keď sa stane veľmi zle.

tinqua
13. feb 2025

Podľa Trestného zákona § 25 a § 26 by sa mohlo strelenie psa považovať za krajnú núdzu alebo nutnú obranu, ak chránite seba alebo iných pred útokom....ak by sa však preukázalo, že váš zásah nebol primeraný, mohli by ste čeliť obvineniu z týrania zvierat alebo poškodzovania cudzej veci...všeobecne platí, že akékoľvek menej radikálne riešenie je lepšie ako usmrtenie, ak je to v situácii možné...

autor
13. feb 2025

Pred tým psom sa neubránil. Už tých incidentov bol viac aj od iných ľudí z obcem dostali len pokutu. Polícia nemá záujem to riešiť. Zaútočil na jednu rodinu keď nastupovali do auta ale našťastie sa im podarilo ho zbaviť. Ja nechápem ako taký ľudia môžu mať tieto psy. Ja už keď vidím niekde tieto bojové psy už chytám paniku. Nikto si nevie predstaviť v akom neustálom strachu žijem. Bojím sa byť na vlastnom dvore lebo ten pes je schopný sa dostať až cez zavretý branu

martul
13. feb 2025

@bloger ako, poraď autorke a aj mne, dík.

lb1984
13. feb 2025

@martul a co dostali pokutu potom sa to opakuje hlásim ďalej nech to evidujú. Ci sa niečo vždy vyrieši keď sa raz ozvem? 🤦‍♀️ ved sú opakovane priestupky dofrasa.

tinqua
13. feb 2025

Treba to vždy nahlasovať, aby bol na policii záznam. Môžeš potom s tým ísť na veterinarnu spravu, myslim, že oni majú právo aj odobrať psa pokiaľ ho majiteľ nekontroluje a dokážete že je nebezpečný a situáciu niekoľkokrát riešila polícia, čo asi u vás problém nebude. Od suseda by som žiadala náhradu za veterinu...

lb1984
13. feb 2025

Ešte ma tak napadlo skus osloviť nejakú organizáciu v okolí co rieši zvieratá a týranie zvierat. Tiež sú organizácie zamerané na bull plemena. Pofot zašli jeden hromadný mail nech nemáš s tým veľa prace a možno sa toho niekto chytí, niekedy motyka výstreli majú veľa prace ale ....

martul
13. feb 2025

@lb1984 ja viem ,,dofrasa" ale čítaj čo píše, riešili to a nie raz, nielen na obecnom ale aj s políciou a nič.

terezkaarthuramax
13. feb 2025

To je smutne ze nevedia psa vychovat
Ale nie je spravne zastrelit..bud vytrvala a dalej nahlasuj.

Oslov nejaku ochranu zvierat...tvrdo si ist za svojim. Ide o.vas zivot i o zivot vasho psikA

zuzanna33
13. feb 2025

Susedia nemajú problém?Ak áno spysat petíciu neustále volať mestskú políciu a na obec dávať podnety pre nebezpečné ohrozovanie za agresívne zviera . Dokumentovať a brániť sa Max kaser na psa ( ale môže to mať ešte agresívnejšie správanie) len pes musí cítiť strach ak je tam dieťa vyhýbať sa určite psovi. Podnet na súd a zo správami z veteriny ( no všetko dlho trvá) Mám pocit že orgány činné v trestnom konaní riešia veci už keď je neskoro a nielen v tomto prípade....Kontaktovala by som aj slobodu zvierat a určite by som sa poradila. Je to neustály boj ale neexistuje zle zviera všetko je o majiteľovi.

ina2405
13. feb 2025

@zuzanna33 zviera nie je zlé, ale meno" pitbull" má svoj dôvod a takéto plemeno má určité vyšľachtené vlastnosti, ktoré sa musia výchovou potlačať. To nie je prípad týchto majiteľov.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
inom75
13. feb 2025

A dufam, ze si s manzelom uvedomujete, ze so vzduchovkou ho len tak nezastrelite…🤔

micusa2222
13. feb 2025

suseda by som ešte viacakrát upovedomila, že ak to nepôjde dohovorom, že to pôjde inou cestou,,,ešte raz starostovi, na políciu ...a potom by som varovne raz vystrelila, že to myslíte vážne...ale ak ho zastrelíte, vyrobíte si poriadny problém...

andreatytler
13. feb 2025

Bez mihnutia oka zastelit pri najblizsom utoku na vasho psa, alebo vas.
Nikdy nepochopim preco si ludia zaobstaraju domace zviera ktore ich dokaze zabit. Totalna debilina.
Absolutne nehorazne ze toto nikto neriesi aj napriek tomu ze ten pes uz zranil vasho psa a nechavaju tikat tuto casovanu bombu. Zastrelit psa je smutne, ale zda sa ze jedinne normalne riesenie.

andreatytler
13. feb 2025

@inom75 Toto aj mna napadlo ze vzduchovkou ho nezastrelia.

inom75
13. feb 2025

@andreatytler ked ho postreli, bolest ho este viac rozzuri.🫣

zuzanita1609
13. feb 2025

Dalo by sa to pochopiť,keby akurát útočil a ako sebaobrana. Ale psa niekomu len tak vo dvore,na ulici zastreliť nemôžeš. Nie sme na divokom západe. Zhromaždiť dôkazy, videá a riešiť na obecnom úrade a polícii.

andreatytler
13. feb 2025

@inom75 Tiez si myslim, ze rana zo vzduchovky toho psa nezastavi ale skor este viac vyhecuje,

duunlo
13. feb 2025

So vzduchovkou mozete ist akurat tak na vrabce a nie na pitbulla 🤦🏻‍♂️ s nou ani macku nezastrelis…

colsami
13. feb 2025

Ine realne rady tu uz odzneli. Ja teraz len ku technickej stranke veci - bezne nachadzame broky na veterinach aj v mackach, je uplne absurdne si mysliet, ze takeho psa zastrelis vzduchovkou. Ale ak ho chces rozzurit aby vyeskalovalo napatie a pes naozaj isiel s umyslom zabit, tak smelo do toho. A ak nanho manzel vytiahne inu zbran, si si vedoma ake postihy ho cakaju, bez ohladu na to ci by aj mal zbrojny preukaz a bol by drzitel. Takze takto vam to naozaj neradim riesit, mozete si zarobit na velky problem.

andreatytler
13. feb 2025

Minulu sobolu isiel muz so synom na prechadku. 5 rocny syn an bicykli asi 15 metrov pred nim. Z jedneho domu sa za synom rozbehli 2 pitbuly. Mojho muza skoro slak trafil a to on sa psov neboji. Dobehol k nemu vcas a psy sa zastavili a kruzili okolo nich. Obaja kricali, prisli majitelia a odohnali psov domov. Muz volal na mesto. Tam hned zobrali od neho informacie. Povedali mu ze pitbulov beru velmi vazne a na druhy den isli za majitelom. Nezijem na Slovensku.
Muz bol dost vyklepany. Je si isty ze ak by nedobehol k synovi nacas psy by na neho skocili. Muz je velky chlap s hrubym hlasom a neboji sa psov. Ak by som bola so synom ja, nechcem na to ani pomysliet. Este v ten den som isla k susedom tych ludi a pytala sa ci nemali problemy so psami. Vraveli ze nikdy ziadne ale ze si budu odteraz davat pozor. Ja som poslala spravy vsetkym mamam co poznam co byvaju v okoli.
Kazdy jeden clovek co chova pitbulov je totalny debil.

elenita
13. feb 2025

A co tak to skusit medializovat?

callisia
13. feb 2025

Oslovila by som nejakého poľovníka vo vasej obci a psa dala bez milosti zastreliť. U nás v dedine ich pár tak behalo. Očividne to vadilo viacerým ľuďom lebo sa postupom času našli zastrelené.

Strana