icon

Muž kopíruje správanie matky

8. nov 2021

Ahojte, na zaciatok vysvetlim situaciu. Moju svokru pred vela rokmi opustil manzel, velmi nahle. Svokor sa odstahoval, zmenil si telefon, zaprisahal svojich rodicov, aby ho nevyzradili, kde po novom byva. Svokra ho este mesiace obhanala, vyvolavala jeho rodicom, kolegom, do firmy a pod. Ked sa jej to nepodarilo, zacala rozhlasovat historku o tom, aka je rada ze sa ho zbavila, lebo ju on psychicky tyral. Nie som si vsak ista, ci mu pocas manzelstva skor ona nerobila rozne hystericke a manipulativne sceny.
Nez sme sa s mojim muzom zobrali, velmi sme si rozumeli, mali sme spolocne nazory, zdanlivo, postoje, hodnoty. No ako sa narodili deti, zacalo sa to menit. S vacsinou veci, ak nie so vsetkym, co ja robim, nesuhlasi, kritizuje ma, casto aj deti, naopak, svojej mame casto schvaluje rozne spravanie, obhajuje ju, aj neprimerane, stavia sa na jej stranu. Sprvu som si hovorila, ze si to nemam vsimat, ci nedajboze ziarlit. Lenze to bolo uz neunosne a mala som pocit, ze sa v tom navzajom podporuju.
Potom som sa ho pytala, ze preco je taky, ze mi to velmi ublizuje, lebo nas to odcudzuje, povedal, ze je to jeho matka, je vraj normalne, ze ma k nej blizsie ako ku mne. Bola to pre mna rana. Potom mi povedal, ze volakedy som bola milujuca partnerka a to uz nie som. To bola dalsia rana. Povedala som mu, ze ho nadalej lubim a vobec nerozumiem o com rozprava. Myslim, ze ziarli na deti, ze uz rozdelujem ten cas a pozornost aj medzi neho a nich. Snazim sa mu dat maximum, ale som z toho velmi vycerpana, zacinam sa citim psychicky manipulovana a vydierana ja. Aj deti sa s nim necitia dobre, radsej pridu za mnou, hoci vidim ze stradaju. Myslim, ze "kopiruje" matkine spravanie z jej opustenia, hoci v nasom pripade o ziadne opustenie nejde, nechapem, ako moze mat vobec taky pocit. Ak ma pocit ze sa mu venujem menej, tak to je pravda a nemam sa za co hanbit ci si nieco vycitat, robim maximum a viac uz dat neviem.
Myslim, ze on sa mame v tomto stazuje a ona ho podporuje v jeho pocitoch, lebo tam prenasa tu svoju krivdu zo svojho nevydareneho manzelstva. Samozrejme, ze ma napadlo, ze ci aj ona nerobila svojmu muzovi sceny, ze ju dostatocne nemiluje, lebo velakrat mi povedala, ze jej muz ju nemiloval. Som vycerpana z toho a neviem ako dalej. Myslim, ze to je neopravitelne.

simca06022011
8. nov 2021

No bohuzial vidim to rovnako ako ty (podla tvojho opisu), aj z detstva moze mat v podvedomi nieco taketo, videl matku ako "strada" lasku/otca, hra sa na obeť nemilovanu a nakoniec na hrdinku... to s nou byvate, alebo ako? lebo vyzera to ze sa vidia/pocuju casto? je mozne ze ona tlaci synovi kaleraby do hlavy, lebo ona ho ma najradsej, ona si ho vypocuje a v neposlednom rade ona mu pritakava na vsetko. Ako z toho von neviem... poradila by som pozno nejaku psychologicku poradnu ako pokracovat, pripadne aj pre neho,ale tolko psychologov asi ani nie je kolko sa tu odporuca v kazdej teme 🙂 Proste ocka treba postavit pred hotovu vec, musi to riesit, stradaju jeho deti, jeho manzelka... ak sa citi taky strasne nemilovany a mysli to vazne, tak nie je na co sa hrat a nech kona, moze byvat pri mamicke, vy s detmi mate pravo na pokojny a spokojny zivot. Asi by som mu dala ultimatum, ze do vtedy cakam na nejake jeho vyjadrenie, rozhodnutie, a ked nebude riesit, nezmeni spravanie, tak to budem riesit ja, tak ako viem. NEch si najde on psychologicku pomoc, inak bude bez rodiny. Ako jeho matka.

autor
8. nov 2021

@simca06022011 Nebyvame s nou, a neviem teda ako casto si volaju, ked je on v praci. Uz som bola aj zufala a poukazala som mu na jeho mamu, a ten suvis, ale to akokeby som vlastne skritizovala jeho, lebo su obaja presvedceni ze ich pocity su opodstatnene. Skonstatoval, ze som drza. Psychologa som navrhla, on vraj nebude chodit, on je ok, to ja nie som ok. Ja som bola, poviacerych sedeniach mi odporucil pokracovat v terapii pre moje psych. zdravie, ale inak rozvod, vraj neveri v zmenu. Som samozrejme nebola nadsena takym konstatovanim.

simca06022011
8. nov 2021

no vidis,t ak si dostala radu... manzelovi si povedala, co ti povedala psychologicka? Ja osobne by som to jemu povedala, ty si urobila pre zachranu vsetko, on ak sa chce spravat ako jeho mama, tak bez teba. Osobne si myslim, ze nazor by mal pocut od niekoho kto v tom nie je zainteresovany, naozaj by to psychologicka mala povedat jemu, ze jeho spravanie ok nie je. To by mohol zobrat vaznejsie. Ale ked nechce, tak nechce.. mozes sa trapit, alebo sa na to vykaslat. Moja mama sa takto podobne trapila 25r, nakoniec babka zomrela, chlap sa zbadal, ale vztah uz nenapravia nikdy a tym padom sa trapia dalej...

cacianka
8. nov 2021

Ty svokra poznáš ? Že by si s ním hodila reč, len pre info z druhej strany.
Po tomto som si dosť istá že svokra robila mužovi fest ťažkú hlavu, sebestredná, manipulatívna žena, on to už nezvládal a preto zmizol a zakázal zverejniť miesto pobytu. Teraz to ona robí synovi a ťahá ho od vás k sebe, vymyva mu mozog. A on drbko sa dá, tak jej ho nechaj.

autor
8. nov 2021

@simca06022011 No tak to ste to mali tiez tazke.

@cacianka Poznam, je nezhovorcivy. Povedal, ze sa so mnou nebude o tom bavit.
Co sa mojho muza tyka, mam pocit, ze mama ho potrebuje preto, aby podporila svoje predstavy, lebo on jej pritakava. Ale inak na nom nie je nejaka zavisla, ze by to bol mamanek. Takze on pritakava jej, za to ona jemu. No a este asi tomu pridalo aj to, to som tu zabudla spomenut, ze som tak okrajovo hodila aj s nou rec na tuto temu, co sa jej nepacilo, cize navonok sa tvarila ze v pohode, ale myslim, ze ma ma v kategorii neziaducich osob. Viem ze ma ohovarala v sirsej rodine, kde zase urobila zo seba chuderku. Ale to je vedlajsie. Asi som spravila maximum a viac sa uz neoplati.

miminka91
8. nov 2021

@cacianka noooo musim sa priznat, ze toto sa mi cele zda byt najrealnejsie. Ako nechapem ale matku, teda svokru, preco ma nutkanie, aby synovi znicila manzelstvo. Ako ak to nevyslo jej, nemoze byt stastny aj on? No ale ak sa da takto manipulovat, tak neviem, ci je ten spravny

cacianka
8. nov 2021

@miminka91 asi áno. Keď mne zdochla koza, susedovi aj krava by mala....
Svokra je iná nátura. Celé roky sa nevie vysporiadať že jej muž zdrhol, a takáto ohrdnuta vie riadne vyvádzať. Aj desaťročia. Lebo ona a jej ego. Keď jej muž toto vyparatil, tak podľa nej sú všetci takí, hajzli, len synáčik je trochu iný, a jej nestačí utvrdzovat svoju pravdu pred okolím, asi zbadala že nie každý jej to žere, tak aspoň syna hucka proti otcovi, manipuluje ho ako jej tatko ubliiiiiižžžiiiiil, a aby syna neosrala nevesta, tak ho brojí a nastavuje aby osral on ju.
Neviem, nepoznám, ale mám tušenie.
Pritom sa svokra bude tváriť ako mílius, že ona nič, ona je v pohode, nad vecou, len chráni syna ..... heeerečka je to,
A on pako, nevie odkiaľ vietor fúka, nevie si zrátať 2+2 , nevie reálne uvažovať, pozorovať ako sa veci majú a čo sa deje, len tupo prikyvuje materi,
A jemu je presnejšia ona ako žena a deti. Ufff.
Ak sa po tvrdom a slušnom rozhovore muž neuvedomí, tak by som ho ja nechcela. To hovorí môj " vysoký" vek a životné skúsenosti.

sidicek
8. nov 2021

No veď fundovany človek (psychológ) ti dá rady a ty stále len hľadáš na anonymných forach, čo čakáš ,že iné ti tu poradia?Muž nasával správanie matky a teraz to praktikuje na tebe .On s tým nemieni robiť nič, chybu vidí v tebe , stavia sa do role obete tak len liečba šokom .Buď sa spamätá a nakluse na terapie , alebo cau parky.