Nálepky, ktoré nám ostanú cely život
Rodičia má od mala nálepkuju, že má všetko baví 5 minut, robia to aj mojim detom. Ťahá sa to od mojich 7 rokov, čo som prestala chodit na tanečnú, lebo má to tam nebavilo. Samozrejme, že som sa potom niektorým koníčkom venovala roky, dokončila vysoku skolu, aj vo vztahu s manzelom som cez dekádu, ale furt som(bola) takto nalepkovana. Problem bolo, že miesto podpory niečo dokončiť, bolo poukazovanie, že má všetko baví 5 minut. Bolo mi to toľkokrát vstepovane, až som to zobrala za pravdu a vo veľa veciach neviem teraz vydrzat(schudnut posledných 8kg, pokracovat v učení sa dalsieho jazyku, čokoľvek). Ako proti týmto nálepkám bojovat a nenechat si nimi ovplyvniť zivot?
Jedným uchom dnu - druhým von...😉
Nenechaj si skákať pohlave , pravdepodobne majú komplexy lebo to od detstva mohli počúvať rovnako. A možno si to ani neuvedomujú. Každopádne by si im to mala vysvetliť a postaviť sa za seba ...Tvoji rodičia ťa zhadzujú a ovplyvnilo to tvoj život aj v dospelosti. Nedovoľ aby to isté čakalo tvoje deti a deti tvojich detí...
Dokáž SEBE že sa mýlia..
Až sa začneš venovať niečomu, čo Ťa bude skutočne baviť a napĺňať, určite to spoznáš. A nenecháš sa od toho odradiť, ani keby Ťa o to prosili. 😉
Na jednej strane píšeš, že je to len nálepka s potom napíšeš, že aj tak nevieš dokončiť niektorú vec. Tak ako to teda je?
A musíš prísť do fázy, že veci sú dôležité pre teba a nerobíš to pre rodičov. kým toto v sebe neuzavrieš, tak vždy ťa tie reči budú mrzieť. A daj si pozor, aby rovnako to nebolo s deťmi. Lebo viac ako nálepka, je problém, že teba to trápi. Najlepšie je robiť, tak ako napísala
@deti95060810 , jedným uchom dnu a druhým von.
už to, že si to uvedomuješ, je krok k náprave.... je jasné, že ťa to ovplyvňuje, ale len do tej miery, do akej dovolíš...
ak vieš, že to hovoria aj tvojim deťom, tak choď za deťmi, zahraj si s nimi nejakú hru a pritom im hovor to, čo je podľa teba správne... "preprogramuj " ich na úspech, na výdrž, na trpezlivosť, ale nech to nie je silené...
a popri tom si to aj ty uvedomíš... daj si krátkodobý cieľ niečo dotiahnuť do konca... napr. schudnúť kilo, naučiť sa jednu lekciu z ďalšieho jazyka... a keď sa to podarí, odmeň sa ... ( napr. relax vo vani, či nová sukňa, podľa možností...) a potom choď ďalej... keď sa to nepodarí, choď do toho znova, ale kvôli sebe...
S podobnou nálepkou existujem aj ja.
Dôležité je sama so sebou sa vyrovnať, pochopiť sa a byť s tým v pohode. Napríklad tých mojich "všetko ta baví 5 minút" je svojím spôsobom aj pravda. Som typický blizenec, začnem milión veci, mam milión záujmov, doma stále niečo prerábam, milujem zmeny, a keď ma niečo nebaví tak to nechám tak a idem ďalej. Co ma ale zaujme to viem dotiahnuť do konca, udržujem trvalé vzťahy aj koníčky ktorým sa trvalo venujem.
Taka som a pre mňa osobne je to dobrá vlastnosť, respektíve vlastnosť ktorá má výhody tak isto aj nevýhody
. Možno to niektorí nechápu, pretože áno sú ľudia ktorý sa držia jednej veci ale potom častokrat skončia tak ze robia veci zo zvyku, nie preto ze by ich to bavilo a ani ta svet neskusia nič nové.
To mne nehrozi, vyskúšam - nenadchne, ide sa ďalej, nelipnem na pre mňa nepodstatnych hlúpostiach. Prečo by som vlastne mala vo všetkom za každú cenu vydržať?
To ze niekoho niečo baví 5 minút je jeho vec. V živote treba skúšať nové veci. Nabuduce kľudne rodičom oponuj, povedz je je to super keď deti niečo baví 5 minút, treba skúšať nové veci, keby to ľudstvo nerobí a drží sa len toho jedného starého osvedčeného tak dodnes žijeme v jaskyni

si dospela a zodpovedna sama za seba, stare nalepky mozes pokojne zo seba strhnut😉