Neustála potreba nakupovania ako spôsob odreagovania sa pri problémoch
Prosím mal niekto raky problém, že keď sa cítil zle, musel si stále niečo kupovať? Objednávať? Teraz s tou koronu... S mužom problémy... Babka ma koronu, je umiestnená v domove, už nevnímala veľmi a dostala koronu... Môžeme čakať co bude.... A ja má stále potrebu niečo objednávať. Mam v hlave milión veci, ktoré "potrebujem" kúpiť. Súrne. Iba pri synovi trochu z relaxujem. Som na materskej a syn je jediné moja odreagovanie. Ale dokážem každý deň niečo kúpiť, objednať. Ako z toho von?
musis sama najst tu silu, a prestat s tym, dobre je, ze si to sama uvedomujes, ze to nie je spravne, tiez som mala takyto problem, ale skoncila som s tym tak, ze som cely jeden rok nic nekupila (ja som to prehanala s vecami pre seba, oblecenie, kabelky, topanky), a bolo to vazne super, myslela som si, ze to bude tazke, ale nakoniec v tom pokracujem, veci si kupujem len ked musim, lebo sa znicia, dalsia super vyhoda bola, ze som usetrila naozaj peknu sumu
@viestta a to ako ona uz bude navzdy bez penazi, karty? toto nie je zavislost ako u alkoholika alebo narkomana...
No ja tym padom ze som zacala byvat sama a mama mi obcas pošle vreckové a ešte mam našetrené z brigády veru som si kupila len jeden sveter v takku za polrok😂😂😂
Nakupovaním si kompenzujes nejaku potrebu v sebe, nejaku bolest... Zrejme aj vies aku.
@liz_lemon nemyslis to zle, ale asi si len tuto zavislost nezazila, tito ludia su schopni minut peniaze, ktore mozno dostanu o dva roky neskor a preto ich minu uz vopred. Jedine co tymto ludom pomoze je, zobrat im peniaze, karty a obciansky preukaz, aby nemohli nakupovat na splatky a poslat ich k psycholovi. Ozaj je to zavislost, moj ex bol taky nespokojny sam so sebou a jedine nakup ho kratkodobo pozdvihol a bolo mu jedno co kupuje a tiez mu bolo jedno, ze s detmi sme nemali co jest, on proste MUSEL nakupovat
Zavidim ti ten volny cas, ktory stravis vyklikavanim nakupu. Ja som mala minule tyzden naklikany nakup potravin a nebola som schopna ho dokoncit. Kym som si nasla cas, ze to uz konecne dokoncim, skoncili vsetky akcie 🙂
No áno, skúšala som dat kartu mužovi. Lenže prístup do internetbankingu viem naspamäť, v slsp ani netreba potvrdzovať platbu. A objednávať sa dá aj na dobierku. Ten môj muž mi povie, že tak si kúp, dám ti to na narodeniny... Proste mu to nevadí. Lenže som na materskej, mame hipoteku a niečo nasetrene, lenže ani to nasetrene nám za chvíľu nebude stačiť. Muž nikdy nebol nejaký kontrolór financií... Mame 2 karty k jednému účtu. Nikdy ma nehresil za to, že som niečo kúpila. Áno, je to závislosť...
A čo sa týka môjho voľnej času... Ak niekoho trápi... Tak syn spáva poodebe 2 hodiny kedy mam prístup na internet z mobilu... To je dosť času si myslím..
@liz_lemon prosím ta a to si ako dokázala, že si rok nič nekúpila???? Ja mam výhru keď jeden deň nič nekúpim.. Ale nájdem vždy dačo.. Synovi treba niečo.. Niekto má narodeniny... Zistím, že potrebujem topánky.
A si si istá, že je to problém? Možno len zabezpečujes bežne nákupy viac menej nevyhnutných veci. Aká je tá suma za mesiac, ktoru minies? Prípadne koľko myslíš, že vyhodis zbytočne čo by nemuselo byť?
@nnnuuunnn nie určite. Vždy si niečo nájdem. Laky na nechty... Topánky, ktoré "potrebujem", a keď nemám čo sebe tak súrne zháňam synovi... To sa ťažko vysvetuje Príležitosť sa vždy nájde.
A byt/dom nemáte preplnený? Ja som takto nakupovala tiež, ale potom som sa dala na minimalizmus, závidela som tie pekné čisté prázdne priestory, zrazu mi všetky veci došli dosť zbytočne a to mi dosť pomohlo.
Pohodka,ja som kazdy den v obchode,lebo nieco zabudnem,potom surne potrebujem 🙂 vcera kuchynske utierky,dnes farbicky🤣 Akurat ze ja sa s tym netrapim,objednam,vybehnem a je to. Ja sa rada premrvam v int.obchodoch a nakupujem online,nevidim v tom problem a uz vobec nie diagnozu. Ak to teda nezasahuje velmi do rodinneho rozpoctu☝️
@nnnuuunnn no ja skôr kupujem na seba. Pre seba. Veci potom nosím k našim a nechávam tam. Také, čo už nevyužijem. Pripadne predám. A tak. Dosť nakupujem aj potraviny 🤦♀️
skús si zo začiatku dať presnú sumu v SLSP sa dá nastaviť denný limit, postupne znižovať a potom prípadne zakázať platby cez internet alebo dať mužovi zmeniť heslo nech ho vie len on.
Ja som to zažila, a chvíľu trvalo, kým som si uvedomila, že s tým mám veľký problém a že mám takú adiktívnu osobnosť celkovo. Stále si tým kompenzujem emócie, nespokojnosť, osamelosť... no a stále si to kompenzujem niečím iným. Mala som už aj nakupovacie obdobie 😁 To som schovávala doma veci, čo som potajomky nakúpila, väčšinou handry a tak pre seba 😃 Jedného dňa som išla šopingovať a tak som si myslela, že hmmmm, čo by mi ešte tak trebalo dokúpiť? Bola som v obchode a už som ani nevedela čo, veď všetko mäm, také rifle, hevtaké, také farby, rukávy, tak som si kúpila letecké zrkadlové škuľky, a potom si myslím, no ja som teda pouča..... 😅😅😅 Ani raz som ich nikde nezobrala! A vedela som, že keď budem pokračovať, bude to len horšie. Tak úplne som neprestala, ale veľmi som to obmedzila. A našla si inú závislosť, časom 😃
Prosim ta a kolko je to vela nakupovat? Kolko a v akych mnozstvach toho kupujes? Ja len ze ci to nemam aj ja, lebo nie som si ista ci je to uz na diagnozu 🥴
No ked mas tolko casu, najdi si radsej nejaku pracu na part time, aby si pomohla radsej splacat hypo, miesto rozhadzovania penazi. ;)
Ak kupis odev, blbosti, ani to nepouzivas a potom to iba niekam odnesies, tak mysli aj na to, ze zbytocne znecistujes planetu (najvacsi znecistovatel prirody je vyroba odevov - farbenie) a mozno podporujes este aj detsku pracu niekde v Azii.
Mala by si stym daco robit....poznam zial ludi ktori su horsie natom - kazdych par mesiacov menia kuchyne ci skrine v dome co su nekrestanske peniaze, po mesiaci zunuju aj sporak ci pracku a kupuju novu a to maju kol 800-900e mesacne
Dôležité je, že si vedomá mas problem a ešte dôležitejšie je to že to chceš riesit👍Drzim ti palce, určite to zvládneš!
No uz ked nakupujes z uspor, tak by som to brala sko diagnozu🙈