icon

Neustála potreba nakupovania ako spôsob odreagovania sa pri problémoch

4. jan 2021

Prosím mal niekto raky problém, že keď sa cítil zle, musel si stále niečo kupovať? Objednávať? Teraz s tou koronu... S mužom problémy... Babka ma koronu, je umiestnená v domove, už nevnímala veľmi a dostala koronu... Môžeme čakať co bude.... A ja má stále potrebu niečo objednávať. Mam v hlave milión veci, ktoré "potrebujem" kúpiť. Súrne. Iba pri synovi trochu z relaxujem. Som na materskej a syn je jediné moja odreagovanie. Ale dokážem každý deň niečo kúpiť, objednať. Ako z toho von?

Strana
z2
viestta
Odpoveď bola odstránená
liz_lemon
4. jan 2021

musis sama najst tu silu, a prestat s tym, dobre je, ze si to sama uvedomujes, ze to nie je spravne, tiez som mala takyto problem, ale skoncila som s tym tak, ze som cely jeden rok nic nekupila (ja som to prehanala s vecami pre seba, oblecenie, kabelky, topanky), a bolo to vazne super, myslela som si, ze to bude tazke, ale nakoniec v tom pokracujem, veci si kupujem len ked musim, lebo sa znicia, dalsia super vyhoda bola, ze som usetrila naozaj peknu sumu

@viestta a to ako ona uz bude navzdy bez penazi, karty? toto nie je zavislost ako u alkoholika alebo narkomana...

ninusa221
4. jan 2021

No ja tym padom ze som zacala byvat sama a mama mi obcas pošle vreckové a ešte mam našetrené z brigády veru som si kupila len jeden sveter v takku za polrok😂😂😂

viestta
Odpoveď bola odstránená
nnnuuunnn
4. jan 2021

@viestta Alebo ked niekto trpi zachvatovitym prejedanim, nocnym vyzieranim, ci neustalym dzobkanim, tiez je to porucha prijmu potravy ako aj bulimia napr. A je to z rovnakeho sudka ako nakupovanie, alkoholizmus, akurat citam knihu kde je to popisane. 😀

nnnuuunnn
4. jan 2021

Nakupovaním si kompenzujes nejaku potrebu v sebe, nejaku bolest... Zrejme aj vies aku.

ninusa221
4. jan 2021

@viestta ty už budeš mať na všetko diagnózu 😆🙈

maximilie
4. jan 2021

@viestta nic si z nich nerob
Totálna ubohost útočiť týmto smerom
Je mi trápne za dotycnu

liz_lemon
4. jan 2021

@viestta netvrdim, ze to nie je zavislost, ale nemoze sa odstranovat tak, ze cloveku zoberies peniaze

viestta
Odpoveď bola odstránená
viestta
Odpoveď bola odstránená
viestta
Odpoveď bola odstránená
barbora01
4. jan 2021

@liz_lemon nemyslis to zle, ale asi si len tuto zavislost nezazila, tito ludia su schopni minut peniaze, ktore mozno dostanu o dva roky neskor a preto ich minu uz vopred. Jedine co tymto ludom pomoze je, zobrat im peniaze, karty a obciansky preukaz, aby nemohli nakupovat na splatky a poslat ich k psycholovi. Ozaj je to zavislost, moj ex bol taky nespokojny sam so sebou a jedine nakup ho kratkodobo pozdvihol a bolo mu jedno co kupuje a tiez mu bolo jedno, ze s detmi sme nemali co jest, on proste MUSEL nakupovat

ninusa221
4. jan 2021

@viestta ja len pozeram príspevky a stale ta vidim tak preto a nič v zlom 😀 a ohovárať? Ja tu niesom cely deň a nemam to fakt za potrebu

diewcatqoo
4. jan 2021

Zavidim ti ten volny cas, ktory stravis vyklikavanim nakupu. Ja som mala minule tyzden naklikany nakup potravin a nebola som schopna ho dokoncit. Kym som si nasla cas, ze to uz konecne dokoncim, skoncili vsetky akcie 🙂

autor
4. jan 2021

No áno, skúšala som dat kartu mužovi. Lenže prístup do internetbankingu viem naspamäť, v slsp ani netreba potvrdzovať platbu. A objednávať sa dá aj na dobierku. Ten môj muž mi povie, že tak si kúp, dám ti to na narodeniny... Proste mu to nevadí. Lenže som na materskej, mame hipoteku a niečo nasetrene, lenže ani to nasetrene nám za chvíľu nebude stačiť. Muž nikdy nebol nejaký kontrolór financií... Mame 2 karty k jednému účtu. Nikdy ma nehresil za to, že som niečo kúpila. Áno, je to závislosť...
A čo sa týka môjho voľnej času... Ak niekoho trápi... Tak syn spáva poodebe 2 hodiny kedy mam prístup na internet z mobilu... To je dosť času si myslím..

autor
4. jan 2021

@liz_lemon prosím ta a to si ako dokázala, že si rok nič nekúpila???? Ja mam výhru keď jeden deň nič nekúpim.. Ale nájdem vždy dačo.. Synovi treba niečo.. Niekto má narodeniny... Zistím, že potrebujem topánky.

nnnuuunnn
4. jan 2021

A si si istá, že je to problém? Možno len zabezpečujes bežne nákupy viac menej nevyhnutných veci. Aká je tá suma za mesiac, ktoru minies? Prípadne koľko myslíš, že vyhodis zbytočne čo by nemuselo byť?

autor
4. jan 2021

@nnnuuunnn nie určite. Vždy si niečo nájdem. Laky na nechty... Topánky, ktoré "potrebujem", a keď nemám čo sebe tak súrne zháňam synovi... To sa ťažko vysvetuje Príležitosť sa vždy nájde.

nnnuuunnn
4. jan 2021

A byt/dom nemáte preplnený? Ja som takto nakupovala tiež, ale potom som sa dala na minimalizmus, závidela som tie pekné čisté prázdne priestory, zrazu mi všetky veci došli dosť zbytočne a to mi dosť pomohlo.

tncka
4. jan 2021

Pohodka,ja som kazdy den v obchode,lebo nieco zabudnem,potom surne potrebujem 🙂 vcera kuchynske utierky,dnes farbicky🤣 Akurat ze ja sa s tym netrapim,objednam,vybehnem a je to. Ja sa rada premrvam v int.obchodoch a nakupujem online,nevidim v tom problem a uz vobec nie diagnozu. Ak to teda nezasahuje velmi do rodinneho rozpoctu☝️

autor
4. jan 2021

@nnnuuunnn no ja skôr kupujem na seba. Pre seba. Veci potom nosím k našim a nechávam tam. Také, čo už nevyužijem. Pripadne predám. A tak. Dosť nakupujem aj potraviny 🤦‍♀️

bavlnka92
4. jan 2021

skús si zo začiatku dať presnú sumu v SLSP sa dá nastaviť denný limit, postupne znižovať a potom prípadne zakázať platby cez internet alebo dať mužovi zmeniť heslo nech ho vie len on.

ivanizna
4. jan 2021

Ja som to zažila, a chvíľu trvalo, kým som si uvedomila, že s tým mám veľký problém a že mám takú adiktívnu osobnosť celkovo. Stále si tým kompenzujem emócie, nespokojnosť, osamelosť... no a stále si to kompenzujem niečím iným. Mala som už aj nakupovacie obdobie 😁 To som schovávala doma veci, čo som potajomky nakúpila, väčšinou handry a tak pre seba 😃 Jedného dňa som išla šopingovať a tak som si myslela, že hmmmm, čo by mi ešte tak trebalo dokúpiť? Bola som v obchode a už som ani nevedela čo, veď všetko mäm, také rifle, hevtaké, také farby, rukávy, tak som si kúpila letecké zrkadlové škuľky, a potom si myslím, no ja som teda pouča..... 😅😅😅 Ani raz som ich nikde nezobrala! A vedela som, že keď budem pokračovať, bude to len horšie. Tak úplne som neprestala, ale veľmi som to obmedzila. A našla si inú závislosť, časom 😃

rooberta
4. jan 2021

Prosim ta a kolko je to vela nakupovat? Kolko a v akych mnozstvach toho kupujes? Ja len ze ci to nemam aj ja, lebo nie som si ista ci je to uz na diagnozu 🥴

majkeel
4. jan 2021

No ked mas tolko casu, najdi si radsej nejaku pracu na part time, aby si pomohla radsej splacat hypo, miesto rozhadzovania penazi. ;)
Ak kupis odev, blbosti, ani to nepouzivas a potom to iba niekam odnesies, tak mysli aj na to, ze zbytocne znecistujes planetu (najvacsi znecistovatel prirody je vyroba odevov - farbenie) a mozno podporujes este aj detsku pracu niekde v Azii.

judar
4. jan 2021

Mala by si stym daco robit....poznam zial ludi ktori su horsie natom - kazdych par mesiacov menia kuchyne ci skrine v dome co su nekrestanske peniaze, po mesiaci zunuju aj sporak ci pracku a kupuju novu a to maju kol 800-900e mesacne

lopka1313
4. jan 2021

@nnnuuunnn prosim Ta, co citas za knihu? (O zavislostiach)

whatever1
5. jan 2021

Dôležité je, že si vedomá mas problem a ešte dôležitejšie je to že to chceš riesit👍Drzim ti palce, určite to zvládneš!

luciannka83
5. jan 2021

No uz ked nakupujes z uspor, tak by som to brala sko diagnozu🙈

Strana
z2