icon

Nevlastný súrodenec a právo na dedenie

3. aug 2025

ma niekto skusenost, ked nevlastny surodenec nie je priyvany k dedeniu k notarovi nakolko neudzyiaval ziaden styk so zosnulym? je toto napadnutelne?
spolocny bol 1 rodic. vdaka. ak by tu bol daky pravnik, to by pomohlo.

autor
3. aug 2025

a kebyze sa nevlastny surodenec, ktory ma pravo dedit, napadne, rozhodnutie sudu, co sa dalej deje, otvori sa znova dedicstvo a budu nuteni dedici vyplatit tomu nevlastnemu surodencovi jeho diel ci da sa aj mimosudne vyrovnat bez toho aby sa muselo otvarat dedicske?
riesi sud , ked niekto opomenie dedica?

mk1111111111
Autor odpoveď zmazal
mk1111111111
3. aug 2025

Ak je syn/dcera zosnuleho, prizvany musi byt. Notar zistuje, ci mal zosnuly aj deti mimo manzelstva

mk1111111111
Autor odpoveď zmazal
pribinak
3. aug 2025

@draik…..on je právnik

anonym_983636
3. aug 2025

Dieta je neopomenutelny dedic, ak Ta vydedil rodic z nejakeho dovodu, aj tak si mal/a byt prizvany. Dedicstvo sa otvorit da.

mirola
3. aug 2025
@anonym_autor

a kebyze sa nevlastny surodenec, ktory ma pravo dedit, napadne, rozhodnutie sudu, co sa dalej deje, otvori sa znova dedicstvo a budu nuteni dedici vyplatit tomu nevlastnemu surodencovi jeho diel ci da sa aj mimosudne vyrovnat bez toho aby sa muselo otvarat dedicske?
riesi sud , ked niekto opomenie dedica?

@anonym_autor ano je a ano musia. U nas v rodine sa stalo, spatne museli vyplatit dedictvo.

autor
3. aug 2025
@mirola

@anonym_autor ano je a ano musia. U nas v rodine sa stalo, spatne museli vyplatit dedictvo.

@mk1111111111 nezistoval, resp. dedenie je v zahranici.
@anonym_983636 takze ked sa nevlastny surodenec ozve, otvori sa dedicstvo a znova bude prerozdelovat majetok ze?
@mirola ale iny postih tam nebol ze? iba sa otvorilo dedenie a vyplatilo ze?

podla slovenskeho zakona mala dedit len mama
podla rakuskeho dedi mama a surodenci, aj ti nevlastni (lenze to sme nevedeli a dedicske uz bolo) a az v listine vidime ze sa asi urobial chyba

mama chcela aby som dedila aj ja, a preto sme riesili dedenie v rakusku
na sr by dedila len ona, lebo surodenec nemal manzelku ani potomka
preto nas ani nenapadlo zeby mal narok aj nevlastny surodenec.vobec.

je mozne ze nevlastny surodenec to necha tak? ze nebude riesit dedenie? nie sme vobec v kontakte.

riesi sud opomenute osoby? stane sa ze proste sa na to nedojde? ak sa dana osoba neozve?

autor
3. aug 2025
@mirola

@mirola vy ste mali aky priklad. nesli ste do vazenia alebo podobne ze? akoze iba sa otvori dedenie a vyplati alebo sa da aj mimosudne?

autor
3. aug 2025
@mk1111111111

Ak je syn/dcera zosnuleho, prizvany musi byt. Notar zistuje, ci mal zosnuly aj deti mimo manzelstva

@mk1111111111 nie je je to potomok zosnuelho, je to nesvlastny surodenec zosnuleho, co nemal potomkov ani zenu/partnerku. v rakusku mali v druhej linii dedit rodicia zosnuleho ale ked jeden z nich nezije, dedia jeho potomkovia to som ja a moj nevlastny brat,
zavet nie je spisanu ziade, islo o nahlu strasnu smrt.
moze toto nevlastny surodenec napadnut aj napriekm tomu ze na slovensku by dedila len moja mama? alebo je sanca ze to nebude riesit. viem ze to je taka otazka zvlastna. strasne to je komplikovane.
lebo to radsej mohlo dedicske byt na slovensku, dedila by len moja mama, a mne by dajme tomu dedicstvo darovala? asi zle sme na to isli

autor
3. aug 2025

sme zdrveni smrtou a totalne nas to nenapadlo. psychicky na dne sme obaja

anonym_8409e9
3. aug 2025
@anonym_autor

sme zdrveni smrtou a totalne nas to nenapadlo. psychicky na dne sme obaja

@anonym_autor v rakusku platia iné zákony ako tu, rieš to s rakúskym právnikom 🙄

autor
3. aug 2025
@anonym_8409e9

@anonym_autor v rakusku platia iné zákony ako tu, rieš to s rakúskym právnikom 🙄

@anonym_8409e9 chapem ze je iny zakon. asi nemal nik podobnu skusenost. skusila som tu.

biba_18
3. aug 2025

píšeš veľmi zmatočne.
1. žiaden nevlastný súrodenec neexistuje - vždy je to súrodenec, aj keď len polovičný. neviem kde sa na slovensku zobral ten výraz, pretože je úplne nesprávny
2. takže ten súrodenec ktorý bol vynechaný, je koho súrodenec, zosnulého a váš?

januska12323
3. aug 2025

Ja vôbec nerozumiem čo píšeš. Ak sa dedilo v Rakúsku tak to išlo podľa ich zákonov, ako sa dá vybrať v ktorej krajine sa dedí?

autor
3. aug 2025
@januska12323

Ja vôbec nerozumiem čo píšeš. Ak sa dedilo v Rakúsku tak to išlo podľa ich zákonov, ako sa dá vybrať v ktorej krajine sa dedí?

@januska12323 su dva TP. ale nic tu nepochodim, pekny den prajem vsetkym. obratim sa na pravnika.

autor
3. aug 2025
@biba_18

píšeš veľmi zmatočne.
1. žiaden nevlastný súrodenec neexistuje - vždy je to súrodenec, aj keď len polovičný. neviem kde sa na slovensku zobral ten výraz, pretože je úplne nesprávny
2. takže ten súrodenec ktorý bol vynechaný, je koho súrodenec, zosnulého a váš?

@biba_18 je mi nevlastny, nemame spolocnu matku. pre mna neexistuje ten clovek. mame spolocne otca. ale kedze je to naozaj komplikovane a asi tu nik nededil v rakusku, necham to tak. dakujem

anonym_218908
3. aug 2025
@anonym_autor

@biba_18 je mi nevlastny, nemame spolocnu matku. pre mna neexistuje ten clovek. mame spolocne otca. ale kedze je to naozaj komplikovane a asi tu nik nededil v rakusku, necham to tak. dakujem

@anonym_autor autorka je to chyba notara, on mal zistit dedicov. Pokial sa neozve ten nevlastny surodenec, tak to nema kto a ako zistit. Moj muz mal raz takeho klienta, bol nemanzelskym dietatom zosnuleho, ozval sa az po dedicskom a to bolo znovu obnovene a musel byt aj on vyplateny. Ziadne sankcie z toho neboli. Zda sa mi, ze doba po dedicskom, kedy sa este mohol ozvat bola tri roky (nie som si ista kolko presne). Samozrejme v AT sa to moze nejako lisit, overila by som si to tam s pravnikom.

cacianka
3. aug 2025

Píšeš dôsť zmätočne a hlavne nepodás podstatu - kde mal zosnulý trvalý pobyt a kde majetok. Prečo sa mali dediť podľa dedičských zákonov 2 krajín ?

mk1111111111
4. aug 2025

Mala si hned napisat, ze ide o majetok v AT, tam su ine zakony