icon

Nevlastný súrodenec - rodinné vzťahy

17. okt 2025

Som z rozvedenej rodiny ale už mam po 18 a bývam u priateľa. Otec si urobil dieťa teraz na staré kolena. A občas prídem na návštevu, ešte študujem, tak mi prispieva. S otcom celkom vychádzam, ale s jeho partnerkou sme si moc nesadli, sú spolu už 10 rokov ale nikdy sa nesnažila zblížiť sa. A teraz čaká že jej budem robiť pestúnku. Lenže mňa to dieťa ani moc nebavi, kým bolo malé bavilo ma s ním tráviť čas, už je ale škôlkarka a pojašená. Nemam moc na ňu kapacitu. Keď je chorá a ja mám voľný deň v škole chcú ju ku mne šupnúť, lenže ja hneď chytím každý soplik od nej, takže nepaci sa mi keď toto robia. A mame s priateľom psíka, no a ona mu nedá pokoja. Keď je u nás je vystresovaný chudák. Takže další dôvod prečo nemám rada keď je u nás. A je neporiadna a totálne nesamostatna, zadok jej treba utierať a všetko chystať. A zas ja k ním tiež nechodím rada na dlhšie , lebo potom ma stále otravuje somarinami otcova priateľka. Nie že by bola rada že jej niekto stráži dieťa, ale furt sa naváža za maličkosti, (príklad, som tam na týždeň tak si prinesiem kufor a pár veci, nemám tam vlastný priestor, tak nechám kabelku na chodbe na vesiaku a ona , prečo musíš mať veci na chodbe. Toto var takto, hento my inak krajame, ovládač patrí na druhý koniec stola … proste somariny nepodstatné len aby náhodou sa nestalo že by som sa cítila pohodlne a prijemne u nich.) no a teda asi končím s touto pomocou aj keď bude oheň na streche že nemajú nič zomňa. Rozmýšľam že nebudem ju nosiť ku nám , nech ma pes pokoj a aj ja s priateľom svoje pohodlie. A ani ku ním sa nebudem chodiť starať, max na pár h návštevu. Či by ste vy robili? Alebo co vy čakáte od starších deti, keď máte podobnú situáciu ?

Strana
z2
brrunetkaa
17. okt 2025

Pokiaľ by som bola aj finančne nezávislá, tak by som nepomáhala, keďže zjavne ti to nevyhovuje. Ak by mi otec platil bývanie alebo dával peniaze na život, tak by som na oplátku pomohla aspoň s nevlastným bratom.

autor
17. okt 2025
@brrunetkaa

Pokiaľ by som bola aj finančne nezávislá, tak by som nepomáhala, keďže zjavne ti to nevyhovuje. Ak by mi otec platil bývanie alebo dával peniaze na život, tak by som na oplátku pomohla aspoň s nevlastným bratom.

@brrunetkaa lenže on mi ma prispievať zato že som jeho dieťa, nie zato že im robím pestúnku, či?

cyberk
17. okt 2025

Kritizuj ju aj ty 🙂 … porozpravaj sa s otcom, ze ta to mrzi, ale navstevy budes musiet obmedzit. To je taka klasika vyuzivat starsich surodencov na starostlivost o mladsich.. 🙄 tiez by mi to vadilo, je to ich dieta nech sa staraju.

januska12323
17. okt 2025

On ti nemá prispievať ale platiť výživné pokiaľ ešte študuješ. A ty môžeš ale nemusíš pomáhať, má dvoch rodičov.

michaelam2
17. okt 2025
@brrunetkaa

@brrunetkaa autorka nema ziadnu povinnost pomahat s dietatom. Otec ma povinnost platit vyzivne.

biba_18
17. okt 2025

btw, je to vlastný súrodenec ...
ale nie, pestúnku robiť nemusíš ... ale ak je už škôlkarka, kľudne ju môžeš aj ty vychovávať ak ju mama nevie, žiadne obskakovanie a jašenie sa ... a že sa do teba naváža? no tak jej odpovedz že sorry, ja to robím takto ... a basta ...
ale pokiaľ môžem radiť - buduj si s malou vzťah - predsa len, si staršia sestra a raz bude mať na svete už len teba ...

autor
17. okt 2025
@biba_18

btw, je to vlastný súrodenec ...
ale nie, pestúnku robiť nemusíš ... ale ak je už škôlkarka, kľudne ju môžeš aj ty vychovávať ak ju mama nevie, žiadne obskakovanie a jašenie sa ... a že sa do teba naváža? no tak jej odpovedz že sorry, ja to robím takto ... a basta ...
ale pokiaľ môžem radiť - buduj si s malou vzťah - predsa len, si staršia sestra a raz bude mať na svete už len teba ...

@biba_18 ako vlastný ? Vlastný je keď mame rovnakých oboch rodičov či nie?

amdornik
17. okt 2025
@anonym_autor

@biba_18 ako vlastný ? Vlastný je keď mame rovnakých oboch rodičov či nie?

@biba_18 je to nevlastný súrodenec.
@anonym_autor otec ti má platiť výživné. ty nie si povinná robiť im pestúnku. neviem, koľko ti otec platí/prispieva/hradí alimenty. ak je k tebe mimoriadne štedrý, čím ti pomáha v tom, aby si mohla študovať, možno z morálneho hľadiska by si občas mohla pomôcť. ale byť tebou, jedine u nich. malého škôlkara by som si do svojho súkromia nevliekla ani ja.
ako je to s peniazmi? platí ti otec len výživné alebo ti hradí aj nejaké veci navyše? a čo mama? tá ti neplatí nič? respektíve neprispieva ti na nič?

biba_18
17. okt 2025

@anonym_autor nie. ste vlastní a aj dediť budete po sebe pokiaľ nebudete mať deti ... napr ...
@amdornik je vlastný - majú 50% spoločnú dna ... že sú poloviční je druhá vec ...

amdornik
17. okt 2025
@biba_18

@anonym_autor nie. ste vlastní a aj dediť budete po sebe pokiaľ nebudete mať deti ... napr ...
@amdornik je vlastný - majú 50% spoločnú dna ... že sú poloviční je druhá vec ...

@biba_18 sú nevlastní súrodenci. nevlastný súrodenec je ten, ktorý má s "tebou" len jedného spoločného rodiča alebo žiadneho. je NE-VLAS-TNÝ 😀 to, že dediť bude aj ten súrodenec, s tým, že je nevlastný, vôbec nesúvisí. áno, na podiel otca budú mať nárok obe deti. ale sú si navzájom nevlastnými súrodencami.

biba_18
17. okt 2025

@amdornik nepísala som o dedení po rodičovi - ale po sebe navzájom... priateľka dedila podľa teba po nevlastnej sestre, sa notár zmýlil a uznal dedičstvo niekomu kto na neho nemá podľa teba nárok? mali spoločného otca a sestra nemala deti ani manžela
alebo to môžeš vyskúšať napr. pri inceste ... ako to budú posudzovať ...
nechce sa mi o tom dohadovať.
je to rovnaké ako sestra ktorá má iného otca ale spoločnú matku... o tej nepovie nikto že nevlastná sestra ... to je zaujímavé ...

amdornik
17. okt 2025
@biba_18

@amdornik nepísala som o dedení po rodičovi - ale po sebe navzájom... priateľka dedila podľa teba po nevlastnej sestre, sa notár zmýlil a uznal dedičstvo niekomu kto na neho nemá podľa teba nárok? mali spoločného otca a sestra nemala deti ani manžela
alebo to môžeš vyskúšať napr. pri inceste ... ako to budú posudzovať ...
nechce sa mi o tom dohadovať.
je to rovnaké ako sestra ktorá má iného otca ale spoločnú matku... o tej nepovie nikto že nevlastná sestra ... to je zaujímavé ...

@biba_18 prehliadla som po sebe. stále to nič nemení na tom, že im povieme nevlastní súrodenci. a teda neviem, kde na to chodíš, ale aj keď je matka rovnaká, ale sú rôzni otcovia, hovorí sa im nevlastné sestry. poznám x takých detí, ktoré mi povedia, že majú nevlastnú sestru a pritom mamku majú rovnakú, ale sa povedzme druhýkrát vydala. alebo teda, že majú nevlastného brata, to je fuk, skrátka matka jedna.

a to dedenie "po sebe" v prípade, že nemajú deti, je ale v prípade, ak by ten otec umrel, nie? ak by otec žil a jedna z nevlastných sestier umrie, dedí predsa otec, či? (o toto som sa nikdy nezaujímala, priznávam).

biba_18
17. okt 2025

@amdornik možno ty takých poznáš - ale ja nie, vždy to je sestra ...
a áno, nežil už ani spoločný otec, ani sestrina mama ... dedila kamoška ...

laila22
17. okt 2025

@anonym_autor macoche povedz, že 4+5=9, ale aj 3+6=9, 2+7=9.... Že viac spôsobov=rovnaký výsledok, nech Ťa nechá robiť veci po svojom.. Povedz, jej, že dik, že ku mne vždy taká milá, keď som u Vás... Strašné mi to pomáha... Kam si mám podľa teba uložiť kabelku? Normálne slušne sa jej spýtať, azda sa uvedomí. Alebo to otvorene povedať ocinovi.

amdornik
17. okt 2025
@biba_18

@biba_18 tak to je logické. pretože dedič otec, ktorý už nežil, zanechal dediča dcéru (hoci počatú s inou matkou). čiže tá nevlastná dedila skrz otca, nie skrz to, že sú otcom prepojené sestry (to už je jedno, ako ich nazveme, ale vieme, o čom je reč). keby bol žil otec, dedil by otec.
a hej, poznám. nemajú s tým deti problém, pomenujú to pravým menom tak, ako to je. to neznamená, že majú s tými súrodencami zlý vzťah. obzvlášť ak žijú v spoločnej domácnosti, čo teda poväčšinou cez matku aj je, tak vzťah je celkom fajn. ale povedia: nevlastná sestra, nevlastný brat.

biba_18
17. okt 2025

@laila22 kks, už vidím jak macocha vypení 😂

brrunetkaa
17. okt 2025
@anonym_autor

@brrunetkaa lenže on mi ma prispievať zato že som jeho dieťa, nie zato že im robím pestúnku, či?

@anonym_autor to je jasne ja sa ale nebavim o výživnom. Hovorím o prípade, že ti dáva peniaze aj mimo toho, že za teba platí nájom, stravu, školné hocičo, tak by som sem tam pomohla, keďže tieto výdavky navyše platiť nemusí. Ak nedáva nič navyše, tak ani ja z mojej strany by som nerobila nič navyše

biba_18
17. okt 2025

@amdornik dedila lebo bola dcérou jedného a toho istého rodiča, veď presne o tom píšem ...

laila22
17. okt 2025
@biba_18

@laila22 kks, už vidím jak macocha vypení 😂

@biba_18 nech, keď sa správa ako macocha

ukgirls
17. okt 2025

obmedz styk a nehovor im kedy mas volno .... ak budu volat -sorry ale mam toho teraz vela a naozaj nestiham ... easy ... alebo si uprimne pohovit s otcom..ze ta to mrzi,ale dietat si si nespravila ty a jeho zena by si mala vediet poradit sama ako xy zien co maju deti ... a nevyuzivat ta-ved iste ma aj ona rodinu -nech pomahaju oni a tebe volaju naozaj len v nevyhnutnom pripade-kedze mas vela ucenia

anonym_c7742d
17. okt 2025

@anonym_autor sa nád sebou zamysli, aká si hnusná. Je to male dieta stále. Verím, že spolu budete mat "super vztah".
Inak peniaze sa to zídu, ale keď máš sestru postrazit, tak to ta už obťažuje. Keď teda udajne dostaneš každý soplik, rob niečo so svojou imunitou. Už nie si male decko, ktoré je chore každé 2 tyzdne

autor
17. okt 2025
@brrunetkaa

@anonym_autor to je jasne ja sa ale nebavim o výživnom. Hovorím o prípade, že ti dáva peniaze aj mimo toho, že za teba platí nájom, stravu, školné hocičo, tak by som sem tam pomohla, keďže tieto výdavky navyše platiť nemusí. Ak nedáva nič navyše, tak ani ja z mojej strany by som nerobila nič navyše

@brrunetkaa nedáva nijak špeciálne navyše, jedine narideniny a Vianoce ale extra výdavky si platím sama z brigád. A hej aj mama prispieva

autor
17. okt 2025
@anonym_c7742d

@anonym_autor sa nád sebou zamysli, aká si hnusná. Je to male dieta stále. Verím, že spolu budete mat "super vztah".
Inak peniaze sa to zídu, ale keď máš sestru postrazit, tak to ta už obťažuje. Keď teda udajne dostaneš každý soplik, rob niečo so svojou imunitou. Už nie si male decko, ktoré je chore každé 2 tyzdne

@anonym_c7742d jasne že sa mi peniaze zídu, predpokladám že rovnako bude prispievať aj tomuto dieťaťu na štúdium a nebude to podmienené starostlivosťou o súrodenca. Takze nemám potrebu sa zamýšľať nijak extra nad sebou.

anonym_2325fa
17. okt 2025

Nemusis im pomahat, na to su rodicia. To ze otec plati vyzivne, neznamena, ze musis opatrovat jeho dieta. Ja osobne, som chodila max na hodinu kocikovat, niekedy som nevlastneho brata vybrala zo skolky, skoly alebo sme sli na kratky vylet ci kupko. Nenechala by som sa zneuzivat 🙂

amdornik
17. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_c7742d jasne že sa mi peniaze zídu, predpokladám že rovnako bude prispievať aj tomuto dieťaťu na štúdium a nebude to podmienené starostlivosťou o súrodenca. Takze nemám potrebu sa zamýšľať nijak extra nad sebou.

@anonym_c7742d vôbec nie je hnusná. zamysli sa nad situáciou, keby jej otec už nemal dieťa, ale len ju - autorku. tak či tak by ju podporoval, ba možno ešte viac. na svet sa nepýtala ani autorka, ani to druhé dieťa (sestra). otecko zadovážil aj s mamičkami, otecko s mamičkami musia dotovať, kým sa dieťa nepostaví na vlastné nohy, jednoducho taký je zákon a život. a autorka naozaj nie je povinná robiť opatrovateľku nevlastnej sestre, dcére osoby, ktorá ju očividne nemá rada. a teda vekový rozdiel, odhadujem okolo 15 rokov tomu tiež nepridá v budúcnosti na vzťahoch, nemysli si. viem o tom svoje.

@anonym_autor ži si svoj život a nerieš. budú ťa volať? prepáčte, ale mám teraz ťažké skúšky, pripravujem sa. prepáčte, tento týždeň mám dohodnuté brigády až do nedele, fakt nemôžem, atď... až kým neprestanú. stvorili dieťa vo vyššom veku (minimálne otec), tak nech sa oňho postarajú.

anonym_e85776
17. okt 2025
@anonym_c7742d

@anonym_c7742d a co ona im svietila a jedla pukance ked to decko robili? nech sa stara ten co si to dieta spravil a nehadzal ho druhym na starost ... ona je tiez dieta a peniaze nie ze sa zidu-on je povinny jej to studium ciastocne platit-na to je predsa vyzivne ... len za to ze mu uslo neznamnea,ze z prvorodenej sa stane opatrovatelka zadarmo ... zamysli sa nad sebou ty ... alebo ze by si bola jej macocha a robis to iste ?

ekira1
17. okt 2025
@biba_18

@biba_18 a práve preto dedila, nebol biologický dedič. Keby mala sestra vlastných súrodencov ( rovnakí rodičia), nededila by. Taktiež by nededila, keby žil biologický rodič jej nevlastnej sestry. Nevlastní súrodenci nededia automaticky po sebe, vždy má prednosť vlastný biologický príbuzný. Nevlastní až v ďalšom kole, keď v prvom nikto nie je.

ekira1
17. okt 2025

Tak či tak, je to nevlastný súrodenec, ste rodina. Ja na tvojom mieste by som šla pomôcť v nevyhnutných prípadoch ( náhla choroba) k nim na nevyhnutný čas. Ráno by som prišla keď budú odchadzať, poobede odišla hneď ako prídu. Nech si bordel po dieťati upratujú. Ak sa im nebude páčiť, smola, neprídem.

biba_18
17. okt 2025

@ekira1 dedila by rovnako. podľa zákona nie je rozdiel medzi súrodencami či majú iba 1 spoločného rodiča alebo oboch ... a dokonca pred zákonom sú si rovní aj adoptovaní súrodenci, nemusia byť vôbec biologickí ... ale oni boli biologické príbuzné tak ako autorka ...

anonym_d7f242
18. okt 2025
@anonym_autor

@brrunetkaa nedáva nijak špeciálne navyše, jedine narideniny a Vianoce ale extra výdavky si platím sama z brigád. A hej aj mama prispieva

@anonym_autor Vychovavaj tu sestru tak ako teba kritizuju ked nieco urobis inak,normalne ked nieco urobi napominaj ju donekonecna,mozno im ukazes zrkadlo.A na psa nebud precitlivena,ta mala mu neublizi,skor on moze ublizit jej,zasa s tymi psami tolko neprehanajte ,ved pes si zvykne a prezije jedno male dieta,preboha.

Strana
z2