icon

Nezáujem otca o dieťa po rozvode

7. nov 2025

Ahojte,prosím vás stretli ste sa s takou situáciou

Môj ex partner je so synom 4 dni z 30. Teda každý druhý víkend. V týždni nevola, nepíše, nezaujíma sa. Ak náhodou synovi zavolá tak je to tak rád za dva týždne aj to len tesne predtým ako má syn ísť k nemu. Rozhovor trvá tak minútu.

Kedysi ale za synom chodil aj v týždni,aj si ho bral víkendy,aj postrážil keď som ja niekam musela ísť atď atď. Proste bol na telefóne a staral sa,písal mu,volal,zaujímal sa o lekárov školu,kupoval mu oblečenie len tak aby mal syn radosť alebo hocijakú hračku.

A dnes nič. Vezme si ho len keď ma a inak nič. Nevolá nepíše nič navyše nekúpi. Ešte keď chcem s niečím pomôcť povie že to mám vo výživnom. Keď chcem niekam ísť povie je to tvoj víkend ja si ho vezmem až v ten môj. Akože syn je už väčší ale na noc ho nechcem ešte nechávať samého. A o to v podstate už ani nejde...len ma zaujíma že co sa stalo, čo ho zmenilo? Maté s tým skúsenosti?

Rozišli sme sa keď mal syn 1 rok a teraz má 10. Posledne dva roky je to takéto bez záujmu. Predtým od synovi 1 roka do 8 mal záujem. Chodil,volal,písal,potešil,zobral na výlet,kúpil mu mikinu. Pýtal sa ho čo chce od Ježiška čo chce na narodeniny. A dnes len kupuje fejky z temu shein a na všetko povie z je to drahe. Pritom prácu má lepšiu ako mal a zarobí do 2000€

pribinak
7. nov 2025

Výživné máš aké?

autor
7. nov 2025
@pribinak

Výživné máš aké?

@pribinak 170€

autor
7. nov 2025
@pribinak

Výživné máš aké?

@pribinak len mne nejde o výživné. Ja tiež zarobím podobne ako on. Nechcela som riešiť peniaze. Skôr ten záujem - nezáujem.

doriiis
7. nov 2025

Takže vzťah sa pokazil, keď mal chlapec 8 rokov. Možno mu syn sám povedal, že k nemu chodiť nechce. Alebo sa ten vzťah nevyvinul tak vrúcne, ako si otec predstavoval

bashka80
7. nov 2025

Nemá náhodou priateľku, ktorá má dieťa alebo deti? Mne to pripadá, ako by si našiel za tvojho syna náhradu, nejaké iné dieťa.

autor
7. nov 2025
@doriiis

Takže vzťah sa pokazil, keď mal chlapec 8 rokov. Možno mu syn sám povedal, že k nemu chodiť nechce. Alebo sa ten vzťah nevyvinul tak vrúcne, ako si otec predstavoval

@doriiis syn tam chodiť chce. Aj chodí. Často sa na otca pýta prečo už nepríde aj v týždni ako kedysi. A ja mu neviem odpovedať lebo ja sama neviem. Pýtala som sa ho povedal že má toho veľa a kvôli práci nemôže. Ale prácu mal aj vtedy a chodil víkendy aj v týždni. Tak isto volal písal. Aj keby sa mu nedalo prísť. Synovi zavolať môže alebo napísať. Kedysi prišiel za ním a kým čakal na neho tak skočil do obchodu a kúpil mikinu a tričko. Len tak. Dnes mi všetko vyhadzuje na oči že nekúpi ani trenky lebo to mám vo výživnom. Kedysi mi písal kend bol chory že ako sa má ako mu je. A dnes ani nevie že je syn dva týždne doma s chorobou.

autor
7. nov 2025
@bashka80

Nemá náhodou priateľku, ktorá má dieťa alebo deti? Mne to pripadá, ako by si našiel za tvojho syna náhradu, nejaké iné dieťa.

@bashka80 má priateľku už 3 roky ale ona dieťa nemá nechce a nemôže mať

bashka80
7. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a ona ako vychádza s vaším synom? Nie je možné, že to ona hucká tvojho ex? Len ma to tak napadlo.

autor
7. nov 2025
@bashka80

@anonym_autor a ona ako vychádza s vaším synom? Nie je možné, že to ona hucká tvojho ex? Len ma to tak napadlo.

@bashka80 to neviem. A ex je malé dieťa že sa nechá nahuckat aby nemám záujem o syna?
Mne to asi skôr prišlo že keď bol sám sa nudil tak čas zaplnil synom a teraz keď ma vzťah tak čas zaplnil priateľkou. Ale to potom je len zaplnenie času a nie láska k synovi

mimicka2013
7. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak mozno ak ona nemoze mat dieta mozno je jej neprijemne ze muz travi cas so svojim dietatom a preto to zacal obmedzovat.
Kazdopadne vsetko co napiseme budu len dohady, treba sa porozpravat a dohovorit jemu. Syn v 10rokoch ho urcite viac potrebuje ako ho potreboval v 3 napriklad. A mozno by bolo vhodne ho zacat pustat aj na noc. Vek uz na to ma aby mohol noc stravit u oca

autor
7. nov 2025
@mimicka2013

@anonym_autor tak mozno ak ona nemoze mat dieta mozno je jej neprijemne ze muz travi cas so svojim dietatom a preto to zacal obmedzovat.
Kazdopadne vsetko co napiseme budu len dohady, treba sa porozpravat a dohovorit jemu. Syn v 10rokoch ho urcite viac potrebuje ako ho potreboval v 3 napriklad. A mozno by bolo vhodne ho zacat pustat aj na noc. Vek uz na to ma aby mohol noc stravit u oca

@mimicka2013 on tam chodí na víkendy od 6 rokov každý druhý víkend pravidelne

amdornik
7. nov 2025
@anonym_autor

@mimicka2013 on tam chodí na víkendy od 6 rokov každý druhý víkend pravidelne

@anonym_autor najprv očami matky: podaj návrh na zvýšenie výživného. podľa môjho názoru partnerka tam určite nejak zasiahla, ak náhodou dokonca spolu žijú (to neuvádzaš), mohlo ju po tom prvom roku známosti hnevať, že okrem výživného míňal ďalšie peniaze na dieťa (nepíšeš v sumáre, koľko to mohlo byť peňazí približne mesačne)? rovnako voľný čas. zrejme ho oň oberá partnerka. opäť nepíšeš, akú má ex prácu? či robí od 6 do 18 alebo má nejakú voľnú pracovnú dobu a veľa času? aj to je trošku rozhodujúce, predsa len, do jeho života pribudla priateľka a chce s ňou budovať vzťah aj osamote. očami matky posledná vec - vo veku 10 rokov buď rada za každý druhý víkend.... mnohí netrávia s deťmi ani toľko času. a ak to nemáte súdom, neprinútiš ho, ale to vieš, na to sa nepýtaš.

očami priateľky: áno, viem, bla bla, deti na prvom mieste. ALE, neuvádzaš váš vek. pokiaľ má chlap medzi 30-40 a našiel si povedzme partnerku podobne starú, s ktorou si mimoriadne rozumie, je samozrejmé a možné, že asi bude chcieť vytvoriť rodinu aj s ňou a ona s ním. ak si rozumejú výborne, chcú tráviť čas aj sami - ja by som chcela. určite by som ako priateľka nebola nadšená, že môj nový partner pribehne za ex, kedy si pískne, lebo ona potrebuje niečo vybaviť a on ide robiť pestúnku. ako uvádzaš tu: postrážil keď som ja niekam musela ísť atď atď. Proste bol na telefóne a staral sa
nie, nepáčilo by sa mi to. ak sa na to pozerám jej očami, máte súdom stanovené stretávanie sa. muž má právo, žiaľ, nie povinnosť. takže ja by som sa rovnako k tomu aj postavila, obzvlášť, ak by som s ním plánovala vlastnú rodinu. ak by ten muž chcel tráviť sám od seba čas s tým dieťaťom a ja by som mala pocit, že to príliš uberá z času, ktorý máme na seba my, nebola by som s tým mužom.

čiže buď ona na neho tlačí a on v záujme nového vzťahu obmedzil stretávanie alebo on sám od seba chce tráviť viac času s ňou osamote a tým pádom to obmedzil.

porozprávaj sa s ním, že čo sa deje, a, rešpektuj to. nič iné ti neostáva. pokiaľ súdom stanovené výživné platí a pokiaľ si ho berie aspoň tak, ako si ho berie, nezmôžeš nič. nemôžeš mu prikázať. ja som názoru, že áno, je to svinstvo, ale naše zákony sú predpotopné v oblasti rodinného práva.

autor
7. nov 2025
@amdornik

@anonym_autor najprv očami matky: podaj návrh na zvýšenie výživného. podľa môjho názoru partnerka tam určite nejak zasiahla, ak náhodou dokonca spolu žijú (to neuvádzaš), mohlo ju po tom prvom roku známosti hnevať, že okrem výživného míňal ďalšie peniaze na dieťa (nepíšeš v sumáre, koľko to mohlo byť peňazí približne mesačne)? rovnako voľný čas. zrejme ho oň oberá partnerka. opäť nepíšeš, akú má ex prácu? či robí od 6 do 18 alebo má nejakú voľnú pracovnú dobu a veľa času? aj to je trošku rozhodujúce, predsa len, do jeho života pribudla priateľka a chce s ňou budovať vzťah aj osamote. očami matky posledná vec - vo veku 10 rokov buď rada za každý druhý víkend.... mnohí netrávia s deťmi ani toľko času. a ak to nemáte súdom, neprinútiš ho, ale to vieš, na to sa nepýtaš.

očami priateľky: áno, viem, bla bla, deti na prvom mieste. ALE, neuvádzaš váš vek. pokiaľ má chlap medzi 30-40 a našiel si povedzme partnerku podobne starú, s ktorou si mimoriadne rozumie, je samozrejmé a možné, že asi bude chcieť vytvoriť rodinu aj s ňou a ona s ním. ak si rozumejú výborne, chcú tráviť čas aj sami - ja by som chcela. určite by som ako priateľka nebola nadšená, že môj nový partner pribehne za ex, kedy si pískne, lebo ona potrebuje niečo vybaviť a on ide robiť pestúnku. ako uvádzaš tu: postrážil keď som ja niekam musela ísť atď atď. Proste bol na telefóne a staral sa
nie, nepáčilo by sa mi to. ak sa na to pozerám jej očami, máte súdom stanovené stretávanie sa. muž má právo, žiaľ, nie povinnosť. takže ja by som sa rovnako k tomu aj postavila, obzvlášť, ak by som s ním plánovala vlastnú rodinu. ak by ten muž chcel tráviť sám od seba čas s tým dieťaťom a ja by som mala pocit, že to príliš uberá z času, ktorý máme na seba my, nebola by som s tým mužom.

čiže buď ona na neho tlačí a on v záujme nového vzťahu obmedzil stretávanie alebo on sám od seba chce tráviť viac času s ňou osamote a tým pádom to obmedzil.

porozprávaj sa s ním, že čo sa deje, a, rešpektuj to. nič iné ti neostáva. pokiaľ súdom stanovené výživné platí a pokiaľ si ho berie aspoň tak, ako si ho berie, nezmôžeš nič. nemôžeš mu prikázať. ja som názoru, že áno, je to svinstvo, ale naše zákony sú predpotopné v oblasti rodinného práva.

@amdornik áno bývajú spolu. Nebolo to veľa mesačne. Ja neviem raz za mesiac kúpil tričko v pepcu za 4€. Išlo o to že išiel okolo obchodu a spomenul si na syna. Ex robí od 4 rána do 12.
Ex má 35 a jeho priateľka 30

autor
7. nov 2025
@amdornik

@amdornik a to s tým strazenim bolo tak že ex si syna bral k sebe každý druhý víkend. Plus sám od seba volal,písal,a sám od seba prišiel kedy chcel. A tým že chodil kedy chcel som mu aj ja obcas zavolala či môže aj dnes že dnes by sa mi to hodilo. To že dnes nepríde keď potrebujem ok,už ani nepotrebujem veď syn bude mať 11 ochvilku. Skôr ide o to že nepríde sám od seba nikdy ani jeden deň už 2-3 roky. To že chce byť s priateľkou ok,ale aspoň zavolať synovi. Ísť ho pozrieť keď ma zápas. Ísť občas lekárke s ním nie stále iba ja.
Má ho 4 dni z 30,pošle 170€ a to je celá jeho starostlivosť

autor
7. nov 2025
@amdornik

@amdornik ďalšia vec je ešte tá že kedysi išiel s ním na výlet,do kina,do kútika,varili spolu,vyrezavali tekvicu,hrali tenis,rozprávali sa atď. A dnes keď syn od neho príde a pýtam sa čo robili tak povie tato spal do 10 potom píl kávu a potom bol na telefóne aj on aj ja a potom zaspal večer o 8 a ja som išiel až o 9. Že proste úplný nezáujem. Nie len že už nepomáha - ok chápem nemôže byť nonstop pre mňa na telefóne má svoj život. Ale ani nepríde keď má čas. Ani nezavolá ako znak že myslí na syna. A ešte k tomu aj tie chabé 4 dni prespí a presedi s telefónom. Je to jeho vec. Jeho vzťah so synom. Len na zaujíma čo sa stalo. Keď sme ešte spolu žili nebol moc dobrý otec. Spal inde lebo ho syn rušil keď plakal v noci. Nevedel sa s ním hrať atď atď. Ale keď som od neho odišla mal záujem chodil volal stretával sa s ním chcel aby som ho brala na výlety keď pôjdem do synom. A zrazu nič.

amdornik
7. nov 2025
@anonym_autor

@amdornik áno bývajú spolu. Nebolo to veľa mesačne. Ja neviem raz za mesiac kúpil tričko v pepcu za 4€. Išlo o to že išiel okolo obchodu a spomenul si na syna. Ex robí od 4 rána do 12.
Ex má 35 a jeho priateľka 30

@anonym_autor no tak pri tejto pracovnej dobe je to zvláštne. chápem, že ide spať napríklad možno o 20:00, tak nech by si pre priateľku vyčlenil 3 hodinky denne, čo máloktorý manželský pár má toľko času na seba, tak od tej 14 do 17 by mohol syna vziať aspoň 2x do týždňa, ak nebýva ďaleko.... to áno.

no nič, opýtaj sa priamo jeho, že čo sa stalo, povedz mu to tak, ako si to opísala tu, že predtým bolo toho dosť a teraz nezáujem, že prečo? no a uvidíš, mohol sa celkovo zmeniť, spohodlnieť, hocičo.

tak či onak, návrh na zvýšenie výživného by určite na súd šiel. lebo presne ako si uvádzala, hoc to výživné nie je vysoké, tebe to nevadilo, lebo bol záujem a starostlivosť, takže si to brala, že to postačuje. teraz ale žiaden záujem, starostlivosť mizerná a výživné rovnaké. určite treba riešiť, aby sa pánko zobudil..

januska12323
7. nov 2025

Zasiahla frajerka alebo sa mu proste prestalo páčiť byť otcom. Čo už, môžeš akurát žiadať vyššie výživné a synovi byť mamou aj otcom. Zachvíľu tam prestane chodiť úplne a ocinko sa bude čudovať.

tiezjedna
7. nov 2025

Tipla by som, že zaúradovala priateľka...

rooskoliv
7. nov 2025

@anonym_autor ja by som to povedal inak. Aky by si ty mala vztah s priatelom, keby si s nim bola iba kazdy druhy vikend? Jasne, ze by postupom casu vztah isiel do kytek. Ano, pocas doby najvacsej zamilovanosti by ste vztah ustali, ale postupom casu sa vztah nastrbi a prestane fungovat. A myslim si, ze presne toto sa stalo aj so vztahom syna a ex z exovej strany

amdornik
7. nov 2025
@rooskoliv

@anonym_autor ja by som to povedal inak. Aky by si ty mala vztah s priatelom, keby si s nim bola iba kazdy druhy vikend? Jasne, ze by postupom casu vztah isiel do kytek. Ano, pocas doby najvacsej zamilovanosti by ste vztah ustali, ale postupom casu sa vztah nastrbi a prestane fungovat. A myslim si, ze presne toto sa stalo aj so vztahom syna a ex z exovej strany

@rooskoliv a ty si to vôbec čítal s porozumením? že otecko bol so synom, kedy sa mu zažiadalo, staral sa, bral si ho často a že práve on bol tým, kto s tým sekol? či si čítal inú diskusiu a omylom si prispel do tejto?

anonym_a0346d
7. nov 2025
@rooskoliv

@rooskoliv a ked mas priatelku,to znamena ze nevladzes ani sms napisat dietatu?ved to je otazka par sekund.dieta je chore,opytam sa ci nieco nepotrebuje?kupim sirup,poslem ovocie...to je pre chlapa take obmefzujuce?ved ten chlap ma cele poobedie volne,aj vikendy

tykat
7. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no a máš odpoveď.

tykat
7. nov 2025
@anonym_autor

@bashka80 to neviem. A ex je malé dieťa že sa nechá nahuckat aby nemám záujem o syna?
Mne to asi skôr prišlo že keď bol sám sa nudil tak čas zaplnil synom a teraz keď ma vzťah tak čas zaplnil priateľkou. Ale to potom je len zaplnenie času a nie láska k synovi

@anonym_autor "...teraz keď ma vzťah tak čas zaplnil priateľkou..." len aby to nebolo naopak že ona mu volny cas nenecha, mimo tie 2 vikendy mesacne

marca12
7. nov 2025
@anonym_autor

@doriiis syn tam chodiť chce. Aj chodí. Často sa na otca pýta prečo už nepríde aj v týždni ako kedysi. A ja mu neviem odpovedať lebo ja sama neviem. Pýtala som sa ho povedal že má toho veľa a kvôli práci nemôže. Ale prácu mal aj vtedy a chodil víkendy aj v týždni. Tak isto volal písal. Aj keby sa mu nedalo prísť. Synovi zavolať môže alebo napísať. Kedysi prišiel za ním a kým čakal na neho tak skočil do obchodu a kúpil mikinu a tričko. Len tak. Dnes mi všetko vyhadzuje na oči že nekúpi ani trenky lebo to mám vo výživnom. Kedysi mi písal kend bol chory že ako sa má ako mu je. A dnes ani nevie že je syn dva týždne doma s chorobou.

@anonym_autor Zrejme,kym bol syn maly,pocuval ho,nemal nazory,tak to otca bavilo. Syn je starsi,uz sa mu musi inak venovat,rozpravat sa,hrat sa a to sa mu uz nechce. Zrejme nevie,co s nim ma robit. Mozno ho nebavi s nim sportovat,nevie,o com sa s nim ma rozpravat. Je to obrovska skoda,ze nevidi,co tym sposobuje. Nevies sa s exom porozpravat a vysvwtlit mu ako syn trpi,pomoct mu najst spolocne hobby? Ide zima,mozu chodit korculovat,na plavaren v tyzdni.
Alebo ma nejaku znamost a preto kasle na syna.

anonym_d9d8dc
8. nov 2025

@anonym_autor už to nie je také mile zlate babo ako kedysi ale pomaly teeneger, vzťah nemajú takmer žiadny ved čo je to 4 dni v mesiaci, zdá sa že ma radšej svoju priateľku ako jeho.

anonym_8ffaa3
10. nov 2025
@anonym_autor

@pribinak len mne nejde o výživné. Ja tiež zarobím podobne ako on. Nechcela som riešiť peniaze. Skôr ten záujem - nezáujem.

@anonym_autor ja by som to nehrotila
Nechce? Nechce,,,, zle sa vam zije dvom?
Dieta si zvykne a zabudne, je to tazke chapem
Som jednorodic, avsak dieta ma s otcom minimalny kontakt od narodenia takze v podstate tam nieje vytvoreny vztah a kompletnou rodinou sme v takom zlozeni ako sme ja dieta a moja rodina