Nezvládam situáciu doma s náhradnou mamou
Mám 18 akurát som v maturitnom ročníku, povedala by som, že sa učím veľmi dobre, aj keď tento rok sa mi trocha zhoršili známky, ale myslím, že je to spôsobené, výberom maturitných predmetov, ktoré nie sú tie najjednoduchšie, ktoré som si mohla vybrať.... Do toho už vyše roka brigádujem, minulý rok intenzívnejšie, tento rok stiham zväčša tak raz - Max 2 krát do týždňa.
Jedine peniaze, ktoré mám "od rodičov" sú rodinné prídavky 60€, ktoré chodia na môj účet(+ peniaze na narodeniny a pod.), inak si platím všetko sama (obedy, mhd kartička, oblečenie, knihy do školy a pod.). Samozrejme, niekedy aj nejaký výlet, cez leto som bola s kamarátkami na low COST dovolenke, ale napriek tomu sa snažím si šetriť na VŠ, kde chcem ísť do iného mesta...
Bývam s mamou a ešte jej sestrou, že posledný rok sa stále hádajú, vyčítajú si veci, proste celé zle... Mamina sestra má aj nejaké psychické choroby, takže sa nedodáva úplne ako bežný clovek. Nechcem písať detaily, aby ma nikto nespoznal, ale mama v tomto príbehu nie je skutočná mama, Ks má má v náhradnej starostlivosti.... Tu sa začína ten problém, v poslednej dobe stal počúvam aká som neporušená, aké má so mnou problémy, ako si ma radšej nemala zobrať a podobne... Od septembra to už je fakt neúnosné a viem, že ma to dosť ovplyvňuje.
V partii som vždy bola tá najviac zhovorčivý, tá, ktorá má neustále dobrú náladu ale už si aj okolie všíma že som iná
Začínam mať pocit, že má nič nebaví, nič nemá význam. Bojím sa o buducnost, o vysokú, či to budem zvládať než pomoci. A celkovo doma počúvam, že skončím ako mamina sestra a stále tomu verím viac viac, že to môže byť realita...
Nikdy som v podstate v nikom nemala normálny mužský vzor a momentálne mi chýba aj človek, na ktorého by som sa mohla spoľahnúť, niekoho koho možno ľudia majú bežné v rodičov. A preto sa aj trocha bojím, že si možno nájdem zlého partnera, len preto, že tu bude konečne niekto, kto má má rád...
Neviem, vlastne, čo chcem týmto príspevkom dosiahnuť, ale myslím, že ak tu je niekto, kto mal podobnu slušnosť a zvládol to, veľmi by mi to pomohlo
Ahoj, odporucam napisat na https://ipcko.sk/ . Je to internetova linka dovery pre mladych ludi. Mozes tam napisat aj konkretne detaily, vsetko je utajene. Budu ti lepsie vediet poradit / vypocut ta ako my tu.
Vyzeráš byť veľmi rozumná mladá dáma. Škoda, že ťa "mama" takto do.rbkáva ☹ Asi má pravdu, asi si ťa nemala zobrať. Pretože vyzerá, že by si si zaslúžila niekoho kto by v tebe podporil potenciál, ktorý v sebe evidentne máš. Mama je asi frustrovaná zo sestry a ventiluje sa na tebe. Skús zájsť za psychologičkou alebo to IPečko skús. A vydrž to nejak, čoskoro zmaturuješ, pôjdeš na VŠ a začneš nový život.
Nerieš zatiaľ partnera. Sústreď sa na školu, získaj čo najlepšie vzdelanie, to je dobrý základ do života. Po stránke osamostatnenia sa skús konzultovať to ipcko.sk. Negatívne reči sa pokús púšťať druhým uchom von, nepripúšťaj si ich k srdcu. Nechoď do veľkých konfliktov, radšej to slušne ignoruj. Buď milá, dobrá, skôr či neskôr si nájdeš dobrú kamošku/ky. Vyhľadávaj všetko pekné a zaujímavé, príroda, zvieratá, čítaj, navštevuj kultúrne akcie v okolí, mnohé sú bezplatné.
Šetrí peniažky, kupuj si len ot najnutnejšie teraz a venuj sa škole, bud co najmenej doma aby si to nemusela počúvať, pripadne si daj slúchadlá a nerieš tie dve. Cez leto po maturite by som šla, to ti kľudne vyjdu cca tri mesiace, niekde do zahraničia a tam si zarobila viac aby si mala na školu, a tam to zvládneš. Dá sa zobrať ak študentská pôžička, ak by si na to nemala. Po finančnej stránke to podľa mňa zvládneš. A nedaj si tými dvoma na kecať o sebe nič, nech nemá nad tvojou psychikou tvoja mama moc, proste si šikovná a múdra mladá žena, ktorá sa snaží v živote dosiahnuť niečo lepšie. To ze si nemala mužský vzor nemusí nič znamenať, ked si budeš vážiť samu seba tak v žiadnom toxickom vzťahu len kvôli chlapovi nebudeš. Čiže na tom pracuj, na sebe, svojom sebavedomi
mama je frustrovana tak sa vyventiluje sprostymi recami, ze si ta nemala vziat. Ale uprimne. Ktora zo zien neraz povedala napr ach nemala som mat tolko deti,, Ver, ze to su len take povzdychy, nie myslele vazne. Takze nepripustaj si taketo reci.
Kazdopadne, pocitaj s tym, ze sa budes musiet starat sama oseba. A bez toho aby si bola vzdelana a tvrdo makala to nepojde.
Musis to mat velmi tazke a mrzi ma to. Je to ozaj smutne,ze pre mnohych je start do dospelosti extremne tazky a bez podpory. Velmi ti drzim palce dievcatko
ked sa dokazes starat uz teraz o seba-co nezvladnu ani mnohi dospeli-tak si ohromne zivotaschopna...a v tom je tvoja deviza..mala si zly start do zivota,ale onedlho ti uz svitne na lepsie casy-budes moct odist na intrak,pripadne poziadat aj o stipendium...a mozno aj pretrhnut vazby s ludmi, ktori ta mali chranit a pomahat ti,ale ...hlavne sa nedaj teraz zdeptat...ja neviem ako je to s nahradnou starostlivostou co sa tyka uradov,ale hadam je miesto,kde by si sa na nahradnu matku mohla aj postazovat-myslim,ze ta jej zverili za urcitych podmienok a malo by ist o tvoje dobro...tvoja neistota je bezna u mladych ludi, nemusis to dramatizovat a ubijat sa este viac...nedostatok muzskeho vzoru nie je ziadna prekazka,nema ho vela ludi,dokonca ani zenskeho vzoru /mnohi vyrastli v klasickej funkcnej rodine a aj tak si vybrali zle a trpeli🙂/...pretoze na vztah potrebujes zdravy rozum pri vybere partnera..takze vela citaj,rozsiruj si obzorya vyberaj si kvalitnych ludi do svojej blizkosti...a co sa tyka rad ,ze mas byt slusna-no,myslim ze si dost..nie je dobre zvyknut si byt tichy somarik,na ktoreho kazdy nakladie,co sa da...pokojne matke dorazne vysvetli,ze takto sa nema co s tebou rozpravat a je jej povinnostou ti dozicit kludne prostredie-ved za to berie peniaze,nie?...a nezda sa mi ani to, ze si platis vsetko sama...ostatni tvoji rovesnici si jedlo ani skolske pomocky atd nekupuju sami-a nemala by si si ani ty-od toho su rodicia,ci biologicki alebo nahradni...a ipcko a ine poradne-za mna su to len ucebnicove odpovede, ktore v praxi skoro nefunguju...skolskeho psychologa nemate?...alebo nejaku super ucitelku,co by ti vedela poradit? hadam si nepokazis maturity ci prijimacky kvoli necitlivej matke a jej chorej sestre...pripadne ten kurator ci ako sa to vola,co by mal sledovat zverene deti....netrp,postav sa za seba a svoje prava❤...
@madeincssr akože takto dobre kamošky podľa mňa mám, ale nerada rozoberam tieto témy s nimi. Viem, see by sa mi snažili poradiť a podobne, ale nechcem aby ma nejakým spôsobom ľutovali a myslím, že niekedy, keď to nezazijes, tak nepochopíš
Takto ono je to veľmi komplikovane a nechcem to tu rozpitvavat, lebo viem, že na túto stránku chodia aj ľudia z rodiny, ale v podstate ťa "mama" je cle rodiny, a nakoľko už mám 18 tak už nemám ani kurátora a podobne, peniaze za mňa ešte má, ale len preto, že s ňou bývam, keby si zmením trvalý pobyt, tak nemá peniaze ona, ale ani ja
A zas keďže je to rodina, je to náhradná pestúnka starostlivost a tam tie peniaze nie sú rovnaké ako pri náhradnej rodine napríklad
Dievca ty si sikovnejsie nez vacsina 20+ rocnych biologickych deti. Tento rok zatni zuby, 1uchom dnu druhym von. Neverim ze dopadnes zle, si rozumna a uprimne ked je " teta" chora, nie je ti pokrvna rodina, tak nemaj obavy.
AUTORKA zdáš sa mi byť nadpriemerne šikovné, inteligentné dievča. Okoloidúci MKáči, prosím neviete niekto kvalifikovane poradiť aké sú podmienky/možnosti sociálnych štipendií? Toto dievča by si podporu zaslúžilo.
@madeincssr to jej povedia presne na kazdom študijnom oddelení na každej vš, aj ja som poberala sociálne štipko ale to bolo od 2007 do 2012 okolo 150 mesacne, mama rozvedena a jej plat nič moc, jasne s touto dobou sa to porovnať nedá ale v jej prípade si myslím ze jej na 90 % socialne stipko vyjde
A na bývanie (internát) sa nejaký príspevok navyše nedá vybaviť? Neviem, len sa pýtam v prospech AUTORKY.
@madeincssr ved práve to štipko ma na to slúžiť 🙂 aspoň neviem ze ešte niečo navyše by bolo teraz
Ahoj, som 1r po maturite a bola som vo veľmi podobnej situácii. Od 16 som si platila všetko sama, výživné som nevidela ale bývala som u mami. Tiež sa to nedalo zvládať, škrípalo to, aj keď som sa snažila to urovnať, nešlo to... Tiež som si šetrila na VŠ, aby som sa mohla odsťahovať, v maturitnom ročníku som mala 2 brigády a obracala som sa. Odsťahovala som sa hneď po maturite a bolo to najlepšie rozhodnutie, voľnosť, sloboda, lepšie zázemie a ako si ustelieš tak máš. Ja som veľmi spokojná a domov by som sa nevrátila, návštevy na SK mi raz za 2-3 mesiace stačia. Takže ak už cítiš, že je toho fakt moc, choď
Ste šikovná mladá žena. Pre toto ťažké obdobie, ktoré Vás čaká by Vám mohla pomôcť autosugescia - trochu povzbudiť samu seba a tým pracovať na sebe pre dosiahnutie svojich cieľov. Želám veľa šťastia a úspechov v ďalšom živote.
no asi si to nemala v zivote lahke, stanov si ciel: zmaturovat a ist na vysku. a chod za tym cielom. jasne, ze by si chcela mat v "mame" oporu, ale zrejme svoje starosti a stresy ventiluje na tebe. ale vidis, ze sa vies celkom dobre o seba postarat, brigadovat popri strednej chce tiez vela vole a motivacie, nie kazdemu sa veru chce. a neboj, na vysokej to bude uplne iny svet, spoznas mnozstvo novych ludi, urcite si tam najdes nejakych spoluziakov s ktorymi sa budes ucit. neboj sa, zvladnes to.
Si šikovne a rozumne mladé dievča, určite to zvladneš. Myslím, že existuje množstvo rôznych štipendií práve pre takých študentov, ako si ty. Existuje aj taký vládny program čo poskytuje nadaným študentom celkom slušné peniaze za to, že ostanú študovať na Slovensku, skús si nájsť, či by si nespĺňala podmienky. Potom je aj možnosť študentskych pôžičiek, to by si splácala až po ukončení štúdia.

tak vydrz kym nezmaturujes a nevezmu ta na vysku ..potom s osamostatni najdi ubytovanie a brigady ... co ine ti poradime ..zrejme ani starkych nemas kde by si docasne mohla byt ci inu rodinu tak hold len vydrzat