Obavy z pitia nealkoholického piva po závislosti
Ahojte, keďže sem chodí aj švagriná, pýtam sa radšej anonymne.
Manžel v minulosti pil alkohol v nadmernej miere, čo nám spôsobovalo konflikty a hádky. Dostal odomňa ultimátum a na približne rok úplne prestal piť. Nedávno však začal piť nealkoholické pivo, birelly a podobné. Obávam sa, že by sa mohol opäť vrátiť ku konzumácii alkoholu. Možno som trochu paranoidná, ale prešli sme si veľmi náročným obdobím a nerada by som to opäť zažívala. Nemáte skúsenosť?
Tým ze si napísala ze sem chodí aj tvoja švagriná už si sa prezradila 🤣
Ved v nealko a birell nie je alkohol či?
@stellarstar Dúfam, že tu bude veľa švagrín, nie len tá moja 🙂
Áno, je to bez alkoholu, len už mám z toho popravde stres a paniku, preto sa pýtam, či nemá niekto osobnú skúsenosť :-/
Neboj sa, nic sa nestane. Nepanikár a nestresuj vopred
Neboj sa, nic sa nestane. Nepanikár a nestresuj vopred
@stellarstar Je to jednoduchšie povedať, ako urobiť :-/ Ale aj tak ďakujem za povzbudenie.
Mám viacero alkoholikov v rodine. Niektorí na chvíľu "prestanú" (zväčša keď sa rýchlo vyskytne nejaký zdravotný problém) a nahradia klasické za tie ochutené nealka (pozor, nie všetky sú naozaj bez alkoholu). A potom znova do toho spadnú, keď sa zdrav. situácia kus zlepší alebo tá životná zhorší.
Ak je dlhodobejšie abstinent, možno až tak by som sa nebála. Prípadne mu povedala o mojich obavách (veľmi záleží na tom, aký máte vzťah a akú on povahu, ako to zoberie).
Držím palce ❤️
Podla mna je obava opodstatnena, abstinujucim alkoholikom sa skutocne neodoruca ani pitie nealko verzii alkoholickych napojov. Ta chut, psychicka fixacia, krocik od skutocneho piva atd. Mozno to nebude jeho pripad, kiezby! Ale riziko to podla mna urcite je velke. Ambulantne nechodi asi k psychiatrovi/logovi?
Podla mna je obava opodstatnena, abstinujucim alkoholikom sa skutocne neodoruca ani pitie nealko verzii alkoholickych napojov. Ta chut, psychicka fixacia, krocik od skutocneho piva atd. Mozno to nebude jeho pripad, kiezby! Ale riziko to podla mna urcite je velke. Ambulantne nechodi asi k psychiatrovi/logovi?
@anavixy Nechodí a ani nechodil nikam, je to "stará škola", nikoho takého nepotrebuje :-/
v rodine mame lieceneho alkoholika 2hy krat..tiez po prvom lieceni si dal nealko pivo a spadol do toho znovu, nie naplno sice, lebo vedel ze neche dopadnut ako dopadol a hned sa aj vratil do liecebne len co to zacalo..teraz uz vie, ze nesmie a hlavne sam nechce pit nic, co pripomina alkohol, cize ziadne nealko pivo, alebo kolace s rumom i ked napriklad ide len o aromu....cize ano, mohol by sa lahko vratit ku klasike
Neviem ako je to s nealkom pivom, ale som čítala, že abstinujúci alkoholici by nemali jesť ani koláče alebo čokolády , kde je rumová aróma. Môže to u nich vyvolať chuť na alkohol.
Môj muž je pivar a nealko pivo pre neho nie je pivo. Pije desiatku. Pitie nealka piva môže prebudiť chuť na pivo%
suhlasim, abstinujuci alkoholik by nemal nealko pivo, neodporuca sa a ani aromy. nic co mu alkohol pripomina, elbo je tu riziko, ze do toh spadne znovu.
je fakt, ze to vyslovene alkohol nie je a je tu sanca, ze aj odola, ale riziko je vysoke.
Ja som sa kedysi rozpravala so socialnou sestrou, ktora robi s abstinujucimi alkoholikmi. Neodporuca im pit dokonca ani vineu, ani rumovu prichut ani nealko pivo. Mozno ak by muz abstinoval uz viac rokov, nemala by som obavy. Ale odporucam ti radsej sa s manzelom porozpravat.
Birrell obsahuje alkohol aj keď 0,3-0,5 % ale je to alkohol.
Nealko radler sa stále berie ako pivo, aj keď má 0%. Nemajú ho piť ani deti, tie ho tiež pijú často a ani abstinujúci alkoholik.
Čítala som článok - spoveď jednej abstinujucej alkoholicky, ktorá vravela, že nemôže vôbec žiadne plechovky...je úplne jedno s akým obsahom. Že už len zvuk otvarajucej plechovky v nej vyvolaval túžbu po alkohole. To už je psychická závislosť. Verím, že to nie je prípad tvojho manžela, ale načo pokúšať.
Skús sa s ním porozprávať, naozaj to nie je vhodné, ak mal v minulosti s alkoholom problém.
Tvoje obavy sú na mieste. Pitie nealko piva (aj ochuteného) je len krôčik k pitiu klasiky. Bude ho to lákať, môže tvrdiť že nie, ale opak je pravdou. Tá chuť, vôňa, predstavy aké to bolo - psychika je silná vec. Viem o čom hovorím, v mojom živote bol podobný človek.
partnerovi ujovia si velice radi uhli, jeden sa raz tak opil, ze odvtedy nepije a k tomu zacal mat vazne zdravotne problemy s tazkym a dllhym liecenie...ale nealko pivo si da, uz je to mozno aj cez 3 roky a drzi sa v pohode...druhy po zdravotnom probleme a mohol si vybrat alkohol alebo smrt...tiez uz nepije, ale nealko pivo si da...zatial sa drzi, co polovica rodiny nechape...
avsak viem si predstavit ten strach, ono je to asi o tom ci to chcel zmenit aj chlap alebo len vy ako manzelka 🤷♀️
Moja "ex"-svokra bola abstinujuca alkoholicka. Nemohla ani nealko pivo ani nealkoradlera ani rumove pralinky či koláč s arómou, proste nič a to bola skoro 30 rokov "čistá". Takže by som si určite robila starosti, pravdu povediac, vadilo by mi, keby abstinujuci alkoholik píl aj detské šampanské.
Povedala mi liečena alkoholicka že nemôže piť ani jablkovy džús chuť jej pripomína ovocne víno. Ak alkoholik pije nealko pivo mala by som obavy. Zrejme mu už začína chýbať alkohol ešte sa drzi nahrádza si to nealko verziou. Poznám veľa alkoholikov co prestali piť a začali fajčiť prípadne majú inú zavyslost. Je to celoživotná záležitosť. Prúdu ťažšie obdobia v zivote človek v sebe nemá niečo spravované aktivuje sa to v ťažšom období a môže zase začať piť. Ak nechce ani riešiť svoj problém so psychológom a myslí si že všetko zvládne sám je možné že prestal síce načas piť na tvoj podnet ale takéto niečo ak to nejde od neho že on chce prestať a vlastne nemá pocit že má problém to nemá dlhé trvanie. Neskúsil by ani skupiny anonymných alkoholikov?

Tým ze si napísala ze sem chodí aj tvoja švagriná už si sa prezradila 🤣
Ved v nealko a birell nie je alkohol či?